XX 19.02.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 czy za piekarnikiem na lewo to lodowka? jesli tak to otwierałabym ją NA blat a nie w przeciwnym kierunkunatomiast absolutnie zlew powinien byc po prawej stronie mebla zlewowegozreszta majac taaaaaaki dlugi blat osobiscie bym wpakowala gotowanie w szafce zlewowej, a zlew niedaleko, ale blizej okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mirek 19.02.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Różnica wysokości szafek wynika z tego, że okno jest duże i nisko co powoduje brak możliwości zamontowania tam zlewu l . Po prawej stronie szafki piekarnikowej jest lodówka , po lewej coś w rodzaju szafki gospodarczej - projektant odradza takie wysokie kosze cargo. Co do przesunięcia zlewu bardziej do środka już myślałam , dodatkowo prosiłam o zrobienie w szafce piekarnikowej jeszcze mikrofalówki. Myslicie , że ta moja niby WYSPA będzie funkcjonalna ? - podoba mi się i zależy mi ,żeby tam została . DZiękuję za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 19.02.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 mi osobiście nie podoba się usytuowanie kuchenki na wysie pomiędzy kochnią a jadalnią. NIe wierzę w superciche okapy - jak będizesz gotowała i okap będzie chodził, jego odgłos na pewno będzie przeszkadzał siedzącym przy stole czy w salonie... i wolałabym miec zleozmywak pod oknem, a szafkę gdzie jest teraz jako blat roboczy. podoba mi się, że jest wyzej, nie trzeba się tak pochylac, plecki mniej bolą... ale właśnie doczytałam, ze tak się nie da... szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.02.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 mi osobiście nie podoba się usytuowanie kuchenki na wysie pomiędzy kochnią a jadalnią. NIe wierzę w superciche okapy - jak będizesz gotowała i okap będzie chodził, jego odgłos na pewno będzie przeszkadzał siedzącym przy stole czy w salonie... i wolałabym miec zleozmywak pod oknem, a szafkę gdzie jest teraz jako blat roboczy. podoba mi się, że jest wyzej, nie trzeba się tak pochylac, plecki mniej bolą... ale właśnie doczytałam, ze tak się nie da... szkoda Mam kuchnie 19 m kw, wiec jest ogromna. W projekcie mialam plyte na wyspie, maz byl sklonny sie tak zgodzic gdybym chciala ale ja sie uparlam, ze nie. Dla mnie najwazniejszym argumentem bylo, ze jak sie cos smazy to tluszcz pryska na plytki, a tak zachlapie mi podloge i ewentualnie podniesiony blat w formie barku gdyby taki byl. Gotuje codziennie, duzo smaze i nie wyobrazalam sobie wyspy. Co do okapu to mam teraz 90 super cicha i nie wlanczam go wcale (korzystam tylko z oswietlenia), bo jego odglos doprowadza mnie i domownikow ogladajacych tv w salonie doprowadza do szalu. Kuchnie mam niby osobno ale przy salonie z szerokim przejsciem. Podejrzewam, ze wyspowy okap tez bedzie drazniacy. Ja jak gotuje to wole uchylic okno. okap pelni role ozdoby i oswietlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.02.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Jeszcze jedno, wyspy nie chcialam tez ze wzgledu na to, ze lubie miec zlew blisko plyty do gotowania, a przy wyspie bylby on naprzeciw wyspy, a nie w jednym ciagu blatu roboczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.02.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Jeszcze jedno, wyspy nie chcialam tez ze wzgledu na to, ze lubie miec zlew blisko plyty do gotowania, a przy wyspie bylby on naprzeciw wyspy, a nie w jednym ciagu blatu roboczego. wyspa jest ok, ale fakt, albo z piecem i zlewem, albo wyłacznie jako blat roboczy. Nie wyobrażam sobie mieć zlew od pieca oddalony wiecej niż "na wyciągnięcie ręki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natix 19.02.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 przedstawiam wstępna wizualizację naszej kuchni, przygotowana własnoręcznie przy pomocy ogólnie dostępnego programu, więc nie oddaje w 100% tego co pewnie nam wyjdzie, ale zawsze w jakiś sposób obrazuje moja wizję. czekam na Wasze opinie i krytyczne uwagi. Kuchnia jest malutka, ale na szczęście ma spiżarkę, fronty będą w kolorze ciemny orzech: widok od strony salonu: http://img14.imageshack.us/img14/9945/95340073fz9.jpg od strony spiżarki: http://img294.imageshack.us/img294/1867/31535835zf0.jpg oraz na spiżarkę i lodówkę (ten wysoki słupek to będą drzwi do spiżarki) http://img294.imageshack.us/img294/4180/30611991eu0.jpg i jeszcze jedna perspektywa http://img294.imageshack.us/img294/6062/90107005bp6.jpg czekam na wasze uwagi Witam. Niezły projekt kuchni Wam wyszedł możecie mi powiedziec w jakim programie był on robiony, badź proszę o bezpośredni link do ściągnięcia? bede wdzięczna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 19.02.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 ... Po prawej stronie szafki piekarnikowej jest lodówka ... Polecam umieszczenie piekarnika po lewej stronie wysokiej zabudowy, niedobrze jest umieszczac w bezposredniom sasiedztwie piekarnika i lodowki, jedno grzeje, drugie chlodzi... Masz tam duzo miejsca, mozesz to spokojnie rozdzielic szafkami. Poza tym jak piekarnik bedzie blizej blatu bedzie wygodniej cos wkladac/wyjmowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.02.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 natix napisala: Witam. Niezły projekt kuchni Wam wyszedł możecie mi powiedziec w jakim programie był on robiony, badź proszę o bezpośredni link do ściągnięcia? bede wdzięczna:)[/img] Amfi odpowiadala juz na to pytanie tak projekcik zrobiłam w ALNO bardzo fajny programik, chociaż nie umiem w nim zrobić wykuszu, ani zmienić wielkości okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 19.02.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 tak projekcik zrobiłam w ALNO bardzo fajny programik, chociaż nie umiem w nim zrobić wykuszu, ani zmienić wielkości okien Sama zaczęłam się bawić w tym ALNO, całkiem fajny. Ja znalazłam jak się zmienia wielkość okien: najlepiej wejść do widoku '3D+colors' i wybrać z opcji górnego menu Options -> Show object properties albo po prostu F4 i tam masz: wysokość, szerokość, położenie.. Natomiast ja mam trochę problemy z przemieszczaniem się po widoku, przekręcanie i przybliżanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 19.02.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Skoro można, to i ja poproszę o ocenę mojej wizji kuchni.Na początek umieszcze rzut, aby się łatwiej zorientować w przestrzeni: http://lh3.ggpht.com/_N4gg370PUvc/SZ1nZDMpcwI/AAAAAAAAA5g/lWTN5C7NRXM/s288/Wspanialy.jpgA teraz to co mi wyszło: Widok z jadalni, salonu:http://lh3.ggpht.com/_N4gg370PUvc/SZ1i0xEeTOI/AAAAAAAAA4g/IMHopy-ALek/s400/kuchnia_widok%20z%20jadalni.JPGDrzwi widoczne na wprost są drzwiami do spiżarki.Długość baru, mierząc od ściany - 180 cm. widok na kącik z lodówką (po prawej w zabudowie):http://lh3.ggpht.com/_N4gg370PUvc/SZ1i1PrJZyI/AAAAAAAAA4o/-V-bLLMG3og/s400/kuchnia_k%C4%85cik_kuchenny.JPGszerokość tej wnęki to 185 cm, natomiast okno oddalone jest od ściany 38 cm. Natomiast ściana między oknem a drzwiami do spiżarki ma ok. 100 cm szerokości. Blat roboczy ze zlewem:http://lh6.ggpht.com/_N4gg370PUvc/SZ1i2JwEugI/AAAAAAAAA5A/ihUO5QxT3lg/s400/kuchnia_barek2.JPG Czekam na Wasze opinie i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 19.02.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Magda ja się zupełnie nie znam. Do mojej kuchni jeszcze nie wiadomo jak długo ale zupełnie nie podoba mi się, a raczej sądzę, że będzie to niewygodne... Chodzi o kuchenkę na brzegu blatu. Po pierwsze chlapanie. Po drugie spadanie. Po trzecie drzwi do spiżarni. Podobne odczucia mam co do zlewu w bliskości drzwi ale to jeszcze by uszło. Kuchenki w tamtym miejscu nie widzę ale może ktoś ci lepiej doradzi. Poza tym fajna kuchni, no i ten kolor - świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 19.02.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Magda ja się zupełnie nie znam. Do mojej kuchni jeszcze nie wiadomo jak długo ale zupełnie nie podoba mi się, a raczej sądzę, że będzie to niewygodne... Chodzi o kuchenkę na brzegu blatu. Po pierwsze chlapanie. Po drugie spadanie. Po trzecie drzwi do spiżarni. Podobne odczucia mam co do zlewu w bliskości drzwi ale to jeszcze by uszło. Kuchenki w tamtym miejscu nie widzę ale może ktoś ci lepiej doradzi. Poza tym fajna kuchni, no i ten kolor - świetny. Może tego na zdjęciach nie widać, ale od zlewu do drzwi do spiżarni, jest ponad 80 cm i to są drzwi do spiżarni a nie wejściowe do kuchni, które będą używane raz na kilka dni a zlew też nie będzie za często, gdyż używam przede wszystkim zmywarki.. Kuchenka nie będzie na samym brzegu, bo jakieś 20 cm odsunięta od niego... tylko tak mi się ta płyta w tym programie umieściła i za bardzo nie chciała przesunąć. A jaki byś widziała rozkład sprzętów w tym układzie kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 19.02.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Magda ja się zupełnie nie znam. Do mojej kuchni jeszcze nie wiadomo jak długo ale zupełnie nie podoba mi się, a raczej sądzę, że będzie to niewygodne... Chodzi o kuchenkę na brzegu blatu. Po pierwsze chlapanie. Po drugie spadanie. Po trzecie drzwi do spiżarni. . mam podobne odczucia- nie pasuje mi tam kuchenka- przerzuciłabym ja na ścianę, gdzie zaplanowałaś lodówkę, a lodówkę obok spiżarki chociaż szczerze mówiąc przy tym małym okienku pasował by mi zlewozmywak, ale wtedy brakuje miejsca na lodówkę okna w kuchni są fajne, ale niestety powodują, że jest nieustawna - ja mam w swojej to samo- dwa okna a przez to zero możliwości manewrów poza tym - to co lubię: zlewozmywak w oknie, barek oddzielający od jadalni - i super kolorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiazdeczka66 19.02.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 mam prośbę, jeśli ktoś ma kuchnię w stylu" raz na ludowo"' mam na myśli drewniane ozdoby, włocławek w kolorki, dzbanuszki, cacuszka to wszystko, co daje ludowy klimat to błagam wklejcie tu coś dla odmiany nowoczesne jest piękne ale kuchnia babci miała dla mnie duszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 19.02.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 mam prośbę, jeśli ktoś ma kuchnię w stylu" raz na ludowo"' mam na myśli drewniane ozdoby, włocławek w kolorki, dzbanuszki, cacuszka to wszystko, co daje ludowy klimat to błagam wklejcie tu coś dla odmiany nowoczesne jest piękne ale kuchnia babci miała dla mnie duszę Zajrzyj do dziennika dompodsosnami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 19.02.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 mam prośbę, jeśli ktoś ma kuchnię w stylu" raz na ludowo"' mam na myśli drewniane ozdoby, włocławek w kolorki, dzbanuszki, cacuszka to wszystko, co daje ludowy klimat to błagam wklejcie tu coś dla odmiany nowoczesne jest piękne ale kuchnia babci miała dla mnie duszę Ehhh żebym ja miała foty z domu rodzinnego tam to było tego włocławka i drewniany daszek w góralskim klimacie nad blatem roboczym zamiast okapu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 19.02.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 mam podobne odczucia- nie pasuje mi tam kuchenka- przerzuciłabym ja na ścianę, gdzie zaplanowałaś lodówkę, a lodówkę obok spiżarki chociaż szczerze mówiąc przy tym małym okienku pasował by mi zlewozmywak, ale wtedy brakuje miejsca na lodówkę okna w kuchni są fajne, ale niestety powodują, że jest nieustawna - ja mam w swojej to samo- dwa okna a przez to zero możliwości manewrów poza tym - to co lubię: zlewozmywak w oknie, barek oddzielający od jadalni - i super kolorek Co do tej lodówki, to jest spory problem.. bo po lewej stronie wejścia do spiżarki też za bardzo nie ma miejsca, bo odległość okna od ściany to niecałe 30 cm, natomiast stawianie po prawej stronie czy przypadkiem nie spowoduje wrażenia tunelu przy wchodzeniu do spiżarni? W projekcie faktycznie zlew jest pod tym wąskim (w sumie nie takim wąskim: 94 cm), natomiast kuchenka zaraz koło barku. Tam kuchenki to w ogóle nie widzę, bo mój mąż jak gotuje, to wtedy wygląda ona jak jeden wielki poligon... w związku z tym raczej nie chciałabym, aby był on pierwszym widokiem jak tylko wchodzi się do domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 19.02.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 o więc tak: A) Płyta 20cm od krańca szafki to proszenie się o nieszczęście. Jest za blisko, przechodząc do spiżarni można zahaczyć o to co stoi na kuchence, łatwo jest coś zrzucić (a zaufaj mi że przez lata mieszkania nie raz się zdarzy, że ktoś będzie wchodził do spiżarni podczas gotowania) i brak miejsca na odstawienie (wyobraź sobie ze gotujesz coś po praawej i lewej strony płyty, żeby odstawić to co jest po lewej stronie musisz dźwigać gar nad tym co stoi po prawej). Moim zdaniem bardzo ryzykowny pomysł. B) Lodówka przy wejściu do spiżarni nie zrobi Ci tunelu, bo lodówka nie ma 2 metrów głębokości, bez przesady. A nawet jeśli to wydaje mi się, że to tylko spiżarnia i ze takie coś obok drzwi absolutnie nie będzie utrudniało użytkowania. C) Jeśli zrobisz lodówkę obok spiżarni wtedy zrób koniecznie płytę na tej ścianie gdzie teraz umieściłaś lodówkę. D) Trochę niefortunne miejsce na barek. Siedzący przy nim goście będą wystawieni na widok wejściowych drzwi i zawiewani zimnem jak tylko ktoś będzie wchodził. Tak to przynajmniej wygląda na projekcie domu. E) Jest zakłamana perspektywa, więc ciężko powiedzieć czy się da czy nie, ale fajnie byłoby przesunąć zlew w lewo, ponieważ na 100% zdarzy się nie raz i nie 2, ze będzie ktoś chciał wejść do spiżarni podczas zmywania, mycia owoców itd, a 80 cm to troszku mało bo są szafki po drugiej stronie.....ale ważne żeby bateria wypadła na środku okna, żebyś mogła je otworzyć. No chyba, że okno jest wysoko, albo że masz zamiar kupić składaną baterię, to wtedy okno Cię nie zobowiązuje. To tak na pierwszy rzut oka. Pamiętaj, ze wygląd wyglądem, ale bardzo ważne jest jak wygodnie się będzie z niej korzystało. Jest na to prosty test: 1. Wyobraź sobie danie, które najczęściej przygotowujesz na obiad2. Narysuj plan kuchni3. Narysuj linie jak się po tej kuchni po kolei będziesz poruszała podczas robienia potrawy (np linia od lodówki do zlewu, kiedy wyjmujesz warzywa i idziesz je umyć)4. Test jest zdany kiedy jak najmniejsza ilość linii się przecina i kiedy linie między lodówką, zlewem a kuchenka nie są za długie. Inaczej się nadźwigasz ciężkich garów, zachlapiesz podłogę woda cieknąca z umytego kurczaka i potkniesz się o coś pędząc do lodówki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.02.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Ciekawe linki o ergonomii w kuchni: http://projektykuchni.wordpress.com/http://budowa.com.pl/news/news.asp?ID=141http://www.budujemydom.pl/artykuly/1059_ergonomia_w_kuchni/http://www.emebel.pl/publikacje.htmlhttp://www.takmieszkam.pl/archiwum/index.php?d=PM&nr=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts