Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bo uchwyt odstaje

Ale nie przeszkadza w niczym, te poprzednie też powinny otwierać się do centrum kuchni. Po prostu myślałem, że jest jakiś ukryty powód, stąd zapytanie.

Właśnie dostrzegłem, że w szafce dolnej narożnej zawiasy także są po innej stronie niż zazwyczaj ^^

Edytowane przez arek570

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam prośbę do użytkowników uchwytów frezowanych o odpowiedz, czy do kolejnej kuchni też byście je wybrali. Ze względów estetycznych przemawiają do mnie frezy ale jak oceniacie to w codziennym użytkowaniu. Stolarz może nam zrobić wysoki frez tak, że nawet przy blacie wysuniętym o 1 cm będzie wygodnie po nie sięgać. Sprawdzaliśmy w studiach kuchennych, specjalnie doładowywałam szuflady talerzami z wystawy, żeby sprawdzić jak one pracują. Wydaje się, że jest ok. Jednak to nie to samo jak codzienne korzystanie w kuchnii gdy gotując ciągle po coś sięgamy do szafek. Mam niestety ciągły zwyczaj przepłukiwania co chwilę rąk więc ciągle są mokre lub wilgotne. Znajoma przekonuje mnie do frezu twierdząc, że taką gładką powierzchnię szafek szybko się przeciera i że łatwiej utrzymać w czystości. Ale to jedna opinia. A jak inni posiadacze frezów to oceniają?

Druga rzecz, jeśli szafki będą frezowane, bez uchwytów to czy nie będzie się to gryzło z lodówką?. Lodówka ma być wolnostojąca, kolor inox, z obudowanymi bokami i szafką nad nią. Lodówka ma jednak pionowe uchwyty do otwierania. Wiem, że pasowałaby do mojej kuchni lodówka w zabudowie ale na potrzeby mojej rodziny jest stanowczo za mała. Boki będą obudowane, ponieważ lodówka stoi tuż przy wejściu do kuchni więc chce ukryć jej tył, który będzie widoczny od wejścia. Są tez lodówki wolnostojące z takim jakby frezowaniem, bez wystającego uchwytu ale albo są mniejsze od tej która wybrałam, albo ich konstrukcja i zalecenia producenta ze względu na chłodzenie nie pozwalają obudować boków.

Jeśli chcesz naprawdę dużą lodówkę to może zastanów się czy nie kupić samej chłodziarki i oddzielnej zamrażarki do zabudowy,postawione obok siebie mogą mieć drzwi zamontowane tak aby po otwarciu mozna było korzystać z obu sprzętów jednoczesnie-ale wtedy potrzeba dwa razy po 60 cm,nie wiem jak szeroką lodówke przewidujesz.

Co do zabudowanych lodówek można zrobić podcięcicie lub zastosować servo.

Co do frezów się nie wypowiem bo nie użytkuję ale mam teraz w planie.

Niestety, jest miejsce tylko na lodówkę max 60 cm. Nic szerszego nie wejdzie.. znalazłam lodówkę 60 cm wolnostojącą bez zamrażarki. Zamrażarkę chciałam zrobić zabudowaną podblatową zamiast jednego ciągu szuflad. Niestety model tej lodówki nie pozwala na obudowanie jej boków. Podobno właśnie boki bardzo się nagrzewają muszą mieć dobrą wentylację

Niestety, jest miejsce tylko na lodówkę max 60 cm. Nic szerszego nie wejdzie.. znalazłam lodówkę 60 cm wolnostojącą bez zamrażarki. Zamrażarkę chciałam zrobić zabudowaną podblatową zamiast jednego ciągu szuflad. Niestety model tej lodówki nie pozwala na obudowanie jej boków. Podobno właśnie boki bardzo się nagrzewają muszą mieć dobrą wentylację

A dlaczego nie może być ta lodówka czyli chłodziarka w wersji do zabudowy maja 60 cm plus zamrażarka pod blatem,

siemens brałam pod uwagę ale jest produkowany w tych samych fabrykach co bosh.(ten sam właściciel) Bosh też ma jednodrzwiową do zabudowy prawie identyczna jak ta siemensa. Jest tylko jeden problem. Znalazłam mnóstwo opinii, że w lodówkach do zabudowy bosha są bardzo słabe zawiasy. Przeważnie psują się tuż po gwarancji a koszt wymiany to kilkaset złotych. Niektórzy musieli wymieniać po 2, 3 razy. To były lodówki w opcji z zamrażarką a więc na każdą parę drzwi przypadała para zawiasów. W przypadku lodówki jednodzwiowej jedna para zawiasów musi utrzymać ciężar całych drzwi i zabudowy. W jednym ze sklepów sprzedawca przyznał, że muszę się liczyć z faktem, że jedna para zawiasów nie utrzyma takiego ciężaru i wymieniać będę często.

O tym modelu liebhera brakuje opinii i cenowo powyżej budżetu.

Mam prośbę do użytkowników uchwytów frezowanych o odpowiedz, czy do kolejnej kuchni też byście je wybrali.

Mam uchwyty frezowane i wybrałabym je ponownie :yes: Istotna jest głębokość. W studiach kuchennych zdarzało się, że niektórych nie byłam w stanie otworzyć - szczególnie lodówek, choć Ciebie ten problem ominie skoro planujesz wolnostojącą. Ciężej otwiera się zmywarkę, ale to kwestia przyzwyczajenia. Mojego wykonawcę prosiłam o wygodne w użytkowaniu frezy. Zapewniał, że będą przyjazne w obsłudze i tak jest.

Nie ma jednak co ukrywać, że zwykłe uchwyty są łatwiejsze w obsłudze - szczególnie przy mokrych dłoniach.

Frezowane są wybierane najczęściej ze względów estetycznych - przynajmniej moja decyzja na tym się opierała. Ja odkryłam jeszcze jeden atut. Mój maluszek długo nie potrafił sobie z nimi poradzić, czemu zawdzięczałam większy porządek w całym domu :D. Teraz ma 16 mies. więcej siły i sprytu, więc już potrafi je otworzyć, ale ten najgorszy czas mamy już za sobą.

Tu jedno zdjęcie mojej kuchni cobym nie była gołosłowna :)

http://naforum.zapodaj.net/images/7a0905646b30.jpg

Co do zabudowanych lodówek można zrobić podcięcicie lub zastosować servo.

.

servo ??? na jakiej zasadzie działa to wtedy ??

Nie ma wersji do zabudowy:(

poszukaj , jest troche chłodziarek do zabudowy. Sama zastanawiam sie nad takim zestawem osobna chłodziarka i osobna zamrażarka do zabudowy :-)

servo ??? na jakiej zasadzie działa to wtedy ??

poszukaj , jest troche chłodziarek do zabudowy. Sama zastanawiam sie nad takim zestawem osobna chłodziarka i osobna zamrażarka do zabudowy :-)

Szczegóły tu

http://www.blum.com/pl/pl/01/60/20/30/10/

Jest też wersja do zmywarki,lub modele z tzw asystentem otwierania drzwi wbudowanym już takim mechanizmem nowy siemens no i miele tzw zmywarka puk puk ale cena zabija.

Zachorowałam na wysoką zabudowę w wersji bez żadnego uchwytu ani podcięcia,prosto gładko ....

Nawet do carga są ....