Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś z Forumowiczów buduje "inteligentny budynek" ?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak interesowałem sie tym. Są systemy np. EIB polegajace na okablowaniu strukturalnym budynku i spięciu tego wszystkiego w centrali. Umozliwia to sterowanie oswietelniem (sceny świetlne), ogrzewaniem, wentylacją, klimatyzacją, podlewaniem ogrodu, alarmem itd. Są to ciekawe rozwiazania np. Centralny wyłącznik oswietlenia i opuszczenia rolet w całym domu przy wyjsciu z mieszkania, obrazowanie np. niedomknietych okien itp, symulacja obecności (dom zyje samodzielnie gaszac i zapalając światła i rolety tak jak uzytkownicy przez ostatnie 2 tyg.).

Wadą tego jest duży koszt. W moim przypadku wyszedł osprzęt w urzadzenia (30 000 zł). Druga wada to taka ,że dcydując się na okablowanie strukturalne, robisz to na etapie projektu i bez zakonczenia inwestycji nie mozesz tam zamieszkać (nic nie działa). A gdy na koniec zabraknie kasy... moze być problem.

Po przemysleniu wszystkiego poszedłem do (mądrych ) projektantów i powiedzaiłem ,ktore funkcje chciałbym miec w domu a które nie (np. zrezygdnowałem z obnizenia temp. w pomieszczeniu po wyjsciu z niego z uwagi na bezwładność ogrzewania wodnego). Oni robią projekt całej instlacji dopasowanej do moich potrzeb. Tzn. instalacja jest tradycyjna z zastosowaniem cyfrowych przekazników w puszkach umozliwiajacych potem dowolne zaprogramowanie gniazd i wyłączników. Tzn. po zamiszeszkaniu moge dowolnie decydować, że np. tym wyłącznikiem w kuchni chce: zapalic switło w jadalni, 2 lampy w pokoju, włączyc telewizor i opuścic jedna rolete do połowy. Po dwóch tygodniach mogę to zmienić. Ma to działac za duzo mniejsze pieniadze. Jakie dokładnie dowiem sie z tydzień. Na tym polega inteligencja budynku. Ma to znaczenie przy zarzadzaniu duzymi biurowcami (system EIB). Są tez systemy domowe (CARDIO, LAN). Zachecam do szukania w wyszukiwarkach internetowych).

Jak pisałem ja chce tylko niektóre funcje inteligentnej instalacji przejąć ale prostrzymi spsobami. Zależy to od indywidulanej oceny. Dla mnie waże są:

-podlewanie ogrodu podczas naszej nieobecności

-siatła w holu zapaljace się na ruch (po 22 na 50 % swojej mocy)

-centralne sterowanie roletami

-symulacja obecnosci w domu

- błyskanie świateł w mieszakniu przy wykruciu ruchu w ogrodzie (miedzy 22-6 rano) przy włączonym alarmie.

- sceny świtlene (np: ogladanie telewizji, uroczysta kolacja)

Nie są to rzeczy niezbedne, moga tylko ułatwić zycie, trzeba tez uwazać zeby nie przekomibnowac bo sie człowiek sam nie połapie.

Prosze tylko nie zaczynajcie dyskusji w jaki sposób zrobić to samemu. Znam z forum ludzi którzy : wentylatorek od malucha, przkaznik z pralki, wyłacznik od radia, dioda od żelazka i .... twierdza ze będą mieli sterowanie poecem c.o lub cos innego. To naprawdę zaawansowana technologia i po zapoznaniu się z tym zostawiłem to fachowcom.

Pozdrawaim Grzeogorz 40

Tej zaawansowanej techniki uczą w technikach :smile:

Ale prawdą jest, że bez znajomości rzeczy lepiej sie za to nie zabierać.

Inną wadą (nie wymieioną przez Ciebie) jest ilość kabla jaką trzeba wprowadzić w ściany. Na średni domek wyjdzie tego kilkaset metrów - koszt nie jest straszny, ale wiązka przy "centralce" może miec już solidną grubość - to też trzeba przewidzieć

BTW.W CHIP CHIP 2/2002 na stronie 140 jest opis wykonania sterowanego przez PC przekaźnika 8 portowego i kod źródłowy oprogramowania do tego. Koszt części poniżej 100,- PLN Robota (jak ktoś się nie boi śrubokręta i lutownicy) na 2 godzinki. Można za pomoca tego ustrojstwa sterować (włączac/wyłączać) 8 urządzeniami z PC. Dwoma takimi ustrojstwami można sterować 16 punktów, a czterema 32, itd... W połączeniu z PC-Meteo (podłączana do PC mini stacja meteo: temperatura, siła i kierunek wiatru, jasność) i paroma innymi duperelami można za 2-3 tys.(koszt z PC ale bez kabli) sterować spłuczką w zależności od kierunku wiatru i temperatury w garażu :smile:

Ale jak napisałem na początku to zabawa tylko dla tych, którzy lubieją majsterkować. Innym może z tego wyjść komedia a'la Louis De Funes :wink:

NO widzicie zaczeło się...... Koszt przkaznika ponixej 100 złotych. Firmy chcą ponad 2500 zł. Niezła prowizja. Słuchajcie tez w młodosci robiłe radio z wykozystaniem prostego tranzystora i głosnika 3W..... I grało.. Ale to chyba nie o takie granie chodzi. Nie da sie pogodzic profesjonalnuych rozwiazań i niskich kosztów obojetnie czy ktos lubi śrubokręt czy nie. Np czujniki ruchu: kazdy z nas mysli o takich przy lampach. Włączaja sie na kazdy samochód przejezdzający ulicą ... kosztują 50 zł. Ja myslałem (to wytłumaczył mi projektant) o czujkach za 400-700 zł. W czyjkach tych dokładnie sie reguluje na ile metrów przed soba i jaki kąt ma obejmować. W ten sposób jak kotos stanie przy furtce to światło sie zapala, ale jak ktoś przechodzi chodnikiem 1 m dalej to lampa niereaguje. I takie sa zastosowane urządzenia w inteligentnych budynkach. I wszystkim tez radzę albo oryginalne rozwiazania i w ich ramach szukanie oszczednosci albo dajmy sobie spokój z inteligentna instalacją bez tego tez mżona normalnie żyć....

Grzesiek

Witajcie (inteligentni)

Ja po analizie ofert (ceny!!) poszedłem jeszcze inną - chyba najtańszą i najbezpieczniejszą drogą (instalacja etapowa)

Do każdego włącznika pociągnąłem kabel sygnałowy (2*0,25 - taki jak np. do głośników), a do każdego śwatła (żarówki, gniazdka, itp) pociągnąłem normalne zasilanie (3*1,5). To wszystko trafiło do jednej skrzynki - na 100 modółów. Sterowanie odbywa się poprzez przekaźniki bistabilne, oraz włączniki "dzwonkowe"

Taka instalacja umożliwia mi dowolne definiowanie, które włączniki mają co włączać, a ponadto w każdej chwili mogę podłączyć centralkę strującą.

Koszt kabla 3000 m (3km) 1500 zł, przekaźników 1000 zł, włączników tyle ile koszt normalnych.

Pozdrawiam

Mirzaw

Ja myślę o takim sterowaniu (ktoś już kiedyś pisał o tym przy okazji alarmów) z wykorzystaniem uniwersalnych sterowników programowalnych.

Taki sterownik po podłączeniu czujników i lamp, gniazd,... można łatwo zaprogramować żeby działo się to co chcemy na skutek odpowiednich wartości czujników.

Taki sterownik może też na podstawie sygnału z czujników ruchy uruchamiać alarm... czyli 2 w jednym... :smile:

A ktoś zamierza użyć sterownika do alarmu (centralki) dos terowania pewnymi funkcjami domowymi...

Myślę, że to, co zostało napisane przez szanownych forumowiczów ogranicza się do instalacji elektrycznych i tzw. teletechnicznych. Moim zdaniem, jest to tylko wierzchołek góry lodowej. Idea IB jest znacznie szersza. IB to zupełnie nowe spojrzenie na architekturę i projektowanie budynków. Ideałem jest to, aby budynek wraz z całą swoją infrastrukturą techniczną przystosowywał się na bieżąco do zmieniających się potrzeb użytkowników. Ma to swoje konsekwencje w rozwiązaniach architektonicznych i instalacyjnych. Dla przykładu: dzisiaj potrzebne są nam 3 pokoje kuchnia salon i jedna łazienka, za kilka lat dzieci dorosły i będą z nami mieszkać, potrzeba nam np. 5 pokoi, dwie łazienki, i dwie kuchnie, albo część budynku chcemy przeznaczyć na firmę. W inteligentnym budynku przesuwamy kilka ścianek, przenosimy kilka grzejników, przesuwamy kratki wentylacyjne, rozbudowujemy o kolejne moduły np. centrale wentylacyjne, zmieniamy, program w sterownikach, obsługujących nasze instalacje elektryczne i sanitarne i po zabawie (wszystko to oczywiście małym kosztem i szybko).

Oczywiście okna nam pasują bez przeróbki do nowego układu pomieszczeń, mamy wcześniej wykonane w nadmiarowy sposób instalacje wentylacyjne, c.o. wod.kan. elktryczne itp. To tyle od strony teoretycznej.

W moim przypadku realizacja idei IB sprowadza się do zaprojektowania instalacji c.o. w układzie tradycyjnym trójnikowym z zasilaniem i powrotem poprowadzonym po obwodzie ścian zewnętrznych będę mógł sobie w pewnych granicach przewieszać grzejniki(bez prucia posadzek) po przestawianiu ścianek działowych. Główne obwody inst. elektrycznych i teletechnicznych rozmieszczone na ścianach zewnętrznych, oraz instalacje prowadzone po ścianach zewnętrznych oraz nośnych tak, aby można było bezkarnie wyburzać ścianki działowe. Dodatkowo wykonane dwa dodatkowe odpływy kanalizacyjne w podłodze oraz dodatkowe przewody wentylacyjne w kominach. Ocieplenie stropu parteru, aby można było bezkarnie wyłączyć na pięterku ogrzewanie, i jeszcze wiele innych dupereli. Wszystko to w miarę niskim kosztem.

Ciekawe czy znacie projektantów którzy pójdą na takie założenia do opracowania projektów.

Strasznie się nawymądrzałem no nie :wink:

Pozdrawiam

wszystko fajnie, tylko później przychodzi zderzenie z rzeczywistością, to tak jak zderzenie samochodu np. z drzewem !

Przezyłeś, ale (...),

Robimy ostatnie poprawki w projekcie przed wyrysowaniem i do zatwierdzenia. Fundamenty są, ale tu i uwdzie jeszcze cuś zmieniamy. Byliśmy u projektanta. Chcieliśmy dom bez wiatrołapu, bo tak nam się podoba, i co ? I nic, będzie wiatrołap ! Przepisy ( durne ) proszę Państwa. A jak nie, to przyjdzie smutny Pan i nie odbierze budynku.

Rozmawiamy z instalatorem o pewnych naszych pomysłach.

Widzę, jak błądzi oczyma w myślach po normach i ustawach i kręci głową ; cyt. "Panie jak to ułożyć ... przepis 20 cm od tego a 60 od tamtego ...".

Bardzo nam się podobają rozwiązania inteligentne, sami się zastanawiamy jak to poukładać.

Ale powoli schodzimy na ziemię.

Karina

Małe nieporozumienie :smile:

Nikogo nie namawiam na własnoręczne wykonanie czujek bo jest to już zbyt skomplikowane i wymaga zbyt wiele dedykowanych elementów (chociaż... uczniowie mojego kolegi w czwartej klasie technikum zrobili modem laserowy i... działa !!! :smile:)

Ja tylko sugeruje, że nie jest to wiedza tajemna, a lwia część ceny IB to "know how" firmy produkującej i instalujacej. Jak kto woli mozna kupić elementy (czujniki, przekaźniki, itp...) profesjonalne i lutownica wogóle nie jest potrzebna. Ale na tym forum jest sporo majsterkowiczów, dla których taka instalacja może być świetną zabawą.

Pozatym poddałbym pod dyskusje trzy rzeczy:

1. Nie wyobrażam sobie, żeby instalacja teleinformatyczna i elektryczna w moim domu została zaprojektowana nie przeze mnie. Myśl, że w moim domu coś by się działo bez mojej wiedzy i woli jest dla mnie nieznośna. BTW. Znam jedną realizacje IB. Inwestor z gatunku takich, któremu pieniędzy nie brakuje, lubi nowinki i wszystko ma być najlepsze. Wszystko zlecił dobrej firmie i jest niezadowolony bo dzieją się rzeczy, których nie rozumie i których nie chce (centralnie sterowane ogrzewanie nadmuchowe, wentlacja, cała elektryka, audio, itd). Sam nie wie jak to zmienić, a wzywani serwisanci nie wiedzą o co chodzi.

Ciekawostka ! Nie mam takich aspiracji w stosunku do instalacji wodnej i kanalizacyjnej. Może dlatego, że na rurkach się nie znam, a na kablach tak !? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :smile:

2. Większość instalacji IB robiona jest w oparciu o zamknięte urządzenia sterujące. W najlepszym razie jakieś, również niemodyfikowalne programy windowsiane. To oznacza, że pewnych rzeczy zrobić się nie da. Inna sprawa, że systemy zamknięte są łatwiejsze w zarządzaniu bo ilość ustawień jest skończona. Ale dla mnie brak PEŁNEJ możliwości proramowania zdarzeń jest dyskwalifikująca.

Pamietajcie: Wy przed zainstalowaniem nie wiecie co wam oferuje system, a instalator (projektant) nie wie czego wy oczekujecie. Często te same słowa dla różnych ludzi mają różne znaczenie.

3. Od wczoraj myślę intensywnie co mógłbym sobie uinteligentnić w domu i wyszło mi, że:

a) okablowanie strukturalne (PC i/lub telefon w każdym pokoju) -zrobie

b) sterowanie roletami - praktyczne, ale nie potrzebuje bo nie planuje rolet

c) sterowanie co i cwu - konieczne, ale od tego mam pogodówkę w kotle

d) komunikacja wewnętrzna - od tego mam centralkę telefoniczną i kable z pkt.a

e) instalacja alarmowa (przeciwpożarowa) - ważna rzecz, ale czym tu sterować z domu - jedyny działający alarm to alarm z przywołaniem - nie ma czym sterować, jedynie właczać i wyłaczać - od tego jest panel.

f) audio/video - video w jednym miejscu (kino domowe), a muzyki każdy słucha innej- robienie centralnego systemu audio (jak przechodzę z kuchni do pokoju to radio w kuchni się zcisza, a w pokoju włącza) nie ma sensu bo by tylko nas denerwowało, zciszanie audio jak dzwoni telefon - hm.... fajne

g) zapalanie świateł czujkami, nie wiem jak innych ale mnie denerwuje

h) zapalanie świateł pod nieobecnośc - dobre na dzieciaki - jak jest alarm z przywołaniem jest zbędne.

...itd - jest jeszcze mnóstwo innych rzeczy, niezbędnych w dużych budynkach, ale w domu o powierzchni 200 m2, to przepraszam jeśli kogoś urażę - gadżetologia, o czym najlepiej chyba świadczy fakt małej ilości instalacji i mała oferta dla domów jednorodzinnych. Gdyby IB w budownictwie jednorodzinnym dawał jakiekolwiek wymierne korzyści (chocby w podniesieniu komfortu) to na pewno powstałby na to rynek.

Morały:

1. Lepiej nie otaczać się rzeczami, których działania się nie rozumie.

2. Ilość awarii jest wprostproporcjonalna do skomplikowania systemu i odwrotnie proporcjonalna do wiedzy jego użytkowników.

W każdym razie ja mimo iż mam możliwości (posiadam wiedzę i środki) nie mam zamiaru budować domu inteligentnego, bo nie widzę sensu. I nie chodzi bynajmniej o opłacalność ekonomiczną. Po prostu nie widzę żadnych korzyści. Chętnie wysłucham kontrargumentów - nie jestem krową, czasem zmieniam poglady.

PS. Jeszcze raz najmocniej przepraszam jeśli kogoś uraziłem. Oddałem tylko swój głos w dyskusji :smile:

EIB, itp..

się rymuje :wink:

Ale tak naprawde ile kosztuje jeden włącznik w systemie np. DOUPKE, czy nie mówiąc już o innych "bajerach"

Identyczną funkcjonalność można osiągnąć zdecydowanie mniejszym nakładem kosztów - wykożystując dostępne, tanie materiały. Wiadomo że trzeba przewidzieć trochę więcej na początku wykonywania instalacji ale chyba większości pramówi porównanie kwoty 5000 z kwotą 30000!

Nie dajmy się zwariować. W samych niemczech domy inteligentne to kilka procent nowobudowanych. A porównajmy zamożność ich społeczeństwa z naszą. Ponadto co z tego że można zrobić sobie ionteligentną instalację, jak nie można u nas kupić "zdalnie" sterowanej płyty ceramicznej nie wspominając już o lodówce czy pralce i innych gadżetach. Jasne można kupić MIELE ale jak kogoś stać na pralkę za 10000 to pewnie nie zastanawia się nad wyborem 5000 za instalacje czy może 30000.

Zapytam inaczej - kto z was ma np. elektrycznie sterowne rolety (wszystkie), kto ma zamek elektromagnetyczny w drzwiach wejściowych, itp.

Czy standardem są unas odrębne obioegi wody dla WC itp..

Pozdrawiam

Mirzaw

inwestor,

podoba mi się to co piszesz !

My planujemy dom parterowy z ogrzewaniem podłogowym na całości (wtedy odpada problem grzejników - ale jest pewne ograniczenie w kontrolowaniu temperatury w strefach). Ściany nośne TYLKO zewnętrzne więc działowe można przesuwać. Całość będzie w szkielecie więc przesunięcie ścianek to tydzień bez większego kurzu (i można wykorzystać 80% materiałow z istniejącej ścianki).

Instalacje przez sufit więc pełna elastyczność.

A sterowniki (chyba każde przeciętne) mają pamięć nieulotną, gdzie powinny zachować ustawienia i program tak, aby po powrocie zasialnia działały normalnie. Myślę, że nawet mogą mieć funkcję "po utracie zasilania" gdzie będą wykonywały określony program (sprawdzenie lub zamknięcie czegoś na wszelki wypadek).

wydaje mi sie ze Inwestor jest najblizej idei IB

chodzi o taki system ktoremu mowimy: "jedziemy na wakacje na 2 tygodnie", albo "wlasnie mamy w domu imieniny" i IB wie jak zareagowac - jak ustawic ogrzewanie, klimatyzacje, jak sterowac oswietleniem, alarmem, ogrzewaniem podlogowym w lazience itp itd. W budynkach wysokiej klasy dochodzi jeszcze tzw kontrola dostepu, system p-poz, oddymianie, windy i wiele innych systemow.

Buduje sie je z tzw inteligencja rozproszona. Tworzac system w naszym domu mozna go potraktowac jak taka pojedyncza komorke, zastosowac jeden centralny sterownik PLC (zamiast np systemu eib, ktorego elementy sa zdecydowanie za drogie). niezla zabawa - zaprogramowalem kilkadziesiat takich budynkow na roznych systemach, tylko kilka bylo na eib.

mam swojego "konika" - to jest tzw sterownik PLC firmy szwajcarskiej SAIA (wejscia/wyjscia doklada sie do sterownika w postaci kart). Poza tym sterowniki easy, JohnsonControls, Landis.

wszystko zalezy ile jakich wejsc/wyjsc potrzeba (np. wejscia binarne: otwarcia drzwi lub okien, zalaczenia termostatu pokojowego, czujka PIR; wyjscia binarne: zawor on7off, zaluzje, pompa; wejscia analogowe: temperatury, wilgotnosci; wyjscia analogowe: najczesciej ciagle zawory).

trzeba policzyc iloma sygnalami chce sie zarzadzac.

w przypadku SAIA do podstawowego sterownika (ok. 1000PLN) mozna dolozyc 4 karty (np 16we, 8 we, 8wy, 4we/4wy). do wiekszych sterownikow mozna wlozyc 8 kart i polaczyc jeszcze z roszerzeniem na 8 kart. Pozostale sterowniki ktore wyminilem maja juz wbudowana okreslona ilosc wejsc/wyjsc i jesli nam to wystarcza mozna je zaprogramowac z panela. SAIA ma specjalny program do programowania (latwy) na PC.

Tom Soyer - może się orientujesz ile kosztuje sterownik Siemens S7-200 (w porównaniu z SAIA), pytam gdyż do tego sterownika ma oprogramowanie i z resztą sterowniki Siemensa są mi bliższe (cały czas ma z nimi do czynienia w pracy).

A tak w ogóle zgadzam sięz Tobą odnośnie inteligentnego domu, jednkaże żeby ten sprzęt był trochę droższy to można by poszaleć!

Budujecie maszyny do mieszkania ? wg mnie takie nakłady idei mają sens w dużych obiektach, gdzie można przy ich pomocy osiągnąć znaczne oszczędności w zużyciu energii. A tutaj mamu domki o pow. 160-300 m2, w których mieszka do 4 mieszkańców, z czego dwoje jest poza domem przez 50% doby, pozostała dwójka jest poza domem do 30% doby. Do najdalszej rolety (tej, co ma się inteligentnie spuszczać i podnosić) mamy ca 8 metrów, czyli do 10 kroków...

To tyle głosem malkontenta...