Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też mam biały blat od kilku miesięcy i nie zauważyłam żeby się przebarwiał. Ten najtańszy z ikea mam.

[...]

Gorące garnki to żaden problem - stawiam na blacie od razu po zdjęciu z kuchenki już ponad 4 lata i nic się ani nie stało, ani nie ma śladów itp.

Ostre noże - nie mialam wypadku, że mi wypadł, a kroję na desce do krojenia, więc tu nie mam doświadczenia.

Pozdrawiam :)

Co do garnków na blacie to radzę uważać. Zawsze używam podkładek i na trzy dni przed wyprowadzką z wynajmowanego mieszkania zrobiłam inaczej. Wstawiłam rądelek z masełkiem (do odsmażenia buraczków) i na moment o nim zapomniałam więc się dobrze nagrzał a że płyta ceramiczna to musiałam szybko zdjąć no i na szybko odstawiłam na blat a nie na podkładkę. Blat z laminatu, laminat się zpiekł, zrobiły się bąble i niektóre popękały. Jednym słowem blat zniszczony i tak przepadła kaucja 1000zł :bash:

Garnek z wodą może i nie zaszkodzi ale z inną zawartością radzę uważać.

Doriko - blat jest ze staronu i garnki z wrzątkiem stawiam i jest ok :)

Mmelisa - dziękuję za komplement i za odwiedziny :))))))) a podłoga z żywicy jest wspaniała. Na blogu jest post o niej tutaj: http://milemaison.blogspot.com/2014/07/Biala-Podloga-w-Naszym-Mieszkaniu-White-Floor.html

Tomkowa - dzięki :) kuchnia ma dwa wejścia - obchodzimy ściankę dzielącą ją od salonu dookoła

2.jpg Tak się wchodzi do niej od strony stołu jadalnianego

salon i kuchnia.jpg Za ścianką na prawo od drzwi wejściowych jest kuchnia :)

Doriko - blat jest ze staronu i garnki z wrzątkiem stawiam i jest ok :)

Aaaaaa to ja nawet nie wiem co to :p i jak zwykle nie w temacie coś wypalę :p

Wrzątek ma niższą temperaturę niż może osiągnąć rozgrzany tłuszcz więc z czego by nie był blat to garnków z rozgrzanym tłuszczem nie polecam stawiać no chyba że przetestowałaś na próbce i taką opcję.

To i ja pokażę naszą białą kuchnię. Kilka lat temu pisałam tutaj chyba lub na innym wątku o tym, jak ją projektowaliśmy, a teraz pokazuję już zamieszkaną:

[ATTACH=CONFIG]275822[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]275823[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]275824[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]275827[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]275828[/ATTACH]

Meble z mdf-u na wysoki połysk, blat z hanexu, zlewozmywak na zamówieni robiony ze staronu, pomiędzy szafkami wiszącymi a blatem jest również płyta ze staronu. Kot rasy europejskiej ;)

Magda

choć kolorystycznie to strzał w kolano ( zwłaszcza przy czarnym kocie, a wiem coś na ten temat :)) ) , to funkcjonalnie jest to kuchnia wzorcowa.

Tylko ten zlew jest maleńki.

Doriko - z rozgrzanym tłuszczem też stawiam - nic się nigdy nie stało :) Ten staron to tak, jak kamień się zachowuje, a tu masz opis: http://www.tuplex.pl/produkt,49,Plyty_mineralno-akrylowe_Staron

piu - zlew jest spory: 40 x 60 a głębokość 20 - największe swoje patelnie wkładam bez problemu z całą rączką :)

Tomkowa - po położeniu okazało się, że przeszkadza nam brak takiej idealnej jednolitości i kątów prostych. Wymieniliśmy na NMC - użytkuje się je świetnie. My mamy je pomalowane farbą taką jak ściany - malowanie było natryskowe i ściany łącznie z listwami.

Nie mam jak teraz zrobić zdjęcia na stół jadalniany, Ale stół jest stary, więc nie ma co podziwiać :)

Cześć Forumowicze :)

Przeczytałam całe forum :D- piękne kuchnie macie, super pomysły i baaardzo dużo rad :)

I ja właśnie, w związku z tym, że jestem na etapie projektu kuchni chciałabym się Was poradzić w sprawie podłogi w kuchni. Kuchnię mam otwartą na salon i myślałam o podłodze Arkesia beige - beżowy poler - w całym domu. Pytanie czy któraś/któryś z Was ma jasne płytki polerowane w kuchni i do tego białą kuchnię?

Boję się, ze nie będzie to grało kolorystycznie i że cieżko będzie utrzymać fugę w czystości... No i jeszcze kolor ścian przy takim zestawieniu... Doradźcie proszę :)

Arkesia beige - jest rektyfikowana, więc fuga może byc mini-mini-minimalna. Poza tym ładnie sie chyba prezentuje ta płytka na dużych przestrzeniach.

Pomyśl o mocnych akcentach kolorystycznych, skoro kuchnia biała i podłoga taka jasna. Z czymś zaszalej :)

Niestety nic więcej nie podpowiem, bo beży w ogóle nie brałam pod uwagę u siebie i trudno mi coś dopasowac do tego :( :)

Ja również proszę o pomoc.

Jakiej długości macie barki przy szafkach kuchennych. U mnie wstępnie zaprojektowano 110 cm i przejście 120 cm, ale mi się wydaje że 110 cm to za mało, bo 2 osoby z trudem się zmieszczą.

Myślę żeby zrobić 130 lub 140 cm i wtedy przejście 100 lub 90 cm.

Co o tym sądzicie?

Proszę doradźcie coś?