Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hehe jestes pierwsza osoba ktora skrytykowala ale Okej lubie konstruktywne komentarze. szafki gorne celowa sa biale zeby nie bylo jak w grobie bo doly sa ciemne.a szuflady celowo biale zeby ptrzelamac ten ciemny pas mebli na dole i zeby nie bylo efektu zebry ze gora tylko biala a dol tylko ciemny. a mikrofala jest na wysokosci akurat ze lekko podniose rece i jest OK a nie jestem zbyt wysoka.

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mmelisa pewnie, że można w necie, ale wolę tu zapytać u sprawdzonego źródła, bo w necie to można różne bzdury wyczytać. Dzięki za obrazek , ale nie umiem z niego nic wyczytać, lodówka będzie w zabudowie, piekarnik też, ale te dwie szafki mają stać pomiędzy ściankami działowymi , a ścianki działowe już stawiamy, nie wiedząc jaka lodówka tam będzie (tzn wymiar to ten standardowy, 60 ) Więc chciałam się dowiedzieć ile zostawić tego miejsca, tak żeby nie brakowało, może być za dużo, ale nie za wąsko.

Mam pytanie, ile muszę zostawić miejsca po bokach lodówki od ściany ? 1,5 cm wystarczy na jedną stronę? To znaczy lodówka będzie w zabudowie, obok będzie stał słupek z piekarnikiem i mikrofalą, a obydwie szafki będą stały pomiędzy ściankami działowymi, to wystarczy jak zostawię przy ściankach po 1,5 cm?

Witam , wg mnie nie trzeba robić żadnych przerw pomiędzy szafą lodówkową , ścianki słupków są izolacją pomiędzy sprzętami a cała wentylacja odbywa się za sprzętem , To znaczy trzeba zrobić od dołu kratkę wentylacyjną i na górze musi być otwór żeby to ciepłe powietrze miało się gdzie wydostać .

Pozdrwaiuma

Witam , wg mnie nie trzeba robić żadnych przerw pomiędzy szafą lodówkową , ścianki słupków są izolacją pomiędzy sprzętami a cała wentylacja odbywa się za sprzętem , To znaczy trzeba zrobić od dołu kratkę wentylacyjną i na górze musi być otwór żeby to ciepłe powietrze miało się gdzie wydostać .

Pozdrwaiuma

Dzięki za odpowiedź, która dała mi coś do myślenia, że ja chyba muszę zrobić ściankę pomiędzy lodówką a piekarnikiem, bo ja chciałam dać te dwie rzeczy obok siebie, czyli ścianka 10cm---->przerwa 120cm na lodówkę i słupek z piekarnikiem---->10cm ścianki i drzwi do spiżarki. A widzę, że muszę jednak zrobić ściankę 10, zostawić 60 na lodówkę, ścianka 10 i znowu na 60 na piekarnik i ścianka 10 i obok drzwi. Bo lodówka obok piekarnika nie powinna stać? Chciałam stworzyć coś takiego jak na tym zdjęciu, że wszystkie drzwi są koło siebie bezpośrednio, tylko zabudowa do samej góry a po lewej będzie prosto ściana, bo za nią będzie spiżarka.

25222_2_20140526_155135.jpg

Edytowane przez mycha.:)

Dzięki za odpowiedź, która dała mi coś do myślenia, że ja chyba muszę zrobić ściankę pomiędzy lodówką a piekarnikiem, bo ja chciałam dać te dwie rzeczy obok siebie, czyli ścianka 10cm---->przerwa 120cm na lodówkę i słupek z piekarnikiem---->10cm ścianki i drzwi do spiżarki. A widzę, że muszę jednak zrobić ściankę 10, zostawić 60 na lodówkę, ścianka 10 i znowu na 60 na piekarnik i ścianka 10 i obok drzwi. Bo lodówka obok piekarnika nie powinna stać? Chciałam stworzyć coś takiego jak na tym zdjęciu, że wszystkie drzwi są koło siebie bezpośrednio, tylko zabudowa do samej góry a po lewej będzie prosto ściana, bo za nią będzie spiżarka.

co to za blat i jakiej grubosci-a kuchnia piekna:wiggle: uwielbiam biale kuchnie i jeszcze te ciemne blaty

co to za blat i jakiej grubosci-a kuchnia piekna:wiggle: uwielbiam biale kuchnie i jeszcze te ciemne blaty

zdjecie jak widac mycha pokazala jako inspiracje a na nim widnieje napis LeroyMerlin ;)

Mycha ja mam piekarnik obok lodowki, i teraz wiekszosc osob tak robi :)

a nie chcesz pociagnac frontu szafek jako drzwi imitujacych wejscie do spizarki zamiast drzwi tradycyjnych? :rolleyes:

śliczna :yes: a co to za blat?? stare drewno?? nie ma na nim odcisków palców ??

A to moja biała:)

Po pół roku użytkowania mogę z całą pewnością powiedzieć, że ma wszystko to czego chciałam:) Wbrew moim wcześniejszym obawom blatu jest wystarczająco dużo a szafki mieszczą to co najpotrzebniejsze (reszta w spiżarni za ścianą)

Tylko lampy się jeszcze biedaczka nie doczekała.

Wklejam dlatego, że sama kilka lat temu bardzo mocno śledziłam ten wątek i cieszyłam się jak ktoś nowe zdjęcia wrzucił - pozwoliło mi to sprecyzować swoje "chcenia" kuchenne.

[ATTACH=CONFIG]282361[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]282362[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]282363[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]282364[/ATTACH]

zdjecie jak widac mycha pokazala jako inspiracje a na nim widnieje napis LeroyMerlin ;)

a nie chcesz pociagnac frontu szafek jako drzwi imitujacych wejscie do spizarki zamiast drzwi tradycyjnych? :rolleyes:

oj nie zauwazylam:D ale w Leroy nie ma takich kuchni:D

Nie trzeba robić dodatkowej ścianki 10 cm pomiędzy słupkami i może być tak jak w opisie pierwszym , ścianka 10 cm , 120 cm na dwa słupki

i ścianka 10 cm i wejscie do spiżarni .. Miłego , Piotr

no właśnie tak chcemy zrobić, żeby było widać jakby te wejście do spiżarki to szafka. Tylko jak to zrobić, wtedy bym nie mogła chyba tej ścianki stawiać? tylko jak wtedy zamontować te "drzwi"?

Nataly dzięki za odpowiedź.

Nie wiem czy mogę wklejać link do tej kuchni, jakby co to proszę usunąć, tutaj jest ta kuchnia, a blat to, cytuję :"Blat to ikea pragel czarny również docinane u stolarza bo ikea nie ma takich długich ale dociął nam super i jest oksmiling smileynatomiast tego czanego blatu nie polecam ciężko utrzymać go w czystości widać każdy palec plamkę wytarcie na mokro nic nie daje trzeba polerować teraz wzięłabym inny kolor.na podłodze są panele nie płytki chciałam ocieplić w ten sposób zimna kuchnię.Pozdrawiam"

http://waszewnetrza.leroymerlin.pl/wreszcie-sa-:,27,1,3333,275496.html

Wyczyściłam płynem, to działa!! :D Tak proste i banalne, że też na to nie wpadłam. Ale piękna płyta bez smug... :)

Faktycznie rysy mam tylko w miejscach gdzie stawiam gary, czyli to od nich, jestem rozgrzeszona (moja mama też, raz ją czyściła :D )

woda z octem+ręcznik papierowy idealnie czyści, polecam :)

Pokażę wam moją kuchnię i liczę na jakaś podpowiedz :) Z racji tego że kupiliśmy dom z rynku wtórnego kuchnia jest zrobiona przez poprzednich właścicieli, podoba mi sie ale dla mnie jest za bardzo sterylna i zimna... Jest świetną podstawą... Mam nadzieje że doradzicie mi co zrobić aby ją ocieplić :)

Planuje położyć tapetę na dwóch ścianach przy wyspie ale nie wiem czy to dobry pomysł. Chce aby całośc była w takich kolorach jak biały, czarny i szary a dodatki srebrne.

28824625_1.jpg 28824625_3.jpg

tapeta na która bardzo mi sie podoba

10471833594_2172245991_n.jpg xxaszm 125.jpg

ale co dalej ??? :bash:

Edytowane przez Aniiita89

I ja się chwalę :) IKEA Lidingo, szerszy opis na kuchniach IKEA'owskich.

http://imageshack.com/a/img673/169/jh1FES.jpg

http://imageshack.com/a/img538/7830/yT7C3l.jpg

http://imageshack.com/a/img745/9879/9OfZ2L.jpg

http://imageshack.com/a/img673/570/yuDDGp.jpg

http://imageshack.com/a/img540/8442/9uN3cQ.jpg

http://imageshack.com/a/img538/2466/6Vi9uI.jpg

http://imageshack.com/a/img674/7240/DCtzGP.jpg

http://imageshack.com/a/img661/7194/19l5xJ.jpg

http://imageshack.com/a/img673/3933/CPQxO6.jpg

Hisia, piękny blat :) możesz podpowiedzieć gdzie taki kupiłaś?

A oto i moja długo wyczekiwana kuchnia. Jest świeżo po montażu więc brakuje jeszcze wielu elementów, które ją udomowią i nadadzą ostatecznego "szlifu". Od razu uprzedzam, że zdjęcia nie najlepszej jakości, bo niestety ze mnie taka fotografka a i aparacik juz swoje lata ma :)