Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprzyjemny zapach

skunks

Recommended Posts

• Odpowiedzi 214
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aby nie dopuścić do wydobywania się gazów z kanalizacji, urządzenia sanitarne powinny być zaopatrzone w syfony. W syfonach powinna być woda. Słup wody tworzy w syfonie "zamknięcie wodne". Jeżeli nie używasz jakiegoś przyboru (np. kratka ściekowa) wodę należy uzupełniać okresowo, bo oparowuje. Może masz jakieś podejście wprowadzone do pionu bez syfonu (może od pralki). Przy niewłaściwym podłączeniu podejść (np. jeżeli przybory są zbyt odległe od pionu) woda z syfonu może być wysysana i zamknięcie wodne zerwane. Należy wtedy przy tym przyborze sanitarnym wykonać odpowietrzenie.

Druga sprawa to odpowietrzenie pionu kanalizacyjnego. Pion powinien być wyprowadzony ponad dach i na zakończeniu pionu na dachu montuje się rurę wywiewną. Wprowadzanie części wentylacyjnej pionu do komina (nawet do odrębnego kanału) jest nieprawidłowe i kończy się łagodnie mówiąc brzydkim zapachem. Zamiast rur wywiewnych ponad dachem stosuje się obecnie zawory napowietrzające, ale one nie zawsze sa skuteczne. Powinno się praktykować, że instalacja jest wyposażona przynajmniej w jedną rurę wywiewną. Spróbój poza tym wyczyścić środkami chemicznymi odpływy od urządzeń sanitarnych. Kiedyś stosowało się "kreta", ale obecnie są podobno już lepsze środki, które usuną gnijące pozostałości w rurach i syfonach.

Z życzeniami świerzego powietrza S-O.

Anonimowy nie bądź taki do przodu. Sanipro z pewnością załapał, a jego wywody NAPEWNO się komuś przydzadzą. Przypuszczam, że mogą być nawet osoby, które się boją zapytać, a innym takim jak ja jeszcze w trakcie budowy lub nawet przed (a takich jest tu chyba większość) pozwolą uniknąć błędu.

Nie staraj się być jego adwokatem, Sanipro radził sobie doskonale, zanim się pojawiłeś na Forum Muratora, i nic nie wskazuje na to, aby nagle potrzebował czyjejś pomocy. A skoro nie masz poczucia humoru, to najlepiej zrobisz nie wtrącając się.

Istotnie. Wahałem się w jakej formie odpowiedzieć. Żartem, czy na serio. Ale Skunks przyjął już tyle ciosów, że pomyślałem. Nic się nie stanie jeśli odpowiem poważnie. Również świetnie się bawiłem czytając Wasze wypowiedzi i zapewniam Was, że mam poczucie humoru.

Przyjemnych zapachów S-O

Wiesz Szczepan, że zastanawiałem się nad tym, lecz stwierzdziłem, że nie jest to właściwy moment. Myślę, że najpierw pojawią się inne pozycje: "Smród jako gaz rozweselający - wyniki badań przeprowadzonych na forum MURATORA", "W jaki sposób SKUNKS zaznaczył swoje terytorium - czyli komu z uczestników FORUM przeszkadza nieprzyjemny zapach".

P.S. Zdradzę Ci jeszce kilka sposobów na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów w WC.

1) Kosz z na używany papier toaletowy musisz częściej opróżniać. Aby nie być posądzony o plagiat informuję, że ta informacja jest zacytowana z instrukcji obsługi WC zmieszczonej w pewnym hotelu (tłumaczenie własne).

2) Druga sprawa, to nie wystarczy myć się codziennie. Musisz pamiętać o tym aby zmieniać wodę.

3) Zastanów jakie znaczanie mają wypowiedziane do Ciebie słowa przez osobę znajdującą się w toalecie: SZCZEPANIE gdy ją pytasz "co robisz".

Z życzeniami nowych ciekawych zapachów S-O.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-05-08 22:02 ]

Mylisz się sanipro, Szczepan znajduje się w strefie innych smrodów. Poza tym on je bardzo lubi. Smród smrodowi nie równy. Tu nie ma tego, aby każdy dostał po równo, ale kazdemu według potrzeb. Poza tym informuję, że zapotrzebowanie na smród mierzy się w skunksach w skali 1 do 10. Myślę, że Szczepan zasługuje na 10.