Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie się justy kuchnia podoba :) Można się czepiać, ze trochę coś tam do czegoś nie do końca pasuje (np lakierowane fronty i gzymsy), ale ogólne wrażenie odniosłam bardzo pozytywne. Tak mi się miło zrobiło, jak oglądałam te zdjęcia. Wnętrze jest jasne i nie zagracone. Kuchnia taka kojarzy mi się z miłym porankiem przy kawie :)

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Justa, a ja mam pytanie o stół- gdzie kupiłaś - bo ładny.... :)

No właśnie nigdzie nie mogłam dostać tego co chciałam więc zamówiłam u stolarza.

Justa a mi sie u Ciebie podoba:)...mam pytanie - co masz na podłodze i czy ten gres jest szary czy biały...

hmm ciężko sprecyzować. Według mnie jest beżowy z beżowo-szarym "maziajem

Witam , kuchnia ładna . Jedyne co mnie zastanawia dlaczego jest dzielony cokół na tyle kawałków ?

Pozdrawiam

W cokole mam dodatkowe szuflady. Nie wszystkim się to podoba, ale chciałam uzyskać dodatkowe miejsce do przechowywania.

Do justa dzięki za wymiary Jeszcze pytanie dotyczące wymiarów wysokiej zabudowy -jak się nie mylę to chyba 2 x 60 cm. a zmywarka ? Pytam bo próbuję zwymiarować swoje szafki A najlepiej jakbyś mogła podać mi wymiary poszczególnych szafek .Będe miała podobny układ tylko odwrócony stronami i na razie zastanawiam się nad wymiarami szafek.Nie ukrywam ze Twoja kuchnia jest mi w tym pomocna.A zlew rogowy jakiej masz firmy i czy wygodny , bo zdania na temat zlewów rogowych są podzielone.Ja jednak zdecydowałam ze właśnie taki będzie.

Wysoka zabudowa to 2 x 60, dalej jest 90, 20, zmywarka to 60, szafka narożna 90, i dalej 80 i 50. Dla mnie zlew w rogu to świetne rozwiązanie. Według projektu był na wysokości okna, ale przesunęłam go by uzyskać trochę blatu roboczego. Samo użytkowanie super. Nie myję w nim wiele, jedynie na bieżąco butelki i kubeczki małego. Jednak jeśli chodzi o sam zlewozmywak to kupiłabym teraz coś innego. Mam Franke w lnie i u mnie się nie sprawdził.

justa, kuchnia jest swieza tylko te rolety i kafelki nad blatem... zupelnie sie rozjechalo stylem. narozniki pod sufitem mniej sie rzucaja w oczy przy plytkach i rolecie. rolete latwiej zmienic na cos bardziej neutralnego. bardoz ladny kolor blatu i super duze okno dodaje tyle jasnosci. Ale jesli sam sie podoba to super :)

Kafli miało nie być. Mąż gdzieś układał i bardzo mu przypasowały więc przywiózł mi pokazać.Tak pięknie pasują do parapetu i do blatu przecież też. Więc najpierw popełniłam kafle. A rolety? No do kafli pasują;)

justa żeby nie było - uważam, że kuchnia jest naprawde ładna. Moze rzeczywiście słowo sterylna niezbyt pasuje - dodasz trochę dodatków(jakiś kwiatek itp) i zrobi się bardziej przytulna.

Wydawało mi się, że takie okapy są zmorą. U mnie jest kilka elementów w czarnym połysku i wdzę, że szybko widoczne są ślady. A od czyszczenia zrobiły się mikroryski (i też mnie trochę drażnią).

[

ka_em kuchnia ciekawa, rowniez super fornir, ale ten kremo-cos mi sie nie podoba i jakos mi sie nie widzi. plus troszke sporo otwartych polek jak na otwarta kucnie. ale fajnie wylozona sciana ladnym fornirem. mam nadzieje ze w utrzymaniu bedzie ok i nie bedzie sie niszczyl zwlaszcza w okolicach umywalki i plyty.

Kremo-coś czyli chodzi ci o kolor frontów :cool:. Nam się wydawał lepszy od białego. Zdjęcia też troszkę przekłamują bo w rzeczywistości jest on mniej żółtawy.

Kuchnia początkowo miała być zamknięta ale w związku z lekkim przycięciem budżetu zrezynowaliśmy z drzwi(miały być przesuwne chowane w ścianę pomiędzy kuchni a jadalnią). Teraz w sumie cieszymy się, że z nich zrezygnowaliśmy bo kuchnia przez to jest optycznie większa i bardziej doświetlona.

A fornir na razie sprawuje się ok. Płytę mam na wyspie a przy zlewie nie jest źle. Pilnuję by się nie chlapało a i jest dobrze zabezpieczone.

Do justa jeszcze jedno -Nie masz szafek wiszących czy mieści Ci się wszystko w tych szafkach na dole Czy masz jednak jakąś dodatkowa spizarnię

Nie mam wiszących szafek ani spiżarni. Jakoś to wszystko upchnęłam, choć planuję kupić jeszcze białą komodę z dębowym blatem, która stanie pod schodami.Potrzebuję dodatkowego miejsca na robot kuchenny i osprzęt. Salon mam jeszcze nie umeblowany. Też planuję zakup komody, w której upchnę kieliszki itp. a tym samym zwolnię jedną szafkę nad mikrofalą na jakieś inne sprzęty kuchenne.

Ja płytę myję ścierką z mikrofibry i według mnie myje się całkiem szybko. gorąca woda, płyn do naczyń i dobrej jakości mikrofibra. Nie zauważyłam rysek, ale może nie zwróciłam na to uwagi.

justa, mnie się Twoja kuchnia bardzo podoba. Na stronach amerykańskich widzę dużo szafek lakierowanych z dodatkami o lekko rustykalnym charakterze i myślę, że u Ciebie też to zdaje egzamin. Najbardziej podoba mi się połączenie bieli szafek z blatem. :) Mogłabyś napisać co to za blat? Czyżby dębowy z Ikei? :D

justa, mnie się Twoja kuchnia bardzo podoba. Na stronach amerykańskich widzę dużo szafek lakierowanych z dodatkami o lekko rustykalnym charakterze i myślę, że u Ciebie też to zdaje egzamin. Najbardziej podoba mi się połączenie bieli szafek z blatem. :) Mogłabyś napisać co to za blat? Czyżby dębowy z Ikei? :D

Trafiłaś w 10!! Blat dębowy z ikei :D

Justa, to ja podrążę temat stołu- jest z drewna? jakiego? ile Ciebie kosztował (moze byc na priv...), podałabyś wymiary? Stół jest super, naprawdę!

Stół jest dębowy, wymiary 160 X 90. Mam jeszcze dwie dostawki po 50 cm.

Podczytuje ten temat i az sie boje kiedy przyjdzie mi robic kuchnie bo tak: opinie tutaj panujace sa zastraszajce i ciekawi mnie jaka opinie otrzymala by kuchnia mojego projektu - prosty duzy stol zbity z desek, siedziska z pni drzew, proste od siekiery, dechy na podlodze - jednym slowem totalna wies i ... plyta indukcyjna, mikrofala, piekarnik aaa i jeszcze duzy rzezbiony kogut na blacie ;) ooo i jeszcze powieszone na scianie w ramce wyszywane przez moja Mame makatki (chyba tak sie to nazywalo) :)

Podczytuje ten temat i az sie boje kiedy przyjdzie mi robic kuchnie bo tak: opinie tutaj panujace sa zastraszajce i ciekawi mnie jaka opinie otrzymala by kuchnia mojego projektu - prosty duzy stol zbity z desek, siedziska z pni drzew, proste od siekiery, dechy na podlodze - jednym slowem totalna wies i ... plyta indukcyjna, mikrofala, piekarnik aaa i jeszcze duzy rzezbiony kogut na blacie ;) ooo i jeszcze powieszone na scianie w ramce wyszywane przez moja Mame makatki (chyba tak sie to nazywalo) :)

Brzmi intrygująco :) Ja jestem bardzo ciekawa tej totalnej wsi :)

A ten stół robiony prez stolarza czy kupuiony w sklepie. Proszę namiary na priv :)

Już pisałam, robiony przez stolarza.

justa* nie jestem zwolenniczką białych, zwłaszcza błyszczących kuchni ale twoja naprawdę mi się podoba :) możesz napisać jakie płytki masz na ścianie?

Bardzo mi miło to czytać :) Płytki są marmurowe, ale naprawdę nie wiem co to za firma. Mąż mi to przywiózł ;)

justa poszczególne elementy są fajne, ale całość raczej mi nie gra. Taki misz-masz stylowy. Meble i stół-proste nowoczesne, płytki rustykalne, zasłonki sielskie, gzymsy jak w angielskim dworku, schody jeszcze inna bajka. Faktycznie brak ci zdecydowania.:)

Ilu "oglądaczy" tyle opinii :) Ja jednak ten swój misz-masz lubię. Z jednym się tylko nie zgodzę, stół i schody dobrze razem wyglądają, albo ja mam jednak coś z oczami;) Meble nowoczesne, ale właśnie drewnem chcieliśmy to ocieplić. A gzymsy to mam w całej chałupie, nawet w łazienkach, więc i w kuchni musiały być.

Też mi się marzył taki stół, ale całkiem by mi nie pasował do lakieru ;) Rób tak jak ci się marz,. rzeczywistość i tak to odrobinkę zweryfikuje. Poza tym nigdy nie będzie tak, że wszystkim będzie się podobać, ale nie o to przecież chodzi.

Tak na marginesie - płyta, piekarnik czy tego typu sprzety czyści się inaczej niż meble lakierowane.

Wspomniałam o masakrze z czyszczeniem okapu ze wzlędu na to, że gotując na gazie wytwarza się taki tłusty osad, który ciężko schodzi. A tym bardziej jeśli chodzi o okap z czarnego szkła. Na początku na pewno wystarczy ściereczka z mikrofibry (wiadomo, że tylko taką się czyści tego typu rzeczy) ale z biegiem czasu może być ciężej.

Moja uwaga poparta jest doświadczeniem kilku użytkowników takiego okapu+płyta gazowa. WIadomo, ze na indukcji czy pł. elektrycznej gotuje się inaczej

Trzymam kciuki żeby było ok.

Lakierowane kuchnie ze "swojskimi" elementami:

http://media-cache3.pinterest.com/upload/274297433524718934_Xt7snMWu_c.jpg

http://media-cache8.pinterest.com/upload/39828777924063504_JKBEvucr_c.jpg

http://media-cache8.pinterest.com/upload/199213983487042063_3vfrMHuL_c.jpg

http://media-cache-ec0.pinterest.com/upload/131308145355244662_ibpvnl5Z_c.jpg

Zasady są to po, żeby je łamać! :D