Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasady pomiaró powierzchni mieszkalnych

MIERNIK

Recommended Posts

Kupiłem mieszkanie, które mam odebrać w maju 2003r.Zapłaciłem za określoną powierzchnię wynikającą z projektu budowlanego zaś obmiar zgodnie z umową ma być dokonany przy udziałe moim z developerem. Jak się mierzy powierzchnię z okładzinami czy bez , kto powinien sporządzać obmiar - czy nie geodeta?

Oj nie jestem wcale pewien - kupowałem mieszkanie 2 lata temu i była to powierzchnia ścian otynkowanych + ileś mm tynku na każdej długości. Niezależnie od tego, że był znacznie cieńszy. Nie chcę kłamać, ale chyba chodziło o 2*1,5 cm???

Generalnie lepiej podpisz bez pomiarów, bo nam przyszło by płacić za 0,5m2 extra. Nie było to żadne naciąganie developera - tak durnowato skonstruowane są przepisy w polsce. Sam to wtedzy sprawdzałem

Obecnie stosuje się wiele metod obliczania powierzchni użytkowej. W normach i przepisach dotyczących powierzchni użytkowej jest delikatnie mówiąc jeden wielki bałagan. Szerzej wypowiadałem się na ten temat już wcześniej na forum. Przejrzyj inne wątki np.: http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=5269&forum=34 Obowiązująca wcześniej polska norma PN-70/B-02365 została wycofana, a nowa norma PN-ISO 9836:1997 nie jest obowiązująca. Przepisy dopuszczają także stosowanie norm wycofanych pod warunkiem, iż zostało to uzgodnione między współpracującymi stronami (np. dostawca - odbiorca).

Myślę, że w Twoim przypadku, jeżeli developer wcześniej nie określił innego sposobu obliczania powierzchni użytkowej, powinien p.u. obliczać w stanie wykończonym (bez tynków i okładzin), wg PN-ISO 9836:1997.

Według PN-ISO 9836:1997: Powierzchnia użytkowa jest to część powierzchni kondygnacji netto, która odpowiada celom i przeznaczeniu budynku. Gdzie: Powierzchnia kondygnacji netto jest powierzchnią ograniczoną przez elementy ograniczające.

Na poparcie mojej sugestii proponuję zapoznać z pewnym komentarzem do PN-ISO 9836:1997.

Polski Komitet Normalizacyjny wydał w roku 2002 komentarz do normy PN-ISO 9836:1997 pod tytułem Powierzchnie i kubatury budynku według normy PN-ISO 9836:1997 Właściwości użytkowe w budownictwie. Określanie wskaźników kubaturowych i powierzchniowych. (opracowanie: Andrzej Pogorzelski i Jan Sieczkowski). Według w/w autorów W przypadkach, gdy przepisy prawne lub inne dokumenty wymieniają rodzaje powierzchni lub kubatur bez ich definiowania, a rodzaje te występują w normie PN-ISO 9836:1997, należy przyjmować je zgodnie z tą normą.

Należy jednak pamiętać, że komentarz do polskiej normy nie jest przepisem obowiązującym, nawet wtedy gdy jest wydany przez PKN.

S-O

[ Ta wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2003-02-23 16:03 ]