Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś z Forumowiczów buduje "inteligentny budynek" ?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikt tu nie dyskutuje ani nie zadał pytania "Czy warto budować IB" !

Więc myślę, że komentarze typu "to się nigdy nie zwróci" albo "to się nie opłaca" są nie na temat.

Ja jestem takim zapaleńcem, który chicałby mieć na tyle IB na ile mnie stać. Na tym forum już znalazłem parę pomysłow i sugesti jak za pieniądze, które i tak zamierzałem wydac na budowę domu wyposażyć go w pewny funkcje IB.

I oczekuję, że więcej takich informacji i pomysłów znajdę.

Jak ktoś uważa, że takie działanie nie ma sensu, to myślę, że publiczne wypowiadanie takich twierdzeń nikomu nie pomoże ?

Jak najbardziej zgadzam się z opiniami, że nie ma co przeginać z zaawansowanymi rozwiązaniami w domkach jednorodzinnych. Ale przecież jak już robimy jakąś instalacje to można troszeczkę pomyśleć nad tym aby była ona bardziej "elastyczna" i podatna na późniejsze modyfikacje. Można również poświęcić dosłownie parę dodatkowych groszy i podokładać, to rurę wod-kan to kilka kabelków do zaworów grzejnikowych, tu kabelek, tam rureczka itd. To samo dotyczy układu pomieszczeń, aby można było je umeblowywać na możliwie najwięcej sposobów. Nieraz przesunięcie ścianki dosłownie o 20cm otwiera zupełnie nowe możliwości zagospodarowania pomieszczeń. Myślę, że "najgorsze" są projekty domów w których jest rozrysowany sposób umeblowania pomieszczeń.

Później często okazuje się, że jest to jedyny sensowny sposób umeblowania. Na etapie projektowania my inwestorzy jesteśmy jeszcze bardzo "zieloni" i nie dociera do naszej świadomości, że tak jak w projekcie to będzie już musiało zostać "na wieki wieków". Nawet z pozoru niewielka zmiana czegoś w projekcie powoduje od razu cały szereg poważnych problemów. Myślę, że realizacja idei IB w aspekcie definicji IB którą wcześniej podałem, powinna rozpoczynać się od analizy wybranego przez nas projektu pod kątem elastyczności i łatwości wprowadzania w późniejszym okresie zmian myślę, że to jest podstawa IB.

Sądzę, że bardzo cenna była by właśnie taka wymiana pomysłów jaką zaproponował Maco to znaczy jak za pieniądze, które i tak zamierzamy wydać lub niewiele większym kosztem przybliżyć się do idei IB.

Moją propozycję podałem wyżej - po pierwsze postawmy porządne wymagania architektom na etapie projektowania to i tak nie wpływa na cenę projektu lub adaptacji projektu gotowego.

Pozdrawiam

P.S.

Jeżeli chodzi o ewentualne sterowniki to zastanawiam się nad systemem X10

http://www.x10.pl/ - czy ktoś z Was to zna ?

I to jest NAJTRUDNIEJSZA sprawa z wyborem i wizualizacją projektu !!!

A najgorsze jest to , że olbrzymi kłopoty mają z tym również architekci (nie wszyscy).

Zaliczam się do przeciętnego inwestora i siedzę już nad projektem półroku i dalje mi czaszka paruje, bo w zależności z którego punktu spojrze, to mi coś nie pasuje...

I daltego też wybieram technologię szkieletową, gdzie łatwiej będzie mi wprowadzać zmiany.

Witam ponownie.. wypowiadałem się już wcześniej ale nie wiedzieć czemu stałem się anonimowy - więc teraz dopiszę MIRZAW

Pisałem o możliwości kupna lodówki, płyty ceramicznej itp. z funkcjami zewnętrznego sterowania itp...

I teraz jak dalej czytam wasze szanowne koleżanki i koledzy posty zastanawiam się nad jednym:

Ja oczywiście też staram się mieć dom "inteligentny" oby nie okazało się że jego iloraz wynosi np. 25 :-o jednak robię to minimalnym kosztem - krawiec kraje jak mu materiału staje (czy coś tak). Jednak jak widzę niektórzy z was uciekają się do rozważań typu EiB itp.. Koszt takiej instalacji to... właśnie jestem ciekaw ile wynosi - nie tylko projekt, system ale i montaż oraz inne urządzenia, które muszą być specjalnie pod taki system dostosowane (pralka, suszarka, piekarnik, C.O., czujniki, alarmy, bramy, rolety, miksery, lodówki, suszarki do włosów, golarki, UPS-y, i inne bajery - bojlery) - pewnie z jakieś 50000!!!

A teraz policzmy inaczej:

Zatrudniamy gościa na 1/6 etatu (najlepiej ubogiego sąsiada) - który będzie nam przychodził i włączał co chcemy i kiedy chcemy, zamykał, otwierał, regulował, ściemniał, rozjaśniał, alarmował itp... mamy wtedy ful sterowanie głosem (! - jaki system ma taką opcje), system inteligentny (zależy od IQ sąsiada), nawet sobie można z tym "systemem pogadać, już nie mówiąc o możliwości rozbudowy "systemu" za drobną opłatą (koszenie, pielenie, zamiatanie, odśnieżanie, drobne remonciki, rąbanie drzewa do kominka itp). Poza całkowitym proekologicznym charakterem takiego rozwiązania (pełny recykling itp.) trzeba rozważyć aspekt finansowy a na sam koniec ludzki.

Finansowy - inwestycja jest rozłożona w czasie - nie wydajemy od razu 50000 zł, tylko np. 500 zł co miesiąc (na czarno - dla pożytku każdej ze stron) co się amortyzuje po 8 - 9 latach - licząc wartość pieniądza w czasie pewnie po 12 - 13 latach.

Ludzki - mamy miłego sąsiada z całą jego rodzinką, pomagamy komuś finansowo, generujemy tzw. popyt.

Logiczne co?

Pozdrawiam wszystkich automatyków

Mirzaw

Logiczne.Tylko w wersji ultraoptymistycznej.:wink:

W wersji życiowej może wyglądać np.tak:

-czynnik ludzki okazuje się złodziejem i poznając nasze mieszkanie,zwyczaje na wylot "nadaje" nas swoim kumplom lub sam rąbie nas -raz a dobrze lub sukcesywnie (nie możemy nic z tym zrobić-patrz punkt ostatni)

-czynnik ludzki lubi sobie golnąć -a to zapomni włączyć ,co trzeba,a to pomylą mu się przyciski,albo zapomni,że ma pracę i nie przyjdzie,albo w stanie spożycia lub nie w stanie łamie sobie nogę tudzież zionie ducha (wówczas namówiona przez szwagrów wdowa występuje z roszczeniem)-wprawdzie możemy uniknąc odpowiedzialności,ale przyjemnie nie jest

-inny czynnik ludzki zazdrosny o pracę naszego czynnika ludzkiego nadaje do us-nic takiego się nie stanie,ale przyjemność obcowania z us w jakiekolwiek formie jest mało przyjemna

-kiedy zadrzemy z czynnikiem ludzkim-biada nam.Pamiętajmy,że nasz związek z czynnikiem ludzkim jest dożywotni

-dużym sukcesem będzie oczywiście znalezienie czynnika ludzkiego chętnego podjęcia się tak niewdzięcznego zajęcia (pojmowanego jako służba,co człowiekowi honornemu nie przystoi)

Ja tylko, tak sobie pogdybałam troszkę...pesymistycznie.:lol:

Na pewno da się znleźć kogoś,który jednak "nie spełni" powyższych kryteriów, czego wszystkim życzę. :smile:

My chyba bedziemy mieli taką namiastke domu multimedialnego. Zainstalowalismy wlasnie 64-liniowa centrale alarmowa, ktora umozliwaia sterowanie 8 urzadzeniami w domu. Co ciekawe, mozna zarzadzac ta centralka zdalnie, przez GSM lub tradycyjna linia telef. Wiemy juz ze bedzie sterowala piecykami akumulacyjnymi i bojlerem. No i teraz mamy problem, bo nie wiemy co dalej. Kabelki wyprowadzone czekaja gdzie je podlaczyc. Moze mielibyscie jakies sugestie?

Swoja droga nie bylo to koszmarnie drogie, bo z montazem 4200 (caly system alarmowy) i za te kwote mamy juz choc troche dom inteligenty.

U nas to wogole pelno elektryki i elektroniki, ale i tak nikt nie bedzie na to zwracal zbytniej uwagi, jak nie bedzie kina domowego. Teraz wszystko kreci sie wokot tego!

http://www.x10.pl/?60301010

Uwaga - z dniem 01.02.2002 - po czterech latach oferowania systemu X-10 wycofaliśmy go ze swej oferty zastępując systemem Powernet. Powernet ma te same zalety, pozbawiony jest jednak głównych wad X-10 (niska pewność i stabilność działania, mała estetyka urządzeń). Oczywiście nadal zapewniamy obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną dla systemu X-10 naszych Klientów.

Urządzenia EIB oferujemy w ramach kompleksowych realizacji systemu lub jako dodatkowe dla już zrealizowanych inwestycji. Jeśli chcą Państwo otrzymać ofertę przystosowaną do Państwa potrzeb - prosimy kliknąć tutaj.

dlatego budowe systemu IB polecam zrobic mozliwie we wlasnym zakresie - serwis i obsluga moga nas drogo kosztowac a w dodatku bedziemy niezadowoleni.

urzadzenia musza byc pewne a najnowszym technologiom pozwolmy sprawdzic sie w "bogatych" domach.

idea wykorzystania sieci energetycznej jest calkiem niezla - chocby ze wzgledu na oszczednosc kabli - pozostaje jednak olbrzymi problem zaklocen elektromagnetycznych.

ja mam w swoim domu piwnice a mam zamiar te "zalete" maksymalnie wykorzystac prowadzac wszelkie instalacje w piwnicy.

poza tym samodzielne zbudowanie choc namiastki systemu IB, gdzie mozna wykorzystac sterowniki dedykowane (np Easy albo Landis&Staefa), moze przyniesc wiele satysfakcji a poza tym wiemy "co w trawie piszczy" i jak szybko zlikwidowac wade albo uszkodzenie.

Nie ma co dyskutować o cenach. Potrzeba IB chyba jest w każdym z nas. Tylko nie wszyscy sobie to uświadamiamy. Dodam, że też marzy mi się życie w szałasie na łonie przyrody. jednak życie i epoka w której żyjemy wymusza pewne "przyzwyczajenia". I tak po pobycie 2 tygodnie na łonie natury z chęcią wrócę do mojego (jeszcze nie zbudowanego) IB.

Teraz troszkę moich uwag. Temat śledzę od około roku (bo jestem nim zainteresowany). Wykonanie inteligencji budynku przez wykorzystanie EIB jest dla mnie ZADROGIE! Nie wiem czemu producenci systemów jak wpiszą w nazwę produktu "inteligentny" czy "EIB" to cena mnoży się nawet 10 razy.

Ja jestem przeciwnikiem IB opartym tylko na jednym sterowniku. Co bedzie jak on się nam uszkodzi? (Sprawa innych sytuacji jak zanik napięcia to nie jest problem -uwaga do poprzednich postów forumowiczów).Cały dom "stanie"!. Wymyśliłem już sobie parę rozwiązań. Nie mam jeszcze opracowania ale kilka pomysłów. Na pewno będę miał IB, bez przesady, bez wodotrysków, i myślę że cena mojego IB będzie porównywalna ze zwykłą instalacją elektryczną, alarmową i TV wykonaną przez firmę dla użytkownika (bo sam sobie wszystko zaprojektuje wykonam i aparaty u urządzenia kupie po cenach bardzo hurtowych).

pozdrawiam

jednym z takich systemow jest wlasnie EIB (system europejski zrzesza ponad 100 producow min Bosch, Buderus, Berker ...). Drugi system ma firma Endower pracujaca wg amerykanskiego systemu cholernie drogiego przeznaczonego dla budynkow klasy A.

poza tym mozna kupic za 400PLN stare pentium i samemu zbudowac dowolny system wspolpracujacy z domowym PC za pomoca karty we/wy.

Tom Sojer jaki masz kontakt z Andoverem? Jestem zainteresowany tym systemem (zawodowo). Daj znać na priva.