Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

śnieżynka napisała:

A Ja chciałam się przywitać

Mam nadzieję że niedługo ruszymy z budową .Pozdrawiam wszystkich.

witam serdecznie :D

lolipop20 napisał:

Witam

My tez juz niedługo ruszamy z budową , moze za 2 misiące . Mam wycene za robótke domku z jednej firmy na 32000 do dachu czyli :

- fundamenty z ławą i bloczkami

- sciany

- stropy

- kominy

Prosze o opinie czy cena jest dobra

-

witam! proponuję dodać min. 10-15% do wyceny zapasu- abstrahując od wyceny samej . bo może się okazać że któryś etap ulegnie zmianie w sensie technologii wykonania, bo wykonawca zapomniał dodać że ścian działowych nie liczył itp, itd...

sądzę , że lepszym rozwiązaniem byłoby uzyskanie cennika od wykonawcy, tzn. m2 muru tyle i tyle, m2 płyty tyle i tyle, mb fundamentu lub m3 wylanego betonu tyle i tyle....

dom podobny do naszego np pod wzgl. pow. zabudowy i kubatury. nam wychodzi ok. 25000-27000 za fundament , ściany , 2 stropy. w tej kasie niema zebrania humusu i zasypu fundamentu i chudziaka...

pozdrawiam.

A Ja chciałam się przywitać :)

Mam nadzieję że niedługo ruszymy z budową .Pozdrawiam wszystkich.

witamy pieknie Śniezynke

gdzie planowana lokalizacja budowy ?

... proponuję dodać min. 10-15% do wyceny zapasu- abstrahując od wyceny samej . bo może się okazać że któryś etap ulegnie zmianie w sensie technologii wykonania, bo wykonawca zapomniał dodać że ścian działowych nie liczył itp, itd...

zgadzam sie z Bogusiem

najczęsciej awantura jest o taras, schody zewnątrzne, daszek nad drzwiami czasem przyłacza w budynku typu doprowadzenie powietrza do kominka, rozprowadzenie kanalizy itp.

a dziś tj. wczoraj leciały zurawie ...

bardzo wiele kluczy przeleciało w mojej okolicy

chyba to juz wiosne wrózy ... taka prawdziwą

Do nas przyleciały wczoraj (przedwczoraj :)) bociany :) Zaraz napisałam o tym w naszej grupie. Widziałam je za oknem, tuż za ogrodzeniem. Leciały nisko, chyba ze zmęczenia, nad polem sąsiada. 8-9 ptaków i 1 daleko w tyle.

Chyba przyleciały z potomstwem, bo w zeszłym roku widziałam u nas tylko 2 boćki.

Nawet jeśli jeszcze śnieg będzie się odgrażał, wiosna już JEST :):) http://www.stoerche.de/bigstork.gif

bogus33 napisał:

witam! proponuję dodać min. 10-15% do wyceny zapasu- abstrahując od wyceny samej . bo może się okazać że któryś etap ulegnie zmianie w sensie technologii wykonania, bo wykonawca zapomniał dodać że ścian działowych nie liczył itp, itd...

sądzę , że lepszym rozwiązaniem byłoby uzyskanie cennika od wykonawcy, tzn. m2 muru tyle i tyle, m2 płyty tyle i tyle, mb fundamentu lub m3 wylanego betonu tyle i tyle....

dom podobny do naszego np pod wzgl. pow. zabudowy i kubatury. nam wychodzi ok. 25000-27000 za fundament , ściany , 2 stropy. w tej kasie niema zebrania humusu i zasypu fundamentu i chudziaka...

pozdrawiam.

Dzieki za opinie , w przyszłym tygodniu bede rozmwiał z wykonawcą i bede włsnie chciał dokładnie uściślić zakres robocizny , żeby nie za dużych odchyłów.

Witam serdecznie.

Tak tu u Was miło, że chyba sie przyłączę :D

My niestety jesteśmy dopiero na samym początku długiej drogi do wymarzonego domku, obecnie staramy się o pozwolenie na budowę. Będziemy budować w Budziwoju blisko Rzeszowa, w związku z tym szczególnie witam wszystkich naszych przyszłych sąsiadów :lol: A tak przy okazji może ktoś z Was ma do odsprzedania (lub zna kogoś kto ma) blaszak potrzebny na budowę??

Pozdrawiam Vickey :)

Witam

My tez juz niedługo ruszamy z budową , moze za 2 misiące . Mam wycene za robótke domku z jednej firmy na 32000 do dachu czyli :

- fundamenty z ławą i bloczkami

- sciany

- stropy

- kominy

Prosze o opinie czy cena jest dobra

Ja mam 26500 za to samo (bez schodow wewnatrz wylewanych i kominy systemowe maja byc). Domek APS 105 z poszerzonym garazem o 1m - 175,5 powierzchnia uzytkowa. Przy okazji dziekuje hunk1 za namiar :)

czy ktoś się może orientuje, gdzie można nabyć toi toi na budowe lub cos w tym stylu i jakiej ceny mogę się spodziewać?

Ja kupilem drewniana za 250zl, wczoraj mi przywiezli - teraz pozostaje dol wykopac i mozna korzystac :D

Nie ma sprawy polecam sie na przyszłość.

:lol: Co do latryny to miałeś robić sam, przecież przepis dostałeś :lol: A tu czytam ze kupiles.

U mnie w tym tygodniu ma sie dużo dziać na budowie.

Wchodzą montezy odkurzacza centralnego, wod i kan i maja zaczac z elewacja. Tynki umówione, wyleki też.

Pozdrawiam

Co do latryny to miałeś robić sam, przecież przepis dostałeś :lol: A tu czytam ze kupiles.

Postawilem na gotowca, po budowie licze ze znajde chetnego na ta budowle :wink:

Donano a mógłbyś mi dać namiar, gdzie taki przybytek można nabyć?

Prosze http://www.mebleogrodowe.itl.pl , Ja przez telefon zamowilem i przywiezli na dzialke (20zl transport)

Przepis na latryne:

Deski - tak ze 4 na 3 sciany ( w sumie 12 odpowiednio przycięte) + deski na drzwi - wszystko trzeba odpowiednio zbić by powstały sciany i drzwi

4 laty w narozniki - trzeba je wbic w ziemie, zeby zadna emma nie dała sobie rady

Do łat przybijamy poszczególne scianki, zbijajac je te ze soba

Na gore - dach - tez trzeba jakies deski, a na to papa

W srodku, na wysokosci siedziska, montujemy laty poziomo a na nie kladziemy zbity kwadrat z wycietym otworem

Przykrecamy drzwiczki, montujemy haczyki (jeden od srodka, drugi od zewnatrz)

Pod siedziskiem kopiemy dołek, lub dajemy wiadro

To by było na tyle, a to byl pierwszy budynek ktory stanal na naszej budowie. Drugim był blaszak, ktory chyba bedzie do sprzedazy tak za ok. miesiaca ale pewna nie jestem

pozdrawiam

MAGDZIAK ja wprost przeciwnie chylił bym się ku Dako a uciekam od Vidoku.[/b]

Mam u siebie Dako, i co do okien i drzwi balkonowych to zastrzeżeń nie mam

Ale drzwi wejściowe to poprostu koszmar.

Ich serwis to również jakaś pomyłka, próbowali mi wmówić takie niedorzeczności, że głowa boli. Moje drzwi w 2004 roku kosztowały ok. 4 000 więc chyba nie były z tej najniższej półki.