Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENTY - JAKICH B??DÓW UNIKA? NA CO ZWRACA? SZCZEGÓLN? U

Recommended Posts

Witam wszystkich budowlańców.

Chcę w tym roku ruszyć z budową i zakończyć na etapie fundamantów, czy stanu 0 jak tam się to zwie. Chciałbym dowiedzieć się jakich błędów unikać i na co zwrócić szczególną uwagę.

W projekcie mam ławy i ściany z betonu B-20. Ale zastanawiam się na bloczkami. Czy macie porównania kosztów dla wszych domów może uda mi się coś dopasować.

Mój do to 159m2 + garaż 20m2.

temat byl już wielokrotnie omawiany, zerknij np. pod link http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=357&forum=34

generalnie

upraszczając, jeżeli chcesz sam krecić w betoniarce beton to lany fundament wyjdzie taniej niż bloczki ale zajmie ci to z tydzień, dwa. W każdym innym wypadku taniej, szybciej i wygodniej stawiac jest z bloczków. Przy kalkulacjach weź pod uwagę również koszt szalunków w przypadku lanych fundamentów

moim prywatnym zdaniem nie ale to tez zależy od konkretnych warunków, u mnie na przyklad ze wzgledu na wysoki poziom wody musialem fundament wyciągnąć do góry, gdybych chcial go wylać to musialbym zaplacic jeszcze zaszalunki ale może u ciebie jest inaczej. Swoja drogą pompa przy wylewaniu lawy fundamentowej czy fundamentów nie jest z reguly konieczna a jest z pewnością droga.

Jeszcze raz powiem jak ja to zrobilem:

1. lawy fundamentowe z gruchy bez pompy

2. fundamenty z bloczków

3. wylewka na gruncie z gruch bez pompy

Swoją drogą dlaczego chcesz zrobić tylko zero ? Przecież ci to zajmie góra miesiąc

z własnych przemyśleń, ale nie praktyki:

1 - włóż bednarkę w zbrojenie fundamentów przed ich zalaniem

2 - zanim zasypiesz fundamenty ułóż uziom i ew. drenaż

3 - zrób przepusty na kanalizację, wodę, GWC ...

4 - wybierz humus z obrębu murów przy wykopach, a nie potem

5 - po zakończeniu prac zasyp w obrębie murów piachem i porządnie go ubijaj

6 - wylej 10cm chudziaka, lub lepiej B15 jako pierwszą warstwę podłogi na gruncie zanim zaczniesz stawiać mury

7 - dystansuj zbrojenie ław od podłoża

Trochę nie po kolei, ale chyba przydatne :smile:

nie chciałbym aby ten watek stał się przepychanką co lepsze lane czy murowane ale uwagi moje są takie

-ławy lane z gruchy

-zbrojone solidnie połącz z bednarką(uziemienie)

-wszystkie przepusty (woda kanalizacja)zaplanuj wcześniej i wykonaj

-ściany fundamentowe lane z gruchy z pompą (mając duży wykop ziemia może się obsunąć)

-fundamenty wyniosłem ponad 80cm ponad poziom szalunki wyniosły mnie jakieś 500zł

-łatwiej takie fundamenty zaizolować (cieplnie i wodnie)

-daj izolację między ławy i ściany

-jeśli robisz stan 0 to zasyp piaskiem ubijaj, poczekaj do następnego roku przed chudziakiem i zobaczysz jak ziemia opadnie.

Ad. 1 i 2 (do uwag Bartt'a)

Jeśli pospawasz zbrojenie ławy fundamentowej (fundamentu) i wypuścisz od niego w odpowiednich miejscach bednarkę to masz już uziom fundamentowy i nie potzrebujesz już dodatkowych uziomów. Warunek ława (fundament) nie może być od gruntu izolowana (folie, papy inne). Powyżej chodzi o spawanie prętów zbrojenia strzemiona mogą być wiazane drutem.

Pozdrawiam

Dzięki za wszystkie informacje. Jestem zielony w sprawach budowalanych, dlatego tym bardziej cenne sa dla mnie takie uwagi.

Do dobrzykowice:

Dlaczego tylko stan 0, brak kasy na więcej.

W marcowym muratorze przczytałem że ława funadmentowa od ziemi powinna być odizolowana folią. Inaczj, że przed wylaniem ław wykop trzeba wyłożyć folią. Co Wy na to. Dla mnie brzmi to sensownie.