Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wrzosennik, z całym szcunkiem dla Twojej twórczości - ale reklamujesz się zbyt nachalnie :) Jeśli ktoś lubi proponowane przez Ciebie rzeczy i styl - to spokojna głowa - trafi pod odpowiedni adres.

Nie musisz w każdym poście zamieszczać przykładów decoupage'u i linków na swoją stronę, naprawdę :yes:

Wypiep... mnie ze stopki, a jestem okropnie rozbita, bo mnie nosi, nosi... Jestem blisko terminu porodu i mam wrażenie, ze jak teraz czegoś nie będę malować to potem przed długie, długie miesiace nie bedę miała na to już czasu... :bash:

W domu wymalowałam już wszystko co mogłam, koleżankom też, a nie chcę marnować pudeł na własne wymysły, bo oczywiscie zawsze się okazuje, że ktoś chce jakiś inny motyw i pupa blada, maluję na zamówienie, a na stanie rośnie górka...

Ale masz rację - mam teraz za dużo czasu. Na dodatek lubię się chwalić, bo pudła maluję dopiero od kilku miesięcy i czuję się dumna, że podjęłam to wyzwanie. TO NIE JEST DECOUOPAGE :D tylko ręcznie, wszystko ręcznie pędzelkiem... bardziej pracochłonnie, ale większa frajda :lol2:

No i mój dom, Szczęśliwa Kraina (projekt muratora) tak na mnie działa mobilizująco. Miasto mnie już przytłaczało...

A przy okazji podpatruję co inni mają u siebie, bo jeszcze kilka rzeczy muszę w domu zrobić.

Poza tym chciałabym aby ludziska pokochali obrazy, żeby zobaczyli, że można, że to też estetycznie i czysto (ale nie koniecznie sterylnie, sterylnie to musi być w szpitalu)... obraz dodaje koloru, głębi, perspektywy, oswaja przestrzeń...

Jaka złośliwość? Ogrodzie to przecież w ogrodzie zimowym, czyli w pomieszczeniu z tymi fantastycznymi przeszkleniami. Wrzosennik, wyluzuj.

Jestem już spięta jak marchewka przed skrobaniem.

Ogród zimowy... rany, to brzmi jak z dawnych lat, kiedy moja babcia mieszkała w pałacyku :oops: ma jednak sens...

maly Twój dom może sie podobać lub nie ale wrażenie robi na pewno. Szczególnie jadalnia w ogrodzie zimowym ;)

Kamila nie bój sie indukcji. Jest zajebista! :D Też miałam troszkę obawy a teraz nie oddałabym za nic w świecie! Gotując na gazie wkurzało mnie ja musiałam ustawić malutki ogień. Zmniejszam, zmniejszam i bach gaśnie. I znowu. A tu pik pik z 9 na 2 ;) Żaden gaz nie ugotuje mi na szybko wody w takim tempie jak płyta! A jaki komfort latem gdy w czasie upału ogień Ci twarzy dodatkowo nie grzeje ;)

Wczoraj na indukcji robiłam naleśniki. Do tej pory nie była to częsta potrawa w domu, naleśniki się smażyły i smażyły, można było zakwitnąć przy gazie. Za to na indukcji, chwila moment i porcja naleśników gotowa :D. Do indukcji można się przyzwyczaić. "Czarno, płasko" fajnie się myje, przetrzesz i już. Jak wspomnę stelaż na płycie gazowej ..., grrr.

Mam gaz i naleśniczki robię niczym perszing na wolności. Stelaż teraz też już jest inny niż w starej kuchni - dla kazdego palnika osobny i wcale się nie brudzi. I wszystko ładnie, estetycznie wygląda. (mam dościwadczenie z indukcją takie trochę niemiłe, bo kiedyś położyłam na płycie - u mojego wówczas jeszcze narzeczonego - plastikowy pojemnik, gdyż nie zauważyłam, że coś tam jeszcze stygnie... więc nie polecam takich wyczynów - plastik wkleił się w indukcję i czyszczenie to był koszmar. Kilka dni nam zajęło zdjęcie tego przypalonego kawałka:/

Jedynym minusem u mnie (gaz)jest szklana płyta pod spodem, której nie mogę jakoś fajnie doczyścić. Chciałabym uzyskać błysk - a tu wciąż smugi i nie mam pojęcia jak ją podejść. Zaliczyłam już mleczko do ceramiki, płyn do kuchenek i nawet zwykły spray do szyb... i smugi wciąż się pojawiają... MACIE COŚ DOBREGO DO CZYSZCZENIA SZKŁA NA KUCHENKACH?

W starym mieszkaniu nie miałam okapu - teraz więc wciąż zapominam go uruchomić przed gotowaniem, ale to chyba nie ma wpływu na czystość płyty...

Wypiep... mnie ze stopki, a jestem okropnie rozbita, bo mnie nosi, nosi... Jestem blisko terminu porodu i mam wrażenie, ze jak teraz czegoś nie będę malować to potem przed długie, długie miesiace nie bedę miała na to już czasu... :bash:

W domu wymalowałam już wszystko co mogłam, koleżankom też, a nie chcę marnować pudeł na własne wymysły, bo oczywiscie zawsze się okazuje, że ktoś chce jakiś inny motyw i pupa blada, maluję na zamówienie, a na stanie rośnie górka...

Ale masz rację - mam teraz za dużo czasu. Na dodatek lubię się chwalić, bo pudła maluję dopiero od kilku miesięcy i czuję się dumna, że podjęłam to wyzwanie. TO NIE JEST DECOUOPAGE :D tylko ręcznie, wszystko ręcznie pędzelkiem... bardziej pracochłonnie, ale większa frajda :lol2:

No i mój dom, Szczęśliwa Kraina (projekt muratora) tak na mnie działa mobilizująco. Miasto mnie już przytłaczało...

A przy okazji podpatruję co inni mają u siebie, bo jeszcze kilka rzeczy muszę w domu zrobić.

Poza tym chciałabym aby ludziska pokochali obrazy, żeby zobaczyli, że można, że to też estetycznie i czysto (ale nie koniecznie sterylnie, sterylnie to musi być w szpitalu)... obraz dodaje koloru, głębi, perspektywy, oswaja przestrzeń...

Gratuluję :) ale spokojnie - skoro zbliża się termin porodu to tym bardziej powinnaś wrzucić na luz.

Może być tak, jak przewidujesz, że przez kolejne miesiące nic nie namalujesz, ale to nie powód do frustracji :) Jak to mawiają - na wszystko w życiu jest czas i miejsce. Jeszcze pożyjesz, cierpliwości :D

A w sprawie szyby - czyść na mokro ścierką z płynem do garów i wycieraj do sucha papierowym ręcznikem kuchennym, powinno być ok.

Edytowane przez Kamila_len

wrzosennik może to nie była indukcja tylko zwykła płyta ceramiczna? Takiego wyczynu dokonała moja ciotka. Cały dzień potem płytę czyściła. Ale to była ceramiczna. Indukcja ma inną zasadę działania i pola nawet po kilkugodzinnym gotowaniu nie nagrzewają się tak żeby stopić plastik! Ale żeby nie być gołosłowną przeprowadzę potem sprawdzian na swojej płycie ;)

Witam,

od jakiegoś czasu przeglądam Wasze wypowiedzi, inspiruję się Waszymi kuchniami i zachwycam niektórymi pomysłami do tego stopnia, że postanowiłam w końcu sama pokazać swoją kuchnie :). Na razie jest to wizualizacja, ale uznałam, że jeżeli okaże się, że ją skrytykujecie lub zaproponujecie inne pomysły, to będę mogła jeszcze wprowadzić jakieś zmiany. Pomieszczenie nie jest duże , to zaledwie 21 m2 :( (ciągle ubolewam, kiedy widzę Wasze metraże). Ma to być salon z aneksem kuchennym. Bardzo zależy mi na tym, aby jednak kuchnia na taka tradycyjna kuchnię nie wyglądała. Ma gładko przechodzić w salon, a nawet być jego częścią. Poniżej wizualizacje:

projekt.jpg

projekt2.jpg

Aby nie przytlaczać pomieszczenia zrezygnowałam z wyrażnego dzielenia go na strefę z płytkami oraz panelami. Nie wiem czy panele to na pewno dobre rozwiązanie, ale wygląda to na pewno gustownie. Myślałam też o przedłużeniu ściany na krórej widzicie telewizor (ale, czy to rzeczywiście dobry pomysł?).

Jestem ciekawa Waszych opinii :).

PS. Proszę oczywiście nie sugerować się kolorystyką :p

Edytowane przez gajzo

Ale przecież - czy to na ceramicznej czy na indukcji - pojawia się napis H (hot), czyli wiadomo, że płytka jeszcze nagrzana i lepiej jej nie dotykać, niczego tam nie stawiać? W każdym razie ja nigdy nie próbowałam, widząc taką literkę :no:

Hot hotowi nie równy ;)

Pole na płycie ceramicznej ma wyższą temp bo to płyta się nagrzewa. Indukcja wytwarza pole elektromagnetyczne i podgrzewa tylko garnek ;) więc indukcja nie będzie się nagrzewać tak jak ceramiczna bo swoje ciepło oddaje w garnek. Tak to można ująć na chłopski rozum ;) ja dotykałam obie płyty gdy był H i jest różnica ;)

Heyka Gahan!

Zdecydowałem się na przekór sobie (... i Żonie ;)), bo tu taka "fajna" wojna była...

Co do komina - ponieważ dół mamy cały otwarty, prócz wiatrołapu i łazienki, komin jest centralnie na ścianie salonu, tej przylegającej do garażu. Wentylacja jest w tym a'la podciągu nad kuchenką, tam też wpięty jest okap.

Majolika i szafirowa fuga, to miłość mojej połowicy, a moja robótka...

Matilde, żono m, Korozjo - DZIĘKI!

Mam nadzieję że za jakiś czas potwierdzę Wasze opinie na temat indukcji :) Póki co, gromadzę ulotki z lokali gastronomicznych ;)

jejku dla mnie indukcja też była czarną magią, kuźwa... kupa przycisków, kreseczek, wyświetlaczy. jak mi ją zainstalowali to biorąc instrukcję obsługi do ręki miałam łzy w oczach z rozpaczy :yes: myślałam, że nigdy się jej nie nauczę, ale mój facet w mig załapał o co chodzi i pokazał jak krowie na rowie :lol2:

ja jestem bardzo zadowolona - szybko się gotuje i bardzo łatwo czyści (jak sobie przypomnę palniki gazowe, to mnie na wymioty bierze!)

tylko czasem mi się troszkę przegrzewa jak gotuję dużo i długo na wszystkich palnikach, albo jak długo smażę na jednym palniku z maksymalną mocą, to co jakiś czas troszkę moc przysiada, tak jakby kuchnia brała głęboki oddech do dalszej pracy. też tak macie??? :-?

Aniula, u nas jak się przymierzał elektryk do gniazdka pod płytę to zaproponował, żeby podłączyć ją na innej fazie niż reszta urządzeń elektrycznych (cholerka, nie wiem czy nie piszę głupot - mam nadzieję, że tak to się określa ;) ) i wtedy nawet używając funkcji booster dla 4 pól jednocześnie nic nie ma prawa "przygasać" czy "siadać". Tak więc kuchnia sobie, a reszta - w tym piekarnik z mikrofalą, ew. czajnik elektryczny i takie tam - sobie. Może u Ciebie w pewnym momencie następuje "deficyt prądu", bo jest za duże obciążenie?