Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rynny

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkie rynny z tworzyw sztucznych- odbarwiają się. Żaden dysrtybutor takich wyrobów nie da gwarancji na zachowanie koloru!!!. Przestudiowałem to na przykładzie Wavinu, wszystkie brązowe kolanka- narażone na bezpośrednie działanie słońca odbarwiły mi się. Wavin nie poczuł się winny i zaproponował żeby kupił sobie nowe, jako że są bardzo dobre. Nie trzeba ich malować- tak zapewniali!!!.

Marek.

to są rynny z PCV, sam mam rynny z firmy MARLEY i jestem z nich zadowolony. Szczerze mówiąc to nie wiem jak renomowany dekarz może mieć problem z rynnami jakiegokolwiek producenta, akurat ten element jest prosty jak budowa cepa i do jego montażu nie potrzeba jakiejś super bieglości.

No nie do końca zgodził bym się z twierdzeniem Przedmówcy. Są renomowani fachowcy któryz potrafią spaprać każdy materiał, nawet najlepszy. U mnie rynna przy dachu jest schowana w stosunku do zewnętrznej krawędzi dachu o jakieś 2 cm ( otzw obróbkę). Fachowiec mówił że tak będzię ładnie no i co z tego. Teraz część wody spływa prosto z dachu na ziemię a nie do rynny. I co z tego że niby miało być ładnie. Na rogach budynku wypłukiwana jest trawa po dużej ulewie tej wody jest naprawdę dużo.

Pozdrawiam.

Cytat

On 2003-02-18 11:01, tczarek wrote:

wypłukiwana jest trawa po dużej ulewie tej wody jest naprawdę dużo.

Na wyplukiwanie trawy jest sposob : Robi sie rynne tzw kamyczkowa.

Polega ona na tym ze ziemie, gdzie spada woda z dachu posypuje sie kamyczkami. Chronia one przed wyplukiwaniem gruntu i zapobiegaja opryskiwaniu elewacji,

Do Tczarka

w tym akurat wypadku trzeba po prostu wejść na dach lub rusztowanie i wysunąć tą rynnę spod dachu tak aby spelniala swoją funkcję a nie tylko "ladnie wyglądala" :grin:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: dobrzykowice dnia 2003-02-18 11:48 ]

Też mam Marleya i jest OK. Co do koloru, to widziałem na jednym budynku rynny Gamrat (dach) i Marley (balkon) zamontowane kilka lat temu. Gamrat z brązowego zrobił się jasnobrązowo - wyblakły, natomiast Marley jest taki jaki był. Więc chyba nie wszystkie rynny tak szybko tracą kolor.