Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja mam inne pytanie.

Mam stary sufit w kuchni na wysokości 243cm. Chcę obniżyć cały sufit o 7 cm (aby wstawić halogeny).

Dodatkowo na tym obniżonym suficie chcę zrobić jeszcze "schodek" halogenowy nad meblami.

Jakie powinny być wymiary tego schodka, aby ładnie wyglądało? Chcę obniżyć sufit jak najmniej.

Z tego względu pomyślałem, że ten schodek zrobię na 7cm wysokości oraz 60 cm od ściany.

Szerokość mebli pod schodkiem halogenowym będą standardowo 60cm blat + 30 cm górne szafki

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

yaro09, szkoda obniżać jeszcze bardziej tak niewysokie pomieszczenie i to tylko dla samych halogenów. No chyba, że są jeszcze inne ku temu przesłanki, jak np. zatrzymanie ucieczki ciepła, czy bardzo krzywy sufit, którego nie da się wyrównać innymi sposobami.

A schodek na podwieszanym suficie.... jak dla mnie to już nieco "trąca myszką". Nowocześniej i praktyczniej będzie umieścić źródło światła pod górnymi szafkami (np. listwę ledową).

Edytowane przez moniss

Zdaje się, że jedna ok. 160 cm a druga 220 cm.

Formatka to max. 2550 x 1605 zdaje się.

czyli policzyłas 380 cm długości w całosci

u mnie wymiar 303 cm x 63 cm 4 otwory pod gniazdka plus 270 cm x 17 cm

szklarz twierdzi ze te 303 jest w stanie zrobic w całosci szkło hartowane ale cena 1400 zł za 2 częsci z 4 otworami - troszke jak by duzo

4x80

1x60

Inaczej nie chce wyjść.

Ten wymiar podałam dla lacobelu.

Hartowane może być większe, ale i droższe ;) http://www.vitroform.pl/oferta/uslugi/szklo-hartowane

Otwory na gniazdka - ok. 20 zł/szt

Ja za 320x70 lacobelu cm zapłaciłam 600 zł.

Ale wszystko zależy od regionu.

czyli lacobel tylko 255 cm maksymalna długosc

szkło hartowane 420 cm

jak uwazasz warto dopłacic do hartowanego czy odpuscic

(zastanawiam sie czy garnkiem mogę walnąc o szybę i czy to doprowadzi do pęknięcia)

troszke mnie przeraziła cena 1400 zł i miesiąc czekania na to.

ekani co to za lampy w suficie ? te czarne, szukam właśnie takich

możesz podać ich nazwę?

a kuchnia jest świetna :) , zazdroszczę bo jest duża

Lampy to SHILO Uto. Bardzo dobra jakość, ale dużo czekania, bo firma robi na zamówienie.

ekani ilość szafek robi wrażenie :) :)

mam pytanie z innej beczki:

możesz powiedzieć jakiej wysokości i szerokości masz listwy przypodłogowe????

Listwy 7 cm wysokie, 16 mm szerokie :)

ładna kuchnia choć nie w moim stylu :)

jedno mnie tylko dziwi czemu czajnik jest tak daleko od kranu?

Sama się zastanawiam;) Jak się przeprowadzaliśmy kilka tygodni temu, to tylko tam mógł stać, potem dołożyłam w to miejsce kubki i tak zostało. Przymierzam się do przeniesienia, ale mi się ciągle nie chce. Nawet nie odległość czajnika od zlewu jest uciążliwa, co bieganie do szuflady z łyżeczkami...

ładna kuchnia,ale jak dla mnie jest w niej... za ciemno :sick:

Ciężko zrobić dobre zdjęcie na wprost okna, a nie chciałam włączać lamp. Kuchnia superjasna nie jest, bo od zachodu, ale ciemna też nie.

jaka jest długosc szyby nad blatem bo widzę ze jest przedzielona - nie dało rady w całosci ?

jak bys mogła mniej/wiecej podac koszt szyby bo mnie to jeszcze czeka

Niestety, tam jest ponad 4 m - nie ma takich długich tafli, dlatego musieliśmy podzielić, podobnie zresztą jak blat (jeden kawałek ma 170, drugi 230 chyba). Szkło hartowane, białe. Nie podam kosztu, bo zapłaciłam tylko za materiał, bez jakichkolwiek narzutów - zaleta posiadania szwagra szklarza:D