Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam 2 pytania kuchenne.

1. Czy jesli na ścienie za blatem nie ma nic poza farbą (dpbrej jakości ale tylko farba), czy bardzo się brudzi krawędź między blatem a ścianą. Czy dodanie niskiego cokołu na blacie (wys. 3cm) jakoś to brudzenie zminimalizuje, czy nie ma znaczenia czy cokół jest czy go nie ma. Chodzi o blat kamienny.

2. Czy ociekacz przy zlewie lepiej gdy jest przy mniejszej komorze czy przy większej. Czy z praktycznego punktu widzenia ma znaczenie czy pod ociekaczem jest zmywarka?

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odpowiem na pierwsze pytanie. Sądzę, że cokół może być bardzo pomocny, np. gdy się coś rozleje.

jaksie ma rację. W szafce gdzie mam śmietnik widać zacieki na ścianie. Mimo iż tylko ja to widzę bardzo mi to przeszkadza. Może zamiast cokołu zastosuj silikon w kolorze blatu

Ja mam jedną komorę ale jakbym miała dwie to pewnie w większej bym zmywała a w mniejszej bym miała sitko nakładane nad zlew i tam wrzucała np sałate do odsączenia. Wygodniej więc żeby ociekacz był po stronie tej większej komory żeby mokrych rzeczy nie przenosić nad tą sałatą ;) ale to takie moje rozumowanie niech się lepiej wypowiedzą użytkowniczki takich zlewów:)

Ja mam zlew, z boku zmywarka i jest ok :) nie czuję braku ociekacza nad zmywarką ;)

wykonawcy kuchni mi zalecał aby ociekacz był nad zmywarką jego argumentacja: wygodniej w użytkowaniu zmywarki, ja jeszcze nie użytkuję (może za miesiąc) ale znajoma też ma taki układ chwali brudy odkłada na ociekacz przed włożeniem do zmywarki a po wyłożeniu czasami też, ale czy gdyby było odwrotnie byłoby źle nie wiem .....

U mnie suszarka nie służy do odkładania brudnych rzeczy a czystych, więc ten argument do mnie nie trafia. Zostawiam na razie tak jak jest czyli ociekacz po przeciwnej stronei niż zmywarka przy dużej komorze. Najwyżej bedę przeklinać :)

Co do cokołu to wciaż się zastanawiam.

Witam , przedstawiam pomysł na szufladki na przyprawy ... Stary patent ale bardzo przydatny i wygodny nad tym właśnie blatem . Informacyjnie - kuchnia wykonana w palisandrze w połysku z uchwytami w płaszczyźnie , niektóre drzwiczki otwierane na tipona . Górne klapy składane w całości do góry na

systemie bluma HF .. Pogrubiany blat oraz ściana wykonana z kwarcogranitu . Zlew podwieszany i płyta na równo . Pozdrawiam , Piotr

[ATTACH=CONFIG]137197[/ATTACH]

kuchnia bardzo fajna, ale te półeczki/szufladki zupełnie nie fajne..... obrazka i figurki nei skomentuje bo już zupełnie inna parafia!

Zdradź, proszę choć w przybliżeniu, koszt takiej kuchni

Witam serdecznie , cała kuchnia kosztowała około 30 tys złotych , ale koszt blatu i ściany to prawie 12 tys .

Do tego oczywiście jeden z najdroższych fornirów i to w połysku ... ;-) ... ale za to jaki efekt ..

Pozdrawiam , Piotr

Witam ,

Forum śledzę od kilku/kilkunastu dni. Dom się buduje a do urządzenia kuchni mam jeszcze daleko. Próbuję sobie w głowie poukładać co jak i gdzie.

I tak gdyby nie to forum to pewnie nie wiedziałabym że między zlewem a kuchenką powinna być przestrzeń blatu roboczego, albo że najbardziej komfortowe ustawienie to lodówka - zlew- kuchenka, albo że dolny blat lekko wystający ułatwia usuwanie okruszków :) no niby logiczne ale nie wiem czy bym sama na to wpadła będąc pod swoją własną presją zrobienia czegoś dobrze. Na pewno popełnię sporo błędów (nie mam z tym problemu) ale im mniej tym lepiej, kuchnia będzie musiała mi służyć przez długi czas. Ta moja ma 9.3m wymiary 2.60 x3,80. + spiżarka 2m Przyznaję że nie przebrnęłam przez całe forum - właśnie wróciłam do pracy po macierzyński i jeszcze się ogarniam... psychicznie i fizycznie też. A teraz do sedna  po postach widzę że niektóre Panie są z tym forum od początku stąd prośba o spisanie złotych rad dobrze zagospodarowanej kuchni. O czym warto pomyśleć urządzając małą kuchnię. Będę wdzięczna za każdą cenną uwagę 

Aniu, polecam wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje&p=5554960#post5554960 -masa doskonałych rad jak ugryźć kuchnię :)

malka, dziękuję na pewno tam zajrzę.

Po temacie widzę że dotyczy on projektów kuchni a mi zależy na uwagach praktycznych użytkowników kuchni już istniejąch... co się sprawdza a co nie...

Ale może znajdę tam swoje odpowiedzi :) A tu poszukam sobie inspiracji. Już z resztą udało mi się wyszukać kilka kuchennych perełek. :)