Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"butwiejący" silikon w łazience... co robić? :/

Recommended Posts

Witam,

od jakiegoś czasu w kilku miejscach przy wannie pojawiają się i powiększają ciemne, czarne wręcz place na silikonie... właściwie to silikon czernieje. Nie da siętego zmyć, jest to jakby wewnątrz... domyślam się, że trzeba się pozbyć silikonu w tym miejscu. Jak to zrobić, by nie uszkodzić wanny etc. Są może jakieś środki usuwające silikon, bez uszczerbku dla reszty? Będę wdzięczny za info

Pozdr

Pearl

czasami te plamy moga nie znikac

teraz mieszkam w mieszkaniu bez wentylacji

kuchnia i lazienka- zero wentylacji

w ogole ani jednego kanalu ;)

i to w niemczech!!!!! ;)a budownictwo dosyc nowe

z tego wzgledu jasno brazowy silikon wokol okien jest glownie czarny

i nie chce zejsc (ten czarny kolor);)

w tykim wypadku polecalbym mimo wszystko zastapic silikon

czyli - najpierw proba chlorowa

a potem wymiana ;)

Czy silikon sanitarny czy zwykły grzyb się pojawi to tylko kwestia czasu. Tak jak poprzednicy pisali środki z chlorem są skuteczne. Ja robię tak Kupuje zwykłą "Dosię" taką w żelu do kibla. Wlewam do spryskiwacza po płynie do szyb tak ok. 1/4 resztę dopelniam wodą. Spryskuje takim zajzajerem wszystkie fugi przy wannie i brodziku prysznica. Pomoczy się takie coś ok. 30 min. potem spłukuję. Śladu po plamkach nie ma. Taką operacje trzeba powtarzać co miesiąc.

Pozdrawiam

Nowy silikon powiniwn być koniecznie "sanitarny" czyli z dodatkiem zapobiegajacym rozwojowi grzybów.[/b]

No właśnie tak jak przedmówcy mam sanitarny i jest to samo.

Ktoś mi mówił, że można kupić jeszcze lepszy silikon od sanitarnego - "szklarniowy", ale osobiście nie widziałem jeszcze takiego w żadnym sklepie

W marketach budowlanych jest dostępny środek usuwający silikon. Dość mitrężna robota ale wanaa czy brodzik nieuszkodzone. Po ok 2 latach silikon u mnie też zaczął przypominać muchomorka został usunięty, zastąpiony nowym i teraz regularnie jest polewany Domestosem - śladów po grzybie nie widać. Jednak podstawą jest dobra wentylacja.

• 4 weeks później...

Właśnie jestem na etapie wymiany silikonu wokół brodzika (4 dni się męczę - to chyba forumowy rekord :( ). Chyba Pan, który kiedyś nam ten brodzik montował, dał ciała. Cieknie! Kiepsko uszczelniony o czym przekonaliśmy się dopiero po 2 latach użytkowania i nieświadomego zalewania sąsiada z dołu. Szpara pomiędzy brodzikiem a ścianą ma pewnie z 1,5 cm. Wepchnęłam tam już chyba cały zapas silikonu jaki mieli w Castoramie i dalej cieknie :evil: !Czy to się wogóle da uszczelnić?

A grzybki nam nie rosną, bo stosuję regularnie te wszystkie chlorowe wynalazki. Za to kamień rozwala uszczelki i na to żaden odkamieniacz nie pomaga :( . W nowym domu założę filtr.

Wypróbowałam uszczelki. Niestety :( one nadają się raczej do uszczelniania miejsca styku wanny ze ścianą, czyli tam, gdzie kontakt ze strumieniem wody jest mało prawdopodobny. W brodziku, podczas brania prysznica, woda leje się na uszczelki i wszystko odłazi.

W dalszym ciągu silikonuję i szukam lepszego rozwiązania.