Ryszard1 20.02.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Widzialem rynny z PCV, byly w takim kolorze ze wygladaly jak miedziane, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.02.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 ten kolorek to Marley:smile: ładnie sie prezentuja z kolorem okien golden oak:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.02.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 ADAMOS48 Co ty tak ciągle z tą miedzią, c.o. z miedzi, inst. wodne z miedzi, teraz rynny z Cu. Czy ty czasem nie jesteś agentem z KGHM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 20.02.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Inwestor, mietka tanieje, nic nie wskura:smile: ale ja ją wspomagam, instalacje mam z CU i jestem zadowolony, rynny miedziane sa super, ale drogie:sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.02.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 miedź jest OK ale ma jedną wadę, dostępna jest tylko w jednym kolorze, a ten niekoniecznie zawsze pasuje do calości. Ja na przyklad szukalem zielonych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.02.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Teraz poważnie, mam od zeszłego lata rynny plastikowe (brązowe) nie pamiętam jaki to producent, ale mają na dnie kilka przetłoczonych pasków, takie ryflowanie. Takie rozwiązanie całkiem nieźle sprawdza się w praktyce to znaczy nie pozwala przyklejać się liściom do dna rynny. Jak pada nieco większy deszcz to nagromadzone liście są podmywane od spodu i spływają rurami spustowymi. Kiedyś jak miałem rynny blaszane z gładkim dnem to liście się przyklejały i stanowiły ciągły kłopot. Myślę, że takie rozwiązanie samooczyszczające zastosowane w tych rynnach jest proste i chyba lepsze od różnych siatek przeciwliściowych które pewnie są kłopotliwe w czyszczeniu. O trwałości barwy to jeszcze chyba za wcześnie się wypowiadać narazie jest OK.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 23.02.2003 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Nie jestem agentem K.G.H.M. i nigdy nim nie będę.Poszukujecie nowości ,które na dachach sa dopiero pare lat ,a wiadomo że promienie słoneczne niszczą plastik i o dziwo każdy,a nie pomyśleliście o dachach i rynnach które mają po 100 lat i nadal są dobre .Może nie mówił bym tego gdyby cena ich była 3-4krotnie większa ,więc świadomie wybieram gorsze i tańsze ,ale mając prawie porównywalne ceny kupujecie plewy ,a potem rozprawiacie czy wypłowieje czy nie ,zrobi się krucha czy pozostanie elastyczna .Na zachodzie ten temat mają z głowy inwestor świadomie wybiera towar tani lub dobry.W tym roku w Polsce wyszedł przepis ,że jeżeli klient kupi i nie będzie mu to odpowiadało ponieważ handlowiec wprowadził go w bład jak i towar nie spełnił jego oczekiwań będzie miał prawo towar oddać do 2 lat.Zobaczymy jak to się bedzie miało w życiu ,czy 80%towarów nie okażą sie poprostu bublami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 23.02.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Będąc na zachodzie dosyć dawno montowałem rynny z miedzi i nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 23.02.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 ADAMOS48 spoko przecież z tym agentem to był taki, żart. Sprawdziłem mam rynny jedne z najtańszych ponoć Belgijskie dystrybutor polski Scala Plastic system G . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 24.02.2003 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 A jakie rynny, polskie, gwarantuja dlugi czas nieodbarwiania na sloncu ? Wolalbym jakies z tych tanszych, kolor brazowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 24.02.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 A może ktoś ma system rynnowy Lindab? Chodzi o rynny metalowe powlekane, dają 15 lat gwarancji. Ile gwarancji dają na Marleya?Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: krzyszt17 dnia 2003-02-24 10:52 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 24.02.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Poogladałem sobie Marleye, Lindaby - i poszedłem na zakupy do Wavina. Oceniałem rynny przede wszystkim pod kątem sztywności, kompletności systemu. Co do kompletności - zgoda, wszystkie firmy wiele oferują, co do sztywności - system Kanion Wavina zostawił innych w polu. Ceny były zbliżone, zadecydował kształt rynny zwiększający jej sztywność. Po doświadczeniach z okresu podejmowania decyzji "co kupić" jestem zdecydowanie negatywnie nastawiony do dobrze reklamowanych produktów wielkich producentów. Ale to już wyłącznie moje nastawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.02.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Marley kolor miedzi jest piękny, nikt go nie kradnie i jedynie przy montowaniu "fachowcy" zrobili za ciasno na zakręcie do spustu i na tych mrozach się rozlazło. Muszę poprawić (sam). Pamiętajcie - nie za ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 24.02.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Z tymi złodziejami to uważaj. Słyszałem o sytuacji, kiedy złodzieje chcieli ukraść w nocy upatrzonego wcześniej "miedzianego" Marleya - myśląc że to miedź. Kiedy okazało się, że plastik to połamali ze złości wszystkie rynny. Fakt, że w każdej profesji - złodziejskiej też - znajdują się wybitne głąby, ale to fakt autentyczny. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Daark dnia 2003-02-24 11:29 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga35 24.02.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 My mamy też Marleya, załozyliśmy je 2 lata temu, wszystko jak dotąd było z nimi O.K., ale niestety około miesiąca temu zauważyliśmy pęknięcie na jednym z łączeń, potem kolejne, a teraz popękały już na wszystkich czterech narożnikach. Może ktoś wie, co było tego przyczyną i czy warto reklamować u producenta ? Jaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 25.09.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Teska napisał: Mam rynny Marleya ..i nie mam z nimi kłopotów.. My tez mamy Marleya i mamy klopot. Po 2 latach uzytkowania na zlaczach kapie i to sporo .Pan montujacy rynny twierdzi ze te typy to tak maja i jest to normalne i trzeba zmienic uszczelki na laczach. Pytanie czy jest to wina materialu czy fachowca?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 26.09.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 krzyszt17 napisał: ...Ile gwarancji dają na Marleya? Z tego co wiem to Marley w ogóle nie daje gwarancji. Tak to jest z tymi "renomowanymi" firmami gdzie płaci sie wiecej często tylko za nazwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.09.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Czy jest ktoś kto ma problemy z LINDAB'em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 27.09.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Zgadza się, na MARLEYA nie ma gwarancji. Co nie znaczy że reklamacje nie są uwzględniane. W ciągu 5-ciu lat miałem jedną reklamację na rynny MARLEY CONTINENTAL. Chodziło o pęknięte narożniki rynnowe. Reklamacja została uwzględniona - narożniki zostały wymienione. Problem z narożnikami może się pojawić w każdym orynnowaniu plastikowym zastosowanym na dachach kopertowych gdzie rynna biegnie dookoła budynku. Jak wiadomo plastik ma duużo większą rozszerzalność termiczną od np. stali. W zimę gdy w dzień spływa do rynien woda, a w nocy przymrozi, wtedy rynna podlega skurczowi i gdy jest przymrożona do złączek i narożników powstaje duże naprężenie i kruchy w takiej temperaturze plastik może puścić w najsłabszym miejscu. Rynny LINDAB są OKhttp://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=379511&highlight=#379511 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 27.09.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 Statek: jaka wedlug ciebie jest 2-ga najlepsza firma po Marleyu produkujaca rynny PVC. Nie moge wziasc Marleya bo nie produkuja czarnych rynien a ja wlasnie takie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts