Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przedstawiam wstępna wizualizację naszej kuchni, przygotowana własnoręcznie przy pomocy ogólnie dostępnego programu, więc nie oddaje w 100% tego co pewnie nam wyjdzie, ale zawsze w jakiś sposób obrazuje moja wizję. czekam na Wasze opinie i krytyczne uwagi.

Kuchnia jest malutka, ale na szczęście ma spiżarkę, fronty będą w kolorze ciemny orzech:

widok od strony salonu:

http://img14.imageshack.us/img14/9945/95340073fz9.jpg

od strony spiżarki:

http://img294.imageshack.us/img294/1867/31535835zf0.jpg

oraz na spiżarkę i lodówkę (ten wysoki słupek to będą drzwi do spiżarki)

http://img294.imageshack.us/img294/4180/30611991eu0.jpg

i jeszcze jedna perspektywa

http://img294.imageshack.us/img294/6062/90107005bp6.jpg

czekam na wasze uwagi :-)

AMFI Twoja kuchnia bardzo mi się podoba, układ funkcjonalny i przejrzysty, mimo małego metrażu. Fajnie, że będziesz miała spiżarkę, u mnie też miała być, ale koniec końców nie będzie :-? Tylko czy te drzwi to aby nie za wąskie?

Właśnie zastanawiam się nad takim samym kolorem frontów. Spróbuję wrzucić tu też moją wizualizację.

wywal ta scianke kolo piekarnika

hmmm... chyba nie chcę jej całkowicie otwierać na salon... niech no choć trochę ten bałagan będzie osłonięty.... :roll: ale dzięki za uwagę

AMFI Twoja kuchnia bardzo mi się podoba, układ funkcjonalny i przejrzysty, mimo małego metrażu. Fajnie, że będziesz miała spiżarkę, u mnie też miała być, ale koniec końców nie będzie Tylko czy te drzwi to aby nie za wąskie?

Właśnie zastanawiam się nad takim samym kolorem frontów. Spróbuję wrzucić tu też moją wizualizację.

Aaaniaaa, dzięki za opinię, oj tak spiżarka to świetna sprawa i przemyśl jeszcze możliwość jej posiadania! co do drzwi, to na prawdę bardzo prymitywna wizualizacja, w rzeczywistości będą tam zwykła drzwi wewnętrzne 70 - myślę, że spoko szerokość jak na dostęp do garów i słoików :wink:

a ja jednak wywalil.

ta kolo lodowki zreszta tez.

popatrzcie na pierwszy zrzut.nie ma scianki przy piekarniku i lodowce i z malej ciasnej dziupli robi sie ladna,otwarta kuchnia

ja bym jeszcze wywalil ta lodowke i te poleczki kolo niej a zamiast tego postawil normalna szafke z zabudowana lodowka.

nie bedzie problemu za pare lat co zmiescic jak trzeba bedzie wymienic

:wink:

dla porownania poprosze takie samo ujecie ale ze sciankami

AMFI domyslam się, ze to ALO kitchen planner:)

Ja na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad kuchnią narożną. Płyta tak blisko zlewu może Cie doprowadzać do szału. Ja obecnie mam kuchnię przy zlewie i to jest tragedia, woda się wylewa na kuchenkę, nie można wygodnie nic ustawić a jak odstawiam na ociekacz umyte rzeczy to co chwila się parze o gorący gar. Rzeczy z ociekacza lubią się tez zsuwać na gotujące sie gary;) Płyta kuchenna powinna mieć co najmniej po 40cm wolnego miejsca z każdej strony!!!Dla wygodnego korzystania i bezpieczeństwa.

Drzwi do spiżarni 70cm całkowicie wystarczą. Kanapy tam raczej wnosić nie będziesz :wink:

Ścianek nie likwiduj. Po pierwsze to podwójny koszt: najpierw wyburzasz ścianki, żeby potem płacić za fornir i ładne wykończenie szafek co wcale tanie nie jest. Poza tym możesz wtedy np na piekarniku coś postawić i Ci to nie spadnie do salonu. No i kuchnię zawsze dobrze jest jednak troszkę zasłonić. Nawet niewielka zabudowa ułatwia pracę okapowi.

Trochę jeszcze bym pomyślała nad tą zabudową dookoła lodówki. Szafki wiszące są sporo płytsze- trudny dostęp. Może faktycznie jakaś zabudowana lodówka. Wtedy w takiej zabudowie dookoła niej też możesz mieć butelczarkę. Np. Poziomo na całą długosć. To ślicznie wygląda.

Bardzo dobry projekt.

Ja na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad kuchnią narożną. Płyta tak blisko zlewu może Cie doprowadzać do szału. Ja obecnie mam kuchnię przy zlewie i to jest tragedia, woda się wylewa na kuchenkę, nie można wygodnie nic ustawić a jak odstawiam na ociekacz umyte rzeczy to co chwila się parze o gorący gar. Rzeczy z ociekacza lubią się tez zsuwać na gotujące sie gary;) Płyta kuchenna powinna mieć co najmniej po 40cm wolnego miejsca z każdej strony!!!Dla wygodnego korzystania i bezpieczeństwa.

Zgadzam sie z tym, ze po obu stronach kuchenki i zlewozmywaka powinno byc troche miejsca. Moze dobrym rozwiazaniem bedzie przeniesienie kuchenki na druga strone naroznika, mozna by wtedy zlewozmywak przesunac troche w lewo co sie przydaje przy wszelkich operacja zlewozmywakowych jak zmywanie, mycie i obieranie warzyw, ...

dziękuje bardzo Wam wszystkim za cenne uwagi :-)

tak projekcik zrobiłam w ALNO :-) bardzo fajny programik, chociaż nie umiem w nim zrobić wykuszu, ani zmienić wielkości okien :-(

emild fronty będą najprawdopodobniej z mdfu foliowanego ciemny orzech + blaty jakiś konglomerat, na ścinach tak na 20 cm to samo co na blacie, tylko oczywiście przy kuchence wyżej.

adass po części masz rację, ale tak całkowicie otwarta kuchnia na chyba nie jest jednak dobry pomysł... poza tym przypomniałam sobie, ze to jest ściana nośna Zabudowanej lodówki tez już nie chcę, mam teraz w drewnianych frontach - mycie drewna przy uchwytach to masakra... :-( po kilku latach lakier sie poniszczył, nie wygląda to za dobrze. Poza tym chcemy lodówkę z dystrybutorem wody :D :roll:

Dagne kuchnia narożna, był taki pomysł, ba wręcz tak było zaplanowane w projekcie domu, ale my z małżem lubimy oboje (na raz) w garach mieszać, a wtedy dostęp ograniczony, poza tym skos, kłopot z okapem, etc, etc, ale wierz mi, na początku tak chciałam, tylko wybili mi z głowy :roll: już teraz sama nie wiem... mam nadzieję, że ta odległość kuchenki od ociakacza nie będzie taka mecząca (ok. 20cm)

Co do zabudowy nad lodówką - będą tam szafki zlicowane frontami z lodówką i płytsze wewnątrz (ta szafka jest równocześnie szafą z drugiej strony od hollu)

Moze dobrym rozwiazaniem bedzie przeniesienie kuchenki na druga strone naroznika, mozna by wtedy zlewozmywak przesunac troche w lewo co sie przydaje przy wszelkich operacja zlewozmywakowych jak zmywanie, mycie i obieranie warzyw, ...

hmmm. dzięki! takie rozwiązanie faktycznie przemyślę, chociaż będzie ciężko, bo odcinek od okna do ściany ma dokładnie 120 cm, więc okap i kuchenka dochodziłyby dokładnie do krawędzi okna. z drugiej strony jest 10 cm więcej wiec wydawało mi się, ze tam będzie lepiej.... ale porzemyślę to jeszcze!

DZIĘKI WAM wszystkim za dobre słowo!!! :p

Kuchenki raczej nie mozna przeniesc na druga strone naroznika, bo z tego co widze okap zachodzilby na okno.

Co do bliskosci zlew-kuchenka ja mialam tak w poprzedniej kuchni ze wzgledu na maly metraz i nie narzekalam. Teraz mam ogromna kuchnie i duzo blatu, a kuchenke tez mam kawalek od zlewu, bo tak jest dla mnie wygodnie.

Wiec kazdy lubi cos innego. AMFI robiac kuchenke obok zlewu ma dzieki temu dlugi blat roboczy pod oknem.

Obok lodowki zrobilabym jedna szafke w calosci tzw. komin na glebokosc wneki i wygladaloaby ta szafka tak jak drzwi do skrytki. Szafke nad lodowka zrobilabym na glebokosc wneki i troche dluzsza, praktycznie przylegajaca do lodowki.

Te dwie klapy jakie wisza jak dla mnie sa za wysoko przez polke jaka znajduje sie pod nimi. No i nie widze miejsca na mikrofale, a na blacie szkoda zajmowac przestrzen, chyba ze nie planujesz mikrofali to cofam pytanie.

Caly projekt ladny.

Kuchenki raczej nie mozna przeniesc na druga strone naroznika, bo z tego co widze okap zachodzilby na okno.

no właśnie, własnie...

Co do bliskosci zlew-kuchenka ja mialam tak w poprzedniej kuchni ze wzgledu na maly metraz i nie narzekalam. Teraz mam ogromna kuchnie i duzo blatu, a kuchenke tez mam kawalek od zlewu, bo tak jest dla mnie wygodnie.

Wiec kazdy lubi cos innego. AMFI robiac kuchenke obok zlewu ma dzieki temu dlugi blat roboczy pod oknem..

pocieszyłaś mnie bardzo! dzięki dobra kobietko :-) może jednak nie będzie tak źle...

Obok lodowki zrobilabym jedna szafke w calosci tzw. komin na glebokosc wneki i wygladaloaby ta szafka tak jak drzwi do skrytki. Szafke nad lodowka zrobilabym na glebokosc wneki i troche dluzsza, praktycznie przylegajaca do lodowki..

przećwiczę dziś takie rozwiązanie, ale boję się, że efekt będzie przytłaczający, a ja chcę jak najmniej zabudowy, jak najwięcej przestrzenie, póleczek... teraz mam taka kuchnie: drewniane fronty i witryny od dołu do góry... błe...

Te dwie klapy jakie wisza jak dla mnie sa za wysoko przez polke jaka znajduje sie pod nimi.

no właśnie, tu jeszcze nie wiem jak zrobić: tylko jedną szafkę 90 cm alu+szkło otwierana do góry (fot.2)? czy nad nią jeszcze druga z frontem drewnianym (fot.1)? i czy w ogóle dawać po nimi półeczkę? bez półeczki było trochę łysawo, poza tym zawsze przyda się coś na wierzchu z przyprawami...

No i nie widze miejsca na mikrofale, a na blacie szkoda zajmowac przestrzen, chyba ze nie planujesz mikrofali to cofam pytanie.

mikrofala? :o a co to??? :lol: nie nie planuje raczej... chociaż przez moment zastanawiałam się nad piekarnikiem z funkcję micro, ale jakoś nie wiem jeszcze... przydaje się to w ogóle w kuchni????

Caly projekt ladny.

bardzo mi miło :oops: i mam nadzieje, że tak wyjdzie w rzeczywistości !

Wiec kazdy lubi cos innego. AMFI robiac kuchenke obok zlewu ma dzieki temu dlugi blat roboczy pod oknem..

pocieszyłaś mnie bardzo! dzięki dobra kobietko :-) może jednak nie będzie tak źle...

Obróć ten zlew i daj ociekacz po prawej a komorę tam gdzie jest (ewentualnie trochę się przesunie w lewo bo po prawej chyba dość wąsko). A i tak mi się wydaje, że dla osoby praworęcznej ociekacz po prawej jest wygodniejszy, no chyba, że Ty leworęczna jesteś.

Ja bez mikrofali nie wyobrazam sobie kuchni :roll: .

Psom gotuje raz na 4 dni, przekladam w duze pojemnieki plastikowe i jak wracam wieczorem to tylko cyk do mikrofali i jedzonko gotowe.

No i u nas kazdy z domownikow wraca o innej godzinie, wiec naszykowany rano obiad odgrzewaja sobie o roznych porach dnia.

Ja uzywam mikrofali tylko do odgrzewania, wiec inne funkcje mi niepotrzebne, do reszty sluzy piekarnik (tez niezastapiony, chodzi kilka razy w tygodniu).