Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

To i ja nieśmiało pochwalę się moją kuchnią. Użytkowana kilka dni, zresztą jak cały dom :p Wielu rzeczy jeszcze brakuje, np. stołu pod oknem. Wiele rzeczy jest tymczasowych, takich jak krajalnica czy stojacy kosz na śmieci pod ścianą (jesteśmy w trakcie rozpakowywania więc ciągle w nim coś ląduje. Mam nadzieję, że niedługo on sam wyląduje w pralni). Kuchnia robiona przez lokalnego stolarza.

http://img829.imageshack.us/img829/4535/p1030753z.jpg

http://img543.imageshack.us/img543/104/p1030755xt.jpg

http://img580.imageshack.us/img580/9397/p1030756h.jpg

http://img17.imageshack.us/img17/2539/p1030768e.jpg

Pozdrawiam

agusia_x starsznie mi się podoba Twoja kuchnia, a szczególnie zwróciłam uwage na uchwyty, ponieważ też chce mieć coś w tym stylu, a druga sprawa to napsiz jaki amsz piekarnik i mikrofale, czy obydwie mają niebieskie wyswietlacze, czy tylko piekarnik ma niebieski, bo sama szukam zestawu z niebeiskim wyswietlaczem piekarnik mikrofala i płyta indukcyjna. A szyba też mi sie widzi, co to za rodzaj szyby, tapeta jest pod spodem czy jak ?

Agusia_x a ja jak zwykle pytanie funkcjonalne :D

Jak już przyjdzie czas, że się rozgościcie w domku i będziesz gotować dla większej liczby osób większą liczbę dań napisz jak korzysta Ci się z kuchni ustawionej dość blisko wysokiej zabudowy.

Nie wiem, co zadecydowało o takim ustawieniu, ale czy gdybś mogła zmienić plan raz jeszcze, to ustawiłabyś tę płytę gdzieś indziej?

Z góry dzięki za podzielenie się doświadczeniami :D:D:D

napsiz jaki amsz piekarnik i mikrofale, czy obydwie mają niebieskie wyswietlacze, czy tylko piekarnik ma niebieski, bo sama szukam zestawu z niebeiskim wyswietlaczem piekarnik mikrofala i płyta indukcyjna.

A szyba też mi sie widzi, co to za rodzaj szyby, tapeta jest pod spodem czy jak ?

Piekarnik i mikrofalówka są z Samsunga. Szczerze mówiąc przy wyborze sprzętu nie zwóciłam uwagi na kolory wyświetlacza. Te dwa sprzęty ze względu na to, że są obok siebie chciałam z jednej firmy. A kolor wyświetlacza sam się dobrał :p Oba niebieskie. A i pochłaniacz przypadkowo też świeci na niebiesko :p Płyta ma czerwony wyświetlacz i jest z Boscha. Tu masz dokładne dane na sprzęt:

Piekarnik SAMSUNG BF1C4T082

Kuch. mikrofalowa SAMSUNG FG87SUST

Płyta indukcyja Płyta BOSCH PIA 611T16E

Pod szybą mam naklejoną fototapetę. Zamówiona na allegro na wymiar za 150zł. Jak mi się znudzą llimonki zmienię tanim kosztem na coś innego :p Na tym szkło hartowane.

Agusia_x a ja jak zwykle pytanie funkcjonalne :D

Jak już przyjdzie czas, że się rozgościcie w domku i będziesz gotować dla większej liczby osób większą liczbę dań napisz jak korzysta Ci się z kuchni ustawionej dość blisko wysokiej zabudowy.

Nie wiem, co zadecydowało o takim ustawieniu, ale czy gdybś mogła zmienić plan raz jeszcze, to ustawiłabyś tę płytę gdzieś indziej?

Z góry dzięki za podzielenie się doświadczeniami :D:D:D

Jakieś doswiadczenie w tym temacie już mam :p Wczoraj gotowałam korzystając z 3 pół naraz (zresztą garnki "przypadkowo" znalazły się na zdjeciach powyżej :p ) Nie zauważyłam żeby sprawiało mi takie ułożenie płyty jakieś trudności.

A co zdecydowało o takim ułożeniu? Hmmm, projektowanie kuchni gdy wszystkie instalacje były już gotowe. Poprostu za późno się za to wziełam. Zlew i zmywarka musiała być tam gdzie jest, bo woda i kanaliza była już podciągnięta w tym miejscu. Mogłabym pomanewrować tymi sprzętami na całej szerokości tej ściany, ale wiązałoby się to ze zmniejszeniem blatu roboczego, a tego bardzo nie chciałam. Płyta też musiała być na tej ścianie co jest, bo projektant domu przewidział wywiew z pochłaniacza bezpośrednio przez ścianę na zewnątrz domu, a to jest jedyna zewnętrzna ściana.

Bardzo fajna, zieleń dodała jej świeżości. Bardzo mi się podoba, mimo iż jestem przeciwniczką szkła i tapet pod nim.

Dzięki :)

Mam mieszane uczucia...

Nowoczesne płytki i stosunkowo nowoczesnych układ mebli + stylizowane fronty.

Ja też mam takie same odczucia plus wg mnie te uchwyty nie pasują do tych frontów. Raczej do frontów stricte wiejskich.Te szare kafle na blatem bardzo mi podobają. Ale nie do tej kuchni.

Poza układem (płyta bardzo blisko wysokiej zabudowy) moje mieszane uczucia dotyczą szkła, pod którym ukryta jest tapeta. W ogóle jej nie widać, żeby dostrzec limonki trzeba trochę poglowkowac i w efekcie wyszło białe tło z kilkoma zielonymi plackami. Listwa zabezpieczająca szkło od góry (bardzo widoczna przy okapie) tez na nie.

Ale ogólnie wyszło ok

Agusia - dzięki za odpowiedzi.

Nie wątpię, że korzstasz z płyty i super, że dla Ciebie jest wygodnie :D:D

Ciekawa jestem po prostu również, jak takie ustawienie sprawdza się, gdy musisz musisz operować w większym tempie i na większej ilości dań, niż standardowo dla rodzinki.

JEszcze raz dzięki

agusia_x ogólnie efekt super (mino że nie jestem fanką białych kuchni) moja ukochana i upragniona szyba - co do tła to się nie wypowiem bo to nie mój typ, jedyne co mnie razi to patrząc z daleka różnica w wysokości szafek górnych i zabudowy, kolory super dobrane, a uchwyty takie jak ja będę miała więc podobają mi się :rolleyes:

Agusia jaki to stolarz zrobił takie cudo?? Z czego masz fronty ?

Mogę Ci dać namiary na gościa, bo efekt jest taki jak chciałam, ale facet jest niesłowny/nieterminowy. Już pisałam na naszej grupie, zrobił mi tylko połowę mebli, które u niego zamawiałam i to w dodatku z miesięcznym opóźnieniem. Z sypialni i dwóch szaf musiałam zrezygnować i szukać kogoś innego, bo kazał czekać do września, a miały być na koniec maja.

A fronty są z MDF.

agusia_x ogólnie efekt super (mino że nie jestem fanką białych kuchni) moja ukochana i upragniona szyba - co do tła to się nie wypowiem bo to nie mój typ, jedyne co mnie razi to patrząc z daleka różnica w wysokości szafek górnych i zabudowy, kolory super dobrane, a uchwyty takie jak ja będę miała więc podobają mi się :rolleyes:

Wiem, że jest róznica w wysokości szafek i wysokiej zabudowy. Ale wiedziałam o tym przy projekcie i tak jak wtedy mi to nie przeszkadzało, tak i teraz jest to dla mnie obojętne. Nie przeszkadza mi to, gdyby bylo inaczej naepwno bym tego tak nie zostawiła.

Wiem, że jest róznica w wysokości szafek i wysokiej zabudowy. Ale wiedziałam o tym przy projekcie i tak jak wtedy mi to nie przeszkadzało, tak i teraz jest to dla mnie obojętne. Nie przeszkadza mi to, gdyby bylo inaczej naepwno bym tego tak nie zostawiła.

jasne że nie, moim celem nie była krytyka tylko uwaga, że mi osobiście by to przeszkadzało, mój M twierdzi że pewne niedoskonałosci widzi się tylko wtedy kiedy szuka się wad,

a kuchnia i tak mi się podoba

Do agusi .Zdradź mi jaki jest przybliżony koszt takiej kuchni -może być na prv.Chciałabym sobie już zaplanować budżet i nie mam zielonego pojęcia do jakiej ceny stawiać.Namiar też możesz przysłać zawsze mogę zapytać . Mimo krytyki mi się podoba.A wady zawsze zauważamy dopiero w trakcie użytkowania.

A i jeszcze jakie płytki masz w kuchni? Ogólnie to jestem ciekawa twojego domu , bo z zewnątrz podobny do naszego.Tyle że my wzorowaliśmy się na belli a wy chyba na klasyce?

Edytowane przez joliska

To co widać na zdjęciach kosztowało nas 10,5 tyś. Oprócz sprzętu oczywiście. Namiary prześlę Ci poźniej, bo nr bezpośredni do niego ma mój małż.

Co do płytek to na całym dole łącznie z kuchnią mam Arkesia Grys poler z Paradyża.

A dom do rzeczywiście Klasyka. Pierwszym pomysłem była Bella, bo podobała nam się bryła, a potem przypadkowo trafiliśmy na Klasykę. Prawie to samo, tyle że większa.