sheenaz1719505693 05.12.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Opitwhite jest zielonkawe. Mniej niż zwykłe szkło, ale jest. Im większa tafla tym bardziej to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 05.12.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Opitwhite jest zielonkawe. Mniej niż zwykłe szkło, ale jest. Im większa tafla tym bardziej to widać. Ech, czyli bajki piszą Ale czy jak się je polakieruje na jakiś kolor, np. szary to ta zieleń będzie prześwitywać? Przepraszam jeśli to głupie pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 05.12.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Sylwia, nie głupie zielen najbardziej widać na krawędziach szkła, prześwitywać nic nie będzie. Myślę, że dla większości ludzi ta lekka zielonkawość jest w ogóle niezauważalna. Ekspertem nie jestem, to moje subiektywne odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) nie jest zielonkawe! Jak już to delikatnie niebieskawe Podobny do optiwhite, ale tańszy jest guardian.Zielonkawe jest szkło typu float Tuaj różnica:http://www.zoologiczny.sklep.pl/images/opti_white/porownanie.jpghttp://peha68.pl/wp-content/uploads/2013/11/20131108-IMG_8724a.jpghttp://szybka.pl/foto/Optiwhite_tafle04.jpghttp://forum.e-akwarystyka.pl/files/optiwhite_float_roznice_164.jpg A tak wygląda guardian:http://1.bp.blogspot.com/-HAkPNWsnB-Y/TlVYl9vEGKI/AAAAAAAAClM/4NhoCpjkfuE/s1600/P1080356.JPG Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 05.12.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Dziewczyny, zdecydujcie się Jak to w końcu jest z tym szkłem? Elfir - ten opti white taki drogi? Czy któraś z Was się orientuje jaka jest różnica w cenie za m2 między opti white a lacobelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 jest chyba dwa razy droższe Lacobel to szkło lakierowane a nie przeźroczyste. Lacobel może być zarówno typu float jak i opti white Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 05.12.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Że lacobel lakierowany to wiedziałam Ale że może być w dwóch wersjach to już nie. To w takim razie jakiego typu szkło brać pod uwagę jeśli miałoby być białe lub jasno-szare? Chodzi mi o to aby tej zieleni nie było widać. Czy tak jak pisze sheenaz pod kolorem nie będzie jej widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 jak będzie polakierowane to nie ma sensu wydawac kasy na opti white. Póki szkła nie oglądasz od krawędzi, póty przy tak niewielkich grubościach tafli, zielonkawego koloru floatu nie zauważysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 05.12.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Ja. mówiąc szczerze, dopiero niedawno zaczęłam drążyć temat kuchni, mebli i szkła. I dowiedziałam si o lacobel A dziś jakiś optiwhite Pierwotnie to myślałam że dam szkło hartowane a pod spód fototapeta (żeby można było np. wymienić za parę lat na inną). No a teraz się okazuje że tapety są passe, i najlepszy jest lacobel. Albo optiwhite? Doświadczone głosy więc mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 05.12.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 jest chyba dwa razy droższe Dobra, to już na pewno wiem że optiwhite odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 05.12.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 optiwhite to na akwaria a jak myslicie czy dobrym pomyslem bedzie umieszczenie lustra za kuchnią, pod okapem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 05.12.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Dobra, to już na pewno wiem że optiwhite odpada Hahaha! U mnie też - z tego samego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 05.12.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Elfir ja mam bardzo jasny odcień szarości na szkle i gdyby nie optiwhite, byłoby widać zielonkawy odcień. Miałam w ręce dwa różne szkła malowane tym samym lakierem. Różnica była widoczna nawet na małej powierzchni i nie tylko "od krawędzi". Po prostu odcień był zupełnie inny. Najprościej zapytać szklarza o różnicę w cenie między optiwhite a białym lacobel'em. I jeśli szyba miałaby mieć odcień ściany, na której będzie położona, to oczywiście nie ma sensu lakierować szkła (o ile nie będzie klejone do ściany). Albo wrócić do wersji pierwotnej, czyli białej PS. To nas chyba ulgowo policzyli za tę szybę ze względu na duże zamówienie, bo nie przypominam sobie "szoku cenowego" No i szyba w kuchni niewielka. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez AniaS79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 05.12.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Nie będę się chwalić bo niezbyt jest czym, ale tak wygląda moja kuchnia : SWIETNA choc zrobilabym ciut wyzsze gorne szafki takiej wys. jak fronty szuflad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.12.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) SWIETNA choc zrobilabym ciut wyzsze gorne szafki takiej wys. jak fronty szuflad ja poszedł bym w innym kierunku i tak własnie bedę probował zrobic u mnie czyli linię okna przenieść na szafki. mniej więcej tak--- po prawiej stronie okna cargo 40 cm i lodówka 60 cm wysokie na 230 - zobaczymy jak wyjdzie http://images62.fotosik.pl/452/3158ed693559e600med.jpg f.5. - okno 180x120 Dzięki za info. Pytam dlatego ze mamy bardzo podobne okna u Ciebie 180x120 moje 175x125 i juz widzę ze Twoj pomysł na szafki górne bardziej mi sie podoba niz na wizualizacji czyli otwierane do góry a nie na bok. Będę miał kilka pytan odnosnie okapu i płyty bo widzę chyba 90 cm ale to juz chyba na priv pozdrawiam Edytowane 5 Grudnia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Elfir ja mam bardzo jasny odcień szarości na szkle i gdyby nie optiwhite, byłoby widać zielonkawy odcień. Starczy zmodyfikowac odcien lakieru by zniwelować ewentualne zielonkawe refleksy. czyli nie szary z pełnej palety kolorów, ale szary ze zmniejszoną ilością zielonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula_bl 05.12.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Sylwia_LBN skromna i bez przechwał CELUJĄCY ! coś potem będzie w oknie, czy golaska zostawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 05.12.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) f.5. - U mnie wysokość szafek wiszących wyznacza górna linia wysokiej zabudowy. Myślałam o tym aby zrobić z górną linią okna ale wtedy byłoby za wysoko. W pewnym momencie zaczęłam nawet żałować, że nie zrobiłam okna niższego. No, ale mądry Polak po szkodzie - przy drugim domu już będę wiedziała co z czym się zjada annNS2 - gdyby nie pochłaniacz to tych szafek w ogóle by nie było Po prostu chciałam mieć mało widoczny ten pochłaniacz. Dwa mieszkania temu miałam bardzo wysokie szafki - prawie do samego sufitu (wysokość blokowa - 2,5m) i szczerze mówiąc górnych półek zupełnie nie wykorzystywałam mimo, iż do najniższych nie należę. Po prostu było to mało wygodne. Teraz wszystko mam na wyciągnięcie ręki Albo w spiżarce. Z ciekawości jednak wzięłam teraz miarkę i poszłam zobaczyć jakby to wyglądało gdyby wysokość górnych szafek była równa wysokości stojących. I chyba jednak lepiej, że jest tak jak jest bo różnica w wysokości to aż 17cm (nie licząc cokołu i blatu) - byłyby wtedy 10cm nad oknem. Starczy zmodyfikowac odcien lakieru by zniwelować ewentualne zielonkawe refleksy. czyli nie szary z pełnej palety kolorów, ale szary ze zmniejszoną ilością zielonego. Elfir, mój szary na ścianach to mieszanka tylko czerni i bieli. Z wzornika wybrałam pięć odcieni szarości, a potem pytałam Pana w sklepie z jakich kolorów każdy z nich się składa - na pięć tylko ten jeden był biało-czarny aniula - mój Ty doradco łazienkowy Ja przechwalać się nie lubię ale uczciwie muszę powiedzieć, że Wasze opinie naprawdę robią mi ciepełko na sercu. Fajnie wiedzieć, że oprócz mnie komuś innemu też się podoba Moi goście jak przychodzą to powściągliwie mówią, że owszem, że ładnie, no ale dlaczego tak pusto. Sąsiadka, pani Krysia (autochtonka, że tak się wyrażę) jak dziś przyszła do mnie to powiedziała: "Pani Sylwio, u Pani to zawsze tak jakby ksiądz miał chodzić" No co ja poradzę na to, że nie lubię jak jest "nastawiane" A w oknie chyba drewniana żaluzja z szerokich lamelków w białym kolorze. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Sylwia_LBN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.12.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) f.5. - U mnie wysokość szafek wiszących wyznacza górna linia wysokiej zabudowy. Myślałam o tym aby zrobić z górną linią okna ale wtedy byłoby za wysoko. W pewnym momencie zaczęłam nawet żałować, że nie zrobiłam okna niższego. No, ale mądry Polak po szkodzie - przy drugim domu już będę wiedziała co z czym się zjada . Ale u Ciebie to zrozumiałe poniekąd i pasuje w moim przypadku jest jak wiecej lini,bo obok okna mam wejscie do przedpokoju i wykusz z 3 oknami i wszystko na 230 wysokie więc nie mam wyboru ta gorna wysokosc 230 mnie trzyma ale oczywiscie nie wiem czy ta wysokosc gornych szafek wiszących bedzie praktyczna , czy moja Ewa bedzie potrafiła tak wysoko sięgac po szklanki i tak dalej. dlatego bedzie Cie prosił o kilka podpowiedzi. a tak to wygląda na tą chwilę http://images65.fotosik.pl/451/4bca97e7601a2401med.jpg http://images65.fotosik.pl/451/656ca2dc2caea46emed.jpg Z ciekawości jednak wzięłam teraz miarkę i poszłam zobaczyć jakby to wyglądało gdyby wysokość górnych szafek była równa wysokości stojących. I chyba jednak lepiej, że jest tak jak jest bo różnica w wysokości to aż 17cm (nie licząc cokołu i blatu) - byłyby wtedy 10cm nad oknem. . Moim skromnym zdaniem to ze wiszące szafki mają mniejsze/węższe fronty wygląda lepiej bo góra jest przez to lzejsza. - nie wali sie optycznie. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 05.12.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 (edytowane) f.5. - u Ciebie faktycznie sprawa wygląda inaczej bo masz całkiem otwartą kuchnię. U mnie w projekcie też tak było. Po różnych rozmyślaniach i kilku bezsennych nocach zdecydowałam się na dostawienie ścianki po lewej stronie i zabudowanie tej góry nad przejściem. Rozwiązało mi to sprawę górnych szafek - nie jest widoczny ich bok i problem tej nieszczęsnej wysokości bo zaraz obok mam tę mniejszą suwankę - wysokość jak u Ciebie 2,30 Jeśli będziesz miał jakieś pytania - śmiało, jeśli tylko będę umiała pomóc P.S. Cofnęłam się do Twojej wizualizacji - gdzie Ty masz lodówkę? P.S.2. Jak wysoka jest Ewa? Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Sylwia_LBN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts