rafi27 20.02.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Witam wszystkich budowlańców.Chcę w tym roku ruszyć z budową i zakończyć na etapie fundamantów, czy stanu 0 jak tam się to zwie. Chciałbym dowiedzieć się jakich błędów unikać i na co zwrócić szczególną uwagę.W projekcie mam ławy i ściany z betonu B-20. Ale zastanawiam się na bloczkami. Czy macie porównania kosztów dla wszych domów może uda mi się coś dopasować.Mój do to 159m2 + garaż 20m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.02.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 temat byl już wielokrotnie omawiany, zerknij np. pod link http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=357&forum=34generalnie upraszczając, jeżeli chcesz sam krecić w betoniarce beton to lany fundament wyjdzie taniej niż bloczki ale zajmie ci to z tydzień, dwa. W każdym innym wypadku taniej, szybciej i wygodniej stawiac jest z bloczków. Przy kalkulacjach weź pod uwagę również koszt szalunków w przypadku lanych fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 20.02.2003 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Dzięki za odpowiedź. Myślałem o zamówieniu betoniarki z pompą. Czy myślisz że wyjdzię to taniej niż z bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.02.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 moim prywatnym zdaniem nie ale to tez zależy od konkretnych warunków, u mnie na przyklad ze wzgledu na wysoki poziom wody musialem fundament wyciągnąć do góry, gdybych chcial go wylać to musialbym zaplacic jeszcze zaszalunki ale może u ciebie jest inaczej. Swoja drogą pompa przy wylewaniu lawy fundamentowej czy fundamentów nie jest z reguly konieczna a jest z pewnością droga.Jeszcze raz powiem jak ja to zrobilem:1. lawy fundamentowe z gruchy bez pompy2. fundamenty z bloczków3. wylewka na gruncie z gruch bez pompy Swoją drogą dlaczego chcesz zrobić tylko zero ? Przecież ci to zajmie góra miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.02.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 z własnych przemyśleń, ale nie praktyki: 1 - włóż bednarkę w zbrojenie fundamentów przed ich zalaniem 2 - zanim zasypiesz fundamenty ułóż uziom i ew. drenaż 3 - zrób przepusty na kanalizację, wodę, GWC ... 4 - wybierz humus z obrębu murów przy wykopach, a nie potem 5 - po zakończeniu prac zasyp w obrębie murów piachem i porządnie go ubijaj 6 - wylej 10cm chudziaka, lub lepiej B15 jako pierwszą warstwę podłogi na gruncie zanim zaczniesz stawiać mury 7 - dystansuj zbrojenie ław od podłoża Trochę nie po kolei, ale chyba przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 20.02.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 nie chciałbym aby ten watek stał się przepychanką co lepsze lane czy murowane ale uwagi moje są takie-ławy lane z gruchy -zbrojone solidnie połącz z bednarką(uziemienie)-wszystkie przepusty (woda kanalizacja)zaplanuj wcześniej i wykonaj-ściany fundamentowe lane z gruchy z pompą (mając duży wykop ziemia może się obsunąć)-fundamenty wyniosłem ponad 80cm ponad poziom szalunki wyniosły mnie jakieś 500zł-łatwiej takie fundamenty zaizolować (cieplnie i wodnie)-daj izolację między ławy i ściany-jeśli robisz stan 0 to zasyp piaskiem ubijaj, poczekaj do następnego roku przed chudziakiem i zobaczysz jak ziemia opadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.02.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Ad. 1 i 2 (do uwag Bartt'a)Jeśli pospawasz zbrojenie ławy fundamentowej (fundamentu) i wypuścisz od niego w odpowiednich miejscach bednarkę to masz już uziom fundamentowy i nie potzrebujesz już dodatkowych uziomów. Warunek ława (fundament) nie może być od gruntu izolowana (folie, papy inne). Powyżej chodzi o spawanie prętów zbrojenia strzemiona mogą być wiazane drutem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.02.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 januszek, podaliśmy dwa rozwiązania moim zdaniem każde z nich ma swoje wady i zalety i do Rafi27 należy teraz podjęcie decyzji.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mara 20.02.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 najlepiej przed kopaniem fundamentów zebrać humus z całej powierzchni domu , piasek zagęszczać nie żałując wody . Wtedy nie "siada" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 20.02.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Witam. Przed zasypaniem zaizoluj przeciwwilgociowo i termicznie. Nie będziesz musiał w przyszłosci odkopywać. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.02.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 trzeba zrobic solidna lawe - nawet ja przewymiarowac jesli nie badales gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 21.02.2003 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Dzięki za wszystkie informacje. Jestem zielony w sprawach budowalanych, dlatego tym bardziej cenne sa dla mnie takie uwagi.Do dobrzykowice:Dlaczego tylko stan 0, brak kasy na więcej. W marcowym muratorze przczytałem że ława funadmentowa od ziemi powinna być odizolowana folią. Inaczj, że przed wylaniem ław wykop trzeba wyłożyć folią. Co Wy na to. Dla mnie brzmi to sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 21.02.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 dla mnie też to ma sens pod warunkiem że masz glebę piasczystą,ja mam glinę i pod ławy wykopałem rowek tuż przed laniem betonu , z gliny wyszedł bardzo fajny szalunek, ai zaczyn nie miał się gdzie wylać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts