Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa zakończona, HURRRAAAAA !

Budujemy następny - lepszy domek ?  

45 użytkowników zagłosowało

1. 1. Budujemy następny - lepszy domek ?

Recommended Posts

Budowa zakończona, mieszkamy już w nowym, wymarzonym, cieszymy się i.....

Czegoś mi brakuje ? Majstrów ? Za dużo wolnego czasu ? A może nowe pomysły ?

Jednym słowem. Czy mając dostateczne środki finansowe zdecydowalibyście się na kolejną budowę domu, czy macie serdecznie dość !

Pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie..... :D

:D Myślałam, że tylko my tak mamy. A to to byśmy inaczej zrobili, ato cos innego. A czemu okno w tym miejscu, a drzwi moze jaśniejsze, a kolor inny, a kominek mniejszy. Wszystko i tak rozwiąże się w praniu, tzn po zamieszkaniu :wink:

Szanowna Żono Budowniczego!!!

Nie grzeszcie :D , Wasz domek jest piękny

Pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie..... :D

Nienawidzę tego rodzaju powiedzonek... :evil:

Kolejne to że prawdziwy facet to powinien wybudować dom, spłodzić syna i posadzić drzewo... blueee...

Pierwszy dom budujemy dla siebie i tylko dla siebie. Dla takiej sytuacji jaką mamy obecnie lub ewentulanie będziemy mieć w najbliższej przyszłości. Koniec kropka. Jak sytuacja nam się zmienia to poprostu wystawiamy dom na sprzedaż...proste.

To że zaraz po wprowadzeniu coś nam nie odpowiada a coś tam byśmy zrobili inaczej to nic innego jak to że nie do końca przemyśleliśmy to czego oczekujemy/chcemy lub nie wiedzieliśmy czego oczekujemy, ale wszyscy się budują to i ja też.

U mnie decyzja o budowie dojrzewała jakieś trzy lata. Przez te trzy lata mniej więcej określiłem sobie jak ma dom wyglądać i jakie ma spełniać funkcje. Potem w półtora roku od wbicia pierwszego szpadla zamieszkaliśmy i ... jesteśmy zadowoleni. Kilka niedociągnięć nie zmienia tego faktu. Pasuje nam tak jak jest :D :D

P.S. Te niedociągnięcia - każdy, komu o nich mówię uważa za niedorzeczne. Także myślę że to jest tylko i wyłącznie w naszej głowie :wink:

Według mnie to powiedzenie nie jest wcale takie jałowe i wiem to po prostu z doświadczenia. Chyba niewielu inwestorów zaczynając budowę ma jakiekolwiek pojęcie o budowaniu. Nabywa sie je dopiero w"w trakcie" i jestem pewien, że gdybym budował kolejny dom - byłby on lepszy od tego poprzedniego.

Tytko skąd na to wszystko wziąć siły...

• 1 month później...

Ja jeszcze nawet nie zaczęłam budować swojego pierwszego domu a już wiem, że będzie budowany drugi.

Pierwszy prawie 300 metrów na "odziedziczonej działce",

Drugi będzie parterowy ok. 180 + garaż dwustanowiskowy. Będzie miał zupełnie inne zastosowanie : pokój dla mnie do czytania, słuchania muzyki i przyjmowania gości :) Dla męża pokój do np. klejenia modeli, siłownia. Będzie pomieszczenie na profesjonalne kino domowe (pewnie w piwnicy). Pewnie zastanowimy się nad niedużym basenem.

Na pewno działka będzie ok. 5 ha - trochę lasu, może jakiś strumyk...

Po prostu za 10 lat będziemy mieć zupełnie inne potrzeby

• 2 weeks później...
Faktycznie tak jest. Głowimy się, myślimy, zmieniamy ściany w projektach...no a później...jak widać Czy zbudujesz następny dom: "nie wiem..." coś w tym jest...co innego wybrać, co innego zamieszkać, utrzymać, wykończyć. To wszystko może się złożyć na to, że wiele rzeczy jednak mogłoby wyglądać inaczej...

• 2 months później...