Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałbym się Was poradzić bo widzę, że sporo osób wybrało i stworzyło swoją wymarzoną kuchnię. Mianowicie zastanawiamy się z żoną z czego wykonać meble do kuchni aby były trwałe. Oczywiście najlepsze byłoby drewno ale niestety to przekracza nasze możliwości finansowe. Więc zastanawiamy się nad mdf ale czy to dobre rozwiązanie. Podpowiedzcie coś proszę bo już mam mętlik w głowie co wybrać :)

Chciałabym, żebyście mi pomogli zmienić moją kuchnie:) chodzi mi o kolorystkę.

Kolor szafek dolnych chcę zostawić a górnę chce zmienić na inny kolor. Pomożecie na jaki?

A także jaki kolor ściany żeby wizualnie poprawić stan kuchni.

Licze na pomoc

[ATTACH=CONFIG]339561[/ATTACH]

Górne szafki białe, ściany też, ale tylko te wewnątrz kuchni :) Pozostałe, łącznie z glifami wejścia do kuchni na jaśniutki szary

Górne szafki białe, ściany też, ale tylko te wewnątrz kuchni :) Pozostałe, łącznie z glifami wejścia do kuchni na jaśniutki szary

Szafki w połysku czy matowe??

Orientujesz się ile kosztowałaby wymiana 10 frontów o wielkości 65 na 35cm.?

Edytowane przez mari180790

Chciałbym się Was poradzić bo widzę, że sporo osób wybrało i stworzyło swoją wymarzoną kuchnię. Mianowicie zastanawiamy się z żoną z czego wykonać meble do kuchni aby były trwałe. Oczywiście najlepsze byłoby drewno ale niestety to przekracza nasze możliwości finansowe. Więc zastanawiamy się nad mdf ale czy to dobre rozwiązanie. Podpowiedzcie coś proszę bo już mam mętlik w głowie co wybrać :)

powtórzę pytanie :)

powtórzę pytanie :)

Pytanie trochę jakbyś się z choinki urwał, może dlatego nikt nie odpowiada:lol2:

Jeżeli chodzi tylko o trwałość, a nie o wygląd i miłość do drewna, to nie warto robić kuchni z tego materiału. Raz, że nie chciałbym patrzeć całe życie na jedne meble, a 20 lat spokojnie dobrze wykonane meble z płyty wytrzymają. To wystarczy do kolejnego remontu. Pierwsze co padnie to AGD, bez wyjątku, szafki się nie rozlecą szybciej. A jak się zacznie wymieniać agd, malować ściany, płytki przestaną być modne to i meble dobrze będzie wymienić za jednym zamachem.

W zasadzie korpusy szafek kuchennych są z płyty wiórowej. Jaka by nie była. Pierwszy wybór to fronty. Może to być płyta laminowana, folia, płyta akrylowa, lakier, fornir kolejność od najtańszych. Im droższe tym zwykle lepsze i ładniejsze. Folię bym od razu skreślił, za często są reklamacje na folię różnych producentów, nie przypadek, nie wytrzymują temperatury i się kurczą. Najczęściej robi się fronty lakierowane z mdf.

Kolejna sprawa, to okucia, których na pierwszy rzut oka nie widać. Albo zwykłe, albo bardziej wypasione ze spowalniaczem ale koniecznie renomowanej firmy, wtedy posłużą. Żadne prowadnice ze spowalniaczem za 30zł. Dociąg pada bardzo szybko.

No i blat, jeśli chodzi o przeciętnego kowalskiego (jakość/cena) to tylko laminat. Jedyne na co uważaj, to łączenia, jeśli dostanie się woda, do wymiany. Dlatego zlew jak najdalej od tego miejsca, kałuże ścierasz na bieżąco, wtedy posłuży.

W całości popieram :)

Pierwsza biała foliowa - faktycznie pokurczyła się w pobliżu kuchenki gazowej i piekarnika, zwłaszcza na narożnikach i bardzo zżółkła, no ale kosztowała tyle, co jedna szafka cargo w kuchni drewnianej, więc co się dziwić.

Drewniane wyglądają latami jak nowe, ale sprzęt powoli zaczyna wysiadać.

Fornir jest ładny, ale dość delikatny. Blaty - tak jak napisał arek - laminat jest Ok, byle łączenie było jak najdalej od wody, a jeśli blisko, to trzeba uważać.

Elfir, moje posty przeniosłaś do działu "Projektowanie wnętrz" czy skasowałaś? W tamtym dziale widzę inne posty stąd, a moich nie mogę odnaleźć...

Przeniosłam do tego wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje

Mnie samej nie wyświetla się ostatnia strona tego wątku o wizualizacjach, ale twój post jest na przedostatniej, Tomasz131:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje/page564

Z resztą nie funkcjonuje u mnie kilka innych elementów np. wyszukiwarka.