wilcza75 18.04.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Prawo to jest taka dziedzina, która wymaga ogromnej precyzji... opalu, więc precyzyjnie przypominam co napisał Dropsiak Dropsiak napisał: A ja dodam, że moim zdaniem to skupienie w jednym reku stanowisk ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego jest sprzeczne z trójpodziałem władzy i ja również widzę tą sprzeczność. Jeśli Ty jej dostrzegasz, spróbuję pomóc. Wyobraźmy sobie następujący koszmar. PiS i Prezydent PiS rządzą jeszcze przez 7-9lat. I co nam fundują. Nowi asesorzy i sędziowie mianowani tylko z rekomendacją (nieformalną rzecz jasna) tejże partii, Prezesi wszystkich sądów Rejonowych, Okręgowych i NSA - wyznaczni przez kurię, Trybunał Konstytucyjny - 100% nominatów PiS + Ziobro jako Minister Sprawiedliwości i Prokurator Gen. A teraz powtórzmy to wszystko z jednym wyjątkiem. Ziobro nie jest PG. Bo dzięki podziałowi kompetencji, np. w wolnych wyborach, wybrany został człowiek uważany za kandydata niezależnego. Czujesz różnicę? Jeszcze nie??? To w którym przypadku AD2013, władza sądownicza będzie mniej zależna od ustawodawczej i wykonawczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 18.04.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Polecam w całosci ten tekst /bo o mediach i ich wpływie na nasza rzeczywistośc dopiero od 2, 3 strony/ Kontekst dzisiejszy mozna pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.04.2006 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Dropsiak pisze: Sorry ale nie widze zwiazku z moja wypowiedzia i Twym komentarzem. Zgadzasz się mianowicie z ....czym? Bo ja napisłam, że dobry dziennikarz potrafi od wodolejącego celowo polityka wyegzekwowac odpowiedź na pytanie. Albo dobitnie pokaże/swymi pytaniami/ ze polityk ewidentnie odpowiedzieć nie chce. A to dla mnie jako widza też informacja. Masz rację Dropsiak. Patrzyłem na to co piszesz ze złej strony. sorry. Dziennikarz powinien wykazać miałkość lub wielkość polityka i zapędzić go do narożnika a nie tylko pozwolić mu oddychać jak rybie am, aam, am. Problem leży jednak w tym, że słabośc polityków jest wykorzystana w dalszym ich osłabianiu. Media to poza rządem dusz, ogromny biznes, to piąty rynek na świecie. Jeśli jest to władza, a jest, to zawsze będzie istnieć pokusa jej stałego umacniania. Taka jest logika każdej władzy. Tej również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 18.04.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Dropsiak pisze: Sorry ale nie widze zwiazku z moja wypowiedzia i Twym komentarzem. Zgadzasz się mianowicie z ....czym? Bo ja napisłam, że dobry dziennikarz potrafi od wodolejącego celowo polityka wyegzekwowac odpowiedź na pytanie. Albo dobitnie pokaże/swymi pytaniami/ ze polityk ewidentnie odpowiedzieć nie chce. A to dla mnie jako widza też informacja. Masz rację Dropsiak. Patrzyłem na to co piszesz ze złej strony. sorry. Dziennikarz powinien wykazać miałkość lub wielkość polityka i zapędzić go do narożnika a nie tylko pozwolić mu oddychać jak rybie am, aam, am. Problem leży jednak w tym, że słabośc polityków jest wykorzystana w dalszym ich osłabianiu. (...). Masz rację. Miałki powinien byc obnazony w swej miałkosci przez dziennikarza. Tego oczekuję jako wyborca. Dobry zapędzic do naroznika się nie da. Ja się boję sytuacji , kiedy ci miałcy dążą do zrobienia z siebie 'dobrych polityków" za pomoca posłusznych dziennikarzy. Li i jedynie. /bo media to duuuuże pieniądze :)/ I wtedy to jest bardzo niebezpieczne. Dla nas. ps dodam jeszcze dla jasności, że przez miałkiego rozumiem: niekompetentnego w dziedzinie , którą się zajmuje lub o której się wypowiada ale za to aroganckiego /w stylu "my naród"/, pełnego frazesów i zadęcia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Prawo to jest taka dziedzina, która wymaga ogromnej precyzji... opalu, więc precyzyjnie przypominam co napisał Dropsiak Dropsiak napisał: A ja dodam, że moim zdaniem to skupienie w jednym reku stanowisk ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego jest sprzeczne z trójpodziałem władzy i ja również widzę tą sprzeczność. Jeśli Ty jej dostrzegasz, spróbuję pomóc. Zdaje się, że się nie rozumiemy. Nie kwestionuję potrzeby oddzielenie prokuratury od ministerstwa, Czyli zamiany na odrębny urząd istniejący na zasadach samorządności. Tylko, że prokuratura nie należy do sądownictwa i to prostuję. Prokuratura rządzi się też innymi prawami niż sądy. Wyobraźmy sobie następujący koszmar. PiS i Prezydent PiS rządzą jeszcze przez 7-9lat. I co nam fundują. Nowi asesorzy i sędziowie mianowani tylko z rekomendacją (nieformalną rzecz jasna) tejże partii, Prezesi wszystkich sądów Rejonowych, Okręgowych i NSA - wyznaczni przez kurię, Trybunał Konstytucyjny - 100% nominatów PiS + Ziobro jako Minister Sprawiedliwości i Prokurator Gen. A teraz powtórzmy to wszystko z jednym wyjątkiem. Ziobro nie jest PG. Bo dzięki podziałowi kompetencji, np. w wolnych wyborach, wybrany został człowiek uważany za kandydata niezależnego. Czujesz różnicę? Jeszcze nie??? Kandydat na kogo? Na Prokuratora Generalnego? Czy to ma związek z tym, co powyżej o mianowaniu czy wyznaczaniu sędziów? Co ma wspólnego prokurator z sędzią? Tego zdania nie rozumiem, napisz jaśniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.04.2006 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Tylko cytujemy za niezależnymi mediami:"Tom Wilczyński jest wmieszany w molestowanie seksualne ... Spróbujcie wysilić wyobraźnię i spróbujcie wymyślić mechanizm ograniczający stale, stale, stale rosnącą władzę mediów.Przy coraz lepszych, sprawniejszych narzędziach socjotechnicznych,technik badania preferencji. Co Wam zostanie ....... z demokracji?Obawiam się, że tylko pozory.A może tak jest fajnie? Niech rządzą nami dziennikarze i sondaże!Hulaj dusza piekła nie ma. ... znęcanie się nad zwierzętami, nielegalny handel oraz próbę wrogiego przejęcia wrocławskiego zoo. Pradziadek Toma W. nadzorował eksterminację samców goryli w tym samym niecnym co jego prawnuk celu". Że bzdura? No i co z tego?Ale się czyta. Taki poziom wywiadów, jaki poziom polityków ale też i poziom słuchaczy.Dlatego uważam, że są dziennikarze, którzy znając mechanizmy i skutki manipulacji, lekceważą słuchaczy sowich popisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 18.04.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 (...) Dlatego uważam, że są dziennikarze, którzy znając mechanizmy i skutki manipulacji, lekceważą słuchaczy sowich popisów. O tak Dlatego przydałoby się dobre, skutecznie egzekwowane konsekwentnie, równe wobec wszystkich prawo. Stosowane niezaleznie od wpływów politycznych X czy Y./ I w miare szybko stosowane/ Ale na to sie niestety nie zanosi Dopóki tego nie mamy wole kontrolę mediów nad działaniami polityków a nie odwrotnie. ps. :) lekcewazącego mnie dziennikarza mogę równiez lekcewazyć, a lekceważącego polityka muszę znosić. I ponosić konsekwencje jego radosnej twórczosci. A dzieki nielekceważacemu dziennikarzowi mogę zagłosowac potem na innego polityka . Dlatego wolne media są potrzebne. Wolne i róznorodne. Od Trybuny do Naszego Dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 18.04.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Dlatego wolne media są potrzebne. Wolne i róznorodne. Od Trybuny do Naszego Dziennika. I wtedy można mówić o pluralizmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.04.2006 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Wolne media są potrzebne.Wolne i różnorodne.Pluralizm mediów jest rzeczą niezwykle poztywną.To jasne, lecz co dalej? Co z czwartą władzą? A może niedługo jedyną władzą.Jekie będą odległe skutki jej stałego wzmacniania się. Kto odróżni rzeczywistość medialną od tej obiektywnej?A może ta obiektywna nie będzie się liczyć?Wszyscy, mTom też, bierzemy w indywidualnym Truman show?Skąd takie wzięcie Tymochowiczów i innych specjalistów PR? Czy ma sens łacińskie:Opinio multiplex, patria una.Zdania różne, ojczyzna jedna. (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 18.04.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Co z czwartą władzą? A może niedługo jedyną władzą. Jekie będą odległe skutki jej stałego wzmacniania się. Kto odróżni rzeczywistość medialną od tej obiektywnej? A może ta obiektywna nie będzie się liczyć? Wszyscy, mTom też, bierzemy w indywidualnym Truman show? Skąd takie wzięcie Tymochowiczów i innych specjalistów PR? ... to ja wymiękam !@#$$%^&*(_+ pa, bogusławie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.04.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Co z czwartą władzą? A może niedługo jedyną władzą. Jekie będą odległe skutki jej stałego wzmacniania się. Kto odróżni rzeczywistość medialną od tej obiektywnej? A może ta obiektywna nie będzie się liczyć? Wszyscy, mTom też, bierzemy w indywidualnym Truman show? Skąd takie wzięcie Tymochowiczów i innych specjalistów PR? ... to ja wymiękam !@#$$%^&*(_+ pa, bogusławie I ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.04.2006 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 ... to ja wymiękam !@#$$%^&*(_+ pa, bogusławie Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.04.2006 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 I ja też Kolorowych snów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.04.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Jeszcze nie śpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 19.04.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Boguś, a co to jest "obiektywna rzeczywistość"? Ale dajesz popalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 19.04.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Zbierajac to w całosc /o politykach, dziennikarzach i mediach/ trudno ogarnac, o co Bogusiowi chodzi konkretnie. Boguś, gdybyś mógł tak w krótkich zołnierskich sprecyzowac?? Najlepiej w punktach? /bo samodzielnie mozna wysunąc takie wnioski, że lepiej się wczesniej upewnić / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 19.04.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 A może Bogusławowi chodzi o takie sytuacje? Rada Polityczna PiS wiedziona "koniecznością dziejową" uchyliła swoją własną uchwałę z kwietnia 2002 roku o zakazie zawierania jakichkolwiek koalicji z Samoobroną. To jednak dla partii sprawa bardzo wstydliwa - na stronach internetowych po dokumencie nie ma śladu. W biurze partii również nie można się go doprosić. Uchwała o zakazie wchodzenia w jakiekolwiek koalicje z Samoobroną i SLD została podjęta 13 kwietnia 2002 roku z myślą o wyborach samorządowych. Obowiązywała również i później. Kiedy jednak PiS zdecydował się ułożyć z partią Andrzeja Leppera przepis sprzed czterech lat okazał się problemem. Dlatego na ostatniej Radzie Politycznej uchwała została zmieniona. - Ale tylko w części dotyczącej Samoobrony. Zapis o zakazie koalicji z SLD obowiązuje nadal - potwierdza poseł Marek Suski (48 l.) z zarządu partii. Tajne/poufne Jak ujawnia jeden z posłów PiS, decyzja o zmianie zapisu o niezawieraniu koalicji z Samoobroną przeszedł na Radzie Politycznej gładko. - O ile w klubie cały czas są pewne kwasy, to tam - o dziwo - przyjęto tę zmianę z entuzjazmem - zdradza nam. Jednak obowiązująca do niedawna uchwała to w PiS sprawa wstydliwa. Mimo iż na stronie internetowej partii znajdują się wszystkie dokumenty - tego akurat próżno szukać. Ktoś go usunął. "Przepraszamy, strona o podanym adresie nie istnieje" - taki komunikat pojawia się w miejscu, gdzie jeszcze do niedawna można było zapoznać się z uchwałą nr 2. Co stało się z dokumentem, nie wiedzą w biurze partii. Gdzieś "zapodział" się nawet oryginał. - Niestety, nasze archiwum nie sięga tak daleko - stopuje naszą chęć zapoznania się z pismem 2 Anna Ostrowska z biura prasowego PiS. Teraz SLD? W PiS mimo wcześniejszych, gęsto rzucanych oskarżeń nikt dziś nie powie, że Samoobronę stworzyła Służba Bezpieczeństwa, żeby chronić interesy dawnej nomenklatury, jak jeszcze niedawno głosił Jarosław Kaczyński. Nikt w PiS nie wytyka Andrzejowi Lepperowi wyroków. Być może kiedyś z uchwały nr 2 zniknie i zapis o niezawieraniu koalicji z SLD? - Nigdy w życiu - rzuca jeden z posłów PiS. Ale jeszcze kilka miesięcy temu pytany o Leppera stukał się w czoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewakk 19.04.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Moim zdaniem i nie tylko moim na wymiar sprawiedliwosci składaja się prokuratura i sadownictwo. / tak przeglądam forum.... i na forum budowlanym o polityce.... hohohohohohohohoh.... ale swoją drogą jak przeczytałem to zdanie spadłem z fotela!! w niedziele był taki film "Fatalna namiętność".... tam wymiar sądowniczy to wszystko.... jak u nas w latach 50 ubiegłeglego wieku.. no może jeszcze do tego że wymiar sprawiedliwość to sądownictwo i prokuratura dodać adwokaturę.... i mamy perpetum mobile.. dzięki takim pomysłom skraca się ogromnie czas postępowania sądowego... ale swoją drogą należy się dla kolezanki godło Teraz Polska za inteligencję , bo nie myślałem że kiedykolwiek usłyszę takie hasła.... i to że podobno wiele osób tak uważa.... LEnin wiecznie żyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 20.04.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Moim zdaniem i nie tylko moim na wymiar sprawiedliwosci składaja się prokuratura i sadownictwo. / tak przeglądam forum.... i na forum budowlanym o polityce.... hohohohohohohohoh.... ale swoją drogą jak przeczytałem to zdanie spadłem z fotela!! w niedziele był taki film "Fatalna namiętność".... tam wymiar sądowniczy to wszystko.... jak u nas w latach 50 ubiegłeglego wieku.. no może jeszcze do tego że wymiar sprawiedliwość to sądownictwo i prokuratura dodać adwokaturę.... i mamy perpetum mobile.. dzięki takim pomysłom skraca się ogromnie czas postępowania sądowego... ale swoją drogą należy się dla kolezanki godło Teraz Polska za inteligencję , bo nie myślałem że kiedykolwiek usłyszę takie hasła.... i to że podobno wiele osób tak uważa.... LEnin wiecznie żyw ulzyło? to sie cieszę ps. dokładnie tego sie spodziewałam ps. ostatnie zdanie Twego postu bardzo trafne jak widać A tak w temacie watku cos do powiedzenia, poza uwagami ad personam o średnim poziomie kultury? Nie bardzo.....nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 20.04.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Moim zdaniem i nie tylko moim na wymiar sprawiedliwosci składaja się prokuratura i sadownictwo. / tak przeglądam forum.... i na forum budowlanym o polityce.... hohohohohohohohoh.... ale swoją drogą jak przeczytałem to zdanie spadłem z fotela!! w niedziele był taki film "Fatalna namiętność".... tam wymiar sądowniczy to wszystko.... jak u nas w latach 50 ubiegłeglego wieku.. no może jeszcze do tego że wymiar sprawiedliwość to sądownictwo i prokuratura dodać adwokaturę.... i mamy perpetum mobile.. dzięki takim pomysłom skraca się ogromnie czas postępowania sądowego... ale swoją drogą należy się dla kolezanki godło Teraz Polska za inteligencję , bo nie myślałem że kiedykolwiek usłyszę takie hasła.... i to że podobno wiele osób tak uważa.... LEnin wiecznie żyw Żeby złośliwość była skuteczna (a nie samoośmieszająca) potrzebna jest inteligencja i wiedza w zakresie elementarnym. Czego Tobie brakuje, pozostawiam pod ocenę Tobie samemu. A dla potomnych (a nuż jakiś uczeń czyta?) prosto ze strony Min. Sprawiedliwości: Organizacja wymiaru sprawiedliwości: Wykaz sądów powszechnych * Sąd Apelacyjny w Białymstoku * Sąd Apelacyjny w Gdańsku * Sąd Apelacyjny w Katowicach * Sąd Apelacyjny w Krakowie * Sąd Apelacyjny w Lublinie * Sąd Apelacyjny w Łodzi * Sąd Apelacyjny w Poznaniu * Sąd Apelacyjny w Rzeszowie * Sąd Apelacyjny w Szczecinie * Sąd Apelacyjny w Warszawie * Sąd Apelacyjny we Wrocławiu Wykaz prokuratur * Prokuratura Apelacyjna w Białymstoku * Prokuratura Apelacyjna w Gdańsku * Prokuratura Apelacyjna w Katowicach * Prokuratura Apelacyjna w Krakowie * Prokuratura Apelacyjna w Lublinie * Prokuratura Apelacyjna w Łodzi * Prokuratura Apelacyjna w Poznaniu * Prokuratura Apelacyjna w Rzeszowie * Prokuratura Apelacyjna w Szczecinie * Prokuratura Apelacyjna w Warszawie * Prokuratura Apelacyjna we Wrocławiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts