Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładanie ogrodu przez firmę ogrodniczą -wątek zbiorczy: opinie, doświadczenia, cena

Recommended Posts

Dlaczego w sprawie ogrodu masz inne podejście niż w sprawach budowy domu?

Witam

Z prostej przyczyny . Mój kolega ma działkę z domkiem . Załozenie trawnika firma wycenila mu na 20 tyś zł . (ok 2 tys metrow trawnika) .Mialo być równo jak stół i posiana trawka porządna . Bez żadnych cudów siatek na krety itp .Po prostu mialy wjechać maszyny i dzialać -zostawic rowniutką działkę z posianą trawką . Powiedzial bez sensu . Poszedł do wsi pogadał z rolnikiem -rolnik przyjechał zrobił co trzeba (zaorał , wywalił chwasty zabronował posiał trawę zwałował itp . ) Wziął 500 zł trawa go kosztowała 1500 . Ma za 2 tyś trawnik a trwało to 2 dni . Oczywiscie zaraz napiszesz ......człowieku nie wiesz o czy piszesz firma to dopiero by zrobiła wymienila glebę pod lupą wyszukala chwasty palcami rozdrobnila bryłki itp ,itd ..... mozliwe ze by było lepiej ,jednak ma równo jak stół trawka pieknie rosnie ,co wiecej trzeba ? Masochistą nie jest ,pazurami chwastów nie wyrywa i z poziomicą nie lata badać poziomy .

Oczywiscie nie jestem wrogiem firm każdy musi zarobić ,ale bez przesady .

pozdrawiam

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale gdyby wydał te 20 tys i wyrósł mu chwast lub trawa nierównomiernie rosła, od razu miałby pretensje do całego świata, prawda?

A tak wiedział za co płaci i jego oczekiwania były na miarę tego co zapłacił.

BTW. Nie wyobrażam sobie założenia porządnego trawnika w 2 dni. Sorry, ale samo grabienie 2 tys metrów, odchwaszczanie, wałowanie to tydzień. Jak usunął chwasty w dwa dni? Przecież nie herbicydem, bo one mają dłuższy czas działania.

Coś tu nie gra....

Witam

Wszystko gra .

Działka była odchwaszczona wcześniej jakimś świństwem ktorym spryskał sobie dzialkę . Potem nikt tego nie grabił bo niby co ? zeschnięte chwasty ?-zrobił to rolnik maszynami . Nie wiem w czy tu problem .No chyba że uwarzasz ze rolnik nie jest w stanie "przelecieć" nędznych 20 Arów kilkoma maszynami w jeden dzień a w drugi posiać trawy i itp . Nikt tego grzebieniem nie głaskal...

nie wyobrażam sobie równego trawnika po samym bronowaniu. Co z zeschniętymi chwastami? Przecież rozkładające się szczątki roślinne spowodowałyby nierównomierne osiadanie gruntu i przeszkadzały w kiełkowaniu trawy.

Ale ok, zapłacił tyle za pracę której się spodziewał to i moze mu sie podobac.

Jeśli ktoś nie chce pola golfowego, to czemu nie, niech weźmie rolnika i już. A chwasty, nawet jak urosną, też mają swój urok.

Zawsze szukam z klientem korzystniejszego rozwiązania, przedstawiam za i przeciw, klient wie, czego może się spodziewać (że po rolniku to tak, a że po firmie to tak).

Nie uważam, że to jest coś złego zlecić rolnikowi, jeśli nie zależy nam na "piłkarskiej" murawie.

Pozdrawiam

No dobrze, gośc zapłacil 2 tysiace za trawnik. Co to ma do tworzenia ogrodu?

Nikt mu nie rysował 3 tygodnie wizualizacji, nie robił nawierzchni itd. Nikt mu nie dobieral stylu lawek do elewacji.

Mysle ze róznica zdan wynika z róznicy pojęc. Ogród dla projektantów ogrodów to cos innego niz ogród dla rolników (bez negowania obu podejsc).

czy ogrodników.

Zgadzam sie ze 20 tys za trawnik to dużo. Nie zgadzam sie ze 150tys za ogrdód to za duzo, bo nie wiadomo co w tych 150 tys sie miesci

I zgadzam sie LovelyFairy, cena powinna zalezeć od oczekiwań

• 4 years później...

Odszukalam ten wątek.

Wiem, że wielu ludzi się zastanawia czy robić ogród samemu, czy zlecić firmie. Nie zamierzam przekonywac nikogo co jest lepsze, bo tak samo jak z budową domu - można budowac samemu lub z pomoca ekip i kazda forma jest dobra, o ile budujący (zakładający ogród) wie co robi i dlaczego.

Natomiast wielu zastanawia sie ile to kosztuje i dlaczego tak drogo. :)

Największa pozycją w koszcie założenia ogrodu jest robocizna. Stosunek kosztu zakupu roślin do reszty kosztów zakladania prostego ogrodu (robocizna, materiały do małej architektury, ziemia) jest mniej więcej jak 1:5. Stosunek ten rośnie im więcej architektury ogrodowej jest w projekcie.

Ogród o średniej pow. 600-800 m2 zakłada 3-5 osób przez min. miesiąc. Oczywiście nie codziennie bywają na ogrodzie (z powodu przerw technologicznych), ale jak już przyjada zwykle siedzą od switu do zachodu słońca.

Sezon ogrodniczy w Polsce jest dośc krótki i wykorzystuje się go maksymalnie.

Teraz mozna sobie policzyć wynagrodzenie 3 osób w miesiącu + zarobek właściciela firmy.

Do tego dochodzi praca sprzętu i maszyn - amortyzacja, paliwo. Także zapłacić trzeba za logistykę całości - poszukanie i przetransportowanie roślin z różnych szkółek, znalezienie w okolicy dostawcy podłoży, bruków, drewna itp.

W tej branży jest ogromna konkurencja, często pracownicy pracują albo za najniższą pensję + ewentualnie premie, albo na czarno i to tylko w sezonie.

Kto zgodzi się na takie warunki pracy?

...

No właśnie. Wiele firm to jednosezonowe efemerydy, albo zajmuje się ogrodnictwem przy okazji (zwykle firmy sprzatające i brukarskie). Jaka jest szansa, ze ich pracownik będzie mial pojęcie o ogrodnictwie? Wiele prac owszem, wymaga tylko siły mięśni, ale np. założenie trawnika wymaga także dokładności, by nie narazić pracodawcy na koszty robienia poprawek lub oprysków, kiedy zamiast trawnika wyrastają chwasty. Także sadzenie roślin wymaga pewnej delikatnosci i wyczucia. Pracownik powinen także umieć rozpoznawać rośliny, bowiem nie wszytskie rośliny ze szkółki posiadają etykietki. A do tego wiedza o budowie systemów nawadniania. Pracownik, który przepracował kilka sezonów w firmie to skarb.

Firmy, które posiadają dobrze opłacanych wykwalifikowanych pracowników, które są w stanie zapłacić mu pensję także w okresie zimowym, nie mogą zaproponowac inwestorowi stawek godzinowych 10-15 zł. A to przekłada się natychmiast na koszt założenia ogrodu.

Porównajcie sobie z wynagrodzeniem ekipy murarzy - czy wynagrodzenie za postawienie murów do SSO to nie koszt 30-40 tyś? A czas pracy podobny.

Dlatego nie dziwcie się, że koszt załozenia ogrodu o pow. zieleni 600 m2 to koszt 50-60 tyś i to często bez kosztu bruków.

• 2 years później...
Ceny są różne, jeden za ogród zapłaci 50 tysięcy, inny 20... raz kwestia firmy - ja wybrałam naprawde solidną firmę, a nie wyobrażam sobie co by musieli robić, zeby podobne kwoty wyszły (SPAMER), dwa kwestia wielkości ogrodu, trzy - "wyposażenie", czyli roślinki, kwiaty, trawa, kostka. Myślę, ze dużą część tych kosztów może zjeść właśnie kostka (niestety zauwazyłam, że ludzie najchętniej trawy by nie zostawiali, tylko wszystko w betonie :( ), proponuję przeliczyć koszty, ewentualnie jeśli mamy już mniej więcej projekt to podesłać innej firmie jak wyceni :) Edytowane przez Elfir

• 3 months później...
Witam. Chciałbym się przyłączyć do pytania osoby wyżej, bez oczywiście głupkowatych linków, które zaśmiecają forum.

602 153 559 Ogrody A&J zadzwoń i zapytaj. Mi właśnie pomogli ogarnąć dość może nieduży, ale specyficzny teren (wąski, a długi). Potrzebowałem projekt + wykonanie.

Witam wszystkich bardzo serdecznie jako, że to mój pierwszy post na tym forum.

Planuję zakup działki budowlanej. Znalazłem ogłoszenie z działką, z urządzonym już ogrodem, trawniczek, wysokie iglaki przy ogrodzeniu, dodatkowo piękne różne inne drzewka iglaste nasadzone. Sprzedawca widać serce włożył w to wszystko, przycinane na fantazyjne kształty, generalnie wymuskane. Poza tym zamontowany system podlewania z trzema gniazdami, no i jak to określił rury poprowadzone pod klimę/ogrzewanie z ziemi - nic tylko montować pod przyszły domu:)

I tu moje pytanie: sprzedawca chce ok. 40% więcej za metr takiej działki niż kosztuje metr działki, która jest zaraz obok i na której nic nie ma - w sensie, że samo pole jest:)

Czy warto iść w coś takiego? Czy warto tyle dopłacać za gotowca+instalacje podlewania i klimy (nie wiem jak bardzo rozbudowana i ile jeszcze trzeba zainwestować).

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Kuba

Z trawnikiem to możesz się pożegnać, jak i z częścią roślin, jeżeli działka niewielka . Ziemię z wykopu będziesz musiał gdzieś złożyć ( jeżeli planujesz dom podpiwniczony, to ziemi będziesz miał więcej). To samo z materiałami na budowę, składować gdzieś je trzeba, a potrafi być ich duuuużo. Przed domem ciężarówki rozjeżdżą Ci dokumentnie teren. Potrzebny będzie Ci jakiś blaszak na narzędzia i dający schronienie w trakcie budowy plus toaleta. Pod szambo lub oczyszczalnie też dziurę kopać będziesz, a jeszcze dochodzą rowy na przyłącza gazowe, wodne, elektryczne, być może kanalizacyjne. Działka potrafi być doszczętnie przeryta. Raczej zapomnij, że robotnicy będą uważali na rośliny, a resztkami podejrzanych płynów budowlanych "chlustali" mi wszędzie jak nie patrzyłam. Potem już tylko zostaje posprzątanie terenu z wszystkich budowlanych zanieczyszczeń typu plastik, wełna, szkło, deski itp. i jak ktoś chce niweluje teren, bo sporo ziemi zostanie.

Mam nadzieję, że pomogłam w podjęciu decyzji :) A 50-cio centymetrowe szmaragdy kupowałam w tym roku po 8zł. Za 3 lata zrównają się z siatką.

To oczywiście zależy, czy mamy czas, żeby ogródkiem zająć się samodzielnie, czy może mamy pieniądze i stać nas na zatrudnienie profesjonalnej firmy. Jeśli nawet lubimy „grzebać w ziemi”, to nadal do tego, aby prawidłowo zagospodarować ogród potrzebna nam jest wiedza. Dlatego dobrze jest choćby ten etap, czyli powstawanie projektu zlecić projektantowi, najlepiej architektowi krajobrazu. Zawsze możemy wybrać opcję kończącą się na projekcie, potem ewentualnych konsultacjach przy realizacji projektu.

Jeśli jednak możemy sobie na to pozwolić, najlepiej oddać ogród w ręce firmy, która później też weźmie odpowiedzialność za swoją pracę.

W okolicach Warszawy jest wiele takich firm, zajmujących się projektowaniem, realizacją projektów a nawet pielęgnacją w późniejszych latach, ale na pewno dobrze jest postawić na takie, które już sporo zrobiły, mają doświadczenie , mogą pochwalić się na stronie wieloma realizacjami, np. [[sPAM]

Edytowane przez Elfir