Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdybym by? bogaty...

Smok

Recommended Posts

A ja mam inny patent:

Wcale nie budowac, tylko wynajac jakis super dom z ogrodem na dlugo, z pelna obsluga. Za grube pieniadze, ale za to nie przejmowac sie, ze kran cieknie czy trawe trzeba skosic... Przez poranne okno widziec ogrodnika strzygacego zywoplot albo chlopaka pucujacego samochod.

Zadnego budowania.

Zadnych robotnikow.

Zadnych materialow.

Zadnych opoznien i przekroczen budzetu.

Zadnych oszczednosci

mmmmmmmmmmm. pomarzyc. :wink:

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak. Ale chcę powiedzieć, że budowanie stało się moją przygodą, wyzwaniem i wspaniałym sposobem na samorealizację. Przydaje mi pewności siebie i radości. Cóż jestem raczej twórczym stworzeniem i możność tegoż sprawia, że czuję się jak ryba w wodzie. Co prawda są ograniczenia z którymi muszę się godzić, stąd ten wątek, ale podejscie do napotykanych trudności zależy od spojrzenia na owe. Gdybym miał boya od trawnika i żywopłotów, prawdopodobnie szukałbym innych inspirujących zajęć. Zaczęcam do dalszej dyskusji. Powodzenia i wytrwałości.

Smoku, rozumiem Twoje dążenie do samorealizacji. Też jestem niespokojnym duchem i ciągle coś zmieniam dookoła siebie, naprawiam, podejmuję nowe wyzwania, które niesie mi los.

Jeżeli zaczyna się stagnacja, to jest dla mnie sygnał do natychmiastowego działania. Stąd moje marzenie o kupnie "upodlonego" reliktu przeszłości.

Jestem w połowie budowy, za chwilę będzie koniec, ale któż mi zabroni nowych marzeń? Marzenia są piękne, bo nic nie kosztują.... a czasami się spełniają.

Marzyciele pozdrawiam szczególnie Alicjankę ;D

za te konie.

Ja gdybym była bogata bardzo, bardzo to bym sobie zbudowała domek z basenem podgrzewanym, z jakuzi, sauną, wanną z hydromaszarzem, basenem zabudowanym i niechodziłabym do pracy tylko leżała w basenie he he he. A w domku bym sobie zrobiła pokój z kinem domowym. I ten domek bym miała tam gdzie jest ciepło cały rok, a pomarańcze rosną w ogródku.

To papucha.

Emems, dzięki za pozdrowienia. Z tych marzeń o koniach to narazie urodziły się moje studia (zootechnika), a teraz - mam nadzieję - zaczątek do hodowli psów.

A z pozostałych marzeń przynajmniej spełnił się mój dom, rodzina, kominek, przyszły ogród. I jak patrzę dookoła, to chyba jest i tak bardzo dużo! :grin:

Pozdrawiam również wszystkich marzycieli!

Alicja

• 2 months później...

Dzięki Smok-u za taki wątek :smile:!!!

Po chwili namysłu i małym wzmocnieniu (:smile:mam wolny poniedziałek) też postanowiłem się rozmarzyć...:grin:

Kiedy zaczynałem budować to założyłem sobie, że wybuduję DOM o jakim marzę, dlatego nic bym w samym domu nie zmienił (na pewno byłby super wyposażony i szybciej ukończony) oprócz jednego dodatkowego wyjścia na stronę wschodnią a tam (na odkupionej, jeszcze wolnej działce sąsiada :grin:

W pobliskiej stadninie (hodowlę zostawiam fachowcom, choć mój kolega po przejściu na emeryturę wybudował stajnię w której obok konika zamieszkała koza - dla towarzystwa :grin:,

Samochodu bym nie zmieniał, bo to też mój wymarzony...:grin:,

Żonę bym dalej kochał, bo jak to ONA mówi: różne są zboczenia, niaktórzy kochają POTWORY(a drugiego takiego nie ma)... :grin:,

No i oczywiście weekendy wolne, żadnej pracy w soboty i niedziele (a może w dni powszednie też?)...:grin:

Tyle dla siebie i najbliższych, poza tym z dużą kasą można zrobić naprawdę DUŻO DOBREGO, ale to już temat do innej bajki...:grin:,

Pozdrawiam wszystkich marzycieli...nic to, że codzienność skrzeczy...

ojoj, strszny :wink: temat, za tę kasę, chyba kupiłbym olbrzymią działkę, dającą juz samymi swoimi rozmiarami dużo prywatności, dom,no pewno inteligenty, zautomatyzowany, nie wiem jaki, taki zeby bez problemów znmieścili się wszyscy goście, a tych by nie brakowało, no i baseny, jacuzzi, siłownie, bilardy, ping pongi, korty, sauny itp itd, ale raczej żadnej stałej służby, ogrodnik i ktoś do sprzątania powiedzmy dwa razy w tygodniu, no i własne kino, może własne studio muzyczne i motocykle, motocykle i jeszcze raz motocykle, kilkadziesiąt sztuk nie byłoby za dużo i może jeszcze jakieś stare samochody, tak zrobiłbym sobie takie prywatne muzeum, uffff i jak ja mam teraz pracować jak tak się rozmarzyłem, idę na kawę, żeby wrócić do rzeczywistości,

pozdrawiam

Tomek

Tak różne są Wasze marzenia, że trudno byłoby je komentować i nawet nie miałem takiego zamiaru. To Wasze marzenia. Konie przewijają (galopują) w niejednej odpowiedzi, a ponieważ trochę się ich boję, to wolałbym osiołka. Poczciwinę. Fajnie, że odgrzegałeś ten wątek.

Sam jestem wyznawcą maksymy "Tam skarb Twój, gdzie serce Twoje".

Pozdrawiam i życzę realizacji marzeń :smile:

Zawsze można pomarzyć...

If I were a rich woman... Nie musiałabym siedzieć po nocach nad kosztorysami, nie interesowałyby mnie ceny materiałów bud. itp. Ale sam udział w powstawaniu projektu domu, dreszcz emocji przy podejmowaniu decyzji związanych z budową - tego bym nie oddała za żadne pieniądze.

Myśle, że mój dom byłby podobny do tego zaprojektowanego, może z droższych materiałów, może znalazłby się na posiadłości osobny kompleks fitness, z dużą sauną, basenem itp. Koniecznie duży ogród z ogrodnikiem ale i moim własnym wkładem pracy.

Chciałabym mieć czas i możliwość robić to co lubię. ale bez przymusu - może znalazłabym czas na napisanie kilku artykułów, jakaś habilitacja?

Chciałabym też, aby moje dzieci znały wartość samodzielnej pracy, ale też dzięki fortunie - miały możliwość studiowania w dowolnie wybranym miejscu - może Oxford?

Pozdrawiam,

gaga2