szarak 02.10.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Nikt nie pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 02.10.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Aeracja - to jest rozluźnienie górnej warstwy gleby - do kilkunastu cm.są różne rodzaje.W ogrodach najczęściej: 1 Nakłówanie np, sandały z kolcami, widły, walec kolczasty, głównie na glebach zwięzłych, warto teraz wykonać. 2 Wertykulacja - rozcięcie powierzchni, rozerwanie warstwy obumarłej trawy(filcu), nacięcie kęp, z jednoczesnym usunięciem złogów siana i filcu, nie teraz, stosuje się w fazie intensywnego krzewienia - marzec-czerwiec (najlepiej IV-V) i przełom sierpnia i września. 3 Tzw. aeracja czyli czyszczenie powierzchni grabiami mechanicznymi (aeratorem) lub zwykłymi grabiami, na pewno warto przed zimą, tylko płytko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 02.10.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Jak masz bardzo stary trawnik to możesz te zabiegi przeprowadzić i teraz na jesień i później na wiosnę. To pomoże napowietrzyć trawnik przed zimą a na wiosnę da kopa dla nowych traw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 02.10.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Dziekuje bardzo za odpowiedzi.Ja mam trawnik założony w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 03.10.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 To masz jeszcze czas na wydatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 03.10.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 U mnie też ciężka gleba i chyba jest trochę za kwaśna. Kiedy można wapnować, jakie wapno najlepsze do trawnika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 03.10.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 A skąd wiesz że za kwaśna?Wapno tlenkowe na zimę, dolomit cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.10.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 04.10.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 W bardziej zacienionych częściach trawnika występuje mech dlatego napisałem że mam trochę za kwaśną glebę Dlatego chciałbym wykonać areację i wyluzować glebę przesypać piaskiem oraz zwapnować czy dobrze myślę?? Za bardzo nie wiem ile wapna wysypać czy żeby to określić należy zbadać poziom pH trawnika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karii 04.10.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Na mech samo wapno nie pomoże, konieczne bedzie tez rozlużnienie gleby. Tam gdzie jest mech z regułu występuje zacienienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 04.10.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Na mech samo wapno nie pomoże, konieczne bedzie tez rozlużnienie gleby. Tam gdzie jest mech z regułu występuje zacienienie Aby rozluźnić glebę będę próbował ł aerację wykonać a wiosną wertykulacje trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts