Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie paroizolacji

wosk

Recommended Posts

Wracając do tematu wątku czy ktoś może mi wyjaśnić jak prawidłowo przepuścić skrzynkę rozprężną (dokładnie jej wylot z kawałkiem rurki spiro) przez paro izolację. Czy skrzynkę można przykręcić do stelaża pod GK? Jak kleić do tego folię by folia i WM spełniały swoją właściwa role- nie odwrotnie. Czy kanały WM (typu flex) mogą leżeć na stelażu? Mam obecnie taką sytuację, chcę prawidłowo zamontować puszkę i przepuścić przejście od puszki do anemostatu. :confused:

[ATTACH=CONFIG]302837[/ATTACH]

Puszkę możesz osadzić na stelażu. Można dociąć dwa profile cd, położyć na ruszcie fufitu odwrócone o 180* tak by płaskim były do góry. Przytrzymać je czterema łącznikami krzyżowymi. Na to położyć puszkę i ją po prostu przykręcić do profili. By ograniczyć przenoszenie dźwięków możesz pod puszkę podłożyć kawałek pianki dylatacyjnej - takiej do posadzki.

Przejście przez paroizolację - normalne czyli nie dla ekstremistów:

W paroizolacji wycina się dziurę i przewleka rurę. Ale że niestety dziura tak z ręki nigdy nie wyjdzie idealnie to bierze się kawałek folii - taki kwadrat 30x30cm i mając za wzór kołnierz od anemostatu rysuje się na folii koło flamastrem. Koło od wewnętrznej strony kołnierza anemostatu Po wycięciu naciąga się tą folię na rurę - jeśli będzie dobrze wycięty otwór to będzie to bardzo ciężko wchodzić ale folia jest na tyle elastyczna że powinno pójść. Kwadrat okleja się na około taśmą. Przy montażu anemostatu a dokładniej kołnierza anemostatu można dodatkowo w szczelinę pomiędzy płytą a rurą na około wstrzyknąć jeszcze akryl z tuby. Dodatkowo to uszczelni.

A dla ekstremistów:

Po montażu anemostatu jak wyżej czyli do profili CD można dać jeszcze blachę. Blacha ocynkowana - pasek pomiędzy sąsiednimi profilami CD czyli najczęściej długi na 40cm a szerokości około 30cm. W nim wycinamy otwór na rurę. Ostry kant blachy zabezpieczamy oryginalną gumką do krawędzi blach - dostępne w sklepach internetowych. całość przykręcamy do sąsiednich profili za pomocą pchełek. Rurę w otworze blachy uszczelniamy np. klejem-masą uszczelniającą na bazie pliuretanu - dostępne w sklepach motoryzacyjnych. Na to folia paroizolacyjna. - połączenie na 100% szczelne

Wybór technologi zależy od Ciebie

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

witajcie..

mam parę pytań

- czym kleicie folię do profili na skosach? taśmą dwustronną przyklejajc kawałki co jakieś 50 cm czy jakoś inaczej?

- czy paraizolację (aluminiową) lepiej poziomo czy pionowo na skosach kleić

- jak potewm sklejać folię na łączeniach? taśmą dwustronną czy jednostronną aluminiową?

witajcie..

mam parę pytań

- czym kleicie folię do profili na skosach? taśmą dwustronną przyklejajc kawałki co jakieś 50 cm czy jakoś inaczej?

- czy paraizolację (aluminiową) lepiej poziomo czy pionowo na skosach kleić

- jak potewm sklejać folię na łączeniach? taśmą dwustronną czy jednostronną aluminiową?

Folię po płaszczyźnie przyklejamy taśmą 2-stronną do wykładzin, najlepiej wzmocnioną na szmatce. inne nie chcą się dobrze trzymać. Do profili obwodowych przyklejam taśmą 2-stronną coromix a bryty folii sklejam taśmą 1-stronną corofix. To jedne z najmocniejszych taśm na rynku.

A jak kleić folię? Tak by było najmniej odpadu - sam zobaczysz jak lepiej.

dzięki, a od dołu do wieńca? jakim specjalnym środkiem? bo zastanawiam się czy nie trzymałoby się na silikon sanitarny.. przecież klei się jak cholera i szczelność raczej będzie.. piszę o folii alu a nie PE.. sprawdzał ktoś.. u mnie w okolicy nikt nie słyszał o czymś tylko do klejenia folii w kartuszu..

• 8 months później...

Profil UD30 zamontowany przez taśmę akustyczną do ściany.

Profil ultrastil rigips ryflowany - chcę przykleić folię paroizolacyjną do UD30 ale taśmy dwustronne odpadają, bo nie spełnią swojej roli, co innego jak profil był by gładki.

Zostaje mi klej w kartuszu:

Den Braven MONTAGEFIX-F

Soudal vapourseal

DORKEN - Delta Tixx

wszystkie kauczukowe i w okolicach 30zł za kartusz

znalazłem taki produkt

Uszczelniacz dekarski kauczukowy TYTAN za połowę tej ceny i dostępny w marketach

Czy ktoś stosował ? Gdzieś znalazłem, że można stosować wewnątrz.

Jaki klej jeszcze wziąć pod uwagę ?

Do klejenia brytów foli paroziolacyjnej alu - będę stosował

http://folnet.pl/towar/tasma-aluminiowa-uszczelniajaca

doradca twierdził, że nic lepszego nie trzeba, a cena rozsądna

Edytowane przez chemical

Dla potomnych :

- przetestowałem tytan nie trzyma w ogóle metalu i foli PE, ponadto jest trwale elastyczny

Chyba przekombinowałem ale ostatecznie zakupiłem :

Taśma aluminiowa uszczelniająca Wymiar: 75mm x 50m do klejenie brytów foli

BUTYLTEC - taśma dwustronna Wymiar: 15mm x 25mb do klejenia obwodowo foli do profila UD30 (dojechanie aż do ściany i zasłonięcie foli akustycznej)

STELTEC - dwustronna taśma do profili 50mm x 50mb Wymiar: 50mm x 50mb do klejenia punktowo foli do profili nośnych CD

DORKEN - Delta Tixx Wymiar: 310ml do uszczelniania miejsc trudno dostępnych (narożniki)

• 1 year później...
A jaka to ma być szczelność? Paro czy wiatro szczelność? I jedną i drugą szczelność uzyskasz klejąc do profila UD taśmę akustyczną lub taśmę butylową. A folię przyklej do profila UD taśmą coromix firmy Corotop i masz 100% szczelności i wiatro i paro. A swoją drogą to jaka nieszczelność występuje gdy nie zastosuje się ani taśmy akustycznej ani taśmy butylowej? Będzie tam dziura na palec? Jakaś szczelina? Będzie tamtędy wiać czy co?

no ale kołki chyba co 10-15cm zycze powodzenia

• 5 years później...
Dla zachowania szczelności budynku kleje folie do ściany - co w tym dziwnego?

Klej idzie pod profil UD na ścianę i do tego przyklejana jest folia PE. Na to płyta GKB/GKBI.

Sufity poziome. Parterówka

Mógłbyś to naszkicować?

A swoją drogą to jaka nieszczelność występuje gdy nie zastosuje się ani taśmy akustycznej ani taśmy butylowej? Będzie tam dziura na palec? Jakaś szczelina? Będzie tamtędy wiać czy co?

Nie chodzi o żadne wianie, tylko o to, żeby para nie przedostawała się najmniejszymi szczelinkami do wełny.

Pozdrawiam Furmanowiczów i zaptuję:

Czym przykleić folię paroizolacyjną polietylenową do ścian murowanych?

Oczywiście chodzi o izolację poddasza użytkowego.

Na forum spotkałem się z radą,aby kleić na klej butylowy ,ale producent (soudal) nie zaleca tego kleju do folii PE.

Bardzo proszę o porade.

ROCKTECT MULTIKIT spokojnie powinien Ci złapac folie PE