Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lekkie pokrycia dachowe - ktore najlepsze?

Recommended Posts

do Roose. Pracuję przez "ścianę" z Lindabem w Łomiankach i widzę,że czym dłużej LINDAB jest na naszym rynku tym jakość wyrobów się pogarsza. W zeszłym roku wywalili dyrektora. Teraz rządzi tam Węgier. Chyba nie za dobrze sobie radzi. Mają wiele reklamacji.Radziłbym odpuścić odpuścić LINDAB.

Nie ma co wymyślać. Balchodachówka tłoczona jest zamawiana na konkretny dach i tak mają wykonać aby odpadu było jak najmniej. Z blach trapezowej nie ma odpadu ale nie wygląda zbyt ładnie. Blacha z panką w środku na mieszkanie chyba niebardzo pasuje. Stosuje się ją do budowy hal bądź innych obiektów. Jako izolacja przed hałasem i ciepłem to warstwa wełny mineralnej.

Pozdrawiam

On 2003-02-17 13:13, tczarek wrote:

Z blach trapezowej nie ma odpadu ale nie wygląda zbyt ładnie. Blacha z panką w środku na mieszkanie chyba niebardzo pasuje. Stosuje się ją do budowy hal bądź innych obiektów. Jako izolacja przed hałasem i ciepłem to warstwa wełny mineralnej.

Pozdrawiam

Szkoda ze tej izolacyjnej pianki nie jest wiecej, na mieszkania faktycznie trudno ja zastosowac.

A swoja droga, szkoda ze nie ma takich grubszych gotowych, ladnych paneli. Zamowiloby sie takie, zamocowalo, uszczelnilo na laczach i dach z glowy. Tyle problemow by odpadlo ...

rzeczywiście pomysł szalony i na dodatek nie wykonalny

- blacha nie jest ciągła na calej powierzchni i szparami pianka wyjdzie, a czyścić to ....

- pianka rozprężając się jest w stanie wypaczyć blachę

- nie wiem jak toto się zachowa na upale czy czasami nie stopi tej pianki pod spodem.

posypka kwarcowa pomaga w wielu sprawach

- rozprasza energię słoneczną (mniej się nagrzewa)

- zmniejsza hałas rozprasza uderzenia kropli deszczu

- zwiększa "przyczepność" śniegu (chroni rynny)śnieg nie zjeżdża

znajomy dach też mial z eternitu i wykonal to tak

nie zdzierał eternitu, kupił styropian z takim rowkami od spodu takimi jak fale eternitu z zewnątrz pokryty papą

przykleił płyty styropianowe do etrernitu a na zewnątrz całości dał papę wierzchnią w ślicznym zielonym kolorze

wygląda super. To tylko propozycja.

jak chce sie pozbyc eternitu tymbardziej ze krokwie sa za chude aby je sensownie ocieplic (bodaj dziesiatki) a poza tym kilka jest do wymiany. Zdjecie eternitu jest wiec i tak nieodzowne. Ze wzgledu na fundamenty musze zastosowac lekkie pokrycie.

Slyszalem duzo dobrego o nowozelandzkiej blachodachowce produkowanej w Belgii. Sprobuje na jutro przygotowac nazwe.

Jest to blachodachowka z posypka w paskach z 50-letnia gwarancja i kosztuje 42PLN/m2.

co wy na to?

On 2003-02-17 15:52, tom soyer wrote:

(...)

Slyszalem duzo dobrego o nowozelandzkiej blachodachowce produkowanej w Belgii. (...)

Jest to blachodachowka z posypka w paskach z 50-letnia gwarancja i kosztuje 42PLN/m2.

co wy na to?

Widziałem taką blachodachówkę z posypką, ładnie wyglądała. Tylko te 42 zł/m2...

Ale "nowozelandzka" - "produkowana w Belgii"? O co chodzi?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-02-20 11:00 ]

Tom soyer

Nawiązując do Twojej wcześniejszej wypowiedzi jeśli nie zależy Ci na super wyglądzie dachu to ONDULINE ma system do pokrycia dachu z eternitu bez jego rozbierania z zastosowaniem falistych płyt bitumicznych. Bardzo tani, niezniszczalny, tłumi chałasy, bardzo lekki (ok. 3,5 Kg/m2), superłatwy do samodzielnego montażu (sam układałem na dachu ok. 300m2). Jak dasz to na eternit to będziesz miał dodatkową pustkę powietrzną, jeśli ją jeszcze przewentylujesz to o problemie nagrzewania się poddasza możesz zapomnieć. Mam to u siebie nawet tak źle nie wygląda. Teraz wady : kolor nieco wyblakł po jednym lecie ale myślę, że się ustabilizował, nie jest to materiał niepalny tylko trudnozapalny.

Pozdrawiam