markoto 17.02.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dzieki magpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz75 17.02.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 przedstawiam wstępna wizualizację naszej kuchni, przygotowana własnoręcznie przy pomocy ogólnie dostępnego programu, więc nie oddaje w 100% tego co pewnie nam wyjdzie, ale zawsze w jakiś sposób obrazuje moja wizję. czekam na Wasze opinie i krytyczne uwagi. Kuchnia jest malutka, ale na szczęście ma spiżarkę, fronty będą w kolorze ciemny orzech: widok od strony salonu: http://img14.imageshack.us/img14/9945/95340073fz9.jpg od strony spiżarki: http://img294.imageshack.us/img294/1867/31535835zf0.jpg oraz na spiżarkę i lodówkę (ten wysoki słupek to będą drzwi do spiżarki) http://img294.imageshack.us/img294/4180/30611991eu0.jpg i jeszcze jedna perspektywa http://img294.imageshack.us/img294/6062/90107005bp6.jpg czekam na wasze uwagi Amfi, wydaje mi się, że układ, jaki przedstawiłaś na wizualce jest optymalny. Ja wprawdzie nie rezygnowałabym z wysokiego słupka z piekarnikiem, bo w obecnie użytkowanej kuchni cierpię na niedosyt szafek, ale jeśli wiesz, że pomieścisz wszystko to ok wysokie słupki/ wiszące szafki można zawsze zrobić z jasnymi frontami, żeby nabrały lekkości jak tak patrzę, to jeszcze jedna koncepcja przychodzi mi do głowy, wcale nie twierdzę, że lepsza zaczynając od miejsca, gdzie obecnie stoi piekarnik: słupek z piekarnikiem zamienić z lodówką, na prawo od lodówki zmywarka i szafka ze zlewem, na drugiej ścianie kuchenka tak jak jest, a dalej pod oknem szafka z szufladami, która obecnie stoi obok piekarnika. moje rozwiazanie ma jeden minus - zarowno zlew jak i kuchenka bedą blisko naroznika, co utrudni dostep do tych sprzetow drugiej osobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertsain 17.02.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 hubertsain czy mozna wiedziec co masz na ścianach zwykła plyte meblowa? ja cos podobnego sobie wymyslilam zpodrawiam flowi na ścianach jest ta płyta z której są boki szafek, dokładnie to kolor limba oraz płyty inoxowe nad kuchnią indukcyjną i koło zlewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 17.02.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Amfi, wydaje mi się, że układ, jaki przedstawiłaś na wizualce jest optymalny. Ja wprawdzie nie rezygnowałabym z wysokiego słupka z piekarnikiem, bo w obecnie użytkowanej kuchni cierpię na niedosyt szafek, ale jeśli wiesz, że pomieścisz wszystko to ok wysokie słupki/ wiszące szafki można zawsze zrobić z jasnymi frontami, żeby nabrały lekkości jak tak patrzę, to jeszcze jedna koncepcja przychodzi mi do głowy, wcale nie twierdzę, że lepsza zaczynając od miejsca, gdzie obecnie stoi piekarnik: słupek z piekarnikiem zamienić z lodówką, na prawo od lodówki zmywarka i szafka ze zlewem, na drugiej ścianie kuchenka tak jak jest, a dalej pod oknem szafka z szufladami, która obecnie stoi obok piekarnika. moje rozwiazanie ma jeden minus - zarowno zlew jak i kuchenka bedą blisko naroznika, co utrudni dostep do tych sprzetow drugiej osobie. Dzięki za opinię, prawde mówiąc taką opcję też brałam pod uwagę, bo byłoby wygodniej, ale ma zadadniczy minus .... przeniesienie instalacji wodno-kanalizacyjnej, a ja już mam dosyć dodadkowych kosztów (i tak musiałam przenosic elektrykę ze wzgledu na rezygnację z kuchenki narożnej). Co do ustawienia lodówki, tak tak planowałam na początku aby stała przy oknie, ale jest tam równiutko 60 cm, boje się, ze nieładnie będzie wygladała tak równo z krawedzią okna. a co do ilości miejsca w szfkach... będzie spiżarka, ale jak znam życie za rok, góra dwa miejsca i tak zabraknie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 17.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ...słupek z piekarnikiem zamienić z lodówką... Ja tez za tym obstaje, lodowka blizej jadalni i salonu to dobry pomysl, nie trzeba przechodzic przez cala kuchnie by do niej zajrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekZ 17.02.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Amfi,to co zaraz rzuca się w oczy, a o czym pisali już poprzednicy to ta nieszczęsna odległość pomiędzy zlewem a płytą. Kiepsko, bo krople wody będą Ci spadały na gorącą płytę, a po drugie koło zlewu warto mieć blat roboczy. Dlaczego? Myjesz np ogórka, i chcesz go pokroić. Jak masz blat przy zlewie - nie ma problemu, jak nie ma, to wędrujesz z tym kapiącym ogórkiem półtora metra w lewo i tam go tniesz. Nie ma siły żeby nic nie kapało na podłogę.Moja sugestia - przenieść zlew za narożnik.Kolejny plus tego rozwiązania - szafkę wiszącą będziesz miała blisko zlewu i zmywarki. Przypuszczam że jest to szafka przeznaczona na kubki, szklanki itp. Dzięki tej zmianie będziesz mogła odstawiać kubki ze zmywarki do szafki bez chodzenia po kuchni - wszystko pod ręką.Wbrew opinii wyrażonej parę postów wyżej zlew który zaprojektowałaś jest przeznaczony dla osoby PRAWORĘCZNEJ. Osoba praworęczna trzyma naczynie w LEWEJ ręką, i myje je PRAWĄ ręką, po czym LEWĄ ręką odkłada na ociekacz po LEWEJ stronie. Czyli wszystko ok.Co do szafki wiszącej to sugerowałbym rezygnację z półki umieszczonej poniżej i zbudowanie zamiast tego wysokiej szafki wiszącej (klasyczne 720 mm) z 3 poziomami wewnątrz i frontem uchylno - łamanym. Półki otwarte fajnie wyglądają, ale są uciążliwe w utrzymaniu w czystości.Jak wygląda szafka na sortownik czy też śmietnik? Szuflada czy klasyczne drzwiczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 17.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Amfi, to co zaraz rzuca się w oczy, a o czym pisali już poprzednicy to ta nieszczęsna odległość pomiędzy zlewem a płytą. Kiepsko, bo krople wody będą Ci spadały na gorącą płytę, a po drugie koło zlewu warto mieć blat roboczy. Dlaczego? Myjesz np ogórka, i chcesz go pokroić. Jak masz blat przy zlewie - nie ma problemu, jak nie ma, to wędrujesz z tym kapiącym ogórkiem półtora metra w lewo i tam go tniesz. Nie ma siły żeby nic nie kapało na podłogę. Moja sugestia - przenieść zlew za narożnik. Kolejny plus tego rozwiązania - szafkę wiszącą będziesz miała blisko zlewu i zmywarki. Przypuszczam że jest to szafka przeznaczona na kubki, szklanki itp. Dzięki tej zmianie będziesz mogła odstawiać kubki ze zmywarki do szafki bez chodzenia po kuchni - wszystko pod ręką. Wbrew opinii wyrażonej parę postów wyżej zlew który zaprojektowałaś jest przeznaczony dla osoby PRAWORĘCZNEJ. Osoba praworęczna trzyma naczynie w LEWEJ ręką, i myje je PRAWĄ ręką, po czym LEWĄ ręką odkłada na ociekacz po LEWEJ stronie. Czyli wszystko ok. Co do szafki wiszącej to sugerowałbym rezygnację z półki umieszczonej poniżej i zbudowanie zamiast tego wysokiej szafki wiszącej (klasyczne 720 mm) z 3 poziomami wewnątrz i frontem uchylno - łamanym. Półki otwarte fajnie wyglądają, ale są uciążliwe w utrzymaniu w czystości. Jak wygląda szafka na sortownik czy też śmietnik? Szuflada czy klasyczne drzwiczki? dzięki bardzo za kolejny głos w dyskusji... kurcze, chyba macie rację, faktycznie przy najbliższej wizycie hydraulika rozważę jeszcze przeniesienie zlewu i zmywarki... muszę sobie poza tym zrobić wizualkę tego układu... co do szafki wiszącej, chcę jak najmniej zabudować górę, wiec chyba pozostanę przy takiej 30, max 45 cm wysokości, poza tym taka duże chyba by sie nie otwierała swobodnie (okap!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 17.02.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 ...słupek z piekarnikiem zamienić z lodówką... Ja tez za tym obstaje, lodowka blizej jadalni i salonu to dobry pomysl, nie trzeba przechodzic przez cala kuchnie by do niej zajrzec akurat piecyk z lodówką stoją naprzeciw siebie, dokładnie w takiej samej odległości od jadalni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiagreg 17.02.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 w naszej kuchni brakuje jeszcze plytek sciennych i sprzetu ale meble juz sa...http://images50.fotosik.pl/66/dhttp://images35.fotosik.pl/62/e62558db7b261509m.jpg' alt='e62558db7b261509m.jpg'>ade7f29bd792197m.jpg[/iMhttp://images49.fotosik.pl/66/4fa385c0afc72a10m.jpgG][/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.02.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Amfi, to co zaraz rzuca się w oczy, a o czym pisali już poprzednicy to ta nieszczęsna odległość pomiędzy zlewem a płytą. Kiepsko, bo krople wody będą Ci spadały na gorącą płytę, a po drugie koło zlewu warto mieć blat roboczy. Dlaczego? Myjesz np ogórka, i chcesz go pokroić. Jak masz blat przy zlewie - nie ma problemu, jak nie ma, to wędrujesz z tym kapiącym ogórkiem półtora metra w lewo i tam go tniesz. Nie ma siły żeby nic nie kapało na podłogę. Moja sugestia - przenieść zlew za narożnik. Kolejny plus tego rozwiązania - szafkę wiszącą będziesz miała blisko zlewu i zmywarki. Przypuszczam że jest to szafka przeznaczona na kubki, szklanki itp. Dzięki tej zmianie będziesz mogła odstawiać kubki ze zmywarki do szafki bez chodzenia po kuchni - wszystko pod ręką. Wbrew opinii wyrażonej parę postów wyżej zlew który zaprojektowałaś jest przeznaczony dla osoby PRAWORĘCZNEJ. Osoba praworęczna trzyma naczynie w LEWEJ ręką, i myje je PRAWĄ ręką, po czym LEWĄ ręką odkłada na ociekacz po LEWEJ stronie. Czyli wszystko ok. Co do szafki wiszącej to sugerowałbym rezygnację z półki umieszczonej poniżej i zbudowanie zamiast tego wysokiej szafki wiszącej (klasyczne 720 mm) z 3 poziomami wewnątrz i frontem uchylno - łamanym. Półki otwarte fajnie wyglądają, ale są uciążliwe w utrzymaniu w czystości. Jak wygląda szafka na sortownik czy też śmietnik? Szuflada czy klasyczne drzwiczki? Co do spadajacych kropli wody na goraca plyte to byl zart ? AMFI musialaby sie kapac w tym zlewie zeby nakapac na plyte, przeciez miedzy zlewem, a plyta jest ociekacz 40 cm, wiec nie mow o spadajacych kroplach wody. Ja w poprzedniej kuchni od zlewu do plyty mialam 20 cm i nic mi nie pryskalo. Druga sprawa to kapiacy ogorek, jeszcze nigdy nie kroilam mokrego ogorka ani tez innych warzyw mokrych. Zawsze po plukaniu dokladnie osuszam i dopiero kroje, wiec o kapaniu wedrujac 1,5 m w lewo nie ma mowy. Nawet gdyby byl blat miedzy plyta, a zlewem okolo 50 cm to i tak wszystko bedzie odbywac sie na blacie roboczym pod oknem, bo jest duzy i wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markdottir 18.02.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 sylwia&greg, macie kuchnię w moim ukochanym afrykańskim zebrano. dobrze widzę? fajnie Tak się przyglądam Waszym kuchniom i zastanawiam się kiedy najlepiej kłaść kafelki? Przed montażem kuchni czy w tarakcie? W obecnym mieszkaniu płytki zachodzą w dół za szawki. Ostatnio widziałam, że płytki są kładzione od blatu w górę i przy blacie sylikonowane. Jak Wy to robiliście? my kładliśmy kafle po blacie, ale my robiliśmy to sami, więc nie liczył się kasz pana kafelkarza Dobry kafelkarz bez problemu połozy Ci płytki równo od określonej wysokości, tak aby wpasowac blat pod kafle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 18.02.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 w naszej kuchni brakuje jeszcze plytek sciennych i sprzetu ale meble juz sa...<!--url{0}-->ade7f29bd792197m.jpg[/iM<!--url{1}-->G][/url][/img]</div></blockquote><p> </p><p> No właśnie to chyba zebrano, zgadza się?</p><p> Też bede u siebie miała kuchnie zebrano, ale jednak troszkę inne wybarwienie, tzn wydaje mi się, że będzie więcej ciemnych pasków. I tylko fronty szafek miałyby być w tym kolorze, a boki i wykończenia w wenge. Jednak nie jestem do tego wenge przekonana, tzn bardzo lubię ten kolor i w domku będzie na wielu elementach, ale obawiam się troszkę, czy meble kichenne nie będą za..... hmm.... "pstrokate"....??</p><p> Co Wy myślicie o takim połączeniu??</p></body></html> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.02.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 w naszej kuchni brakuje jeszcze plytek sciennych i sprzetu ale meble juz sa...<!--url{0}-->ade7f29bd792197m.jpg[/iM<!--url{1}-->G][/url][/img]</div></blockquote><p> </p><p> No właśnie to chyba zebrano, zgadza się?</p><p> Też bede u siebie miała kuchnie zebrano, ale jednak troszkę inne wybarwienie, tzn wydaje mi się, że będzie więcej ciemnych pasków. I tylko fronty szafek miałyby być w tym kolorze, a boki i wykończenia w wenge. Jednak nie jestem do tego wenge przekonana, tzn bardzo lubię ten kolor i w domku będzie na wielu elementach, ale obawiam się troszkę, czy meble kichenne nie będą za..... hmm.... "pstrokate"....??</p><p> Co Wy myślicie o takim połączeniu??</div></blockquote><p> </p><p> Wenge i zebrano to dwa inne kolory i dwie rozne struktury. Bedzie sie wszystko gryzlo i ciekawie nie bedzie to wygladac.</p></body></html> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 18.02.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Właśnie tego się obawiam, że mogłoby wcale dobrze nie wspołgrać.... Dzięki magpie101.Jeszcze jakieś podobne opinie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierzant36 18.02.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 podobnie jak magpie101- albo wenge albo zebrano, w myśl zasady co za dużo to niezdrowo (dla oczu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.02.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Właśnie tego się obawiam, że mogłoby wcale dobrze nie wspołgrać.... Dzięki magpie101. Jeszcze jakieś podobne opinie?? Zrob caly szkielet mebli zebrano struktura w pionie, a fronty zebrano ale struktura w poziomie. Wszystkie uchwyty tez w poziomie na frontach, fajne wyjdzie zestawienie. Wenge jesli jest gladki front to dla mnie wyglada mdlo. Ale juz wenge w np. delikatne paseczki poziome (wyciecia we frontach) fajnie wyglada. O takie http://www.dre.pl/elementy/images/frezy/palermo_b.jpg Pokazuje tutaj front, ktory ladnie wyglada w kolorze wenge ale struktura tez musi byc w poziomie koniecznie i uchwyty tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 18.02.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 magpie101 - bardzo ciekawy pomysł!! Fronty, tak jak piszesz chciałabym poziome, uchwyty też będą poziome, to już wiem napewno. Dzwonię jutro do wykonawcy!! Dzięki magpie101!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mirek 18.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Moja kuchnia będzie łączyć się z jadalnią, jadalnia z salonem Projektant zrobił wstępny projekt kuchni. Chętnie wysłucham waszych opini na temat mojego projektu http://images39.fotosik.pl/62/332bd3885c988612m.jpghttp://images38.fotosik.pl/62/2f37ced7937bc767m.jpghttp://images38.fotosik.pl/62/b95cd20852e72775m.jpghttp://images43.fotosik.pl/66/f7eef65d00ba64f2m.jpghttp://images41.fotosik.pl/62/c7d987466ee7be53m.jpg Pozdrawiam Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 19.02.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 iza mirek bardzo ladny projekt ... wydaje sie byc funkcjonalny .. no moze poza zlewem na koncu szafki ... ja bym zamienila szafke zmywakowa ze zmywarka i przesunela tym sposobem zlew bardziej w prawo ... gdzie masz super dluuuuuugi blat roboczy napisz jesczze co masz w tych dwocjh wysokich slupkach ... jeden to lodowka jaj sadze a drugi ? jakies cargo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 19.02.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Moja kuchnia będzie łączyć się z jadalnią, jadalnia z salonem Projektant zrobił wstępny projekt kuchni. Chętnie wysłucham waszych opini na temat mojego projektu http://images38.fotosik.pl/62/b95cd20852e72775m.jpg Na tym zdjęciu, wg mnie, te jasne szafki wyglądają bardzo masywnie...ciężko, pomimo, że jasne... A skąd ta różnica wysokości blatów? Tak chciałaś? Tutaj pojawia sie ryzyko spadania rzeczy z wyższego blatu na niższy... dodatkowo pojawiają się kąty, które będą trudne do utrzymania w czystości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts