Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam krótkie pytanie.

- Czy robi sie fronty z forniru ale olejowane?

- czy jest to ptaktyczne czy lepiej lakier mat

- konkretnie zastanawiam sie nad fornirem orzech amerykanski

Witam , kiedyś miałem próbkę forniru olejowanego ale nie sądzę żeby było to praktyczne . Tak jak przy blatach olejowanych trzeba niestety bardziej o to dbać i co jakiś czas zeszlifować i zaolejować .Proponuję jak najbardziej lakier mat i front będzie bardziej zabezpieczony ;-0 Miłego , Piotr

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuje bardzo :)

Anad65

co do zwisów też się obawiałam, że będzie ciemno ale jestem bardzo zadowolona.

Ja mam lampy azzardo i są ok.

Wbrew pozorom nie świecą punktowo tylko mają rozproszone światło.

U mnie te 4 szt oświetlają całą kuchnię a nie tylko blaty. Jeśli chcesz zrobię fotkę wieczorem to zobaczysz efekt.

Pozdrawiam

Edytowane przez snoszi

dziękuje bardzo :)

Anad65

co do zwisów też się obawiałam, że będzie ciemno ale jestem bardzo zadowolona.

Ja mam lampy azzardo i są ok.

Wbrew pozorom nie świecą punktowo tylko mają rozproszone światło.

U mnie te 4 szt oświetlają całą kuchnię a nie tylko blaty. Jeśli chcesz zrobię fotkę wieczorem to zobaczysz efekt.

Pozdrawiam

Poproszę o fotkę. U mnie też zwisy miałyby oświetlać całą kuchnię . A le u Ciebie nad zlewozmywakiem jest chyba jeszcze oświetlenie punktowe ?

Jak myślisz, czy taki zwis można powiesić nad zlewem ?

Fronty dąb natur ale nie znam dokładnej nazwy bo wybierałam po wyglądzie i się w nazwę nie wczułam :confused:

Tak mam halogeny ledowe, ale ich nie znoszę za ich barwę mimo, że podobno jest ciepła :no:

Zwisy dają fajne cieplutkie światło, fotkę cyknę wieczorkiem.

Co do zawieszenia ich nad zlewem, hmmm, na pewno będzie jasno ale jaki będzie miała wpływ woda i para na te żaróweczki to nie wiem i nie pomogę

:bye:

Jeśli mogę, to chętnie poddam Waszej dyskusji mój najnowszy wyczyn w kuchni - kącik jadalniany. Jak zwykle króluje u mnie minimalizm, proste formy i transparentność. Myślę, że dobrze łączy się z kuchnią, którą kiedyś Wam pokazywałem (ściana z farby tablicowej). Całość, czyli transparentne krzesła, stół z mlecznobiałym, szklanym blatem, turbocienka lampa i tapeta z gazet, fajnie ze sobą współgrają, nadają pomieszczeniu surowy klimat… Poniżej kilka zdjęć, reszta jest na blogu, jeśli macie ochotę zajrzeć, to zapraszam :)

Nowoczesna jadalnia_6.jpgNowoczesna jadalnia_11.jpgNowoczesna jadalnia_19.jpg

http://www.imindesign.pl/nowoczesna_jadalnia/

sashi co do światła ledowego to nie wiem czy to kwestia gustu - ale my w zakresie oświetlenie - zakup, opraw, lamp, żarówek współpracowaliśmy z naprawdę fajnymi ludźmi, pomocnymi, rzeczowymi - zaproponowali nam takie żarówki - nie tylko cena ale i światło dla mnie rewelacja. Jeden temat w którym nie musiałam się doktoryzować. Ja jestem z moich ledów w prawie całym domu zadowolona. Jedynie co łazienki mam "żółte" kupował je instalator. Więc jako laik pozwolę sobie stwierdzić że może to zależy od producenta i modelu żarówek.

sashi co do światła ledowego to nie wiem czy to kwestia gustu - ale my w zakresie oświetlenie - zakup, opraw, lamp, żarówek współpracowaliśmy z naprawdę fajnymi ludźmi, pomocnymi, rzeczowymi - zaproponowali nam takie żarówki - nie tylko cena ale i światło dla mnie rewelacja. Jeden temat w którym nie musiałam się doktoryzować. Ja jestem z moich ledów w prawie całym domu zadowolona. Jedynie co łazienki mam "żółte" kupował je instalator. Więc jako laik pozwolę sobie stwierdzić że może to zależy od producenta i modelu żarówek.

my w sumie też mieliśmy zaprzyjaźnioną hurtownię i podobno dostałam ledy najcieplejsze z możliwych i może tak mi się wydaje, że są beeee, bo wolę inne rodzaje oświetlenia. W kuchni czasem potrzeba by było bardzo widno, więc czasem zmuszona jestem ich używać no i wtedy gdy mąż krzyczy, że moje zwisy zużywają tyle prądu co 30 takich ledów :p

Sashi no nie wiem co napisać - ja chciałam nie takie zimne ale też nie "bardzo ciepłe" efekt mnie niesamowicie zadowala - różnice widzę w łazience gdzie te światło jest żółtawe. Dziewczyna co nam właśnie je sprzedawała - żarówki miała przećwiczone również na sobie. Zdałam się na jej rady - jestem bardzo zadowolona bo się dużo naczytałam. Nic innego mi nie zostaje jak zaprosić Cię do siebie. :)

Witam ja w kuchni wymieniłam halogeny na ledy. Musiałam oprawki wymienić bo miałam halogeny wtykane na takie dwa druciki i szczerze jestem zadowolona z tych ledów bo dają bardzo ładne jasne światło, a mam tylko 4 sztuki. Zaraz podam nazwe producenta żarówek, kupowałam je w Praktikerze. Firma ledów to ZeXt 1,8W barwa światła 2700k niby bardzo ciepła ale daje takie światło jakby dzienne. Zarówki led na wejście tzw GU10

Witam , fidoxradom a jak Ty kleisz ;-) ? Ja nie używam nacinanego mdfu bo nie mam zamówień na gięte fronty , kiedyś był to hit ale teraz to już nie bardzo;-)

Miłego , Piotr

Nie mówię o frontach, bo to faktycznie juz przeszłość, ale o elementach jak szafka czy jakies dekoracyjne dodatki. Ja kleję czasem klejem do drewna, jak nie mam zbyt dużego promienia, bo wtedy jest jak karton i się łamie. A jak mam taki <200 mm to klejem mocznikowym.

Anad65

proszę to fotka zapalonych zwisów dla Ciebie

fotki kiepskie bo z telefonu

[ATTACH=CONFIG]224270[/ATTACH]

a tu z zapalonymi ledami

i tak sobie popatrzyłam, że może nie są takie zimne jak mi się wydaje tylko jest ich 6 szt. i jest bardzo jasno

[ATTACH=CONFIG]224282[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]224287[/ATTACH]

nie widzimy, że brakuje boku wyspy, czegoś (rolety rzymskiej lub żaluzji) w oknie i paru pierdół

wszelakie pomysły na dopracowanie wnętrza mile widziane :yes:

Dzięki za fotki . Zwisy super. Chyba się na nie zdecyduję.

Witam,

snoszi czy możesz podać mi wymiary swojej kuchni? Mam bardzo podobny układ- tzn 2 okna i dodatkowo drzwi do spiżarni. Myślałam dokładnie o takim rozwiązaniu szafek jak u Ciebie i zostałam skrytykowana, że będzie kuchnia za bardzo zagracona. Z Twoich zdjęć wydaje mi się natomiast, że jest bardzo przyjemnie.

Pozdrawiam