Kredka13 05.08.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Bardzo fajna kuchnia, dobrze rozplanowana. Nad kuchnią dałabym płytki, nie szkło, nie lacobel. Glazura,mozaika jest ponadczasowa. Moda na szkło minie i jesteśmy w kropce.Duże powierzchniowo płytki aby było jak najmniej fugi. Tylko jakie te plytki dać żeby pasowały do tej cegły??? Matowe/błyszczące? Jaki kolor? Chciałabym żeby wyszło ładnie i pasowało do całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 05.08.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Kuchnia bardzo ładna,kolorystycznie bardzo mi się podoba,ale podzielam zdanie koleżanek,wystarczyło przesunąć wyspę do przodu wtedy byłoby znacznie bardziej funkcjonalnie Dziękuję co do układu, to zdecydowanie świadoma praw i obowiązków wybrałam taką opcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 05.08.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Bardzo fajna kuchnia, dobrze rozplanowana. Nad kuchnią dałabym płytki, nie szkło, nie lacobel. Glazura,mozaika jest ponadczasowa. Moda na szkło minie i jesteśmy w kropce.Duże powierzchniowo płytki aby było jak najmniej fugi. Zanim moda na szkło minie, to pewno i kuchnia przestanie być już modna i będzie na tyle zniszczona, że trzeba ją będzie wymienić Nie żebym broniła szkła, bo: - po pierwsze nie mam i nie miałam, - po drugie siostrze pękło wkrótce po montażu i mieli z tym masę kłopotów, - po trzecie - jak oglądam na forum fuszerki w wykonaniu klejenia (szpary, rysy na szkle, brzydko przyklejony silikon), to mi się odechciewa ale na modę to bym akurat nie patrzyła Jeśli płytki, to praktyczniejsze będą wielkoformatowe, rektyfikowane z minimalnymi fugami. U nas w jednej kuchni są błyszczące, wciąż je trzeba polerować, za to efektowne. W drugiej szary półmat betonopodobny, uniwersalne i praktyczne. Patrzę na Twoją kuchnię, ze zdjęcia trudno mi podpowiedzieć ... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=326296&d=1438523870 ale : masz dwa rodzaje frontów, dwa rodzaje podłóg, cementową cegiełkę, kolorowe oświetlenie Można to zrobić na spokojnie - w bieli, najlepiej w połysku. W temacie łazienkowym podpowiedzą, co druga łazienka na forum ma takie. Może też zrobić tak, jak nie spotkasz u nikogo innego ( tak lubię )- poszukać fajnych płytek (np. cementowe purpura http://bloczyblog.pl/wp-content/uploads/2012/10/purpura.jpg ale wtedy bardzo stonować salon. Można położyć mozaikę albo cegiełki. Nie spieszyłabym się z decyzją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.08.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Moja kuchnia [ATTACH=CONFIG]326555[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]326556[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]326558[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]326559[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]326560[/ATTACH] Trochę szkoda że wyszły takie schodki. Szafki, później piekarnik i lodówka. Lepiej by to wyglądało w jednej linii. IMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 05.08.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 tylko jakie te plytki dać żeby pasowały do tej cegły??? Matowe/błyszczące? Jaki kolor? Chciałabym żeby wyszło ładnie i pasowało do całości. ja dałabym duze, matowe, betonopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 05.08.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Wyobraź sobie, że tak myję a co do gotowania nie muszę obchodzić całej zabudowy, ponieważ dostęp do płyty mam z dwóch stron:) zresztą swoją kuchnie, zrobiłaś po swojemu, ja po swojemu i jestem zadowolona, jest oryginalny układ, nie taki jak u wszystkich:) to nie jest układ oryginalny, tylko układ totalnie utrudniający funkcjonowanie. Ale jak Tobie nie przeszkadza bieganie wokół to Twoja sprawa. Dla wygody praopnuję jeszcze jeden zlewozmywak , aby były 2 z dwóch stron płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kredka007 05.08.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Dziekuje za podpowiedzi:-) Te kolorowe plytki cementowe chodza za mna bardzo dlugo, strasznie sa fajne i tez juz nad nimi myslalam. I pomysle jeszcze mimo stanowczego sprzeciwu mojego partnera. On tak bardzo chce to szklo, ze juz wogle nie widzi zadnej innej mozliwosci poza nim - nie wiem, czy Wasi faceci tez tak sie wtracaja w urzadzenia domu? Betonowopodobne plytki to tez moje klimaty wiec rowniez sie rozejrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 05.08.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Nie wiem tylko kredka, czy one są praktyczne. Jak wyglądają mokre, czy łatwo się je myje, czy mają równe brzegi itd. Są bardzo drogie, więc warto by to było sprawdzić, ja ich nie znam tak z reala. A jak On chce szkło, to niech ma Będzie chętnie polerował żona m a skąd ta pewność, że to niefunkcjonalne ? Mnie się to ułożenie nie podoba, wygląda jakby meble były wstawione przed montażem, wyspa upchnięta na siłę, ale to nie znaczy, że dla kogoś to niewygodne, może gotują we dwójkę ? Sprzęty i same meble są przepiękne, nie pasują mi tylko lampki. Tzn. pasują stylem i kolorem, ale ten okap lepiej by wyglądał solo, bez tych maleństw po bokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 06.08.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) żona m a skąd ta pewność, że to niefunkcjonalne ? Mnie się to ułożenie nie podoba, wygląda jakby meble były wstawione przed montażem, wyspa upchnięta na siłę, ale to nie znaczy, że dla kogoś to niewygodne, może gotują we dwójkę ? Sprzęty i same meble są przepiękne, nie pasują mi tylko lampki. Tzn. pasują stylem i kolorem, ale ten okap lepiej by wyglądał solo, bez tych maleństw po bokach Piu dziękuję, wiadomo, że każdy ma swoje zdanie, jednym się podoba, drugim nie, natomiast sposób w jaki wyrażona jest opinia ma znaczenia i to niemałe Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez skonieak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 06.08.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Meble i sprzęty super. Układ dziwny rzeczywiście - ale jak widać nie wszyscy mamy takie same sposoby funkcjonowania w kuchni. Co dla jednych jest nie do przyjęcia, innym odpowiada. Mnie też większość nie potrafi zrozumieć, że jak to bez okapu w kuchni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 06.08.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 skonieak mi się podoba w końcu coś innego niż tylko układy w U i L a ergonomia - to pojęcie względne... co z tego że nie jest jak w książkach podają... podobno najwygodniej się pracuje między zlewem a płytą a dla mnie to najgorsze możliwe miejsce, wygodniej mi z boku... trójkąty robocze i itp są jakąś bazą - dobrą dla wielu ludzi zapewne, ale nie dla każdego... ja mam u siebie tez układ kuchni gdzie lodówka totalnie z drugiej strony (jak u Ciebie) i trzeba iść dookoła... ale mi tak wygodnie całkiem świadomie taki układ wprowadziłam, choć odradzano - ale to JA mam mieć wygodę a nie osoby postronne... nie stoi mi kloc pod nosem, a jak idę do lodówki to raz! wyciągam wszystko co potrzebuję na blat i gotuję... nie chodzę milion pięćset razy, więc co z tego że lodówka trochę dalej? żaden do dyskomfort ale na forum już tak jest, że jak się pokaże coś innego, coś niezgodnego z obowiązującymi trendami to zaraz grom negatywnych komentarzy... ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 06.08.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 kredka doczytałam o płytkach PURPURA i jednak bym ich na ścianę w kuchni nie dała, u mnie musi być nade wszystko praktycznie. http://www.purpura.eu/specyfikacja Może to zdjęcie z IKEA ułatwi Ci odpowiedź, czy miętowe szkło to doby wybór : http://www.ikea.com/ms/media/cho_room/20151/kitchen/20151_come06a/20151_come06a_01_PH121234.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratkaf 06.08.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Dziekuje za podpowiedzi:-) Te kolorowe plytki cementowe chodza za mna bardzo dlugo, strasznie sa fajne i tez juz nad nimi myslalam. I pomysle jeszcze mimo stanowczego sprzeciwu mojego partnera. On tak bardzo chce to szklo, ze juz wogle nie widzi zadnej innej mozliwosci poza nim - nie wiem, czy Wasi faceci tez tak sie wtracaja w urzadzenia domu? Betonowopodobne plytki to tez moje klimaty wiec rowniez sie rozejrze. tak mój mąż tak ma, wtrąca się zawsze do wszystkiego, mimo że o estetyce nie ma zielonego pojęcia, na technicznych sprawach się zna, ale na urządzaniu wnętrz nie. Ja się go już nie pytam o zdanie, bo ciągle byśmy się kłócili, albo na realizację czekali ruski miesiąc. Ja w kuchni dałam szkło, bo mimo wszystko bardzo mi się podoba, i moim zdaniem jest bardzo praktyczne, nie ma fug, a więc nie brudzą się te spoiny. Jak coś kapnie, to łatwo wytrzeć, zwykłym płynem do mycia szyb. Zaproś szklarza do domu, niech przyniesie próbki i poprzykładaj jaki kolor ci pasuje, ale ja nie wprowadzałabym jeszcze kolejnego koloru. Ja mam szkło białe, wbrew pozorom są różne odcienie bieli, wpadające w zielony i takie typowo białe (moim zdaniem ładniejsze). Płytki są ładne, ale już mi się opatrzyły, takie wzorzyste podobają mi się u innych i podziwiam ich za odwagę, ale mi by się szybko znudziły, ja lubię kolor tylko w dodatkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 06.08.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Skonieak zapewne poczuła się zaatakowana, a przecież nie o to chodzi. Kuchnia już jest i jeśli dla właścicielki jest wygodna w użytkowaniu, to dobrze. Nie znaczy to jednak, ze wszelkie zasady ergonomii są bez sensu, bo sprawiają, że kuchnie pod względem rozmieszczenia sprzętów są podobne. Wielu specjalistów od lat głowi się, wykonując np. testy niteczkowe, jak usprawnić pracę w kuchni. Można z tych badań korzystać, można nie korzystać. Kuchnia na pewno jest inna od wszystkich, ale ergonomiczna nie jest. I o to tylko chodziło. Gotować w niej zapewne jest przyjemnie, bo pomieszczenie spore, estetyczne, fajne sprzęty. Ale mogło być dużo wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 06.08.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 P@nna migotka lukasz69karolina martahp dziękuję za miłe słowa oraz uwagi, które zostały napisane w przyjazny sposób Jak już wspominałam, układ był przemyślany i dostosowany do naszych potrzeb oraz sposobu życia kuchennego, dobrze wiem o czym mówią zasady ergonomii a propos urządzania kuchni, ale chciałam tak jak zostało zrobione i jestem zadowolona:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 06.08.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Dziekuje za podpowiedzi:-) Te kolorowe plytki cementowe chodza za mna bardzo dlugo, strasznie sa fajne i tez juz nad nimi myslalam. I pomysle jeszcze mimo stanowczego sprzeciwu mojego partnera. On tak bardzo chce to szklo, ze juz wogle nie widzi zadnej innej mozliwosci poza nim - nie wiem, czy Wasi faceci tez tak sie wtracaja w urzadzenia domu? Betonowopodobne plytki to tez moje klimaty wiec rowniez sie rozejrze. kredko do urządzania kuchni nie, to moje królestwo io dostałam wolna rękę. Piu-wiem bo widzę. Migotko-mieszkacie juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 06.08.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Nie mieszkamy:bash: Schody, co to ich nie ma, nas wstrzymują. Ale już blisko... Jutro kończą kuchnię (podeślę Ci zdjęcia). Co do ergonomii u mnie idealnie - wszystko pod ręką bo kuchnia malutka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kredka13 06.08.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Może to zdjęcie z IKEA ułatwi Ci odpowiedź, czy miętowe szkło to doby wybór : http://www.ikea.com/ms/media/cho_room/20151/kitchen/20151_come06a/20151_come06a_01_PH121234.jpg Mi tak ogólnie podoba się kolorowe szkło w kuchni i gdybym miała całą białą kuchnię to napewno postawiłabym na kolor. U nas jest kuchnia biało fornirowana więc tu się trochę boję. Mieliśmy bardzo dużo próbek i jak przykładałam białą to wydało mi się, że będzie wyglądać tak nijako: bo z jednej strony szafki górne białe, szkło białe, dalej tylko pionowy panel fornirowany a tuż za nim znowy biel (cegły) na długości kolejnych 5m. No i jak tak przykładaliśmy te próbki to ten miętowy-jasny turkus (sama nie wiem co to za kolor, Ral 6027 Light Green) wydał się nam najbardziej pasujący. Z tym, ze trzeba pamietać, ze inaczej wyglada próbnik 15x15 cm a inaczej wielka tafla szkła na ścianie. Tak wiec ciężki wybór i albo będzie ładnie albo będzie koszmarnie przez kolejne x lat;-) Odnośnie tego parkietu to pociagnełybyście go na moim miejscu dalej w kuchnie na szerokosc półwyspu czy zostawić tak jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 07.08.2015 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Kredka13 ja od 2 lat użytkuje szkło jestem bardzo a to bardzo zadowolona - estetycznie i funkcjonalnie przede wszystkim. Nie wyobrażam sobie płytek na ścianie między blatami w kuchni - fugi doprowadziły by mnie do szału. Bo jak dla mnie właśnie ogromnym minusem w użytkowaniu jest fuga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skonieak 07.08.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) to nie jest układ oryginalny, tylko układ totalnie utrudniający funkcjonowanie. Ale jak Tobie nie przeszkadza bieganie wokół to Twoja sprawa. Dla wygody praopnuję jeszcze jeden zlewozmywak , aby były 2 z dwóch stron płyty. żona m być możesz jesteś osobą, która nie potrafi odnaleźć się w czymś co nie jest schematem/standardem, czyli najprostszą wersją przyjętą przez ogół. Natomiast moja kuchnia dla mnie jest idealna, więc proszę daruj sobie złośliwe docinki, ups doczytałam "zołza jesteś i dobrze Ci z tym" teraz już wszystko rozumiem Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez skonieak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts