Pearl 27.03.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Witam,od jakiegoś czasu w kilku miejscach przy wannie pojawiają się i powiększają ciemne, czarne wręcz place na silikonie... właściwie to silikon czernieje. Nie da siętego zmyć, jest to jakby wewnątrz... domyślam się, że trzeba się pozbyć silikonu w tym miejscu. Jak to zrobić, by nie uszkodzić wanny etc. Są może jakieś środki usuwające silikon, bez uszczerbku dla reszty? Będę wdzięczny za infoPozdrPearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.03.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Te ciemne miejsca to grzyb. Nie ma innego wyjścia jak wyciąć silikon osrym nożem i położyc nowy. Najlepiej na całej długości fugi, gdyz łatanie kawałkami nie będzie wyglądało ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 27.03.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Nowy silikon powiniwn być koniecznie "sanitarny" czyli z dodatkiem zapobiegajacym rozwojowi grzybów.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.03.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Kupiłem środek o nazwie"Savo-przeciw pleśni"rewelacja!!wszystkie mniejsze plamy zniknęły a większe zszarzałystając sie prawie nie widoczne.Jedyna wada to to że ww. preparat "wali"chlorem aż dech zapiera ale zawsze można wywietrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 27.03.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 To typowy grzyb.Ja wymieniam cały silikon wokół wanny raz na 2 lata - tak dla świetego spokoju. Kosztuje grosze i wymiana przy wannie (mam 1,7 metra długą) zajmuje mi ok 1 godziny.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 27.03.2006 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 plamy zniknęły... jak w reklamie Ale ok, spróbuję... Silikon był sanitarny, ale chyba nie za dobry... teraz to wiem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 27.03.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 nie musisz kupüowac jakiegos specjalnego prepaatukup po prostu srodek o jak najwiekszym stezeniu chloru ja tak pare lat cala wanne (akrylowa) raz w tygodniu dezynfekowalem, bo pojawialy sie duze czarne plamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 27.03.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Albo załatw sobie podchloryn sodu (do dostania u obsługi basenów odkrytych). Większego stężenia już chyba nigdzie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 27.03.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 czasami te plamy moga nie znikac teraz mieszkam w mieszkaniu bez wentylacji kuchnia i lazienka- zero wentylacji w ogole ani jednego kanalu i to w niemczech!!!!! ;)a budownictwo dosyc nowe z tego wzgledu jasno brazowy silikon wokol okien jest glownie czarny i nie chce zejsc (ten czarny kolor) w tykim wypadku polecalbym mimo wszystko zastapic silikon czyli - najpierw proba chlorowa a potem wymiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.03.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Czy silikon sanitarny czy zwykły grzyb się pojawi to tylko kwestia czasu. Tak jak poprzednicy pisali środki z chlorem są skuteczne. Ja robię tak Kupuje zwykłą "Dosię" taką w żelu do kibla. Wlewam do spryskiwacza po płynie do szyb tak ok. 1/4 resztę dopelniam wodą. Spryskuje takim zajzajerem wszystkie fugi przy wannie i brodziku prysznica. Pomoczy się takie coś ok. 30 min. potem spłukuję. Śladu po plamkach nie ma. Taką operacje trzeba powtarzać co miesiąc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 27.03.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Tak samo skuteczny jest domestos i inne srodki zawierajace chlor. Operacje niestety trzeba powtarzac. Sprawdz czy nie masz za szczelnego mieszkania i szwankującej wentylacji grawitacyjnej. Idealne warunki do rozwoju plesni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 28.03.2006 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Nowy silikon powiniwn być koniecznie "sanitarny" czyli z dodatkiem zapobiegajacym rozwojowi grzybów.[/b] No właśnie tak jak przedmówcy mam sanitarny i jest to samo. Ktoś mi mówił, że można kupić jeszcze lepszy silikon od sanitarnego - "szklarniowy", ale osobiście nie widziałem jeszcze takiego w żadnym sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 28.03.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 W marketach budowlanych jest dostępny środek usuwający silikon. Dość mitrężna robota ale wanaa czy brodzik nieuszkodzone. Po ok 2 latach silikon u mnie też zaczął przypominać muchomorka został usunięty, zastąpiony nowym i teraz regularnie jest polewany Domestosem - śladów po grzybie nie widać. Jednak podstawą jest dobra wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankats 21.04.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Silikon musi być nie tylko sanitarny, ale i do odpowiedniej powierzchni, zależy jaka jest wanna; akrylowa, czy blaszana. Przeszkolił mnie pan w castoramie. Środek do usuwania też mieli. Ale i tak wymiana wokół wanny zajęła mi 1,5 dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 21.04.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Właśnie jestem na etapie wymiany silikonu wokół brodzika (4 dni się męczę - to chyba forumowy rekord ). Chyba Pan, który kiedyś nam ten brodzik montował, dał ciała. Cieknie! Kiepsko uszczelniony o czym przekonaliśmy się dopiero po 2 latach użytkowania i nieświadomego zalewania sąsiada z dołu. Szpara pomiędzy brodzikiem a ścianą ma pewnie z 1,5 cm. Wepchnęłam tam już chyba cały zapas silikonu jaki mieli w Castoramie i dalej cieknie !Czy to się wogóle da uszczelnić? A grzybki nam nie rosną, bo stosuję regularnie te wszystkie chlorowe wynalazki. Za to kamień rozwala uszczelki i na to żaden odkamieniacz nie pomaga . W nowym domu założę filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 22.04.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 w uszczelnieniu moga pomoc specjalne szerokie tasmy z PCV, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 24.04.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Wypróbowałam uszczelki. Niestety one nadają się raczej do uszczelniania miejsca styku wanny ze ścianą, czyli tam, gdzie kontakt ze strumieniem wody jest mało prawdopodobny. W brodziku, podczas brania prysznica, woda leje się na uszczelki i wszystko odłazi. W dalszym ciągu silikonuję i szukam lepszego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts