RAN 21.03.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Zgoda. Przyjdę. Podszyję się pod anonima. Oj bzzzzzzzzzzzzz, bzzzzzzzzz, bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.P.s.Mam pytanie. Skunksa nie będzie? Nie chciałbym z nim konkurować. Nie mam szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 21.03.2002 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Na wizytę Skunksa się nie zapowiada, Robaczku. Ale ciastek nie piec nie będę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 11.04.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Już myślałam, że jak rury są zarzucone zaprawą i resztkami kleju do glazury to nie będą się trzęsły i stukały.... ale niestety dalej mam perkusję pod wanną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 11.04.2002 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Jeżeli stukanie pochodzi od skunksa, to nie wiem co powiedzieć. W przeciwnym przypadku zwróć uwagę czy pochodzi to z rury wodociągowej, czy od centralnego ogrzewania oraz kiedy stukanie występuje. Czy związane jest z poborem wody? A może tylko w nocy. Ile kondygnacji ma budynek? Czy przy grzejnikach zamontowane są zawory termostatyczne? Oraz inne charakterystyczne okoliczności.Pozdrawiam S-OP.s. Czy lubisz takie stukanie i prosisz o więcej, czy chcesz je wyeliminować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 11.04.2002 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Niestety to nie skunks. Chyba, że jak były "zarzucane" rury to został tam przez przypadek zamurowany i stara się wydostać Bardzo chcę to stukanie wyeliminować bo nie daje zasnąć, a póki co mam w mieszkaniu open space... Trzęsą się rury doprowadzające wodę do bat.termostatycznej (wannowej naściennej). Rury prowadzone są w podłodze ale na pewnym odcinku są na wierzchu (zarzucone zaprawą) potem znowu są w ścianie. Stukanie jest o różnych porach z przewagą nocy. Budynek ma 4 kondygmnacje, ja jestem na 2 piętrze. Grzejnik ma zaworek termostatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 11.04.2002 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 PS. Stukanie nie występuje po zakręceniu wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 11.04.2002 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 Prawdopodobnie instalacja wodociągowa wyposażona jest w starą armaturę (zawory lub baterie grzybkowe). Najlepiej powymieniać zawory na kulowe, a baterie na jednouchwytowe i grzybki w zaworach przsetaną grać na nerwach. Hałas może powodować zarówno armatura w mieszkaniu, jak również w piwnicy, czy u sąsiada. Jeżeli u sąsiada, to wymiana może być znacznie trudniejsza. Najlepiej to zrobić wtedy gdy sąsiad wyjedzie i zostawi otwarte okno. Przy robocie należy zachować warunki BHP, a potem posprzątać aby nie zauważył, że ktoś tam był.Pozdrawiam S-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 11.04.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2002 hmmm.... mieszkanie odebrałam w grudniu 2001..... nowe...... Baterię mam nową z Krakowa - termostatyczną. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: dziuba dnia 2002-04-11 15:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 12.04.2002 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 Moje argumenty już się kończą. Podobny hałas może powodować przesuwająca się rura. Rura przesuwając się pociera o beton, czy drewno. Przesuwanie rury następuje na skutek zmian temperatury przewodów. Może to być rura od ciepłej wody użytkowej lub od c.o.. Przypadki z rurą od c.o. zdarzają się częściej, bo jak użytkownicy pozamykaja zawory termostatyczne przy grzejnikach, pion robi się zimny i kurczy się. Kiedy zawory są otwarte pion rozgrzewa się powodując jego wydłużenie. Gdyby przejścia rur przez stropy były w tulejach bez wypełnienia, lub z wypełnieniem elastycznym, nie byłoby słychać przesuwającej się rury.Pozdrawiam S-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 12.04.2002 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 Rury do c.o. są prowadzone w podłodze, a później w ścianie.Wanna i bateria są naprzeciwko grzejnika i odgłosy są ledwo słyszalne jak wannę się usunie z łazienki. Wtedy też zauważyłam, że rury sie "trzęsą". Może je bardziej "zarzucić"????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 14.04.2002 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 15.04.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Są wieczory kiedy stukanie (rur!!) mi nie przeszkadza, ale czasem mam ochotę WYRWAĆ te rury z podłogi i wyrzucić przez okno!!!! Pozdrawiam S-O i Sku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 15.04.2002 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Przykro mi, że nie zabłysnąłem w tej zgaduj-zgaduli. Ponieważ wykorzystałem przy tym całą swoją wiedzę, pozostaje mi jeszcze fantazja.Podałaś dwie bardzo ważne informacje:1. Stukanie występuje wtedy, gdy pobierana jest woda w Twoim mieszkaniu.2. Rury według Ciebie trzęsą się, to znaczy że drgają.Cały czas mam wrażenie, zależne jest to od armatury. Przepływająca woda powoduje wibracje jakiegoś elementu instalacji. Należy uważnie się wsłuchać gdzie może znajdować to miejsce, które jet tak bardzo podatne na przepływ wody. Czy nie jet to bateria wannowa? Czy tosamo się dzieje przy otwarciu baterii umywalkowej, czy tylko wannowej. Dawniej baterie wannowe miały zabezpieczenie przed cofnięciem się strumienia wody. Obecnie maja inną budowę i tego się nie stosuje. Może właśnie w baterii wannowej następuje cykliczne cofanie strumienia, co doprowadza instalację do drgań?Drgania są też charakterystyczne przy uderzeniu hydraulicznym, które jest wynikiem gwałtownego wzrostu ciśnienia. Płynąca w rurach woda, mająca określoną prędkość, gdy nagle zostanie zatrzymana, powoduje wzrost ciśnienia. Właśnie ten gwałtowny wzrost ciśnienia określa się uderzeniem hydraulicznym. Jezeli jest to uderzenie hydrauliczne, możemy takze coś poradzić. Stosując reduktory ciśnienia ciśnienie można ograniczyć do max.3.0-3.5bara. Mniejsze ciśnienie, to mniejsza prędkość wody, a przez to mniejszy wzrost ciśnienia przy uderzeniu hydraulicznym. Nowoczesne baterie umywalkowe lub wannowe są takim elementem instalacji, który wywołuje uderzenie hydrauliczne, gdyż ich konstrukcja pozwala na bardzo szybkie zamknięcie przepływu wody, a tym samym duży przyrost ciśnienia w instalacji. Czym szybsze zamknięcie tym większy przyrost ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 15.04.2002 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2002 Drogi S-o ta moja zgaduj-zgadula może jedynie wynikać z mojej "zielonej" wiedzy na temat instalacji. :rol: Drgania rur są jedynie przy wannie, na odcinku gdzie te rury są niezamurowane, tylko idą sobie przy podłodze, zarzucone zaprawą. Ale być może jak poćwiczę spokojne zakręcanie wody to przejdzie??? Muszę to poobserwować dokładnie. Tak jak pisałam najgorzej jest w nocy i po zakręceniu wody - chociaż ostatnio ciśnienie jest wyraźnie słabsze i nie słychać drgań. Mam nadzieję, że jak w końcu obuduję wannę to też to się "przyciszy". Jeżeli moje opisy są zbyt zagmatwane - daj znak Pozdrawiam dziuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 15.01.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 On 2002-02-02 08:42, skunks wrote: Proszę o poradę jak można usunąć przykry zapach Najlepszym sposobem jest budowa nowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts