Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

bardzo dziękuję Formalinie za pomoc. Niestety nie mam serca do nowego forum i nie umiem sobie z nim poradzic. Dodatkowo mam kiepskie łącze w domku i co chwila zrywa sygnal. Dziękuję za miłe słowa uznania. Moja kuchnia to moja perełka. Nie wszystko mogłam zrobic tak jak bym chciała, ale starałam się zachowac podstawy stylu kuchni angielskiej. Efilo pyta o baterię - niestety poszłam na kompromis, bo po pierwsze ta iryginalna za droga, po drugie mieszalnik bardziej praktyczny, a po trzecie mam nisko okno.

A propos okna - czym wykończyć? Firanka gipiurowa na karniszu? Czy tylko zazdrostki? Czy rzymskie? Nie mam koncepcji i posze o pomoc.

 

Ambroma,

jak dla mnie do Twojej kuchni tylko zazdrostki.

Takie trochę "dziergane".

:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

śmichy śmichami a ja na serio. :D

 

joliska.... ty jestes autorem tych pan z awatarka?

 

Ja też na serio.

 

Ad anielice z awataru: jestem szczęśliwą posiadaczką pokaźnej już grupy (vide link), ale niestety nie autorką - mogę Ją polecić z czystym sercem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no wlasnie masz tak hurtowe zdjecia ze myslalam ze sie chwalisz dzielami a nie zbiorem. dawaj namiar :)

 

 

a propos zazdrostek... zapomniałam napisać że też jestem za a przede wszystkim że absolutnie jestem przeciwko rzymskim jako automatem kojarzącym się z nowoczesnym wystrojem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem świadom istnienia wynalazku zwanego chłodziarką do wina (nawet dwustrefową).

Zapytam więc - gdzie zaopatrujesz się w wino? W sklepie specjalistycznym? Supermarkecie, Makro? W sklepie internetowym? Zapewne zdajesz sobie sprawę, jak to wino jest przechowywane w samym sklepie, nie mówiąc już o magazynie, składzie celnym, czy innej hurtowni. Dlatego trochę śmieszne jest, gdy ktoś kupuje wino z półki sklepowej, a potem z namaszczeniem wkłada je do chłodziarki (żeby było jasne - nie twierdzę, że Ty tak czynisz :)).

Sama zauważyłaś, że 95% win dostępnych w Polsce nie nadaje się do leżakowania, więc co się może stać takiemu winu, które kilkanaście dni poleży na półeczce, a przed spożyciem zostanie doprowadzone do odpowiedniej temperatury? No, chyba, że ktoś kupuje same barolo, petrusy, czy ornelaie :rolleyes:

 

Czepnę się troszkę co by inne osoby które miałyby chętkę na takie rozwiązanie nie wpadły na ten pomysł.

 

Półka w kuchni to nie jest dobre miejsce dla wina ani do leżakowania ani do 'szybkiego' spożycia cokolwiek by to nie miało oznaczać. (Leżakowanie jak ma wyglądać to każdy sobie zapewne potrafi wyobrazić. My np. mimo darzenia uczuciem tego trunku nie zamierzamy mieć aż tylu butelek żeby ich przechowywanie nazwać leżakowaniem. Nie mówiąc o tym że 95% win sprzedawanych w Polsce nie nadaje sie do leżakowania.)

 

Co do szybkiego spożycia... Nie wiem ile win pijecie naraz i czy jesteście w stanie podczas jednej imprezy obalić 15 butelek (to żart oczywiscie ;) ) ale na pewno wina przebywające w tej szafce nie będą się nadawać właśnie do spożycia ad hoc. Najcieplejsze wina typu porto czy bordo moga mieć max 18 stopni. najzimniejsze 5-7 stopni. Takiej temperatury nie da się uzyskać w temperaturze pokojowej a co dopiero 'kuchennej' ;)

Żal tego miejsca bo spokojnie dokładnie w miejsce tej szafki możnaby nabyć ładną dwustrefową lodówkę na wino za troszkę ponad 1000 zł. Dodam że do takiej szafki-lodówki może mieścić się około 50 butelek wina.

 

http://image.ceneo.pl/data/products/2110019/product.jpg

 

 

sieyo

zaznaczam od razu że nie piszę tak naprawdę do Ciebie tylko dla potomnych ;) wy już macie jak macie i tyle

 

 

Ano mamy i wcale nie żałujemy; a chłodziarkę też mamy, tylko niekoniecznie wystawioną na widok publiczny ;-)

Pozdrawiam miłośniczkę wina :bye:

:offtopic:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Staron to taki "udawany" kamień (konglomerat lub inny gad ;-)) - całkiem fajny, ale drogi jak nieszczęście - mój blat wyceniono mi na ok 12 000 zł - 15 000 zł (rysunek kilka postów wyżej). Jak dla mnie cena zaporowa.

 

Jest to materiał typu "solid surface". Poniżej cytat jednego z wykonawców blatów i innych rzeczy z tego typu materiałów:

 

Surowce

Materiały "solid surface" to mieszanina dwóch głównych składników

polimetakrylanu metylu jako spoiwa, wodorotlenku aluminium w bardzo

czystej postaci, jako wypełniacza oraz barwników. Polimetakrylan metylu

zwany plexi lub żywicą akrylową to substancja bardzo odporna na czynniki zewnętrzne oraz mechaniczne (szyby samolotów). "Solid surface" posiada *

wszystkie te cechy, z których najważniejsze to:

 

• Termoformowanie, pozwalające uzyskiwać unikalne kształty

***np. umywalki, zlewy, zakrzywione powierzchnie lad recepcyjnych itp.

 

• Odporność na zaplamienia i większość odczynników chemicznych

 

• Łączenie bezspoinowe, pozwala na łączenie blatów i zlewów bez szczelin.

*Uzyskujemy efekt monolitu.

 

•Aseptyczność, materiał bez porów, nie wchłania płynów i brudu. Bakterie

*zarazki oraz grzybnie nie mają gdzie się rozwijać. Uzyskujemy sterylną

**czystość.

 

• Odporny na temperatury do 100 stopni Celsjusza. Powyżej 140 stopni

**zaczyna się termoformowalność.

 

• Cieplejszy w dotyku niż kamień. Jest izolatorem termicznym,

**nie odczuwamy więc chłodu. Idealny do łazienek i miejsc, gdzie mamy

***z nim bezpośredni kontakt.

 

• Łatwe utrzymanie czystości bez konieczności używania specjalnych

**środków.

 

• Gwarancja długotrwałego użytkowania, dzięki możliwości naprawiania.

**Zarysowania usuwalne są przez szlifowanie. Poważniejsze uszkodzenia

***przez wklejanie materiału i szlifowanie. Po pewnym czasie można też

**regenerować powierzchnię szlifując ją.

 

• Niepalność

 

• Posiada atesty PZH

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...