zuzolka 17.09.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Proszę o pomoc.Jaką czyt. CZY WYSTARCZAJĄCĄ? izolację cieplną zapewni taka konstrukcja dachu:warstwy dachu od poddasza:1. krokwie2. podbiciówka/boazeria czyt. pełne deskowanie3. folia4. styrodur gr 12 cm5. folia6. łaty/ kontrłaty7. blacha niestety sama nie potrafię tego policzyć a sprzedawcy mylą się w zeznaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 18.09.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Hej pytanko: czy jak mam studnię kopaną, to do odbioru domu muszę mieć badania wody z sanepidu? ja miałem wierconą, ale nie potrzebowałem badań wody ps. potrzebuję drzewa do kominka, może ktoś wie lub kogos ma, od kogoś bierze? interesuje mnie pocięte i porąbane grab/buk, bedę wdzięczny za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 18.09.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 ps. potrzebuję drzewa do kominka, może ktoś wie lub kogos ma, od kogoś bierze? interesuje mnie pocięte i porąbane grab/buk, bedę wdzięczny za info To i ja się piszę Niekoniecznie porąbane i pocięte... Najlepiej metrówki ..... Niekoniecznie ze składu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 18.09.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 witam Grupę! zuzolka ! to drzewo to sosna syberyjska o ile się nie mylę. wycinka z kilku powodów: po pierwsze za blisko niego rosły wysokie świerki i z jednej strony jest łysy...myśleliśmy że sie "zbierze" po wycięciu świerków. jednak jest jeszcze gorzej; sądzę że przyczyniło się do tego kopanie kanalizacji- jej przebieg kolidował z systemem korzennym tej sosny i koparka odcięła prawie połowę korzeni. efekt jest taki że drzewo mi zaczyna mocno podsychać a jest wysokie i boję się że kiedyś jakaś jego uschnięta część lub całe runie na dom lub auta albo jeszcze gorzej na kogoś. nie jest to niskie drzewo bo ma jakieś 12m wysokości. w tym roku planujemy ułożenie kostki na podjeździe, chcielibyśmy dokonać tej operacji przed tą robotą. ale jest i pozytyw...na jesieni jak nic się nie zmieni zakładamy nasz własny mini sad. no i dęba będę z synem sadził na zakończenie budowy - mam już upatrzonego do przesadzenia. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.09.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 ... no i dęba będę z synem sadził na zakończenie budowy - mam już upatrzonego do przesadzenia. pozdrawiam wszystkich z rana chłodno - tylko 6 *C a u mnie syn sadził przywiezione z Niemiec nordmany czyli jodły Nordmanna z przyjemnych wiadomości - nie będzie tarczy ! wiekszośc Polaków odetchnęła z ulgą /tak jak Europa i Świat/ dupowłazy amerykańskie dostały nauczke i mimo napadu na Irak i nadskaiwania typu zakup latającego złomu / F 16/ - wielki brat ich olał ... miłego łikendu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 19.09.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Hej pytanko: czy jak mam studnię kopaną, to do odbioru domu muszę mieć badania wody z sanepidu? ja miałem wierconą, ale nie potrzebowałem badań wody ps. potrzebuję drzewa do kominka, może ktoś wie lub kogos ma, od kogoś bierze? interesuje mnie pocięte i porąbane grab/buk, bedę wdzięczny za info Hej A załatwiałeś pozwolenie na budowę? bo teraz zmieniły sie przepisy i tylko Rzeszów życzy sobie pozwolenie na budowę zamiast na zgłoszenie. A skoro jest pozwolenie to i jakieś badania chyba trzeba, a jak pozwolenie to i dziennik budowy mamy i chyba odbiór też tylko ze w starostwie nic nie wiedzą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 19.09.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 a u mnie syn sadził przywiezione z Niemiec nordmany czyli jodły Nordmanna Brzoza, a może jakiś zdjęcia - bo wiesz jako my "pszczelarze" mamy lekkiego fiołka na punkcie jodły [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 19.09.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 ani zgłoszenia, ani pozwolenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Brzoza, a może jakiś zdjęcia - bo wiesz jako my "pszczelarze" mamy lekkiego fiołka na punkcie jodły [/b] Kasiu zdjęc "moich" Nordmanów nie mam ale mniej więcej tak prezentuja sie na tle brzóz http://choinki.terraneo.pl/images/jodla.jpg pszczół tez juz nie mam ... skojarzenia dla pszczoła i jaodła - > jest spadź kiedyś spadziowała u mnie nawet wierzba pszczoły akurat tego nie brały ale osy i inne muchy rojami przychodziły zlizywać sok z trawy rosnacej pod wierzbą w tym roku ani os nie widziałem ... pewno poadały tak jak i pszczoły - bo jadły to samo, podkradając pszczołom z uli ... zamiast Nordmanów pokaze Ci jodłe leśną - tam gdzie jeszcze ludzie nie stosują masowych oprysków i gdzie pszczoły moga przezyc ... /zdjęcie robione z działki "na sprzedaż" .../ http://img229.imageshack.us/img229/3310/liniaelektryczna.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia1 20.09.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Ludzie, wczoraj zalaliśmy pierwszy słupek z ogrodzenia. To dopiero początek, ale jak cieszy! Gdyby nie niedziela już robilibyśmy następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.09.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aylin 20.09.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Aylin - jaki masz projekt domu? Wyglada super - czy to jest Sułtan? Przepraszam, że tak późno odpisuje. Byłam na urlopie. Tak jest to sułtan - dokładnie wersja z podwójnym garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 21.09.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Czy ktoś miął do czynienia z wełną kamienną? Drewno na więźbę... jak zabezpieczyć jeśli ma być widoczne od poddasza znaczy żeby się niezdrowych substancji nie nawdychać. Woskiem pszczelim na ciepło? Pastą do podłóg? proszę się nie śmiać! Wolałabym nie wdychać tej chem, którą impregnuje się drewno. Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 22.09.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Witajcie Mam pytanie do Was wszystkich. Czy ktokolwiek z was ma jakies doświadczenia związane z korzystaniem z wody pochodzącej ze studni kopanej zlokalizowanej na działce sąsiada. U mnie ostatecznie okazało się, że woda ze studni którą mam na działce nie nadaje sie do uzytku spożywczego. Na działce sąsiada mam zamiar wykopać druga studnię - sąsiad wstępnie zgodę już wyraził. Jak teraz zabezpieczyć się od strony prawnej, bo narazie wszystko jest na gębe ale papier jakiś by pasowało spisać z nim co by potem w przyszlości mieć święty spokój i się zabezpieczyć na czarną godzinę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 22.09.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Czy ktoś miął do czynienia z wełną kamienną? Drewno na więźbę... jak zabezpieczyć jeśli ma być widoczne od poddasza znaczy żeby się niezdrowych substancji nie nawdychać. Woskiem pszczelim na ciepło? Pastą do podłóg? proszę się nie śmiać! Wolałabym nie wdychać tej chem, którą impregnuje się drewno. Ktoś ma jakiś pomysł? Wosk pszczeli łączony na ciepło z terpentyną. O paście do podłóg do takich zastosowań osobiście nie słyszałem.... Możesz jeszcze środkami na bazie oleju lnianego - czymś takim mam zaimpregnowany dom. Jeśli łazienka na poddaszu i w niej również widoczne będzie drewno, możesz zastosować np. olej duński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 22.09.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Dzięki Kruszon...na sąsiadów zawsze można ......Teraz pytanie blondynki... maluje się drewno na dole czy już na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 22.09.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Dzięki Kruszon... na sąsiadów zawsze można ...... Teraz pytanie blondynki... maluje się drewno na dole czy już na dachu? blondynka odpowiada: Wygodniej na dole, na dachu musisz na czymś stawać, kombinować bo nie zawsze dostaje, chlapie po oczach itp. wiem, bo malowałam na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 22.09.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Dzięki Kruszon... na sąsiadów zawsze można ...... Teraz pytanie blondynki... maluje się drewno na dole czy już na dachu? blondynka odpowiada: Wygodniej na dole, na dachu musisz na czymś stawać, kombinować bo nie zawsze dostaje, chlapie po oczach itp. wiem, bo malowałam na dachu Też malowałbym na dole. Kwestia wyszlifowania krokwi/jętek przed położeniem. Też będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.09.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 mimozami jesień się zaczyna...złotawa, krucha i miła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek12 23.09.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Witam wszystkich wytrwałych w budowaniu....Zaczynam na wiosnę koło Sanoka. Napewno będę pytał o różne sprawy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts