Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robią mi TRUMNĘ !!!

ged

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

We wsi Jerzmanowice na trasie Kraków - Olkusz, oraz 200 m od mojej działki stoi kilka nowych domów wybudowanych w tej technologii. Właściciele są zadowoleni. Ekipy które to robią są doświadczone, bo się w tym specjalizują. W miarę postępu projektu, konstrukcji i robót, będę informował o wszystkim. Fotek tych domów nie mam, ale może dziś pstryknę, bo będę w tamtych okolicach.

Filigran ... taaak ... to jest pomysł do przemyślenia ... zamiast deskowania tnę filigran na wymiar podpieram na uproszczonej konstrukcji zbroję, zalewam ...

Proszę zwrócić uwagę że mam mansardziaka. Skos ma 60 st. Górny dach to klasyczna więźba.

Z zalet - przynajmniej dla mnie to jest też dodatkowa izolacja akustyczna. Kupując działkę 20 km od lotniska sprawdziłem trasy przelotu samolotów, ale nie przewidziałem wojska, które dokładnie nad moim domem zrobiło sobie korytarz treningowy - oczywiście tajny, nie uwzględniony na oficjalnych mapach.

bravo ged

tzak trzymaj

ja tez zamierzam cos takiego wydlubac

tylko znajde jakiegos cwaniaczka co sie podejmie zrobienia dokumentacji

uwazam, ze nie ma nic lepszego

GK to pomylka , polsrodek

taki ersatz dla niewymagajacej klienteli

jeszcze pare latek minie i sie wszystkim ten papierowy gips brzydnie

i to o czym piszesz bedzie nalezalo do dobrego tonu

a pudelka z GK beda wysmiewane jak dzisiejsze domy kostki

no coz na wszystko trzeba czasu ;)

super pomysl i czekam na zdjecia i dalsze wiesci

nara

Ja od początku chciałem mieć skosy i tak też będę robił(żeby tylko ta wiosna już przyszła).Myślę, że powoli zmienia się świadomość inwestorów i coraz więcej ludzi decyduje się na takie rozwiązanie.Uważam tylko ged, że na skosy trzeba dać minimum 20 cm ocieplenia.

Ja od początku chciałem mieć skosy i tak też będę robił(żeby tylko ta wiosna już przyszła).Myślę, że powoli zmienia się świadomość inwestorów i coraz więcej ludzi decyduje się na takie rozwiązanie.Uważam tylko ged, że na skosy trzeba dać minimum 20 cm ocieplenia.

a ocieplenie to inna sprawa....

oczywiscie minimum to 20 cm

ja bym dal jakies 30 cm styropca ;)

Pod dachówką nie ma styropianu jest styrosuprema czyli 5 cm styropianu z przyklejonymi betonem wiórami. Na to się robi jeszcze szlichtę na gładko.

Przed chwilą zrobiłem fotki kilku domków z zewnętrz i od środka zaraz je pokaże ale najpierw obiadek wtrząchnę.

Cypek jakie warstwy są u Ciebie?

bravo ged

tylko znajde jakiegos cwaniaczka co sie podejmie zrobienia dokumentacji

Pod koniec tygodnia mój powinien skończyć robotę - zobaczymy jak to będzie wyglądało na projekcie. Będzie OK, to go polecę i dam namiary. Może projekt w necie pokażę.

Rozwiązanie z tym stropem ze skosami jest bardzo dobre. Wiem, bo sami tak mamy. Na poddaszu bądź pięterku (a no właśnie - nad tym jeszcze ogromny strych, więc to piętro czy poddasze?) cicho i ciepło, żadnych spękań jakie towarzyszą płytom kartonowo-gipsowym. Wystarczy tylko położyć tynk, pomalować i można mieszkać :lol: .

Ged, jakiej dokumentacji :o :lol: . My w seryjnym projekcie też mieliśmy te tektury :evil: (a fuj!!!) nad głową. Za zgodą naszego kierownika budowy i adaptatora projektu w jednym, zrobiliśmy strop wylewany. U nas wszyscy takie robią, nikogo więc nie dziwi takie rozwiązanie.

W Twoich stronach też dużo takich stropów, chociażby przy drodze głównej z Olkusza na Kraków. Ty pewnie gdzieś tam po drodze mieszkasz.

Cypek - widzę że więźbę masz normalną. W moim przypadku, dachu mansardowego, dolna jego część będzie pełnić funkcje konstrukcyjne przenoszące obciążenia. Murłata będzie dopiero nad tą trumną. To tak jakby zrobić normalną kondygnację tyle, że z zewnętrznymi ścianami pochylonymi.