Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

otwory do 1m2 nie odlicza sie

otwory do 3 m2 - o ile maja tynkowane oscieza - traktuje sie jako tynk sciany

otwory powyzej 3 m2 odlicza sie powierzchnie nietynkowana - w to miejsce dolicza sie tynki szpalet

takie przynajmniej obowiązują zasady w KNR -ach

typowe burki z ekip tworza własne zasady - tzn co powiedzą uwaząja za obowiązujące - bo inwestor i tak sie nie zna wiec można mu wszystko wciskać

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam Grupę!

kristal2!

jak mi tynkowali to okna, drzwi traktuje się jak ścianę, ale brama garażowa to do odliczenia. oczywiście jak nie odlicza się otworu to i nie dolicza szpaletu wkoło niego.

brzoza

masz zupełną rację, niestety pełno jest burków, którzy umawiają się a potem doliczają za to za tamto; miałem do czynienia z gościem u którego 1m = 125cm- tak wychodziło jak jego "metry" porównałem z moimi. a ostatnio płytkarz wyleciał bo co skończył pomieszczenie to drożej chciał- a jak brał robotę to płytki widział jakie są bo już były kupione, widział co , gdzie i jak ma być zrobione ale wziął i myślał pewnie że jak się potem podniesie to my zabulimy - wyleciał- wkońcu fachowców nie brakuje....frajer, zostało mu to co najprostsze: duże powierzchnie i duże płytki :D

nie dawajmy się !

Witam.

Mamy już dach nad głową i zadaszony taras. Wczoraj obserwowaliśmy deszcz siedząc na tarasie, a jak przestało padać, znowu zabraliśmy się do sprzątania po ekipie.

Z prawdziwą radością obserwowaliśmy jak spływająca woda z rynien tworzy potoki. Potem razem z dzieciakami robiliśmy ujścia dla tych rozlewisk wodnych, formowaliśmy tamy ... przypomniało mi się dzieciństwo i zabawa w błocie na spływie kajakowym.

Ekipę mieliśmy dobrą, aż żal się było rozstawać. Mogę ich spokojnie polecać.

Witajcie,

Szczególnie witam wszystkich 'nowych' budowniczych. Maja - jak juz wybudujesz i bedziesz miala koniki to daj znac - chetnie pojeżdze w pieknym terenie. Ja wybudowalam w Rzeszowie ale mam rodzinke w miejscowosci Wyżne.

U nas trawka juz po pierwszym koszeniu i zdążyła urosnc i czeka na koszenie. Dzis ofoliowalismy czesc tui i na folie poszla kora sosnowa.

Pijawily sie rowniez pierwsze roslinki - róze pienne oraz 2 wierzby.

Pozdrawiam i zycze udanego budowania - pogoda ma sie ponoc poprawic od poniedziałku.

A co do tynków - u mnie tez odliczali jedynie brame garazowa oraz potrójne okno balkonowe.

witam Grupę!

no to się pochwalę: mamy już drzwi wewn. . dziś już większa połowa zamontowana, reszta w najbliższym czasie.

miały być w poniedziałek, ale dobrze że w ogóle są. taka mała dygresja: obsługa przemiła ale jak się pofatyguję tel. lub osobiście. termin minął i nikt nie wpadł na pomysł, żeby zadzwonić że się spóźnią. w umówiony dzień też nie zadzwonili że " dziś nici z tego", ile razy człowiek dzwoni, to slyszy odpowiedź: właśnie wybierałem/łam pana numer... :evil: nasi handlowcy chcą żeby traktować ich jak profesjonalistów a uprawiają taką dziecinadę i partyzantkę że ręce opadają.

(partyzantów przepraszam)

pozdrawiam wszystkich i czekam z wami na koniec deszczu.