Gość 02.10.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 ... W naszej gminie,taniej wychodzi, jak garaz jest w bryle, niż jako budynek wolnostojący.Co do spalin,to się zgodzę,obawiam się czy czasami zapach nie będzie przechodził na dom.Ale o tym się przekonam, jak bedę już mieszkać ale za garaz w budynku płaci sie drozej niz za mieszkanie ? czy ktos sie orientuje ? co do garazu na zewnatrz i opłat to mysle ze to tylko kwestia nazewnictwa ... jesli chce płacic mniej zmieniam garażowi nazwe na: budynek gospodarczy, szopa, przechowalnia narzedzi, składzik na drewno, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkus76 02.10.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witam Czy u kogoś z Was może budował dom Pan Martula ze Starego Miasta koło Leżajska??? Prośba o opinie....Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 02.10.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 witam Grupę! dziś hydraulicy skończyli próbą ciśnieniową (pomyślną). jeszcze im nie płaciłem. eadok! wstępnie umawiałem się na 90pln netto za pkt, jednak jest to cena max. i nie ostateczna. centralnego nie robiłem jeszcze, to musi poczekać. brzoza! dzieki za życzenia! już mi lepiej, antybiotyk działa . jutro montować ma ekipa okna. piszesz że masz od razu ciepłą wodę po odkręceniu kranu ze względu na bliskość bojlera. właśnie skończyli mi wodę i twierdzą że nie ma to znaczenia, gdyż sprawę rozwiązuje cyrkulacja. danut@ ! nie żałuj że masz wylewany! przekonasz się , chyba że za mało go dociepliliście. AGA44! u nas będą płytki i na schodach i tarasie wejściowym jak i na tarasie od ogrodu- żona tak chce i koniec kropka. co do wejścia to klamka zapadła tzn. beton trzeba by kuć, pozdrawiam wszystkich i życzę jak najpiękniejszej pogody!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 03.10.2008 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 dziś hydraulicy skończyli próbą ciśnieniową (pomyślną). jeszcze im nie płaciłem. eadok! wstępnie umawiałem się na 90pln netto za pkt, jednak jest to cena max. i nie ostateczna. centralnego nie robiłem jeszcze, to musi poczekać. Te 90 zł netto to z materiałem (z czego robisz ?) czy tylko robocizna ? Pytam bo tak sobie liczę i mam jakieś 30 punktów wody i kanalizacji w całym domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 brzoza! dzieki za życzenia! już mi lepiej, antybiotyk działa . jutro montować ma ekipa okna. piszesz że masz od razu ciepłą wodę po odkręceniu kranu ze względu na bliskość bojlera. właśnie skończyli mi wodę i twierdzą że nie ma to znaczenia, gdyż sprawę rozwiązuje cyrkulacja... cyrkulacja składa się z dodatkowego przewodu ciepłej wody łączącego zasobnik z najdalej wysuniętym punktem czerpalnym ciepła woda krąży w instalacji i po odkręceniu zaworu czerpalnego punkty poboru znajdujace sie "po trasie" reaguja natychmiast jest to dobre rozwiązanie dla rozległych instalacji /duze odległosci/ lub w dużych budynkach ja mam trzy punkty poboru ciepłej wody w których kazdy punkt prowadzi w innym kierunku a odległośc od bojlera to ok 1,5 m ... w moim przypadku optymalniejszym rozwiazaniem było zminimalizowanie odległosci na trasie podkowa - > bojler - > kran, dlatego, ze przepalając małym "narączkiem" drewna pod kuchnią /poza sezonem grzewczym/ uzyskuje z podkowy prawie natychmiast duza porcje ciepłej wody w poblizu kranu /zamiast grzac niepotrzebnie iles tam metrów rury z woda prowadzącej do oddalonego gdzieś tam bojlera, potem znów iles tam m od bojlera do kranu i na dodatek iles tam mb rury cyrkulacyjnej - a to wszystko grzeje w jakims stopniu atmosfere zamiast słuzyc np do mycia naczyń .../ witaj jarkus76 nie znam ekipy Martuli - ale sądząc po imieniu jest to raczej kobieta ... czyli powinienes pisać Pani Martuli ... choc sie nie upieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz.W. 03.10.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 AGA44 ciekawe uwagi, te które jeszcze są do uwzględnienia przemyślam właśnie. Podobaja mi się ciemne podłogi ale faktycznie jak się zastanowić to każdy włos śmieć widać. A jeszcze labrador w domu U mnie udało się zalać ławy dziś od rana. Także budowanie rozpoczęte na całego I ciekawostka (bo zastanawiam się czy zawsze tak jest): ledwo pompa skończyła lać beton a majstry: "no to teraz jakaś wiecha, coś by wypić pasowało, bo jak nie to diabeł będzie gwizdał" żartownisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 03.10.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 nie znam ekipy Martuli - ale sądząc po imieniu jest to raczej kobieta ... czyli powinienes pisać Pani Martuli ... choc sie nie upieram "Martula" to nazwisko - w Leżajsku popularne. Funkcjonują tu także inne, bardziej mylące nazwiska, np.: "Janusz", "Marek", "Mirek". Ekipy tego Pana jednak nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 03.10.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 ... a ten przemiły deszczyk, przez niektórych siusiakiem zwany (czy jakoś tak...) znowu mi chałupe zalewa , z tym że teraz tylko w połowie, bo na połowie jest blacha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gypsy74 03.10.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam...... jestem tutaj nowy. Postanowilem, jak wszyscy z Was tutaj "cos" wybudowac... narazie jestem na etapie biurokracji, wiec jeszcze mam czas zeby sie denerwowac co gdzie kupic... oczywiscie w sprawach czysto budowalnych bede sie Was radzil co, jak i gdzie. Poniewaz z zawodu jestem inzynierem sanitarnym, zajmuje sie doradztwem, projektami, wycenami, kosztorysami i sprzedaza wszelakich materialow i urzadzen zwiazanych z wod-kan, co, gaz, went. i klima jak rowniez sieciami zewnetrznymi, jezeli ktokolwiek z Was bedzie potrzebowal informacji, co wybrac, jak zaprojektowac zeby bylo ok i funkcjonowalo sluze pomoca...... Od razu odpowiadam koledze (jesli tego okreslenia moge uzyc) eadok... 90 zł od "punktu" to jest cena w miare rozsadna.. zdzaja sie instalatorzy, ktorzy biora od punktu 70 zł (osoby prywatne, nie prowadzace dzialalnosci gospodarczej, nie sa platnikiem podatku VAT) do 150 zł od punktu (sa to juz firmy, kilku kilkunasto osobowe, ktore ponasza wszelka odpowiedzialnosc za wykonywane prace, i ktore, co wazne maja ubezpieczone w razie W wszystkie swoje budowy - wiec spac mozna spokojnie).... Jezeli, ktos z Was potrzebuje wykonac instalacje za rozsadne pieniadze i fachowo... jestem w stanie podac kilkunastu instalatorow, z ktorymi wspolpracuje od wielu lat, i co do ktorych mam pelne zaufanie i polece z pelna odpowiedzialnoscia..... pozdrawiam w ten pochmurny dzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.10.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witaj grypsy74 Nie mogłeś pojawić sie rok wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.10.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witaj Grypsy. Dla mnie pojawiłeś się w sam raz. Jak będziesz chetny do pomocy to w swoim czasie Cię podpytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 03.10.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 witam Grupę! eadok! to jest cena bez materiału, a ekipa zarejestrowana. gypsy74! witam, za niedługo będę rozważał instalację centralnego i cieplej wody- tzn. optymalnych rozwiązań technicznych. życzę bezroblemowej drogi przez papierologię.a swoją drogą to hydraulicy nie wyciągnęli mi odpowietrzenia kanaliz. sanitarnej do dachu, tylko coś mówili o zaworze automatycznym do napowietrzania, ma on być schowany w łazience górnej i nie ma śmierdzieć w domu - o co kaman? mamy już okna, wszystkie niedzielone, białe, mimo że jeszcze oklejone to efekt pożądany osiągnięty- dokładnie tak to sobie wyobrażaliśmy.pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz.W. 03.10.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 (...)zawodu jestem inzynierem sanitarnym(...) Witam kolegę. Również jestem po "ściekach" (na PRz) i też w branży a swoją drogą to hydraulicy nie wyciągnęli mi odpowietrzenia kanaliz. sanitarnej do dachu, tylko coś mówili o zaworze automatycznym do napowietrzania, ma on być schowany w łazience górnej i nie ma śmierdzieć w domu - o co kaman? Chodzi o zawory 'durgo' czyli napowietrzające instalację kanalizacji. Wpuszczają powietrze do kanalizacji ale nie wypuszczają smrodów czyli działają w jedną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gypsy74 03.10.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Wiataj wiolasz... rok temu "rozgladalem" sie za dzialka.. w tym roku juz szukalem.. znalazlem dopiero miesiac temu... wiec.......:) moze przy kolejnej budowie listek... czekam na pytania... bogus33... kolega Tomasz.W. nie mogl tego dokladniej wytlumaczyc i zarazem najkrocej.... jezeli chcesz cos wiecej, odsylam do lektury.... http://www.e-instalacje.pl/124_908.htm Jak bedziesz potrzebowal pomocy w wyborze rozwiazania co i cwu pytaj smialo... Tomasz.W... witam kolege "po fachu"..... "scieki" jak najbardziej ale koncowka zostala jednak za cieplownictwem..... pozdrawiam Was serdecznie.. dzieki za mile przyjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.10.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Wiataj wiolasz... rok temu "rozgladalem" sie za dzialka.. w tym roku juz szukalem.. znalazlem dopiero miesiac temu... wiec.......:) moze przy kolejnej budowie ja rok temu robiłam rurki i inne rzeczy kan.-ciepłownicze w domu i wtedy podejmowaliśmy decyzje, kompletnie zieloni. Wtedy powinniśmy pytać wokół o wszystko Ale skoro piszesz że im więcej biorą hydraulicy, tym miejmy nadzieję nie jest aż tak źle zrobione to może nie mam tak źle, bo z dolnej półki cenowej nie byli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjas 03.10.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 to może ja mam pytanie dotyczące kanalizy;buduję na terenie podmiejskim kanalizacja była tam robiona jakieś 3 lata temuja mam do studzienki ok.100m i niestety nie mogę się podłączyć tzn mogęjeśli zamontuję własną przepompownię (koszt ok10tys.)i tu moje pyt.czy są jakieś pzepisy w myśl których gmina powinna pokryć koszty tej przepompowni czy może w jakiś inny sposób zagwarantować podpięcie do kanalizacji bądż co bądż na terenie miejskim? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz.W. 03.10.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 czy są jakieś pzepisy w myśl których gmina powinna pokryć koszty tej przepompowniNie sądzę żeby gmina Tobie to zafundowała, jeśli by było kilka domów, osiedle, to prędzej. czy może w jakiś inny sposób zagwarantować podpięcie do kanalizacji bądż co bądż na terenie miejskim? W tym przypadku jest możliwość podpięcia się do KS... przez przepompownię. Studzienka do której masz się włączyć jest aż tak płytka czy działka/dom jest sporo niżej niż kanalizacja? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 ... "Martula" to nazwisko - w Leżajsku popularne. Funkcjonują tu także inne, bardziej mylące nazwiska, np.: "Janusz", "Marek", "Mirek". Ekipy tego Pana jednak nie znam. Grzesiek miałem w klasie trzy takie nazwiska brzmiace jak imiona witaj gypsy74 pogoda dzis pod psem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 04.10.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witamanjas w ustawie o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzeniu ścieków jest, że budowę przyłączy zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne dostarcza i instaluje na własny koszt wodomierz główny, Ja jak na razie nie spotkałam się z tym aby MPWiK komuś zwrócił kasę za przyłącz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 04.10.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witam kolegów po fachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts