Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rynny

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz poważnie, mam od zeszłego lata rynny plastikowe (brązowe) nie pamiętam jaki to producent, ale mają na dnie kilka przetłoczonych pasków, takie ryflowanie. Takie rozwiązanie całkiem nieźle sprawdza się w praktyce to znaczy nie pozwala przyklejać się liściom do dna rynny. Jak pada nieco większy deszcz to nagromadzone liście są podmywane od spodu i spływają rurami spustowymi. Kiedyś jak miałem rynny blaszane z gładkim dnem to liście się przyklejały i stanowiły ciągły kłopot. Myślę, że takie rozwiązanie samooczyszczające zastosowane w tych rynnach jest proste i chyba lepsze od różnych siatek przeciwliściowych które pewnie są kłopotliwe w czyszczeniu. O trwałości barwy to jeszcze chyba za wcześnie się wypowiadać narazie jest OK.

Pozdrawiam

Nie jestem agentem K.G.H.M. i nigdy nim nie będę.Poszukujecie nowości ,które na dachach sa dopiero pare lat ,a wiadomo że promienie słoneczne niszczą plastik i o dziwo każdy,a nie pomyśleliście o dachach i rynnach które mają po 100 lat i nadal są dobre .Może nie mówił bym tego gdyby cena ich była 3-4

krotnie większa ,więc świadomie wybieram gorsze i tańsze ,ale mając prawie porównywalne ceny kupujecie plewy ,a potem rozprawiacie czy wypłowieje czy nie ,zrobi się krucha czy pozostanie elastyczna .Na zachodzie ten temat mają z głowy inwestor świadomie wybiera towar tani lub dobry.W tym roku w Polsce wyszedł przepis ,że jeżeli klient kupi i nie będzie mu to odpowiadało ponieważ handlowiec wprowadził go w bład jak i towar nie spełnił jego oczekiwań będzie miał prawo towar oddać do 2 lat.Zobaczymy jak to się bedzie miało w życiu ,czy 80%towarów nie okażą sie poprostu bublami .

Poogladałem sobie Marleye, Lindaby - i poszedłem na zakupy do Wavina. Oceniałem rynny przede wszystkim pod kątem sztywności, kompletności systemu. Co do kompletności - zgoda, wszystkie firmy wiele oferują, co do sztywności - system Kanion Wavina zostawił innych w polu. Ceny były zbliżone, zadecydował kształt rynny zwiększający jej sztywność.

Po doświadczeniach z okresu podejmowania decyzji "co kupić" jestem zdecydowanie negatywnie nastawiony do dobrze reklamowanych produktów wielkich producentów. Ale to już wyłącznie moje nastawienie.

Z tymi złodziejami to uważaj. Słyszałem o sytuacji, kiedy złodzieje chcieli ukraść w nocy upatrzonego wcześniej "miedzianego" Marleya - myśląc że to miedź. Kiedy okazało się, że plastik to połamali ze złości wszystkie rynny. Fakt, że w każdej profesji - złodziejskiej też - znajdują się wybitne głąby, ale to fakt autentyczny. :smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Daark dnia 2003-02-24 11:29 ]

My mamy też Marleya, załozyliśmy je 2 lata temu, wszystko jak dotąd było z nimi O.K., ale niestety około miesiąca temu zauważyliśmy pęknięcie na jednym z łączeń, potem kolejne, a teraz popękały już na wszystkich czterech narożnikach.

Może ktoś wie, co było tego przyczyną i czy warto reklamować u producenta ? Jaga

• 1 year później...

Zgadza się, na MARLEYA nie ma gwarancji. Co nie znaczy że reklamacje nie są uwzględniane. W ciągu 5-ciu lat miałem jedną reklamację na rynny MARLEY CONTINENTAL. Chodziło o pęknięte narożniki rynnowe. Reklamacja została uwzględniona - narożniki zostały wymienione. Problem z narożnikami może się pojawić w każdym orynnowaniu plastikowym zastosowanym na dachach kopertowych gdzie rynna biegnie dookoła budynku. Jak wiadomo plastik ma duużo większą rozszerzalność termiczną od np. stali. W zimę gdy w dzień spływa do rynien woda, a w nocy przymrozi, wtedy rynna podlega skurczowi i gdy jest przymrożona do złączek i narożników powstaje duże naprężenie i kruchy w takiej temperaturze plastik może puścić w najsłabszym miejscu.

Rynny LINDAB są OK

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=379511&highlight=#379511