Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miałam podobną sytuację tylko moja miała 10x100m. Po kilku rozmowach sąsiad zgodził się na zamianę (też miał wąską) i teraz mam 23x48, a sąsiad 23x 52.

Również myślę o takiej opcji rozmowy z sąsiadami. Czyli działka była dzielona w drugą stronę?? A ile kosztuje taka "zamiana" podzielenie działki ?? Dziękuję za wszystkie wypowiedzi:)

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... A ile kosztuje taka "zamiana" podzielenie działki ?? Dziękuję za wszystkie wypowiedzi:)

witaj w grupie

jesli chcesz zamienic tzn wziąść część atrakcyjniejszą /blizej szosy/ a oddac oddaloną - to muszisz jakoś zrekompensowac korzystne połozenie wiekszą ilością oddanej ziemi

co do ceny - mysle, ze atrakcyjna /nie piszesz o uzbrojeniu - domyslam sie tylko ze prąd czy teleoniczny słup przy drodze juz jest, a woda, gaz czy kanalizacja - to tylko kwestia czasu ?/

Witam serdecznie :D

mam zapytanie: czy ktoś może mi polecić osobę do stawiania słupków ogrodzeniowych z kostek granitowych??? /okolice Rzeszowa, Łańcuta/

szczerze przyznam że słupki z kostki granitowej chyba nie są popularne bo jakoś mało się o słyszy że ktoś takie ma... więc mam nadzieję, że może ktoś z Grupy zna jakiegoś fachowca od granitu

będę wdzięczna za pomoc :D

Również myślę o takiej opcji rozmowy z sąsiadami. Czyli działka była dzielona w drugą stronę?? A ile kosztuje taka "zamiana" podzielenie działki ?? Dziękuję za wszystkie wypowiedzi:)

Działki zostały podzielone w poprzek dłuższych boków. Zresztą to lokalne warunki narzucą sposób rozwiązania problemu. Najważniejsze to dogadać się z sąsiadem.

W prawie nie ma pojęcia zamiana. Całość operacji to kupno - sprzedaż. Jeżeli kupujesz za tak nieduże pieniądze to opłata notarialna będzie niewielka. Cenę operacji negocjowałam z notariuszem. Zapłaciliśmy po 700 zł. trwało to 2 tygodnie.

Życzę rozsądnego sąsiada

jesli chcesz zamienic tzn wziąść część atrakcyjniejszą /blizej szosy/ a oddac oddaloną (...)

Bym się chwilę zastanowiła czy działka oddalona nie jest atrakcyjniejsza - ciszej, mniej kurzu z drogi, światła samochodów nie świecą w okna i dzieci nie wybiegają bezpośrednio na ruchliwą ulicę...???

Wiem że wtedy więcej kosztują przyłącza... ale...

... w "grze" pozostają trzy firmy Dako, Vip Korporacja oraz Avante cena jest bardzo podobna różnica ok 1 000zł którą firme byście polecilili ???

korporacja VIP

... Wiem że wtedy więcej kosztują przyłącza... ale...

dochodzi równiez koszt wybudowania lokalnej drogi, odśniezania ...

a pisze to dlatego poniewaz sam mam opcje "działka oddalona od drogi"

znam jak znam ale byłem u Was brałem styropian od Was :D

przyznam, ze nie kojarze

/może dlatego, ze styropianu nie oddawałem ani nie sprzedawałem nikomu/

chyba, ze chodzi ogólnie o miejscowośc ? i lokalne 2 punkty sprzedazy materiałów budowlanych ?

nie piszesz o uzbrojeniu - domyslam sie tylko ze prąd czy teleoniczny słup przy drodze juz jest, a woda, gaz czy kanalizacja - to tylko kwestia czasu ?/

Prąd i telefon są. Nie planuje budowy teraz, powiedzmy za 4-5 lat. Gaz kanalizacja w odległości aktualnie jakieś 150-200metrów. A działkę chce kupić bo wydaje się tania. I dlatego chciałem się poradzić. W okolicy co roku ludzie budują nowe domy dlatego myślę że to może dobra inwestycja. Sasiad obok ma również wąska działkę ( jakieś 12 metrów ) i krótką. W sumie to moze jakieś 15 arów. Jak myślicie ile takie 15 arów wąskiej działki jest warte?? Mi ta jego wąska działka jest bardzo potrzebna. Wtedy miał bym szerokość łacznię ponad 25 metrów to co więcej trzeba do szczęścia..

... Jak myślicie ile takie 15 arów wąskiej działki jest warte?? Mi ta jego wąska działka jest bardzo potrzebna. Wtedy miał bym szerokość łacznię ponad 25 metrów to co więcej trzeba do szczęścia..

szedłbym na wymiane

daj mu 20 arów z tyłu działki i droge w zamian za 15 a od frontu

witam Grupę!

no i jak tam Wasze budowania?

u nas na razie idzie dobrze; parkiet ułożony, płytki też- zostało jeszcze 2 roboty glazurnicze ale to drobiazg, czekamy na brukarzy...no i okazuje się że jedno z drzew które postanowiliśmy zostawić musimy wyciąć...mus to mus.

pozdrawiam wszystkich.

nie piszesz o uzbrojeniu - domyslam sie tylko ze prąd czy teleoniczny słup przy drodze juz jest, a woda, gaz czy kanalizacja - to tylko kwestia czasu ?/

Prąd i telefon są. Nie planuje budowy teraz, powiedzmy za 4-5 lat. Gaz kanalizacja w odległości aktualnie jakieś 150-200metrów. A działkę chce kupić bo wydaje się tania. I dlatego chciałem się poradzić. W okolicy co roku ludzie budują nowe domy dlatego myślę że to może dobra inwestycja. Sasiad obok ma również wąska działkę ( jakieś 12 metrów ) i krótką. W sumie to moze jakieś 15 arów. Jak myślicie ile takie 15 arów wąskiej działki jest warte?? Mi ta jego wąska działka jest bardzo potrzebna. Wtedy miał bym szerokość łacznię ponad 25 metrów to co więcej trzeba do szczęścia..

Wiesz ,nie wiem o jakiej cenie mówisz , jak 6000 zł/ za całość to nawet się nie zastanawiaj i nie rozpowiadaj, że ktoś ja sprzedaje i tak tanio . Przy dzisiejszych cenach działek to jest po prostu nic.

A za ile, ewentualnie, sprzeda ci wlasciciel działkę obok i czy ci wogóle sprzeda, no naprawdę nikt nie jest w stanie przewidzieć.

Wszystko zależy od niego, jak jest zorientowany w temacie( w jakiej cenie są teraz działki).Jak jest obeznany, tanio ci nie sprzeda.To nic ,że to jest teraz pole czy łąka.

Zwróć uwagę ,czy dzialka obok , jest uprawiana.Jezeli tak, no to wiadomo, może być cięzko. Jeżeli ktoś nagle, potrzebuje kasę, sprzedaje coś taniej, a jak mu nie zalezy, to czeka na kupca.

Zawsze możecie działki połączyć i na nowo podzielić.

Powodzonka

Wiesz ,nie wiem o jakiej cenie mówisz , jak 6000 zł/ za całość to nawet się nie zastanawiaj i nie rozpowiadaj, że ktoś ja sprzedaje i tak tanio . Przy dzisiejszych cenach działek to jest po prostu nic.

A za ile, ewentualnie, sprzeda ci wlasciciel działkę obok i czy ci wogóle sprzeda, no naprawdę nikt nie jest w stanie przewidzieć.

Wszystko zależy od niego, jak jest zorientowany w temacie( w jakiej cenie są teraz działki).Jak jest obeznany, tanio ci nie sprzeda.To nic ,że to jest teraz pole czy łąka.

Zwróć uwagę ,czy dzialka obok , jest uprawiana.Jezeli tak, no to wiadomo, może być cięzko. Jeżeli ktoś nagle, potrzebuje kasę, sprzedaje coś taniej, a jak mu nie zalezy, to czeka na kupca.

Zawsze możecie działki połączyć i na nowo podzielić.

Powodzonka

Tak 6000zł za całość 50arów. Dzięki za opinie. Działka obok jest uprawiana. Zobacze co da się zrobić Pozdrawiam!!