Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:) Dzięki za opinie:)

Mnie również podobają się drewniane fronty w dolnych szafkach, ale z doświadczenia wiem, że ciemne drewno jest bardzo niepraktyczne w kuchni. niebieskiego koloru nieco ubędzie po położeniu lakierowanego szkła na ścianach...chyba.

Wygląda na to, że też się zgadzam;) Kuchnia jest przede wszystkim wygodna i funkcjonalna. Po raz pierwszy mam do czynienia z porzadnym (kamiennym, głębokim) zlewozmywakiem i młynkiem do mielenia bio-odpadów. Świetne rozwiązanie! Godne polecenia dla każdego, urządzającego sobie teraz kuchnię...

Pozdrawiam

Ponieważ to mój pierwszy post najpierw chciałbym się przywitać: cześć wszystkim !!:D

A teraz pytanie do nataly i xisio:

Jaka jest odległość pomiędzy blatem i okapem? Wydaje mi się ze zdjęć że nie jest to więcej niż 60cm, czy gotowanie przy wysuniętym okapie teleskopowym (pyt. do xisio) jest wygodne?

Kilka stron tego wątku bardzo mi pomogło w decyzji jaką kuchnię chcę mieć, mówię tutaj o ostatnich zdjęciach od nataly i xisio, kuchnie są przepiękne !!!

Jednynie martwi mnie umiejscowienie okapu w tego typu projektach, ponieważ zwykle okap zawieszony jest wyżej niż dolna płaszczyzna szafek wiszących. Proszę o rozwianie moich wątpliwości :)

Pozdrawiam

U nas jest dokładnie 58cm, wynika to głównie z chęci zachowania symetrii, wymiary masz poniżej. (prawym klawiszem i "pokaż obrazek" )

http://i.imgur.com/jMhRC.jpg

http://i.imgur.com/n2Zgr.jpg

http://i.imgur.com/XNI7E.jpg

Oraz filmik z okapem w roli głównej około 2m:10sek, w rzeczywistości nie jest głośny tak jak na tym filmie :)

Okap może tez działać po wsunięciu co widać na 2m:35sek.

http://www.youtube.com/watch?v=olgWIcV8jCc

Edytowane przez xisio

Dzieki za odpowiedzi, zdecyduje się na taki okap całkowicie zabudowany bez wysuwania.

Xisio, co to za materiał tej części w której jest oświetlenie podszafkowe? mdf fornirowany, lite drewno ???

Bardzo fajnie to wygląda, dzieki tej "opasce" kuchnia jest spójna. Rewelacja. Filmik bardzo pomocny.

al.g. nie rozumiem dlaczego lodówka w zupełnie drugim końcu kuchni co płyta i po drodze jeszcze trzeba wyminąć barek....

mebelki bardzo mi się podobają!

Każdy ma swoje preferncje. Może lodowka daleko od płyty, ale za to jest zwarta wysoka zabudowa i lodówka blisko zlewozmywaka. Ja jak gotuje, to najpierw sobie wszystko z lodówki wystawiam, nie biegam do niej co 5 minut. Stąd dla mnie takie rozwiązanie byłoby w porządku (gdybym miała taką dużą kuchnię), pod warunkiem, ze między barkiem a szafkami jest wystarczająco swobodne przejście. I jak pracujesz w kuchni, mąż który idzie po szklankę mleka do lodówki nie musi robić Ci slalomów za plecami.

:)

Ja od razu do rzeczy; Między barkiem i szafkami mam 180 cm przejście, więc nawet mój nieszczupły za moimi plecami swobodnie mieści się tam przechodząc:p A lodówka niestety daleko od płyty (strasznie się tego rozwiązania bałam na etapie planowania) ze względu na gabaryty. W drugim końcu pomieszczenia stanowiłaby niezgrabną wielką szafę odbierającą całą przestrzeń roboczą. Bałam się, ale śmiało mogę polecić to rozwiązanie. Jest bardzo wygodnie. Podczas gdy ja gotuję w jednym fyrtlu, w drugim familianci swobodnie przyrządzają sobie kanapki i napoje nie wchodząc mi pod nogi:) No, i tak jak pisze Aantenka, składniki potrzebne do gotowania wyjmuję z lodówki raz i już nie biegam do niej zbyt często:p

Dzięki i pozdrawiam:)

Al.g. Ogólnie mi się podoba, jednak uważam że jak na razie jest za dużo kolorów. Co do ciemnego na dole to hmn...ja mam ciemne szafki dolne i w lakierze na wysoki połysk i jakoś nie zauważyłam aby były bardzo niepraktyczne (ja jestem bardzo zadowolona ze swojego wyboru). Dąb bielony w lakierze bardzo mi się podoba, pierwszy raz widzę co prawda ale wygląda naprawdę fajnie :)

Al.g kuchnia dobrze przemyślana ale wg mnie nie powinno się łączyć dwóch gatunków drewna , forniru .. Do białych frontów pasuje każdy fornir i myślę że opaski i dolne fronty powinny być w jednym kolorze , natomiast blat już może być dowolny ale nie drewnopodobny ... Pozdrawiam

Dokładnie tak, jak aga_ada pisze. Turkus ma swoją "kontynuację" np w sąsiadującym z kuchnią salonie i jadalni:) A na ścianach nad blatami planuję lakobel, chociaż na razie tylko bez żadnej grafiki.

Nataly, mój stolarz jest tego samego zdania na temat łączenia różnych materiałów i samego blatu. Moim jednak zdaniem blat mógłby pozostać w tym drewnopodobnym materiale, ale może nieco grubszy i kanciaty; nawiązujący do blatu barku i boków wokół szafek.

A wiszące szafki mają 108,5 cm wysokości