Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie mam pojęcia jaki blat Lucyno mam 5,20 m blatu wyceniono go na 7 - 8 K granit lub konglomerat i odpuszczam z racji ceny.

rozważam taki materiał 1 cm grubosci tylko 2 kolory czarny i biały lekka struktura

IMG_0135.JPG

Co to jest Radku? Jak się zwie? Gdzie szukać? :)

Fornir na górnych szafkach macie przepiękny :)

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

f.5 ten czarny piękny :yes:, ale jak dla mnie do Twojej kuchni wizualnie za cienki, ten 1cm:no:. Czarny kolor blatu będzie Ci, wg mnie, świetnie pasował, ja dla syna zrobiłam taki gruby, czarny w malutkim aneksie, też z lekką strukturą (ale nie tak piękną jak z Twojego zdjęcia) i świetnie tam wygląda:

http://i40.tinypic.com/1zx8x7b.jpg

u siebie w kuchni (malutkiej, blokowej) mam chyba jeden z tych grubych z Twojej "galerii", jutę beżową:

http://i51.tinypic.com/2vjs8iq.jpg

Moja siostra chyba przycinała te "zaoblenie" blatu na prosto i wykończała tym samym materiałem, a znajoma tą uciętą na prosto krawędź wykończała listwą metalową.

Edytowane przez krystynajoanna

Mam :)

Ładny, ale czyszczenie go to będzie katorga, już to wiem ;)

[ATTACH=CONFIG]270828[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]270829[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]270830[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]270831[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]270832[/ATTACH]

bardzo dziękuję :-) a czemu będzie katorga, widać tak wszystko czy zostaja ślady ??

mam pytanie o polaczenie przy scianie i oknie , tam masz wykonczone jakims akrylem/silikonem ? czy jeszcze moge prosić o zbliżenie tych miejsc ;-)

bardzo mi się podoba Twoja kuchnia, ślicznie wyszło :-)

Łączenie z oknem i ścianą zrobione silikonem bezbarwnym (przy ścianach chyba białym akrylem). Jak będę to cyknę fotkę.

Może trochę na wyrost straszę, ale blat jest ciemny i widać wszelkie maziaje i kurz. U nas jest jeszcze wszystko świeżo po wykończeniówce więc może dlatego tak się to rozmazuje nieładnie.

W każdym razie mam teraz inny problem, bo przy łączeniu blatów jest tak jakby czymś pobrudzony (zalany?). Nie wiem czy to preparat, którym traktuje się przycięte krawędzie płyty z której blat jest zrobiony, czy co. Trochę jakby się to klei. Nie mogę tego doczyścić. Mydło i ocet nie dały rady. Czekam na informację od stolarza co to może być i czym mocniejszym mogę to potraktować.

Może ktoś z forumowiczów poradzi czym jeszcze można czyścić laminat, nie niszcząc go?

Widać troszkę na zdjęciach, jest też w tym miejscu inny kolor..

DSC_0612.jpg

DSC_0610.jpg

Łączenie z oknem i ścianą zrobione silikonem bezbarwnym (przy ścianach chyba białym akrylem). Jak będę to cyknę fotkę.

Może trochę na wyrost straszę, ale blat jest ciemny i widać wszelkie maziaje i kurz. U nas jest jeszcze wszystko świeżo po wykończeniówce więc może dlatego tak się to rozmazuje nieładnie.

Jeśli udało by ci się zrobić fotki , będę wdzięczna bo planuje tak u siebie wykończyć, a chyba będziemy to robić sami :cool:

hmmm z tymi maziajami to moze tylko budowlane widac a potem bedzie ok :cool: a palce/odciski tez widać??

Co do plam to najlepiej poczekaj na opinie stolarza :cool: są rózne płyny do usuwania naklejek, resztek kleju itp ale nie wiem jak ma sie to do laminatu, zeby nie uszkodziło powłoki :cool:

oliwkawawa, w moim poprzednim poście, jest zdjęcie aneksu u syna z tym czarnym Krono co Ty masz. Nie ma problemów żadnych z czyszczeniem tego czarnego blatu z czarnym zlewem, z jednym wyjątkiem: z twardą wodą :yes:. Blat bardzo wytrzymały, o wiele lepsza technologia niż w moim blacie Krono juta beżowa, który był montowany 4 lata temu. Syn użytkuje swój czarny od kilku miesięcy, bez żadnych problemów, no, prawie, ta bardzo twarda woda daje sie we znaki na czarnym :(, trzeba wycierać i wycierać tę wodę dokładnie... Edytowane przez krystynajoanna

Dołączam się do pochwał :) Bardzo ładna kuchnia :) Uwaga jedynie w typie "musztarda po obiedzie" dotycząca kontaktów: też mam obecnie na podobnej wysokości i strasznie mnie to wkurza ;) Przy okazji wymiany blatów i powierzchni między szafkami na mur przeniosę je 5 cm nad blat albo jeszcze niżej ;) I też bardzo chętnie się dowiem jaki to model zlewu :)

oliwkawawa, w moim poprzednim poście, jest zdjęcie aneksu u syna z tym czarnym Krono co Ty masz. Nie ma problemów żadnych z czyszczeniem tego czarnego blatu z czarnym zlewem, z jednym wyjątkiem: z twardą wodą :yes:. Blat bardzo wytrzymały, o wiele lepsza technologia niż w moim blacie Krono juta beżowa, który był montowany 4 lata temu. Syn użytkuje swój czarny od kilku miesięcy, bez żadnych problemów, no, prawie, ta bardzo twarda woda daje sie we znaki na czarnym :(, trzeba wycierać i wycierać tę wodę dokładnie...

Tak myślałam że to ten sam, jak napisałaś o strukturze :)

Cieszę się z dobrej opinii:) U nas narazie woda twarda, ale zmiękczacz już stoi w kotłowni i czeka na START :D

Na blacie podobno mam zabrudzenia silikonem dekarskim, od łączenia płyt. Mam potraktować zmywaczem do paznokci ;)

Oliwka bardzo ładna kuchnia

Zlew widzę masz czarny jakiej firmy bralas?? Uzytkowalas już go??

Jestem.ciekawa jak się brudzi a może nie brudzi w codziennym użytkowaniu

dziękuję:)

Zlew Teka KEA antracyt Jeszcze nie użytkuję, na fotce widać, że nie ma baterii :p Choć już przeszedl pierwsze czyszczenie rozpuszczalnikiem;) chłopaki przypadkiem zachlapali go farbą do ścian. Zeszło.

Ale na pewno będzie lepszy niż mój jasny w mieszkaniu, na którym widać każdą plamkę po herbacie :/

Dołączam się do pochwał :) Bardzo ładna kuchnia :) Uwaga jedynie w typie "musztarda po obiedzie" dotycząca kontaktów: też mam obecnie na podobnej wysokości i strasznie mnie to wkurza ;) Przy okazji wymiany blatów i powierzchni między szafkami na mur przeniosę je 5 cm nad blat albo jeszcze niżej ;) I też bardzo chętnie się dowiem jaki to model zlewu :)

A wiesz że dopiero teraz zwróciłam uwagę na to na jakiej są wysokości :) Może faktycznie niżej byłyby lepsze...

Edytowane przez joliska

...

dotycząca kontaktów: też mam obecnie na podobnej wysokości i strasznie mnie to wkurza ;) Przy okazji wymiany blatów i powierzchni między szafkami na mur przeniosę je 5 cm nad blat albo jeszcze niżej ;)

...

a ja jestem znów odmiennego zdania - wg mnie najlepiej wyżej jeszcze by było...

teraz też mam jakieś 10cm nad blatem i szału dostaję, bo wiecznie zastawione są :mad: i muszę wszystko odsuwać by móc coś podłączyć - jakby były wyżej to by nie było tego problemu :)

wg mnie najlepiej pod samymi szafkami górnymi, albo w blacie

Karolina, a ja się staram, żeby na blacie nic nie stało, poza niezbędnymi urządzeniami na stale podłączonymi do prądu :) Kontakty do roboczego podłączania urządzeń będą pewnie oddzielne (albo listwa z kontaktami będzie dłuższa) i zawsze dostępne. Wiszący kabel spod szafki do czajnika lub ekspresu wkurzałby mnie jeszcze bardziej :D