Mały 19.04.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 bo jest tani, w doskonałej jakości Ej nie żartuj z kolegi... chyba chciałeś napisać w doskonałej...padłości? Wracajmy do naszej Zielonookiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klips 20.04.2006 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 zastanawiam się czy kupić zestaw kocioł jednofuncyjny wiszący + zasobnik, czy może kocioł zintegrowany z zasobnikiem ładowanym warstwowo. Z ulotek informacyjnych wynika, że te drugie kotły (myślę np. o WOLFIE CGS 20/160, lub Hercules Immergas) zapewniają większy komfort korzystania z C.W.U ze względu na większy wydatek ciepłej wody i krótszy czas oczekiwania na pownone napełnienie zasobnika ciepłą wodą. Te kotły są jednak trochę droższe od klasycznego zestawu kondensat+ zasobnik. czy warto więc oszczędzić 1,5-2 tysiące złotych ale kosztem mniejszej ilości ciepłej wody dostępnej "od zaraz"? na pewno wielu z Was użytkuje kondensaty z zasobnikami, napiszcie czy zdarzyło Wam się np. że zabrakło ciepłej wody podczas korzystania z kilku źródeł poboru wody? podciągam ten wątek bo jestem tuż przed decyzją i jakoś nie mogę doczekać się jednoznacznego potwierdzenia, że warto dołożyć kasy do kotła z zasobnikiem wartwowym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 21.04.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Czy zamiast zawóru 3 drożnego + kapilara można zastosować taki elemet jak ESBE 30 MR 20-43 St C ?http://infoweb.esbe.se/images/51646.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 22.04.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Witam wszystkich.Ja też bym chciala zalożyć ogrzewanie podłogowe,tylko nie mam pojecia na ten temat-zadnego.mieszkam w malym miasteczku i boje sie ze pan fachowiec -ktorego u nas ciezko znalezc moze coś zepsuc.w kolo wszyscy zakladja tylko grzejniki,wiec nie mam kogo sie poradzic.nasz dom ma 160m,parterówka z poddaszem uzytkowym.chcialabym miec na dole podlogowke,ale nie chce rezygnowac z drewnianej podlogi w salonie,sypialni i czesci holu(mogą być panele,ponoc sa takie). salon ma 40m i 3 duze witryny250/280cm i oczywiscie podloga drewniana-lub panele.w salonie kominek.ponoc nie zalecane jest og.podłogowe w sypialni wiec tam grzejnik.na gorze 3 sypialnie i lazienka.w sypialniach grzejniki w lazience podlogowe.jak to wszystko polaczyc w jedną calośc zeby dzialalo i bylo wszedzie cieplo.czy ogrzeje salon?zastanawiam sie czy nie dac w takim razie pod stolem w jadalni ktora jest w salonie kafli ktore lepiej oddaja cieplo?prosze pomóżcie mi,bo widze ze macie na pewno wieksza wiedze niz panowie fachowcy z naszego miasteczka.i jeszcze jedno,czy kominek łączy sie z podłogówka.mamy zamiar miec piec na drzewo,i drugi na olej w razie naszej nieobecnosci,albo lenistwa.i jeszcze kolektory słoneczne.ale misz- masz.jak to polączyć w jedną calosc?czy piece na drzewo maja komputer ktorym sie reguluje temperature?Blagam chlopcy pomożcie biednej Sylwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 23.04.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Gdzie jest ważne i są zauważalne różnice to można wybrać wariant lepszy ,ale z pompami nie ma żadnej różnicy ,i nie wiem po co mam płacić 2 krotnie więcej ,chyba za nazwę ,jeżeli tak to przepraszam ,i napewno w Grunfosie nie ma serwisu ,ponieważ wegług waszej opini nie mają prawa sie psuć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olekstar 25.04.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Ale przecież jest jeszcze Leszno http://www.lfp.com.pl, robią trochę tańszego Grundfosa Poza tym robią to na podzespołach i licencji Grudfosa a pracują tam nasi więc warto dać im zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.04.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Ostatnio Leszno jest droższe(?) chyba że mówisz o tych czarnych "LFP" wzorowanych na DAB-ie. Adamos- dlaczego Myson przy wysokości słupa wody 0,5m (pompa CP 43 - czyli odpowiednik 25-40) nie chciała przepchać wody w instalacji a Grundfos 25-40 zrobił to bez kłopotu? W nagrodę za prawidłowe rozwiązanie zagadki dostaniesz pisemną pochwałę...ode mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.04.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Ostatnio Leszno jest droższe(?) chyba że mówisz o tych czarnych "LFP" wzorowanych na DAB-ie. Adamos- dlaczego Myson przy wysokości słupa wody 0,5m (pompa CP 43 - czyli odpowiednik 25-40) nie chciała przepchać wody w instalacji a Grundfos 25-40 zrobił to bez kłopotu? W nagrodę za prawidłowe rozwiązanie zagadki dostaniesz pisemną pochwałę...ode mnie! Proste, bo nie podłaczyłeś Mysona do prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.04.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 i zrobiłeś to specjalnie, żeby mieć argumenty na ADAMOSA48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 26.04.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mały ja tej instalacji nie wykonywałem, więc nie bedę odpowiadał ,może zatkałeś filter ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.04.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mały ja tej instalacji nie wykonywałem, więc nie bedę odpowiadał ,może zatkałeś filter ? Jasne "filter 200" to za komuny były takie fajki... A swoją drogą ja po prostu mna miejsce cp43 wsadziłem inną pompę i ... skubana nagle zaczęła tłoczyc wodę...? Cudy jakieś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 26.04.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Nie żadne cuda ,po prostu mogła być zepsuta co i grunfosowi jak i willo sie często zdaża Trzeba było wymienić na iną i na pewno nie było by problemu ani z wymianą jak z intalacją . Może zachodzic również problem ,czy mówimy o tej samej firmie bo i braciszków nie brakuje. Napisze sprawę ,która znalazła sie w sądzie .Znana firma włoska istniejąca na rynku wiele lat i sprzedająca dobre produkty ,nagle po któryś badaniach stwierdzono totalny chłam .Okazało sie że znana Polska firma kupiła produkt poniżej jakiej kolwiek jakości i wypuściła na rynek pod tą samą nazwą . Finał jest taki , ze dobra firma wygrała proces ,ale smród poszedł taki ,że wypadła z rynku. Napisałem o myssonie ,ponieważ sprzedaję od paru lat i nie mam żadnych problemów ,czego nie mogę powiedzięć o bardzo znanej firmie . Moje wiadomości pochodzą jak już wielokrotnie pisałem z 15 letniego bycia na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.04.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Hmmm...racja (to taka realnie myśląca partia) - ale dlaczego swój człowiek powiedział w tym momencie "wstaw Grundfosa będzie po kłopocie, bo tak się już kupę razy mi zdarzyło"? - i nie piszę może tu akurat o samym Mysonie (wcześniej Turdus - co nie?) tylko o wszelakich wynalazkach typu Myson,Turdus, Watts, Diamond, U55 itp... Dałem sobie po prostu z tym spokój bo szkoda nerwów, a mi jako instalatorowi nie opłaca się jeździć kilkadziesiąt km po to żeby wymienić wadliwy produkt. Nie mówiąc o renomie w oczach klienta "aleś mi pan g...o wsadził..." i to nieważne czy klient sam takie coś sobie zażyczyło (bo taniej) czy też ja w swojej naiwności mu kiedyś wsadziłem(bez głupich domysłów proszę - z tym wsadzaniem ) - zawsze tak czy inaczej będzie winien INSTALATOR - o czym przekonałem się niejednokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 20.11.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Witam, Podepnę się pod temat, bo jest na czasie. Główne ogrzewanie będę miał grzejnikowe, a podłogówka to: kuchnia - 7,4m2, T150 wiatrołap - 3,2 m2, T200łazienka 1 - 4,8 m2, T150 łazienka 2 - 4,0 m2, T150 Instalator twierdzi, że mieszacz nie ma tu sensu ekonomicznego i zastosuje RTL. Czy zgadzacie się z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.12.2020 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 W nawiązaniu do powyższego posta informuję, że zażyczyłem, sobie normalnie mieszacz, a nie RTL, a poza tym zwiększyłem liczbę pomieszczeń z podłogówką. Ale mam dodatkowe pytanie. Ile mniej więcej rury pójdzie na 1m2 ślimaka przy rozstawie 15cm, a ile przy rozstawie 20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts