Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hejka

Chodzi o to czy w swietle normy PN-IEC 60364-7-701: 1999 (cholera... nie ma ktos dostepu do tresci normy w oryginale a nie interpretacji autora artykulu!!!???)

http://www.muratordom.pl/7312_9579.htm

http://www.medium.media.pl/elektroinfo/archiwum/ei_02_04/ei_s30_04_2002.html

urzadzenia elektryczne na 220/230 nie majace normy IPX4 (czyli np moj kociolek) nie moga byc w odleglosci mniejszej niz 60cm od obrysu wanny lub 'brodzika natryskowego' (nie wiem czy to juz interpretacja czy slownictwo zasiegniete z oryginalu)

i teraz pytanie czy w swietle normy kabina prysznicowa z wykrecona bateria albo sam brodzik bez zamontowanej kabiny i naturalnie bateri jest czy nie 'brodzikiem natryskowym'

Oczywiscie moge nic nie montowac, uruchomic kociol, oficjalnie zakonczyc budowe i wtedy zamontowac sobie kabine ale wolalbym juz nie brudzic w domu...

sam kociol moge obudowac dodatkow jezeli ale nawet jakbym go w szklanej obudowie zamknal przepis jest przepis...

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/51851-instalacja-elektryczna-w-%C5%82azience-strefa-ochronna-ii/

Witam

urzadzenia elektryczne na 220/230 nie majace normy IPX4 (czyli np moj kociolek

Rozumiem, że jest to piec gazowy zasilany 230V a nie elektryczny podgrzewacz wody i wtedy nie możesz go instalować w II strefie bo tak jak jest napisane w podanych przez ciebie odnośnikach, w strefie tej możesz zamontować tylko podgrzewacz elektryczny i oprawy oświetleniowe i to do opraw oświetleniowych odnosi się ten wymóg IPX4. Nawet jak byś miał kociołek z IPX4 to i tak nie możesz go tam zamontować (są gniazda elektryczne z IPX4 i ich też nie można montować w strefie II a dopiero w III). Co do opisu brodzika to norma nie wnika w takie szczegóły czy jest tam bateria czy nie, traktuje brodzik natryskowy jako miejsce gdzie będziesz się kąpał.

Witam

Sprawa wanny z hydromasażem jest specyficzna. Norma PN-IEC 60364-7-701. „Instalacje elektryczne […]. Pomieszczenia wyposażone w wannę lub/i basen natryskowy.” zabraniają instalowania urządzeń elektrycznych w strefie I (czyli też pod wanną). Natomiast producenci je produkują i jest ona dopuszczona do użytkowania. Istnieje norma PN-EN 60335-2-60:2004 (U) Elektryczny sprzęt do użytku domowego i podobnego. Bezpieczeństwo użytkowania. Część 2-60: Wymagania szczegółowe dotyczące urządzeń do kąpieli z wirem wodnym

Niestety nie miałem do niej dostępu i nie mogę się wypowiadać czy tam jest wyjaśnienie odnośnie stref w łazience. Tak naprawdę to nie mogę podać jasnego wyjaśnienia tej sytuacji bo wg. mnie jedna norma zabrania instalowania a druga prawdopodobnie dopuszcza skoro dotyczy wanien z wirem wodnym. Takie są przepisy :( .

Witam

....Nawet jak byś miał kociołek z IPX4 to i tak nie możesz go tam zamontować (są gniazda elektryczne z IPX4 i ich też nie można montować w strefie II a dopiero w III).

ale teoretycznie gdyby samo gniazdo bylo w strefir III a kociol ipx4 stalby w strefie drugiej to by to bylo zgodnie z przepisami?

Co do opisu brodzika to norma nie wnika w takie szczegóły czy jest tam bateria czy nie, traktuje brodzik natryskowy jako miejsce gdzie będziesz się kąpał.

Czyli pozostaje mi czekac na odbior o zamontowac kabine po odbiorze... jak juz sie dowiedzialem przepisy (ale nie wiem jakie dokldanie) zabraniaja wstawiania kotlow do wnek i obudowywania tego w szafki, scianka itp .. bo nikt nie wpadl na pomysl (*) aby odroznic kotly z otwarta i zamknieta komora spalania...

W garazau takze stawiac nie mozna kotlow nawet z zamknieta komora spalania (*) Co za kraj!!!!

Masz moze tresc tej normy?

Pozdrowienia,

Przemek

Witam

ale teoretycznie gdyby samo gniazdo bylo w strefir III a kociol ipx4 stalby w strefie drugiej to by to bylo zgodnie z przepisami?

Nie. Chodzi o urządzenie a nie punkt z którego jest zasilane. Niestety normy nie posiadam.

prysznicem piec pod napięciem nikt nie zginie, ale dla własnego dobra nie mieszaj wody z prądem. Ktoś na tym na pewno ucierpi.

uwazam ze jestem rozsadnym czlowiekiem.. wiem ze wysokie napiecie i wilgosc nie ida w parze (datego np. w lazienkach nan halogeny 12v), wiem, ze komora spalania w kotle z zamknieta komora spalania nie ma kontaktu z otoczeniem wiec wiem ze umieszczajac takie urzadzenie blisko wanny wystarczy je zabezpieczyc prze bryzgami wody I PO SPRAWIE!!!!

czyli najlepiej postawic scianke... ale???? no nie.. tak nie mozna.. bo przepis zabrania zabudowywac kotlow, umieszac ich we wnekach itp!!!

Gdzie rozsadny czlowiek majacy niewielki domek najczesciej chcialby wiedzic kociol z zamknieta komora spalania? --- no w garazu.. ale nie mozna... przepis zabrania... dla naszego dobra...

przepis nie odroznia takze kabin (ktore cholera maja scianki!!!) od otwartych wnek natrykowych, przepis nie odroznia 20letniego kotla z ktorego gaz sie czasem ulatnia od takiego z zamknieta komora spalania (a wlasnie za taki zaplacilem wiecej by miec wieksze realne bezpieczenstwo a nie 'przepisowe' bezpieczenstwo)

Wniosek: przepis jest niedostosowany do realiow.. a glupie przepisy powoduja, ze ludzie przyzwyczaja sie do ich niepruzestrzegania.. takie zycie

Jeszcze pozostaje jawnosc prawa i nieograniczoiny do niego dostep!!!! Rozporzadzenie jest powszechnie za free dostepne i powoluje sie na norme.. ktora jest juz tylko odplatnie dostepna (czy ta norme nie opracowali superspecjaliscie oplacani za pieniadze podatnikow!!!???)

Przemek

nawiasem mowiac

- kable w moim kotle schodza sie do szczelnych puszek a te puszki sa umieszczone w obudowie kotla.. nawet jakbym wzial wiadro wody i chlusnal na kociol tam nie dostalaby sie kropla

Z ciekawosci jak odpale kociol to wezme probnik i posprawdzam czy nie ma gdzies przypadkiem napiecia poza zamknietymi puszkami.. jezeli go nie bedzie to przemysle scianke (jej sens) tylko pod katem zabezpieczenia kotla dla jego dobra

Instaluj instaluj. A potem zawsze bedziesz mógł podać wykonawcę do sądu. Przecież to jest właśnie casus Wassermana który zarzuca wykonawcy że zainstalował mu wannę z hydromasażem w I strefie i to jeszcze tak nieudolnie że zasilanie poprowadził z puszki umieszczonej w tej samej łazience. Że nie wspomnę o braku połączeń wyrównawczych do baterii... (instalacja wodna plastik).

A wracając do wanien z wirem wodnym do pomyślenia jest umieszczenie urządzeń w maszynowni umieszczonej poza strefą. Może właśnie tak jest poprawnie i zgodnie z przepisami?

nie mam zielonego pojecia jest to wolf cgs 20/160

Przemek

z tyłu nie ma tabliczki znamionowej ??

nie ogladalem... przegladalem dokumentacje (niemiecka) i jedyne co znalazlem to Schutzart IPXS4 (albo IPS4)??? .. nie pamietam dokdlanie ale jak poszukalem w googlach to cos to bardziej mi kominem i spalinami pachnialo bardziej niz pradem

Co tam powinno byc napisane na tej tabliczce? Jak oznaczone sa normy? IPXcos ?

Przemek

- ochrona przed dostaniem się do wnętrza urządzenia wody rozbryzgiwanej z dowolnego kierunku,

Wyobraź sobie sytuację ze twoje dziecko wpadło na pomysł polewania się woda z prysznica i podczas zabawy skieruje silny strumień wody na piec. Do kogo będziesz miał pretensje jak odpukać komuś się coś stanie ??

wzobraz sobie ze Twoje dziecko ogladnelo w tv Trwam "tarzana" i postanowilo zeskoczyc z 5tego pietra na konary drzew, parapet jak i okna mialy potrzebne normy a drzewo roslo dziko poza normami i planami zag przestrz.. albo znalazlo kawalek drutu i po prostu wlozylo go w kontakt...kontakt mial wymagana norme IPXcos a drut mial certyfikat jakosci iso...

nie interesuje mnie norma bo ich spelnic i tak nie jestem w stanie....ale realne zagrozenia dla ludzi jak i samej pracy urzadzenia... a dla niego najlepiej go postawic za scianka i juz.. ale to takze nie jest zgodne z norma.. bo kotly we wnekach byc nie moga-).. ale mam to w d... i po odbiorze budynku obudowuje kociol , stawiam kabine i juz

Co z mojej strony moge zrobic jezeli chodzi o zabezpieczenia (jakies dodatkowe bezpieczniki itp) pred zdarzeniami w stylu oblaniem wiadrem wody kotla)

Przemek

przemekk74

Prawda jest taka jak napisał miol. Nie wolno tego robić. Powód jest taki że podczas kąpieli jesteś cały mokry i do tego na golasa. W takich warunkach jesteś całkowicie bezbronny wobec prądu elektrycznego. Wobec powyższego IEC (międzynarodowa komisje elektrotechniczna) zajmujaca sie sprawami normalizacji uznała że jedynym wyjściem zapewniajacym bezpieczeństwo jest oddalenie zagrożenia na na te właśnie 60cm od krawędzi brodzika lub wanny. Jeśli tego nie zrobisz to bierzesz na siebie całkowitą odpowiedzialnosć za bezpieczeństwo swoich dzieci, rodziny a nawet tesciowej :wink: która niechcacy może kapać sie w twojej łazience. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe będzie mogło uchylić sie od wypłaty odszkodowania jak prąd popieści twoja tesciową :wink: a twój ukochany teść nie będzie miał innego wyjścia jak tylko wystąpić z roszczeniem wobec ciebie. :wink:

Pozdrawiam