Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja mam prośbę laika :oops:

Możecie mi łopatologicznie wytłumaczyć jak zabudowuje się lodówkę ?

Zawsze miałam wolnostojącą,a teraz przyjdzie mi chyba zakupić taką do zabudowy (niestety, walnęliśmy się w obliczeniach i planowana, nie zmieści się na głębokość)

Czy tego typu lodówki stawia się na jakiś mega wysokich nóżkach, by zagwarantować obieg powietrza ?? Czy robi jakąś konstrukcje w szafce?

Niestety schematy od google niewiele mi mówią.

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oglądam Wasze kuchnie i niektóre są naprawdę zachwycające :)

lea** przepiękną masz kuchnię, jak z katalogu. Strasznie to mój klimat :)

Ja mam na razie dopiero wizualizację, ale będzie czarna na wysoki połysk łączona z fornirowanym palisandrem w połysku. Do tego jasne ściany i jasne płytki na podłodze.

Proszę o poradę czy blat jak w wizual. da się zrobić z laminatu? Chodzi o to żeby miał proste krawędzie, rogi i ten opuszczony bok po prawej. Znajomy mówił mi, że laminowane blaty tylko z zaobleniami, a na prosto to będzie duży kłopot.

Poza tym czy uchwyty frezowane da się zrobić w zwykłym froncie, nie fornirowanym?

1p.jpg

Z góry dzięki za pomoc!

1p.jpg

A ja mam prośbę laika :oops:

Możecie mi łopatologicznie wytłumaczyć jak zabudowuje się lodówkę ?

Zawsze miałam wolnostojącą,a teraz przyjdzie mi chyba zakupić taką do zabudowy (niestety, walnęliśmy się w obliczeniach i planowana, nie zmieści się na głębokość)

Czy tego typu lodówki stawia się na jakiś mega wysokich nóżkach, by zagwarantować obieg powietrza ?? Czy robi jakąś konstrukcje w szafce?

Niestety schematy od google niewiele mi mówią.

Witam , lodówka do zabudowy mieści się w "szafie" która ma 60 cm szerokości , ma oczywiście system mocowania drzwi meblowych na drzwiach lodówki lub klasycznie do korpusu . Proszę też przyjąć około 60 cm głębokości . Miłego , Piotr

właśnie, jak podnieść zmywarkę ?

Bo pewnie w ten sam sposób można podnieść lodówkę, a to trapiący mnie obecnie problem - jak to zrobić...

Zmywarka mimo że jest " do zabudowy " stoi na własnych regulowanych nóżkach , natomiast lodówkę wkłada się się do słupka ..

Miłego . Piotr

Proszę o poradę czy blat jak w wizual. da się zrobić z laminatu? Chodzi o to żeby miał proste krawędzie, rogi i ten opuszczony bok po prawej. Znajomy mówił mi, że laminowane blaty tylko z zaobleniami, a na prosto to będzie duży kłopot.

Poza tym czy uchwyty frezowane da się zrobić w zwykłym froncie, nie fornirowanym?

[ATTACH=CONFIG]203622[/ATTACH]

Z góry dzięki za pomoc!

Witam , my takie blaty wykonujemy na zamówienie i nie ma z tym żadnego problemu , znajomy ma rację że blaty fabryczne są z zaobleniami i nie da się zrobić z tego ładnej nogi . I jest jeszcze jeden problem że te blaty są zalaminowane jednostronnie czyli od strony szafki byłby inny materiał lub uszczelka silikonowa którą czasami stosują fabryki przy produkcji blatów .

Uchwyty frezowane najczęściej robi się we frontach z mdfu lakierowanego .

_s0.zmniejszacz.pl_DSC00258_zmniejszacz-pl_293921.jpg

_s0.zmniejszacz.pl_DSC00377_zmniejszacz-pl_860584.jpg

_s0.zmniejszacz.pl_DSC07261_zmniejszacz-pl_664207.jpg

Piotrze -dziękuję za informacje :)

Już pooglądałam jak to się robi.

I powiem w czym był problem. Lodówka, która miała u mnie stać, została wycofana z produkcji (to tak jak się buduje srylion lat ;) ), robią teraz (dla mnie za) głęboki model. W grę wchodzi jeszcze lodówka dwumodułowa do zabudowy, ta niestety okazała się ciut za szeroka, a w swobodnym staniu ;) przeszkadza rurka od odkurzacza centralnego.

Teraz już wiem, że da się wyprowadzić rurkę w cokole, jak w każdej innej szafce - właśnie dlatego,że lodówka nie stoi na nóżkach, lecz jest włożona do słupka.

Piotrze dzięki za wyjaśnienie:) czyli jest szansa, że kuchnia będzie taka jak sobie wymyśliłam;) Czy to jakoś przeszkadza, że ten laminat blatu będzie tylko z jednej strony?

Uchwyty frezowane chciałam w tych dolnych szafkach, a te mają być matowe, jakaś płyta nie bardzo droga. Fornir mi się nie podoba, lakierowana będzie górna-biała część. To może takie metalowe/aluminiowe uchwyty jak na zdjęciach, które wstawiłeś. Czy da się takie uchwyty zrobić w typowej płycie/froncie kuchennym?

Mam jeszcze jedno pytanie natury technicznej;) Na ścianie chciałam lakobel, ale będzie płyta gazowa. Za płytę powinnam dać szkło hartowane czy da się to ładnie skomponować, zeby nie było widać różnicy? Czy powinnam dać na całą ścianę z płytą szkło, bo inaczej poszatkuje mi się ściana (będą odcięcia). Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam.

Piotrze co jest na ścianie na ostatnim zdjęciu,które wkleiłeś?

Piotrze dzięki za wyjaśnienie:) czyli jest szansa, że kuchnia będzie taka jak sobie wymyśliłam;) Czy to jakoś przeszkadza, że ten laminat blatu będzie tylko z jednej strony?

Uchwyty frezowane chciałam w tych dolnych szafkach, a te mają być matowe, jakaś płyta nie bardzo droga. Fornir mi się nie podoba, lakierowana będzie górna-biała część. To może takie metalowe/aluminiowe uchwyty jak na zdjęciach, które wstawiłeś. Czy da się takie uchwyty zrobić w typowej płycie/froncie kuchennym?

Witam , przy standardowym blacie z zaobleniem noga nie będzie dobrze wyglądała ponieważ nie pokryje się z zaobleniem blatu który jest w poziomie..

Uchwyty frezowane można robić w mdfie i potem się go lakieruje na mat albo na połysk .. Metalowe uchwyty są dosyć wysokie ale można je zamontować

w każdym materiale .. Miłego , Piotr

Mam jeszcze jedno pytanie natury technicznej;) Na ścianie chciałam lakobel, ale będzie płyta gazowa. Za płytę powinnam dać szkło hartowane czy da się to ładnie skomponować, zeby nie było widać różnicy? Czy powinnam dać na całą ścianę z płytą szkło, bo inaczej poszatkuje mi się ściana (będą odcięcia). Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam.

Piotrze co jest na ścianie na ostatnim zdjęciu,które wkleiłeś?

Czasami na prośbę i odpowiedzialność Klienta stosuję lacobel przy płycie gazowej ale nie polecam tego ponieważ szkło zawsze może "strzelić" , Lacobel ma też swoją maksymalną długość 250 cm ..

Można zrobić hartowane szkło i go polakierować ale to rozwiązanie jest droższe .. A na ostatnim zdjęciu jest właśnie lacobel .

witajcie

od jakiegos czasu podgladam temat, glownie fotki z Waszymi pieknymi kuchniami

niesmialo przygotowuje sie do rozbudowania naszej "starej" kuchni ;-)

tzn wprowadzilismy sie do naszego domku 3 lata temu i wtedy kuchnie zamowilismy na nasze mozliwosci finansowe

teraz myslimy o tym zeby "poprawic" nieprzemyslane bledy na dole domu

m.in planujemy otorzyc kuchnie na salon ktora wczesniej zamknelismy zmieniajac projekt :-/

pozdrawiam J.