Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładanie ogrodu przez firmę ogrodniczą -wątek zbiorczy: opinie, doświadczenia, cena

Recommended Posts

Niedawno dostałem kosztorys urządzenia ogrodu (poniżej) Jestem ciekaw co wy na to? Czy ceny są ok? Co z tego mozna i nalezy utargować :)

nawiezienie 15 cm warstwy żyznej ziemi pod trawniki 355 m kw; 53 m szć. 2550

plantowanie ziemi 355 m kw 1484 zł

modelowanie wzniesień 46m szć. 1932 zł

sadzenie krzewów iglastych małych 12zł/ za szukę razem 516 zł

sadzenie krzewów iglastych dużych 18 zł/ za sztuke razem 1008 zł

sadzenie drzew iglastych 9 szt. po 70 = 630 zł

sadzenie drzew liściastych 2 szt. po 70 = 140

sadzenie krzewów liściastych 132 szt. po 12zł = 1584 zł

sadzenie bylin małych 1 zł/ sztuka

sadzenie bylin dużych 4 zł/ sztuka

sadzenie pnączy 10 zł / sztuka

robocizna ściółkowania ziemi korą 28 zł/ m kw

założenie trawnika z siewu 355 m kw. po 10zł/ m kw = 3550zł

lub z rolki po 20zł = 7100zł

Całkowity koszt urządzenia ogrodu wyszedł ok 47 tys- 50 tys ( z roślinami i układaniem kostki na sciezki i podjazdy ok 130 metrów)

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie miałam do czynienia z taką firmą osobiście, więc nie wiem czy ceny są dobre. Ale zastanawia mnie cena 3500 tys za założenie trawnika? Co wlicza się w tą cenę? Nasiona trawy i jej "udeptanie"? Rozumiem, przywiezienie ziemi,modelowanie wzniesień - potrzebny jakiś sam.ciężarowy, ludzie do pomocy.Ale założenie trawnika(wysianie), to wg mnie trochę przesada.Stanowczo za drogo.

Myślę, że tak jak ze wszystkim - zawsze można coś wytargować. :roll:

Dla mnie sadzenie roślin to sama przyjemność. Nie chciałabym, aby ktoś robił to za mnie. Chyba, że nie lubisz takiej roboty lub nie masz na to czasu.

Byłabym natomiast zainteresowana wykonaniem projektu przez jakąś firmę - ale "czarną" robotę chętnie wykonałabym sama. Ciekawe czy tak jest praktykowane?

Nie miałam do czynienia z taką firmą osobiście, więc nie wiem czy ceny są dobre. Ale zastanawia mnie cena 3500 tys za założenie trawnika? Co wlicza się w tą cenę? Nasiona trawy i jej "udeptanie"? Rozumiem, przywiezienie ziemi,modelowanie wzniesień - potrzebny jakiś sam.ciężarowy, ludzie do pomocy.Ale założenie trawnika(wysianie), to wg mnie trochę przesada.Stanowczo za drogo.

Myślę, że tak jak ze wszystkim - zawsze można coś wytargować. :roll:

Dla mnie sadzenie roślin to sama przyjemność. Nie chciałabym, aby ktoś robił to za mnie. Chyba, że nie lubisz takiej roboty lub nie masz na to czasu.

Byłabym natomiast zainteresowana wykonaniem projektu przez jakąś firmę - ale "czarną" robotę chętnie wykonałabym sama. Ciekawe czy tak jest praktykowane?

mozna zamawiasz u nich tylko projekt :)

mozna zamawiasz u nich tylko projekt :)

Tak też zrobiłem. Projekt zamówiony i wykonany, a to jest kosztorys wykonania tego projektu. Mam wrażenie, że jak zarobili na projekcie to powinno to być nieco taniej przy wykonywaniu. Dlatego wrzuciłem ten temat aby zorientować się, czy są to normalne ceny czy chcą mnie skroić :evil:

Dla mnie chyba też, ale dostałem kompleksową ofetę więć o tym pisze, aby zorientować sie jakie sa doswiadczenia innych.

Tak w ogóle to chce - z racji ograniczonych finansów - założyć szkielet ogrodu tzn. największe drzewa i rośliny i najważniejsze prace, których nie mozna robic potem, aby nie niszczyć tego co jest już gotowe. A potem spokojnie bede dosadzał byliny i inne ozdobniki. Chce wystartować niech roślinki rosną i sie ukorzeniają i sukcesywnie dopieszczać cały projekt. Macie jakies pomysły i propozycje w kwestii kolejności i najważniejszych prac przy ograniczonym budzecie :cry:

• 1 year później...

Witam,

chciałabym zlecić specjalistycznej firmie zrobienie projektu ogrodu, a następnie jego realizację.

Ogródek (bez domu) będzie miał ok 800 m2, w tym podjazdy, ścieżki, altanka z grillem.

Jak myślicie, ile to wszystko może kosztować? (projekt, realizacja, rośliny, materiał na podjazdy, ścieżki).

A może ktoś z Was zakładał ogród przez firmę i podzieli się doświadczeniem? :D

pozdrawiam,

jesli chodzi o podlewanie (my mamy dzialke 1200 m - z czego 100 to dom a 500 trawnik i reszte rabaty po bokach) to firma chciala za robocizne i material ok 20.000 a moj maz sam zrobil i wkopal i wynioslo nas to ok 2000 calosc - moge przeslac namiar na firme w ursusie ktora robi czesci rurki, skretki itp - bardzo mily pan za darmo narysowal nam plan gdzie co polozyc, wyliczyl jakie podlewaczki, jakie rurki - wg mnie najtansze podlewanie w okolicy. dreczylismy go dlugo o to jak co przyczepic i zawsze byl mily ;)

Witam,

Mam do zagospodarowanie podobną powieszchnię, tzn. 950 m2, z czego:

1. Ścieżki i podjazdy 300m2 (kostaka Nova Granit)

2. Trawnik 300 m2

3. Drzewa, krzewy, byliny, zielnik i kompostownik 350m2.

Za całość projektu tzn.

1. projekt ogrodu,

2. robocizna + kostka + materiał (ten etap to koszt 40 k PLN)

3. pozbycie sie chwastów, niwelacja terenu, nawiezienie ziemi urodzajnej około 16 wywrotek, wszystkie sadzonki (drzewka o wysokości od 80cm-120cm), nasadzienie, obsypanie opasek wokół domu żwirkiem, no generalnie wszystkie prace ogrodowe.

4. Automatyczne nawadnianie całości

5. Pod wysztkimi roślinami mata przeciw wsiewaniu chwastów.

5. Brak altanek, kaskad wodnych, wodospadów, i innych bajerów.

Koszt CAŁOŚCI 82.000 PLN (bez faktury), firma wykonawcza o dobrej renomie. W pierwszej chwili aż klęknęłam z wrażenia... :o

A Wy ? Co o tym sądzicie???

No, no cena niezła :o

Przecież wiesz ile kosztje kostka...policz, choinki koło metra do 2 metrów koło 100 PLn ...zależy od szkółki. Krzewy i byliny są tanie...no chyba że to duże rododentrony...

Nieźle sobie policzyli za robociznę...no chyba, ze ta kostka tyle kosztuje..

No właśnie wiem ile to kosztuje i po przeliczeniu wyszło, że na tańszej firmie, ale o nieznanej renomie mogłabym zaoszczędzić jakieś 10 k PLN. A oni daja gwarancję...

Robocizna i kostka są niestety kosztowne. W moim przypadku kostka Nova Granit to 75 pln + robocizna 60 pln, więc razem 135 za m2.... razy 300 m2 to total koszt 40 k PLN.

Do tego nawiezienie ziemi około 300 ton (delikatne podniesienie terenu + czarna ziema) to rząd wielkości 8 k PLN.

Roślinki około 18 k.

Nawadnianie 8k.

Folia, kora, żwirek... to niestety tyle wychodzi :roll:

Chyba, że można gdzieś oszczędzić, ale GDZIE ??? :o

• 6 months później...

Budujemy dom ale już myślę o ogrodzie - do tej pory myślałam że zrobie to sama - mam ogólną koncepcję jak bym chciała żeby to wyglądało. Dziś jednak naszły mnie wątpliwości czy dam radę i mąż zaproponował żebyśmy zlecili tą prace firmie projektującej ogrody. Firm takich na internecie znalazłam dużo ale nie mam pojęcia jaki były orientacyjny koszt robót. Wiem że ogród ogrodomi nierówny więc takie podstawowe założenia to:

- około 20 metrów przy płocie pas tuji

- około 40 metrów żywopłot

- kilka krzewów owocowych - taki kącik ogrodu wydzielony

- kilka krzewów kwitnących

- rabatki z kwiatami i ziołami.

- nie ma skalniaków, murek i schody w ogrodzie murujemy sami (mamy spad i ogród będzie 2-poziomowy)

- i najważniejsze - cały ogród (około 8 arów) trzeba wyplantować i posiać trawę - pisząc o plantowaniu mam na myśli: cały kumus z działki jest aktualnie zepchnięty na boki

Ile mniej więcej - zupełnie orientacyjnie czy jest to rzędu 10 tyś czy 50 - może coś takiego kosztować?

Dziękuję z góry :)

Magda, ja sie takimi uslugami nie zajmuje ani z nich nie korzystalem ale tego sie chyba nie da policzyc w oparciu o dane ktore podalas. Co to na przyklad znaczy "rabatki z kwiatami i ziolami"? W zaleznosci od gatunku koszt samego materialu nasadzeniowego moze byc albo kilka zlotych na metr kwadratowy, albo kilkaset, albo ktos posadzi jedna odmiane w duzej rozstawie w ciagu chwili, albo sie bedzie bawil caly dzien w jakies misterne kompozycje. Podobnie rozciagniecie ziemi z pryzmy, albo nie bedzie przeszkod terenowych i chlop ciagnikiem to rozciagnie w dwie godziny, albo ten sam chlop bedzie jezdzil tydzien taczka i podsypywal trudno dostepne miesca lopata.

Macie racje - najciężej u nas będzie z tym plantowaniem - może nie aż tak skrajnie że wszystko taczkami trzeba rozwieźć ale ziemia jest z kamieniami i zrobienie z tym porządku może trochę zająć. Co do roślin na rabatkach to nie mam szczegónych wymagać - kilka krzewów i kwiatów kwitnących o różnych porach roku (znowu nic konkretnego co?).

Spróbuje się umówić i zorbić kokretny kosztorys i wtedy podejmiemy decycję.

Magda, jezeli moge cos zasugerowac, o ile nie ma przeszkod terenowych to mozna ziemie rozciagnac szybko i tanio ciagnikiem z decha z tylu, wiekszosc kamieni wyjdzie na wierzch i wtedy je sobie pozbieracie juz sami, a reszte przy przekopywaniu, ostatecznie jezeli kamienie sa duze to mozna te 800 metrow przekopac widelkami amerykanskimi w weekend i kamienie odrzucac.

Zrob sobie jakies rozeznanie, zeby ktos Cie zbytnio nie podsumowal, z drugiej strony wez tez pod uwage ze za darmo nikt nie bedzie robil, ludzie tez maja rodziny i z czegos musza zyc, a jezeli teraz w sezonie nie zarobia to kiedy?