Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gryfpc - piękny ten blat :cool: Pod światło widać te niebieskie łuski - extra. Ładnie się komponuje z podłogą :)

Ostatnio chodzą za mną błękity i tym podobne...

Kuchnia nie w moim stylu, ale jak się tak omiecie wzrokiem widoczną we fragmencie resztę sąsiedztwa to widać, że ma to ręce i nogi. Fajna, fajna - taka inna :yes:

Edytowane przez Kamila_len

eklektyczna? to raczej nietrafne określenie.:yes:

Nie da się ukryć, jest cieżko , aż za ciężko. Mnie nie pasuje tutaj prawie wszystko. No ale ja sie nie znam.

A tak na koniec taka refleksja ......o cieple wnętrza/ domu decydują jego mieszkańcy a nie meble i dodatki.

Cytując choćby Wikipedię: "eklektyzm - kierunek polegający na łączeniu w jedną całość, w sposób swobodny, często niezgodnych ze sobą elementów wybranych z różnych stylów architektonicznych..."

Co do ciepła wnętrza/domu - to właśnie jego wyposażenie, dobór kolorów i wszelkich dodatków stanowią, jak odbieramy taką przestrzeń. Inna sprawa, że dobór stylu idzie w parze z charakterem: romantyk - wnętrza rustykalne, pragmatyk - minimalizm i chłód tzw. nowoczesności, itp.

Jedynym minusem u mnie (gaz)jest szklana płyta pod spodem, której nie mogę jakoś fajnie doczyścić. Chciałabym uzyskać błysk - a tu wciąż smugi i nie mam pojęcia jak ją podejść. Zaliczyłam już mleczko do ceramiki, płyn do kuchenek i nawet zwykły spray do szyb... i smugi wciąż się pojawiają... MACIE COŚ DOBREGO DO CZYSZCZENIA SZKŁA NA KUCHENKACH?

Ja kuchenkę i okap (czarne szkło) czyszczę "dwufazowo": najpierw biedronkowym sprayem do tłuszczu, aż do momentu, kiedy papierowy ręcznik zostaje czysty. Później przecieram zwykłym Clinem do szyb (tym w przezroczystej butelce) - taki zestaw usuwa u mnie wszystkie smugi. Warunkiem jest idealne usunięcie tłustego osadu, wtedy Clin załatwia sprawę błyskawicznie.

Gryfpc - piękny ten blat :cool: Pod światło widać te niebieskie łuski - extra. Ładnie się komponuje z podłogą :)

Ostatnio chodzą za mną błękity i tym podobne...

Kuchnia nie w moim stylu, ale jak się tak omiecie wzrokiem całą widoczną na fragmentach resztę domu to widać, że ma to ręce i nogi. Fajna, fajna - taka inna :yes:

Blat, to trafiony i świadomy wybór mojej Żony. Nie masz pojęcia ile zjeździliśmy świata ;) aby znaleźć odcień błękitu, pasującego do kyriaha na podłodze, konsekwencją powyższych były błękity dekorów i szafir fug na weneckiej. To samo musieliśmy odnieść do miedzianych epoksydów podłogi. Zanim dobraliśmy kolor frontów, długo mieliśmy zgryza. Padło na czajkowskiego z Drewpolu, choć faworytem przez dłuższy czas był ich gershwin. Ponieważ dąb był w momencie zamawiania kuchni zastąpiony jesionem ze słabiej widocznym usłojeniem, padło na czajkowskiego. Wanilia frontów, to też konsekwencja pozostałych elementów: kolumn w salonie, podłóg jadalni i salonu, itp.

Cytując choćby Wikipedię: "eklektyzm - kierunek polegający na łączeniu w jedną całość, w sposób swobodny, często niezgodnych ze sobą elementów wybranych z różnych stylów architektonicznych..."

Bez wikipedii wiem co oznacza termin EKLEKTYZM.

Ale skoro Ty juz też wiesz, to odpowiedz mi na pytanie, jakie style Wy połączyliście u siebie?

Nie masz pojęcia ile zjeździliśmy świata ;) aby znaleźć odcień błękitu, pasującego do kyriaha na podłodze, konsekwencją powyższych były błękity dekorów i szafir fug na weneckiej. To samo musieliśmy odnieść do miedzianych epoksydów podłogi. Zanim dobraliśmy kolor frontów, długo mieliśmy zgryza. Padło na czajkowskiego z Drewpolu, choć faworytem przez dłuższy czas był ich gershwin. Ponieważ dąb był w momencie zamawiania kuchni zastąpiony jesionem ze słabiej widocznym usłojeniem, padło na czajkowskiego. Wanilia frontów, to też konsekwencja pozostałych elementów: kolumn w salonie, podłóg jadalni i salonu, itp.

zupełnie jakbym czytała o Pałacu w Kozłówce:lol2: aż sie boje zapytać jak wygląda salon.

mi w tej kuchni nie pasuje tylko jedno - zbyt ostre kontrasty kolorystyczne.

wybrałabym jaśniejszy blat i jaśniejsze drewno (z delikatniejszym rysunkiem), bo wszystko do mnie krzyczy "patrz na mnie". i w efekcie te piękne kafle i stylizowane detale po prostu giną.

Owszem, od początku stawialiśmy na kontrasty - może na zdjęciach wychodzą trochę ostro, ale nie jest tak źle ;) myślę, że to wina lampy błyskowej, bo dobór kolorów, jak pisałem wcześniej był świadomy. :D

Gryfpc - nie trzeba szkuać stylu dla własnego mieszkania, bo zawsze można powiedzieć, że jest to po prostu "styl właściciela" ;)

A tak serio, to mnie przywodzi na myśl takie wiktoriańskie klimaty (zdjęcia z górnej połowy strony):

http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/26/1/0/1/article/7855/k

Bez wikipedii wiem co oznacza termin EKLEKTYZM.

Ale skoro Ty juz też wiesz, to odpowiedz mi na pytanie, jakie style Wy połączyliście u siebie?

Przeoczyłem posta, ale już Ci odpowiadam. Rzuciłem eklektyzmem w odzewie na barok Elfir. To tak tytułem dowcip na dowcip. Ale będąc konsekwentnym, uparcie twierdzę zatem, że ;) zastosowaliśmy garść baroku, kilka ziaren klasycyzmu, nutkę neorenesansu i szczyptę secesji. Po zmieszaniu powyższych doprawiliśmy nutką sielskości. Podsumowując - stworzyliśmy taki "misz-masz" prywatny, dla naszego oka, bo w domu częstych gości raczej nie mamy.

Gryf,

podoba mi się bardzo wenecja, blat i niebieska podłoga;

podoba mi się,że istnieje ciąg dalszy w salonie i reszcie domu z zachowaniem kolorystyki i stylu;

meble ładne, jednak nie w moim stylu, bo z wiekiem robię się coraz bardziej wygodnicka i meble zaczęłam klasyfikować wedle utrzymania ich w czystości ;) ;

podoba mi się fakt,że urządziliście swój dom według Waszych upodobań i gustów bez ślepego podążania za panującymi trendami i modą;

Gryf, czy pójdziesz na całość i '' oddasz na pożarcie" resztę swoich wnętrz ;) ?

Uwierz mi Gahan, że mebelki świetnie i łatwo się utrzymuje w czystości, a ewentualne niedociągnięcia, maskują się właśnie dzięki niejednolitej i usłojonej powierzchni.

Na całość chyba jednak nie pójdę, bo nasze wnętrza raczej są "za ciężkie" dla większości szacownego grona tego Forum. ;) :) :D

Powracając do poruszonej wcześniej kwestii czyszczenia szklanej płyty - najlepszy sprawdzony i stosowany przez nas sposób, to mycie płyty w mocniejszym roztworze wody z octem. Zero tłuszczu i brak smug po polerowaniu.

[quote=żona m;

A tak na koniec taka refleksja ......o cieple wnętrza/ domu decydują jego mieszkańcy a nie meble i dodatki.

Jako plastyk nie bardzo mogę sie zgodzić z tym twierdzeniem :yes:

Ewentualnie bardziej filozoficznie - to właściciele domu decydują o kolorach jakie będą na ścianach, o meblach i dodatkach. W tym sensie od nich zależy jaki tam będzie panował nastrój. Ciepło można uzyskać tak w nowoczesnych wnętrzach jak i wykonanych w stylu wiejskim lub barokowym:D

Gryfpc - nie pisałam o jakości blatu Ja jestem z tych co się nie kierują (przyznaję, że czasami to źle potem wychodzi) względami praktycznymi a estetycznymi :p

Może trochę OT, ale chciałabym poruszyć sprawę "stylu" właśnie :)

Trochę martwi mnie fakt, że większość komentujących próbuje przypiąć prezentowanym wnętrzom jakąś etykietkę, zaklasyfikować do określonego stylu czy trendu.

Dla mnie największą wartością jest to, co każdy człowiek wnosi swojego do takiego wnętrza :)

Ciekawe połączenia to zaskakujące połączenia. Nie ulegajmy stereotypom, trzeba spróbować przełamywać konwenanse :)

Gdyby nie tacy, co zawsze robili "inaczej" nie rozwinęła by sie cywilizacja, ani nauka nie poszła do przodu - jeden patrzyłby na drugiego i tak stukał kamieniem o kamień i patykiem wybierał mrówki z mrowiska przez stulecia ;)

Ja osobiście nie mam odwagi na szaleństwa, ale bardzo lubię oglądać, jak radzą sobie inni :) i proszę o odważne wnętrza :yes:

zmieniłam "łatkę" na "etykietkę", bo pomyliłam znaczenie tego określenia ;)

Jako plastyk nie bardzo mogę sie zgodzić z tym twierdzeniem :yes:

Ewentualnie bardziej filozoficznie - to właściciele domu decydują o kolorach jakie będą na ścianach, o meblach i dodatkach. W tym sensie od nich zależy jaki tam będzie panował nastrój. Ciepło można uzyskać tak w nowoczesnych wnętrzach jak i wykonanych w stylu wiejskim lub barokowym:D

Gryfpc - nie pisałam o jakości blatu Ja jestem z tych co się nie kierują (przyznaję, że czasami to źle potem wychodzi) względami praktycznymi a estetycznymi :p

Absolutnie nie chodziło nam o czcze przechwałki, tylko o polecenie po prostu firmy, z której wykonania blatu jesteśmy kategorycznie zadowoleni. Co do względów praktycznych i estetycznych, naszym zdaniem pogodziliśmy to, czego dowodem jest dbałość o szczegóły: frezowane listwy wokół blatu, nawiązujący do niego parapet, itp. Właśnie w tych szczegółach zaklęta jest przecież estetyka. Myślę, że nie tyle o samą estetykę Ci chodzi, a raczej o konkretne połączenie kontrastujących ze sobą kolorów,a to już raczej kwestia gustu.

Ja kuchenkę i okap (czarne szkło) czyszczę "dwufazowo": najpierw biedronkowym sprayem do tłuszczu, aż do momentu, kiedy papierowy ręcznik zostaje czysty. Później przecieram zwykłym Clinem do szyb (tym w przezroczystej butelce) - taki zestaw usuwa u mnie wszystkie smugi. Warunkiem jest idealne usunięcie tłustego osadu, wtedy Clin załatwia sprawę błyskawicznie.

Spróbuję zastosować, dzięki!

Absolutnie nie chodziło nam o czcze przechwałki, tylko o polecenie po prostu firmy, z której wykonania blatu jesteśmy kategorycznie zadowoleni. Co do względów praktycznych i estetycznych, naszym zdaniem pogodziliśmy to, czego dowodem jest dbałość o szczegóły: frezowane listwy wokół blatu, nawiązujący do niego parapet, itp. Właśnie w tych szczegółach zaklęta jest przecież estetyka. Myślę, że nie tyle o samą estetykę Ci chodzi, a raczej o konkretne połączenie kontrastujących ze sobą kolorów,a to już raczej kwestia gustu.

A o gustach, jak wiemy, dyskutować nie można :D

(Kontrasty stosuję, a jak, ale chyba głównie na obrazach. Chociaż - mam w salonie ciemnoszare meble a za nimi jasne, drewniane schody, więc i w domu coś się znalazło:) )