rafal2 20.02.2003 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Witammam takie male pytanko bo zabardzo w archiwum nie moglem sie doszukac..szafy wnekowe sa wykanczane w sytemie aluminiowym/stalowym (chodzi mi o teprowadnice dookola dzwi, moze to inaczej sie nazywa)i tutaj chcialbym sie spytac jakie sa praktyczne uzytkowe roznice pomiedzyaluminium a stala? bo ze w cenie i ze inny rodzaj materialu to wiem ale coswiecej...?aa i jaki system dzwi jest lepszy wiszacy (glowne kolka sa na gorzepomocnicze na dole) czy jezdzacy (( na odwrot)...stolarz mowi ze lepszyjezdzacy bo caly ciezar dzwi wspiera sie na dolnej prowadnicy...a nie nagornej.. a przy okazji chcialbym sie spytac o mebelki z mdf a z plyty...co bysciepolecali...stolarz ma mi robic sypialnie i wszystkie dzwi w szafach/komodach maja byc albo z mdf albo z plyty obklejonej (niby to wszystkoporzadnie wyglada) na drewno mnie nie stac:sad:no wlasnie i jakie tez roznice uzytkowe tutaj sa..no nie wiem wypaczaja sie..zle dziala wilgoc itd itd..doradzcie cos bo juz sam zglupilaem..rafalp.s.moze cos podpowiedzie z doswiadczenia co przypilnowac na co zwrocic uwage,za wszelkie uwagi bede wdzieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.02.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Szafę w sypialni z przesuwanymi drzwiami zrobiłem sam. Materiały (płyty, listwy wykończeniowe, prowadnice do szuflad i przede wszystkim systemy drzwi znajdziesz np w Castoramie, Obi ... Cenowo wyszło na pewno taniej, a jaka przyjemność , ale ja stolarkę lubię lubię. Profile mam aluminiowe, drzwi jeżdżą po dolnej prowadnicy, materiałem jest płyta oklejana na buk i lustro B. istotne jest przemyslenie własnych potrzeb (sprawdź np. ile długich sukni ma żonka, bo na wieszakach koszulowych tego nie powiesisz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 21.02.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Jesli chodzi o dzrzwi, to widzialam swietny material z ktorych byly zrobione. Nazywal sie LOOM, wyglada duzo lepiej od rattanu. Tez bede miala sporo takiej zabudowy i moge podac ci producenta, ktory jest w Polsce najtanszy w tym temacie. Firma Quest z Torunia tel 056 655 92 69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Witam.Przez ładnych kilka lat pracowałem jako monter szaf i wszystkim polecam systemy aluminiowe. Sa wykonane jepiej, ładniej wyglądają itp. Przy dobrych systemach (czytaj niestety drogich) niema dużej różnicy czy jeździ na szynie czy wisi. Przy tych tańszych lepszy jest jeżdżący.Przy budowie mebli polecam ze względu na koszty pudełka wykonywać z płyty wiórowej ale drzwi juz z MDFu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 21.02.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Jak stolarz robil nam szafe, nie chcielismy miec ani lustra, ani jednej duzej plaszczyzny drewnianej, drewnopodobnej czy z MDFu i wymyslilismy, ze Japonczycy mieli racje: drzwi kazalismy sobie z matowego pleksi z delikatna kratownica drewniana na zewnatrz. Wyglada to lekko i jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts