Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moi mają krzywe zęby, bo nie było nas stać na aparaty. :(

Nie są to jakoś tragicznie krzywe zęby, ale zawsze...

Te "państwowe" mieli, ale to jak Wusia pisze - o kant doopy potłuc, efekty baaaardzo mizerne.

Z galeriami ti ja mam tak, że świetne są jako przejścia poddachowe dokądś tam, poza tym - wolę nie.

Chyba, że szukam czegoś konkretnego, ale ja na szczęście mieszkam przy małym miasteczku, w którym zazwyczaj sobie znajduję w zwykłych sklepach to, czego potrzebuję.

Zresztą, sama widziałaś, sklepy z butami mamy tam całkiem niezłe, dla dziewczynek też buty nabyłaś. :)

Muszę zaraz iść rozpalić w stodole, dosuszyć obciętą wczoraj natkę pietruszki i dać do słoiczków, muszę też dzisiaj upiec babkę na sobotnią imprezę Dziadków.

Nie chce mi się!!!

ja też muszę młodej aparaty założyć. Problem w tym, ze szczęka rośnie i nawet jeżeli się zalozy teraz, to za kilka lat wróci, co było. A jak się nie założy, to jej się zęby zepsują, bo ten krzywy za bardzo przylega do sąsiada i niedomywa...

No to już wiem. Nie wiem tylko, z jakiej dokładnie kasy dzisiaj wyskoczyłam i boję się sprawdzać.

Wizyty mamy za darmo (znaczy pani nie wołała o kasę, czyli nie trza płacić), aparat wyjmowany na górną szczękę (tylko tyle trza) będzie kosztował sześć stówek :bash:. Niby ciut mniej niż dwa tysiące za druty... Dzisiaj była zaliczka, po którą musiałam biegać do "najbliższego" bankomatu. Z kilometr biegłam! W centrum Nowej Huty! Nigdy nie miałam dobrego mniemania o NH, ale nie sądziłam, że to taka pustynia! Za tydzień odbiór - Młoda się cieszy, bo to oznacza kolejny wyjazd do Krakowa i dzień w szkole opuszczony.

Pani rzekła "na razie sześć stówek", bo może się okazać, że aparat trza będzie "rozwijać" i "wzbogacać" o kolejne elementy. Sprawa jest więc rozwojowa... Mam nadzieję, że nie dobije do ceny stałego, no i że to już wyższa technika i jakoś pomoże.

Młodszym własnoręcznie powybijam mleczaki, żeby się załapały na darmowe aparaty. A tego, co sobie myślę o zasadach, którymi kieruje się nasza służba zdrowia, nie napiszę. I tak każdy może sobie to sam dośpiewać i poczuć przy okazji lekką ulgę (na mnie tak to działa).

Z Huty pojechałyśmy do galerii i tam właśnie pozbyłam się bliżej nieokreślonej kasy. No bo ostatnio kupiliśmy Weronice śliczny i nieprzyzwoicie drogi płaszczyk, więc zauważywszy ładne rzeczy dla młodszych, nie mogłam się oprzeć pokusie. Tym bardziej, że miałam wytłumaczenie w postaci konieczności zrekompensowania im tamtego wydatku. A przed nami jeszcze zakup łóżka dla pierworodnej. Lodówka majaczy mgliście w oddali...

Ewa, a czemu problem musi wracać? Ja nie chcę! I jeszcze po co wyrównuje się za darmo młodszym dzieciom zęby, skoro im jeszcze bardziej szczęki rosną i już musowo trza potem jeszcze raz ustawiać je w porządku?

Edytowane przez Agduś

musi wracać. Nawet u dorosłych wraca. Ale wolniej.

Ja piszę tu o aparacie stałym, wyjmowane przerabiałyśmy, w zasadzie były bardziej wyjęte, niż włożone... A aparat wyjęty niestety nie działa.

te stałe też nie kosztują tak drogo jednorazowo, bo płacisz sukcesywnie za dokładane elementy. Za obie szczęki u nas (w lodzi) dochodzi do 5 tyś, ale to się rozkłada na 2-3 lata.

Mnie wyrwali jedną czwórkę. Miałam mieć potem aparat, bo mi trójka wyrosła z boku dziąsła i nie było na nią miejsca w ogóle, ale jakoś nikt nie miał czasu tego załatwić. Siedząc nad książką masowałam zawsze dziąsło nad tą trójką i wlazła na miejsce wyrwanej czwórki. Też nie widać.

2-3 lata? Koleżanka Wero miała stały przez rok. Podobno wystarczyło. Ale żeby tak wciąż od nowa? Do starości?
do starości to chyba nie... potem dziąsła zanikają i w ogóle sprawa zaczyna być nieaktualna... z przyczyn naturalnych.

Ale podobno co jakiś czas.

jak byłam rok temu z młodą u ortodonty, to się wahał i odroczył. W tym roku już pewnie jej założę... znaczy w przyszłym, bo ten się zaraz kończy a ja teraz czasu nie mam.

Wiola, świetny pomysł, ale chyba prędzej kupię lodówkę, kiedy zacznę odkładać pieniądze niewydane na pisma kobiece. Ja mam takie szczęście w loteriach wszelakich, że nawet nagród wygranych ponoć w forumowych konkursach nie dostaję!

Braza, pierwszego zdania nie pojęłam, drugie zrozumiałam dosłownie - wpadniesz do nas w realu, kiedy zrobię porządek z zębami. Ok!

Pierwsze było do tego, ale mój internet nie nadąża, Wiola mnie wyprzedziła ;)

Aga, jak masz taką wprawę, to możesz i Wero trochę dziąsła pomasować... :rotfl:

Chyba pójdę popatrzeć na ogródek, podobno pańskie oko konia tuczy, może moje samo skopie ....