Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na mój post, ale potrzebuję Waszej pomocy - chodzi mi o koncepcję dopasowania szafek wiszących tak by nie przeszkadzały one osobom siedzącym przy półwyspie - w aktualnym projekcie czegoś mi brakuje, te szafki wiszące kończą się tak bez sensu - a i proszę nie patrzeć na tę grafikę, będzie coś jednolitego, to inwencja twórcza projektanta

dziękuje za pomoc

Beata

kuchnia.jpg

kuchnia 2.jpg

Edytowane przez bata.w

nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na mój post, ale potrzebuję Waszej pomocy - chodzi mi o koncepcję dopasowania szafek wiszących tak by nie przeszkadzały one osobom siedzącym przy półwyspie - w aktualnym projekcie czegoś mi brakuje, te szafki wiszące kończą się tak bez sensu - a i proszę nie patrzeć na tę grafikę, będzie coś jednolitego, to inwencja twórcza projektanta

dziękuje za pomoc

Beata

A jak długi jest półwysep i ile przewidujesz miejsc siedzących? Może się okazać, że nawet jak dasz jeszcze witrynkę z kieliszkami obok szafek wiszących, to nie będzie przeszkadzała siedzącym.

Z innych uwag...ja bym jednak przeniosa płytę nad piekarnik - nie chciałabym siedzieć przy półwyspie podczas smażenia czy gotowania czegokolwiek.

długość półwyspu sprawdzę po powrocie do domu, coś w granicy 2 m, przełożyć płyty się nie da, bo wisi już nad nią okap kominowy, oglądałam różne projekty i taki wydał mi się sympatyczniejszy, ten półwysep i miejsca siedzące przy nim, to tylko taka opcja do karmienia dzieci (na zasadzie przyrządzić i zawołać i ogarniać kuchnie i patrzeć jak jedzą), zaraz za półwyspem jest salon z dużym stołem (to opcja dla gości :cool:) , krzesła przy półwyspie mają być trzy, bo tyle sztuk dzieci

Bardzo ładna kuchnia w barwach, które również przewiduje w mojej kuchni. Mam pytanie do Malinowa, na jakiej wysokości ma gniazdka elektryczne i włączniki?

sm00q - gniazdka są na różnych wysokościach..... Te widoczne na ścianie z kinkietem będą ukryte pod stołem (70-80cm). Mamy gniazdka nad szafkami wiszącymi, we wnęce na ekspres, ale one też nie są widoczne. 4 gniazdka są ukryte w blacie. Widoczne włączniki i radio podtynkowe są na wysokości 135 cm.

Gniazdko do lodówki - około 100-110 cm.

Malinowa8

trochę dziwnie wygląda ta ostatnia, stojąca szafka pod progiem:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=311993&d=1428439915

Zakończyłabym ten rząd szafek wcześniej.

A mnie się podoba :) "Próg" jest zresztą pozostałością po drzwiach, które kiedyś prowadziły do spiżarni (teraz spiżarnia jest gdzie indziej) i nie można było już go zlikwidować.

dziękuje za pomoc

Beata

na drugim zdjęciu, jakbym patrzyła na moją kuchnię ;) To znaczy taki sam kształt i też będzie tak lodówka i tak samo mam okno, na prawie całą kuchnię ;)

Okap chyba trochę za wąski/ za mały.

Jaką szerokość i wysokość mają szafki górne?

okap jest wg mnie w porządku - może zdjęcia nieudolnie zrobione przez co sprawia takie wrażenie

Szafki górne mają po 90 cm

marcia87 - A gdzie będzie stała lodówka?

Lodówka jest osobno na drugiej ścianie, wolnostojąca bez niczego

chodziło mi o odległość między szafką z piekarnikiem a barkiem, albo inaczej mówiąc szerokość wejścia do kuchni :)

Przyjemne kolory ma ta kuchnia.

jeśli dobrze zrozumiałam chodzi o to :D fffff.jpg

może niecałe 90 , ale na pewno więcej niż 85 cm nie pamiętam w tej chwili w 100 %

niestety na więcej nie można było sobie pozwolić z racji tego że to stare budownictwo i nie szło nic więcej wyczarować :p

Czy do białej lakierowanej ( w połysku) kuchni i szarego , betonopodobnego blatu będzie pasował zlew franke w kolorze onyx ?

Czy ma ktoś zlew franke sid onyx ?

Jak z utrzymaniem w czystości tak ciemnego zlewu ( kamień w wodzie) ?

Chciałabym go bo wyszedł by korzystnie cenowo a szare z franke czy alumetalik z blanko są droższe.Niestety nikt ze znajomych nie ma takiego i nie wiem jak z utrzymaniem czystości ( tzn łatwo / trudno )

Czy ma ktoś zlew franke sid onyx ?

Jak z utrzymaniem w czystości tak ciemnego zlewu ( kamień w wodzie) ?

Chciałabym go bo wyszedł by korzystnie cenowo a szare z franke czy alumetalik z blanko są droższe.Niestety nikt ze znajomych nie ma takiego i nie wiem jak z utrzymaniem czystości ( tzn łatwo / trudno )

mam mythos onyx ale nie wyszedł dobrze cenowo

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/23Czerwca2014MebleKuchnia?noredirect=1#6057044916600003666

testuję w tej chwili go na sok z marchwi i buraka który robię nagminnie

to pancerne zlewy jak sie zabrudzi to umyjesz

bedziesz miała zmywarkę

A co myślicie o kuchniach w stylu rustykalnym? Wydaje mi się, że to fajne rozwiązanie dla osób, które lubią przytulne wnętrza.

Moniko, moim zdaniem kuchnia w każdym stylu, zaaranżowana ciekawie i ze smakiem, będzie ładna. Przecież nie każdy preferuje nowoczesny minimalizm. Wszystko rozbija się o to, jak dany styl zinterpretujemy, jakie rozwiązania i materiały zastosujemy. Niektóre kuchnie rustykalne są przepiękne i na pewno bardzo przytulne :)