Maco 12.02.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Czy w domu parterowym o niskim kącie nachylenia dachu (35-30 stopni) lepiej ocieplić strop czy dach ? Od czego to zależy ? Rozumiem, że ocieplenie stropu jest łatwiejsze, tańsze i poprawia izolacyjność cieplną domu. Ale wtedy jakiekolwiek zagospodarowanie przestrzeni poddasza na składzik, instalacje wentylacyjne, (inne ?) jest utrudnione bo jest zimno w zime a gorąco w lecie. Jak Wy robicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.02.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Ja mam ocieplony strop, ale mam trochę inny dach - nachylenie 15st, dźwigary dachowe dreniane, więc i tak składzika mieć nie mogę. Instalacje prowadzić mozna, mam na poddaszu całą elektrykę, kanały ogrzewania powietrznego (z kanałami wentylacyjnymi). Faktycznie nagrzewa się mocno, szczególnie że mam blachę dachową, ale za to łatwiej rozwiązać problemy wilgotnościowe (poddasze mam mocno wentylowane, praktycznie nie ma możliwości zawilgocenia ocieplenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.02.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 u mnie nachylenie 35 st. ocieplam strop, składzik tez bedzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 12.02.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 u mnie nachylenie 35 stopni i tez na poczatku ocieplam strop, na legary deski i bedzie mozna chodzic a pozniej jak wystarczy $$ to powoli wykonczenie poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 12.02.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Czy zwiekszona wysokosc parteru w jakims stopniu zastapi warstwe izolacji ?Wysokosc parterowego drewnianego domku letniskowego krytego gontem bitumicznym jest ponad 4 m. Czy wymagana jest jeszcze izolacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.02.2003 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Dzięki wzsystkim ! Teska, a nie boisz się że ci w składziku w zimie pozamarza a w lecie coś się potopi ? Ryszard, myślę że to zależy od sposobu ogrzewania. Bo jeśli tradycyjne to całe ciepłe powietrze pójdzie pod 4 metrowy sufit a z tamtąd przez nieocieplony strop w niebo. Ale jeśli ogrzewanie podłogowe (które nie ogrzewa powietrza na górze) to może się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.02.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Maco ja ocieplam strop.Jak będzie z wykańczaniem poddasza to jeszcze nie wiem. Wiem natomiast, że jak będzie mało kasy np. na emeryturze, a dzieci pójdą sobie na "swoje" to będę mógł zakręcić ogrzewanie na poddaszu i oszczędzać na gazie. Jak będę miał dużo kasy, lub jak dzieci będą chciały mieszkać razem z nami, to zawsze dach mogę sobie ocieplić i zagospodarować poddasze. Dodam tylko , że dom mam budowany tak aby teraz wszyscy się zmieścili na parterze.Jeśli masz poddasze całkiem nieużytkowe to raczej też ocieplaj sam strop. Jeśli się boisz o urządzenia to je również możesz ocieplać indywidualnie lub, wydzielić małe pomieszczonko na strychu wsadzić tam wszystkie graty wymagające ciepełka i tylko je ogrzewać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 12.02.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 On 2003-02-12 14:41, Maco wrote: Ryszard, myślę że to zależy od sposobu ogrzewania. Bo jeśli tradycyjne to całe ciepłe powietrze pójdzie pod 4 metrowy sufit a z tamtąd przez nieocieplony strop w niebo. Ale jeśli ogrzewanie podłogowe (które nie ogrzewa powietrza na górze) to może się udać. Mi chodzi o domek letniskowy, wiec nie bedzie ogrzewania. Raczej jak to sie sprawdzi w lecie, kiedy jest goraco, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 12.02.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Mam taki sam dylemat. W projekcie mam 15 cm wełny na stropie i 10 cm pod połacią, ale chyba dam 25 cm na strop. Nie zamierzam wydawać najpierw więcej na wełnę a potem na ogrzewanie. Zastanawiam się czy można ocieplić sam stryszek, a pod nim dać cieńszą warstwę izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.02.2003 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Ja ocieplam strop. Zastosuję wełnę w granulacie lub ekofiber. Dzięki temu, że poddasze mam całkowicie nieużytkowe mogę dać dowolną grubość izolacji nie martwiąc się jaką wysokość mają belki stropowe lub krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 12.02.2003 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 WitamJa ociepliłem strop.W trakcie remontu typowej kostki ze stropodachem: płyta stropowa żelbetowa, szlaka, szlichta, papa zostało wszystko wyrzucone do płyty stropowej, zrobiona więźba drewniana o kącie pochylenia 12 st i pokryta blachą. Na strop rozłożyłem paroizolację i ociepliłem 25 cm wełny.Strop bo:mniej wełny (mniejsza powierzchnia stropu niż połaci)nie ma problemu z mocowaniem wełny (przy takiej grubości w dachu trzeba dwuwarstwowo i zabezpieczyć przed wypadnięciem)łatwiej zauważyć ewentualne przecieki podczas kontroli w czasie deszczustryszek będzie nieużytkowy (dla użytkowego trzebaby dać twardą, czyli droższą, wełnę lub styropian i wylewkę) - w szczycie od stropu był ledwo metr z kawałkiemmniejsza kubatura ogrzewanałatwiej wentylować połacie dachowePS wełnę tak ułożyłem żeby w miejscu gdzie w przyszłości ewentualnie miałbym kłaść np przewody do kolektora dała się łatwo wyjąć i odłożyć na bok (przewody położyć na stropie i przykryć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 12.02.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Zdecydowanie ocieplaj strop, stryszek nieogrzewany będzie pełnił rolę dodatkowej strefy buforowej. Jedyny minus - nie wykorzystasz go ze względu na wysoką temp latem i niską w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadarek 13.02.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ja moze posluze sie przykladem.Rodzice mieszkają w w poniemieckim domu z cegly, z duzym strychem, pokrycie dachu dachowka.Latem rzeczywiscie jest cieplo, ale nikt tam nie przesiaduje.Zima troche chlodno, ale pranie nie zamarza.Jest tez maly nieocieplony pokoik, {poza bodajze samą supremą} gdzie trzyma sie różne graty, i jest ok. Ja bym ocieplal tylko strop, bo ocieplajac polacie dachowe musisz robic to solidnie, dokladnie z paroizolacja itp. A kladac izolacje na strop zrobi sie to o wiele dokladniej, taniej i mniej ogrzewania. Przeciez cieplo w ociepleniu polaci dachowych bedzie tez uciekac przez murowane{?} sciany szczytowe, przy samym stropie masz po prostu piękną pierzynke i spokoj. A jesli w przyszlosci bedziesz chcial to adaptowac, to nie bedzie problemu przeciez.No i ktos juz tu wspomnial, powietrze ze strychu bedzie dzialalo jako taki stabilizator.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 22.02.2003 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Dziękuję za porady.tak też sobie myślałem i właściwie wątpliwości budziły pomysły wykorzystania poddasza. ALe jak widać nawet w takim przypadku ocieplenie stropu jest lepszym wyjściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek sy 22.02.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witaj Alanta Zauważyłem, że piszesz, iż w swoim domu masz w stropie przewody wentylacji i ogrzewania powietrznego. Coś mi zapachniało domem tak około pasywnego. Sam też przymierzam się do takiego rozwiązania w domu o konstrukcji szkieletowej, Jeśli nie jest to wielką tajemnicą, czy mógłbyś mi pomóc w rozwiązaniu problemu? moje założenia: 1. Chcę zbudować układ w oparciu o pompę ciepła PP. W wariancie myślę o pompie na powietrze wentylacyjne, gdyż w tym momencie eliminuję rekuperator 2. Pompa wytwarza cwu i jednocześnie poprzez wymiennik ogrzewa powietrze wentylacyjne na wyjściu z reku. 3. W okresie większych mrozów powietrze będzie dogrzewane (na wylocie) grzałkami elektrycznymi. 4. Układ będzie wspomagany kominkiem. Z góry dziękuję za Twoje uwagi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek sy 02.03.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 1. Co sądzicie o zbrojeniu płyty fundamentowej zbrojeniem rozproszonym. Buduję dom parterowy i zaprojektowano mi płytę zbrojeniem rozproszonym. Tylko pod kominkiem mam lekkie zbrojenie siatką.2. Miałem budować z elementów Steico, ale jak skalkulowałem ceny, to wyszło mi 3 razy drożej. Ale są elementy, które chciałbym wykonać w tym materiale: osadzenie otworów, nadproża, podciągi i szczególnie belkę podwalinową i oczepową. Ale łączy się ze sobą dwa różne materiały, co może odbić się ostro na jakości połączeń. 3. Czy styropian EPS 200 pod płytę wystarczy. Konstruktorzy szaleją, więc konsultowałem sprawę z producentami. Przy parterowych i nacisku ok 1t/m2 wystarcza nawet EPS-100!!!!. A ceny są zasadniczo różne!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts